Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dolfinarium? Sluiten die circustent

  •  
04-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
dolfinarium

© Foto (Empty the Tanks 2015): AnimalsToday.nl

Dolfijnen in het Dolfinarium hebben minder dan 0,000001 procent van hun natuurlijke leefruimte.
Is dan eindelijk, maar dan ook echt eindelijk de sluiting van het Dolfinarium in zicht? Al jaren strijden dierenbeschermingsorganisaties als Bite Back , Empty the Tanks en ook de Partij voor de Dieren voor de sluiting van deze circustent, de zeezoogdierengevangenis in Harderwijk.
Vorig jaar gaf het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opdracht tot een onderzoek naar een aantal claims van het Dolfinarium in Harderwijk. De visitatiecommissie Dierentuinen ging op inspectie en concludeerde dat de zeeleeuwen en dolfijnen teveel als artiest worden gebruikt. Ze vertonen daardoor onnatuurlijk gedrag. De verblijven zijn niet uitdagend genoeg voor de dieren en entertainment is belangrijker dan educatie. Het Dolfinarium voldoet niet aan de eisen van dierenwelzijn.
Nu lijkt mij dat een conclusies die je ook kunt trekken zonder weer een onderzoek, maar goed. Het staat wederom op papier, met een stempel erop dit keer van de visitatiecommissie Dierentuinen.
Maar het vervelende is dat minister Schouten nog denkt dat er verbetering mogelijk is en ze eist dus aanpassing van de shows en de verblijven. Grote onzin natuurlijk, want een verblijf kan je niet aanpassen op een dusdanige manier dat deze dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Echt absoluut onmogelijk.
Dolfijnen in het Dolfinarium hebben minder dan 0,000001 procent van hun natuurlijke leefruimte. En als je dan bedenkt dat hun soortgenoten in het wild gemakkelijk zo’n 50 tot 80 kilometer per dag zwemmen en ongelofelijk diep kunnen duiken dan begrijp je dat zo’n betonnen bassin een paar meter groter nooit een oplossing kan zijn. En dat is slechts 1 aspect van de ernstige mishandeling die we deze dieren laten ondergaan door ze in een dolfinarium te houden.
Het Dolfinarium heeft een dierentuinvergunning en dat is natuurlijk al volstrekt idioot. Het Dolfinarium is gelijk aan een circus en de dieren die worden gebruikt voor entertainment zijn wilde dieren. En laat dat nu verboden zijn in Nederland! Er worden ook nog steeds fotomomenten aangeboden met dolfijnen en zeeleeuwen en de visitatiecommissie vindt ook dat terecht niet kunnen:
"“Kinderen krijgen daardoor een verkeerd en onnatuurlijk beeld van de dieren.”"
En dit is toch een duidelijke overeenkomst met het circus, waar toeschouwers van de show met een olifant op de foto kunnen.
In een statement aan RTL Nieuws laat het Dolfinarium weten ook nog eens in zwaar weer te verkeren door de coronacrisis. De inkomsten zijn sterk verminderd en er moet flink worden bezuinigd om het hoofd boven water te houden. Grote investeringen zijn voorlopig uitgesteld. Aan de onzinnige eisen van de minister kan dus niet worden voldaan.
Het had al jaren geleden moeten gebeuren, maar laat dit dan eindelijk het moment zijn om naar opvang voor de dieren te gaan zoeken en de (circus)tent te sluiten. En mochten er mensen zijn die nog een beetje twijfelen, kijk dan vooral de uitzending van RamBam nog even terug van een paar jaar geleden.
De trainingsmethode van dolfijnen is erop gebaseerd dat ze hongerig zijn, zodat de dieren alles doen voor de beloning. Net als Loro Parque op Tenerife en Sea World in de VS is het Dolfinarium niet anders dan een circus met wilde dieren. Toch wordt er nog altijd een uitzondering gemaakt voor deze circustent op de Noordwest-Veluwe. Dat moet nu toch echt voorbij zijn.
Dolfinaria en zeeparken houden ook de wrede jacht op dolfijnen in Taiji , Japan, in stand. Meer daarover in de schokkende documentaire The Cove ( trailer ) van Ric O’Barry , de voormalig trainer van tv-dolfijn Flipper en oprichter van The Dolphin Project.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

prgrssf
prgrssf5 okt. 2020 - 13:59

Helemaal eens! We hebben nu de technologie om dieren in het wild te filmen. En in beeld en geluid uit te brengen. Dus educatief heeft een dolfinarium totaal geen meerwaarde. Ouderwets onnodig vermaak waar de dieren worden gekleineerd.

Fredje3
Fredje35 okt. 2020 - 4:26

Dat we paal en perk moeten stellen aan de manier waarop dolfinaria e.d. aan hun dieren komen staat buiten kijf, maar dieren weer vrijlaten die daar helemaal niet aan gewend zijn is natuurlijk moord en dat moeten we ook niet willen. Overigens is het wel met dieren zo dat ze graag uitgedaagd willen worden, doe je dat niet, dan stompen ze af en ik denk zelf dat dit dmv spel heel goed gaat. Het is dan ook niet onnatuurlijk, maar anders. Mits hierbij geen mishandeling wordt toegepast. Als je daar dan nog een keer geld mee kan verdienen om daarmee meer dieren op te kunnen vangen die dat nodig hebben of beter voor je dieren te kunnen zorgen, dan kan daar toch geen bezwaar tegen zijn? Vergeet niet, de grootste mitsen en maren zitten natuurlijk bij hoe de dieren in deze opvang zijn gekomen. Zijn ze gewoon uit zee geplukt en daar neergeplempt is het natuurlijk niet goed, maar zijn ze ooit erg gewond geweest of andere trauma's waardoor ze lang verzorgd moesten worden, of zijn ze in gevangenschap geboren lijkt mij dit de beste manier om ze op te vangen.

1 Reactie
herman46
herman465 okt. 2020 - 23:38

We zijn kennelijk zo gebrainwasht dat we niet meer inzien dat je gewoonweg wilde dieren niet als vermaaksobject hoort in te zetten. Op geen enkele wijze kunnen deze dieren in natuurlijke behoeften voorzien en leven naar hun aard. Het is triest ook in deze reactie wederom te moeten constateren dat het ethisch besef op het gebied van hoe om te gaan met (wilde) dieren bij velen niet is ingedaald.

Pater
Pater5 okt. 2020 - 1:10

@Ton De ruimte van die baai is gelijk aan 700 bij 60 meter. Met meer dan laten we zeggen 20 dolfijnen zit die wel vol.

Ryan2
Ryan24 okt. 2020 - 18:12

Ga er maar van uit, dat een dolfinarium een gelopen zaak is. Met de voortschrijdende kennis van nu, weten we gewoon, dat dolfijnen en orka's in zee thuis horen, en niet in een bakje met water.

1 Reactie
ton14024
ton140244 okt. 2020 - 22:00

Ik wil van dat dolfinarium wel een soort tropicana 2 maken. Wie doet mee?

Peter1957
Peter19574 okt. 2020 - 13:48

"maar laat dit dan eindelijk het moment zijn om naar opvang voor de dieren te gaan zoeken" En hoe ga je ze dan opvangen, zitten ze waarschijnlijk nog in een bassin. Terug zetten in zee gaan ze niet overleven. Maar ze heeft verder wel gelijk, beren die een kunstje doen op straat willen we hier in Nederland toch ook niet.

2 Reacties
ton14024
ton140244 okt. 2020 - 18:25

Loch Ness? Of dit: https://www.worldanimalprotection.nl/opvang-voor-dolfijnen

herman46
herman465 okt. 2020 - 23:41

Dat opvangen zal moeten plaatsvinden in omstandigheden die in ieder geval zo veel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van de dieren tegemoet komen qua ruimte en inrichting. Zal lastig worden en paar centen kosten, maar dat mag geen beletsel zijn na alles wat we die dieren hebben aangedaan.

Max6
Max64 okt. 2020 - 11:54

Tja, de voorouder van de hond had ook een veel groter leefgebied. De hele dag op zoek naar eten en soms verhongeren van de honger... ziek worden of een gebroken poot... pech dan. Onze hond ligt nu op de kop in zijn mand (toppunt van ontspanning blijkbaar). Elke dag op tijd eten, veel knuffels en als ie ziek is gaan we naar de dierenarts. Vraag me af wie het nou echt beter had/heeft.

1 Reactie
herman46
herman465 okt. 2020 - 23:49

Onzin om een gedomesticeerd dier als een hond te vergelijken met een wild dier als en dolfijn. Uw hond zal - evenals mijn katten - volmaakt gelukkig zijn omdat de mens tot hun natuurlijke omgeving behoort. Hond/kat/mens is een natuurlijke verbintenis.

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 okt. 2020 - 10:31

Ik vind een dolfijnenshow mooi. En ik ben niet de enige hoor. En als je in Harderwijk het grote meer bekijkt waar ze zwemmen valt het leed wel mee.

1 Reactie
herman46
herman465 okt. 2020 - 23:44

U had waarschijnlijk de gladiatorengevechten en het voor de leeuwen gooien van christenen tijdens de Romeinse 'beschaving' ook mooi gevonden. Kennelijk is uw ethisch besef qua ontwikkeling in die periode blijven hangen.

snieanders
snieanders4 okt. 2020 - 9:32

tjonge jonge wat een vertrutting in Nederland. De tegen alles mentaliteit pffffffffffffffff

2 Reacties
Paulus3
Paulus34 okt. 2020 - 22:31

Het probleem is dierenleed. En jij trekt het weer naar mensen toe. Uiterst zelfzuchtig.

herman46
herman465 okt. 2020 - 23:46

Veelzeggend dat u de zorg van mensen over de behandeling van wilde dieren als vertrutting aanmerkt. Sterkte!

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2020 - 8:28

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot4 okt. 2020 - 15:17

'Jij weet helemaal niet of een Dolfijn de voorkeur geeft aan een onzeker bestaan in het wild waar hij de hele dag op zoek moet gaan naar voedsel, in plaats van op zijn tijd zijn natje en droogje in een Dolfinarium.' Jij ook niet. Wat geeft mensen het recht dieren op te sluiten?

Paulus3
Paulus34 okt. 2020 - 22:29

Weten ze wel hoor.