Joop

Dolf Jansen reageert op Twitterstorm na oproep klimaatactie

  •  
12-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
774 keer bekeken
  •  
dolfjansen
Presentator en cabaretier Dolf Jansen wordt bestookt met boze reacties, nadat hij als Druktemaker bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 kritiek uitte op ontkennende politici en luisteraars opriep zelf stappen te nemen tegen de klimaatcrisis. In een reeks voorbeelden noemde de vegetariër ook de optie om niet meer te vliegen. “Boek geen vliegreis of cruise, wat de STER-blokken u ook toeschreeuwen, consumeer geen of zo min mogelijk vlees en zuivel, kijk samen met buren of collega’s naar energietransitie die op elk niveau mogelijk is”, zei Dolf in zijn column.
In hun wiek geschoten Twitteraars ‘ontdekten’ dat de cabaretier zelf ook wel eens in een vliegtuig stapt en brandmerkten zijn oproep daarom als ‘hypocriet’. Die verontwaardiging werd vervolgens opgepikt door De Telegraaf en aanverwante media.
Op zijn eigen site gaat Dolf Jansen toe uitgebreid in op de tegenreactie. Hij vindt het volslagen onzin dat je als vliegtuigpassagier geen mening mag hebben over de klimaatcrisis. Dat zou volgens hem betekenen dat niemand daar nog iets over mag zeggen of vinden, omdat elke Nederlander een grote CO2-voetafdruk heeft.
“Ik wil niet trending zijn op Twitter, ik zou graag willen dat ideeën, oplossingen en echte inhoudelijke gesprekken over wat het grootste probleem van de mensheid in de 21ste eeuw is. En zal dus doorschrijven, -spreken en –luisteren ook zeker.”
Er zijn ook veel Twitteraars die hem steunen. De boodschap draait er voornamelijk om dat we allemaal wat meer aan het klimaat zouden moeten denken. Ze zeggen dat hij zich niets moet aantrekken van alle kritiek en zich vooral moet blijven uitspreken over klimaatverandering.
De gehele reactie van Dolf Jansen lees je hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (87)

Bruce62
Bruce6210 nov. 2022 - 11:39

Vroeger toen familieleden emigreerden werd afscheid genomen met 'het ga je goed in den verre' oftewel we zullen elkaar zeer waarschijnlijk nooit meer zien. Toen eind jaren 60 vliegen populair werd ontstond na jaren sparen de mogelijkheid familieleden in den verre op te zoeken. En nu vinden we het normaal om in een weekendje even wat vrienden of familieleden in b.v. Amerika of Ierland op te zoeken. Dolf Jansen maakt gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Prima, maar neem dan niet anderen de maat die jaarlijks een vliegvakantie plannen. En anders moet Dolf Jansen het goede voorbeeld geven en emigreren naar Ierland. Zal ik zeggen 'Dolf het ga je goed in den verre'.

MountEverest
MountEverest14 jan. 2020 - 9:38

Jezus wees 2000 jaar geleden ook al op de hypocrisie van (opinie)leiders: 23 Toen zei Jezus tegen de menigte en tegen zijn discipelen: 2 ‘De schriftgeleerden en de farizeeën zijn op de stoel van Mozes gaan zitten. 3 Houd je dus aan alles wat ze jullie zeggen, maar volg niet hun daden na, want zelf doen ze niet wat ze zeggen. 4 Ze bundelen zware lasten en leggen die op de schouders van de mensen, maar ze willen er zelf geen vinger naar uitsteken. 5 Alles wat ze doen, doen ze om door de mensen gezien te worden Mat. 23 vers 1-5 Mensen als Dolf Jansen leggen andere zware lasten op, maar handelen zelf niet naar hun eigen woorden. Zij willen door de mensen gezien worden, goede sier maken met hun "principes". Dat neemt niet weg dat wij zelf wel verantwoordelijk blijven voor onze daden: dus minder reizen, vliegen en vlees eten.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter14 jan. 2020 - 6:43

Dolf Jansen is een dominee die vanaf de kansel donderpreekt dat overspel een doodzonde is. En na de dienst in een achterafkamertje de getrouwde schoonmaakster van de kerk pakt. Daar is maar een woord voor: hypocriet. Zijn rammelende verweer doet daar niks aan af.

OlavM
OlavM14 jan. 2020 - 1:16

Prima reactie van Dolf Jansen. Daarmee is al het nodige gezegd.

1 Reactie
WimpyH
WimpyH18 jan. 2020 - 11:22

"Er zijn ook veel Twitteraars die hem steunen." Ja iedere simpele ziel vindt wel steun elders. “Mensen vinden dat ze recht hebben op vliegen. Zij willen van niemand, en zeker niet van een magere lelijke vertegenwoordiger van de linkse kerk, horen dat ze dat beter niet kunnen doen. Op vergelijkbare gronden willen mensen ook vlees blijven eten of lekker lang douchen. Ik heb daar niks over te zeggen en had dat ook beter niet kunnen doen. Ik had kunnen zeggen: overweeg bij al je consumptiegedrag – vliegen, eten, kleding, bestellen van spullen – hoe belangrijk je het vindt, hoe nodig je het echt hebt, en wat de gevolgen zijn van die consumptie die wij als normaal of ons recht zelfs zijn gaan beschouwen.” Doe het dan ook niet. Nadenken heet dat.

Pensionada2
Pensionada213 jan. 2020 - 15:54

Ik heb er helemaal geen probleem mee als Dolf af en toe het vliegtuig pakt. Maar laat hem dan anderen ook geen verwijt maken als zij het vliegtuig nemen voor wat voor redenen dan ook. Ik zelf vlieg niet meer.

Leontrotsky
Leontrotsky13 jan. 2020 - 14:05

Moedig en echt te prijzen van Dolf Jansen dat hij ons durft te wijzen op onze verantwoordelijkheid. Een Floortje Dessing die ons (voorheen) in vakantieprogramma's (vlieg)reizen naar verre bestemmingen aanprees zou dit mijns inziens niet moeten doen (alhoewel Floortje ook grote zorgen heeft over milieu en klimaat), maar Dolf mag echt wel een geweten zijn en ons wijzen op onze verantwoordelijkheid aangaande milieu en klimaat. Natuurlijk is (jaloers) rechts er weer als de kippen bij om Dolf zwart te maken en ons te wijzen op het feit dat Dolf ook wel eens (voor zijn werk en familiebezoek) het vliegtuig moet pakken maar in dit geval is dat dus helemaal geen probleem omdat Dolf zeer goede redenen kan aanvoeren om het vliegtuig naar Ierland te pakken. De meese boze reageerders op Twitter (en helaas ook op dit platform) zijn jaloerse rechtse mensen die niets bereikt hebben en redelijk weinig talent hebben en dan kan het voorkomen dat men leeg gaat op een succesvol multitalent als Dolf Jansen dus daar moeten we maar geen aandacht aan schenken. Het gaat om de boodschap en die snijd hout en is echt nodig, Dolf is naast Claudia, Freek en in mindere mate Youp een van de mensen die mijns inziens het geweten van Nederland zijn en ik ben blij dat Dolf die verantwoordelijkheid goed pakt.

1 Reactie
Mr x Mr y
Mr x Mr y13 jan. 2020 - 20:23

“voor zijn werk en familiebezoek“ Hij vloog oa naar Vietnam (via Singapore), voor vakantie. Liep oa marathons in Marokko, waarbij hij ter plaatse door familie werd aangemoedigd, etc. Wat heeft dat met werk of familiebezoek te maken?

Markzelluf
Markzelluf13 jan. 2020 - 12:31

Dolf Jansen praat echt onzin. Hij stelt bijvoorbeeld: '.....en je mag mij aanvallen omdat ik met een boodschap kom die je niet wilt horen'. Maar dan heb je het echt niet begrepen, Dolf! Ik denk dat de meesten van ons echt wel erkennen dat er een klimaat- (en sociale!) crisis is. Het punt is nu juist dat we dat wel weten, we best begrijpen dat Jansen dat door de ether schreeuwt, maar dan vervolgens kwaad worden op hem omdat zijn morele standpunt alleen voor ons geldt en hij zelf heel ander gedrag vertoont. Wat het er niet beter op maakt is het feit dat hij kritische geluiden afdoet als geblaat van extreem-rechtse, Telefraaflezende klimaatontkenners. Dat is in intellectueel opzicht wel het meest armzalige verweer dat je in deze situatie kunt bedenken. Heel wat beter was geweest als hij gesteld had dat hij zelf inziet dat hij zich moet aanpassen aan de nieuwe ecologische realiteit, ons verteld had wat zijn plan individuele hiervoor is en ons oproept zijn voorbeeld te volgen. Maar niets van dat al. Zijn verweer vormt een grote inhoudelijke leegte. I

4 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky13 jan. 2020 - 14:20

Dolf neemt alleen het vliegtuig voor zakelijke reden en familiebezoek, en daar is niks op tegen. Als je jouw redenering volgt mogen Het Koningshuis en de ministersgroep en CEO's van multinationals ook het vliegtuig niet meer nemen? Er is een groot verschil tussen Het vliegtuig pakken voor een vakantie en het vliegtuig pakken voor werk en zaken en familiebezoek en Dolf zou dit misschien wel wat beter kunnen uitleggen maar verder niks dan hulde voor zijn oproep.

Markzelluf
Markzelluf13 jan. 2020 - 16:26

@Trotsky. Zakelijke redenen? Je bedoelt hardloopwedstrijdjes?

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter14 jan. 2020 - 16:24

Zeg, Leon: wil je je, voordat je allerlei vlugschriften kalkt, eerst even in kwesties verdiepen? Dolf laat geen gelegenheid voorbij gaan het vliegtuig te pakken: die is op zijn minst de halve wereldbol al overgevlogen. Gewoon even checken. En in doorsnee, wat Markzelluf zegt, puur recreatief. Overigens is 'zijn' Ierland, met wat tijd en moeite weliswaar, per trein en boot bereikbaar. De pseudo-clown is zijn geloofwaardigheid volkomen verloren. En voor jou is het de hoogste tijd de oogkleppen af te doen. Roerend eens verder met @Markzelluf: Dolf Jansen's verweer is een lege huls. Een slechts geweven snotlap van jij-bakken.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter14 jan. 2020 - 22:14

Correctie: een SLECHT geweven snotlap... Altijd kritisch op jezelf blijven!

Jan Man
Jan Man13 jan. 2020 - 11:43

Bijzonder, Dolf Jansen roept op tot noodzakelijke gedragsveranderingen omdat hij wil voorkomen dat de hele wereld als Australië eindigt. (Hulde voor Dolf) Vervolgens triggert dat een groepje mensen om in het privéleven van Dolf te gaan graven, en wat blijkt? Dolf Jansen is niet de onbevlekte ontvangenis, maar zit ook wel eens in het vliegtuig. Ik snap dat het privéleven van Dolf Jansen superinteressant is, maar maakt dat zijn boodschap ook minder waar?

1 Reactie
Willem D2
Willem D213 jan. 2020 - 15:35

Het probleem met Dolf is dat hij more equal is than others. Anderen moeten van hem stoppen met vliegen, maar uit gegrasduin in zijn privé leven blijkt dat hij privé anders handelt en dat dat advies om niet te vliegen dan blijkbaar niet op hemzelf van toepassing is. Via een onverklaarbare redenering is dat dan weer logisch. Hetgeen velen (waaronder ik) dat dan weer onlogisch vinden.

I am Legion
I am Legion13 jan. 2020 - 10:08

"Hij vindt het volslagen onzin dat je als vliegtuigpassagier geen mening mag hebben over de klimaatcrisis. " Welke mening dan? "Boek geen vliegreis of cruise, wat de STER-blokken u ook toeschreeuwen." Dat is voor een jaarlijks frequente passagier van vliegtuigen als Dolf Jansen dus precies wat hem vergeten wordt een hypocriete oproep als die van de zedenpreker die het zoals diens gemeente algemeen weet het zelf bepaald niet nauw neemt daarmee. En dan zouden mensen daar geen kritische mening over mogen hebben omdat dat volgens hem zou betekenen dat hém niet gegund wordt een mening over de klimaatcrisis te hebben? Waarom houdt de duidelijk met feiten beargumenteerde kritiek op zijn hypocrisie dan in dat hij dat niet zou mogen zeggen? Hij wordt er alleen om bekritiseerd. En met reden.

2 Reacties
I am Legion
I am Legion13 jan. 2020 - 10:39

"vergeten" is "verweten"

Peterrr2
Peterrr213 jan. 2020 - 11:06

Netjes verwoord. Onbegrijpelijk dat Dolf Jansen dit zelf niet inziet...

Buitenstaander
Buitenstaander13 jan. 2020 - 9:47

Tsja, als je zo prominent altijd aanwezig wilt zijn als carbaretier, dan kan jeverwachten dat iedereen ook even op 'jou' gaat letten. En Dolf is zelf meestal niet de beroerdste om fors uit te halen…... Alshet klopt dat Dolf toch regelmatig heen en weer naar Ierland vliegt, hij is half Iers (?), en voor z'n marathons ook nogal wat tripjes onderneemt, (dat is dan niet; 'ook wel eens in het vliegtuig stapt'.) dan is z'n oproep wel wat ongelukkig op de manier zoals ie 'm deed. Beetje flauw ook van hem om te stellen dat je er best opmerkingen over mag maken ook als je zelf regelmatig vliegt…. Ja maar zo werkt t toch niet helemaal: practice what you preach heet zoiets, zo werkt dat bij mensen die in de schijnwerpers willen staan.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal413 jan. 2020 - 9:29

Hoge bomen vangen veel wind... je moet sterke wortels hebben en een dergelijke sigaarverklaring helpt uiteraard niet

de Boer2
de Boer213 jan. 2020 - 8:41

Het veranderend klimaat is een Nederlandse onderwerp. In Frankrijk hoor je daar minder over. De reden daarvan is dat er ook andere onderwerpen zijn om aandacht aan te geven. De Fransen weten heel goed dat het weer verandert. dat er rivieren overstromen vanwege de overvloedige regen en dat in Nice het soms stormt. Het weer in Frankrijk en Italië is grillig en men is er gewend aan. In Nederland is het weer eentonig en van grilligheid van het kimaat is niet veel meer te melden dat het in januari zacht is voor de tijd van het jaar en er geen enkele ijsdag is geweest. Het gaat hier om betrekkelijke luxe, vergeleken met elders. Als men zich niet zo veel zorgen hoeft te maken in een groed georganiseerd en welvarend land dan gaat de aandacht uit naar andere zaken als de opwarming van de aarde.Dan wordt de angst daar op gericht en stijgt die tot de eerste plaats in de lange lijst van angsten en zorgen. Zoiets is typisch Nederlands, een land waarvan de inwoners zeer te spreken zijn over zichzelf maar altijd zijn er weer de anderen die bedreigend zijn. Het idee bedreigd te worden is een gevoel. Han Voskuil schreef "het Bureau" een serie boeken over de observaties van mensen en situaties die hij tegenkwam en vol . .

2 Reacties
de Boer2
de Boer213 jan. 2020 - 8:47

.... voelde zich voortdurend bedreigd, Volkskunde was zijn vak en lijden zijn lot. Hij werd niet voor niets gelezen, zodra er weer een nieuw deel verscheen stonden de mensen voor de boekhandels die er toen nog waren. Hij was herkenbaar, een echte Nederlander. Een kei in zijn vak en ook een geweldige zeur.

Marinus C.
Marinus C.13 jan. 2020 - 14:03

Een nipte meerderheid van de mensheid ziet klimaatverandering ondertussen als een zeer ernstig probleem, het idee dat het een "Nederlands" onderwerp is, is flauwekul.

itsme3
itsme313 jan. 2020 - 8:40

In het Engels hebben ze een spreekwoord: "Practise what you preach". en als je dat niet doet, dan moet je niet zeiken als je de wind van voren krijgt.

Andy JPL
Andy JPL13 jan. 2020 - 7:48

Iemand met meer dan 1 kind is sowieso hypocriet omdat deze de overbevolking in stand houdt en daarmee ook het grootste klimaat probleem.

3 Reacties
dirkdirk
dirkdirk13 jan. 2020 - 9:00

Nee, je bent pas echt hypocriet als je meerdere kinderen neemt, en anderen de les gaat lezen dat ze geen kinderen mogen nemen. Daar gaat het hier om.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 jan. 2020 - 9:28

Wereldwijd groeit de bevolking explosief en de massale immigratie naar het westen met hun grote footprint is totale waanzin als je wat wilt doen aan de CO2 reductie. Economisch moeten er keuzes worden gemaakt, zoals welvaartsverdeling wereldwijd. Dat gaat dus nooit gebeuren, ben ik bang

Katootje2
Katootje213 jan. 2020 - 9:58

Alle onzin op een stokje: Iemand die in Nederland woont sowieso hypocriet .

Ria4
Ria413 jan. 2020 - 7:07

Als je als Dolf bovenmatig veel in het vliegtuig zit moet je misschien eerst in de spiegel kijken. Op twitter krijgt Dolf bijval van Sander Schimmelpenninck en die zit, net als Dolf nog vaker in het vliegtuig. Ik ben voor minder vliegen en zelfs voor het laten krimpen van Schiphol met 25 procent. Dat zou een serieuze eerste stap zijn van de overheid.

Karingin
Karingin12 jan. 2020 - 23:47

De meeste reaguurders hebben de verklaring dus niet eens gelezen. En het is echt bull shit dat Dolf iemand tot iets "dwingt", stel je niet zo aan. Dit is wat hij zegt: "De boosheid van veel reaguurders zit m in de hypocrisie, mijn hypocrisie, die je mij en ons allemaal mag verwijten, maar waarvan ik dus denk: blijf nadenken, blijf je uitspreken, blijf zoveel mogelijk doen dat goed/positieve gevolgen heeft; en in het feit dat ze van alles moeten. Laat ik het zo zeggen: ik kan je niks laten moeten, je hoeft niet eens naar me te luisteren, ik kan alleen aangeven wat mij bezighoudt (en soms aangeven waar ik denk dat alternatieven of oplossingen zouden kunnen liggen). Je mag klimaatverandering ontkennen, je mag met ‘belangrijke wetenschappers’ aankomen die er niet in geloven (je mag ook checken hoeveel klimaatwetenschappers/metereologen daarbij zitten, en check dan gelijk hoeveel van deze wetenschappers betaald worden door ‘universiteiten’ of ‘onderzoeksinstellingen’ die financieel worden gedragen door de broers Koch of andere vertegenwoordigers van de fossiele sector), en je mag mij aanvallen omdat ik met een boodschap kom die je niet wilt horen. Dat aanvallen (beschuldigen, schelden etc) laat alleen die boodschap niet verdwijnen, het stopt de ontwikkelingen die gaande zijn niet."

5 Reacties
JasDon
JasDon13 jan. 2020 - 6:51

Het vervelende van de quote is dat het een frame op zich is, hij verbindt mensen die kritisch op hem zijn met het ontkennen van klimaatverandering, hij heeft het over niet dwingen terwijl hij wel met belastingen graag mensen uit vliegtuigen zou willen jagen. Zo een uitgebreide reactie, die pas drie? dagen na dato wordt geschreven waarbij hij het over dwingen? heeft en een relatie legt met klimaatontkenning en Koch doen mij denken dat het vooral om de reputatie van de heer Jansen gaat. Een korte reactie met: "Ja, ik ben in een bepaalde mate ook hypocriet, net zoals mijn medemens" komt dan een stukje eerlijker over. En daarmee had hij ook op Twitter direct kunnen reageren.

Max6
Max613 jan. 2020 - 7:43

Ik vermoed dat de footprint van Dolf misschien wel 5x zo groot is als van de gemiddelde Nederlander, en de footprint van de gemiddelde Nederlander is al 10x zo groot als de gemiddelde wereldburger lees ik vaak op Joop. Het zou mensen zoals Dolf (veel vliegen/reizen, meerdere (grote) woningen, veel spullen, etc) sieren zich bescheidener op te stellen, en zich misschien wel helemaal buiten de discussie te houden. Laat de discussie voeren door mensen die er zelf echt bewust mee bezig zijn of door de jeugd, en dus niet door een Dolf of Leonardo (mensen die zelf echt het verkeerde voorbeeld geven). Ik ben zelf behoorlijk bezig met het klimaat en vind dit soort acties de omslag alleen maar tegenwerken. Niemand behalve Dolf wint hier iets mee... hij overtuigt echt helemaal niemand die nog overtuigd moet worden.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 jan. 2020 - 9:26

'Laat ik het zo zeggen: ik kan je niks laten moeten, je hoeft niet eens naar me te luisteren, ik kan alleen aangeven wat mij bezighoudt (en soms aangeven waar ik denk dat alternatieven of oplossingen zouden kunnen liggen). ' Als we vervolgens niet aan de oplossingen wensen mee te werken, komen we dus nergens. Je plastic scheiden, een peertje minder laten branden 's avonds of je fruit met een herbruikbaar zakje kopen is minder dan niks in vergelijk met een vliegreis naar je tweede huis. En om in fruittermen te bljven, met laaghangend fruit komen we er mss ook, alleen willen we dat blijkbaar niet eens. Laaghangend fruit is bijv 1x vlees per week, kleine auto's rijden, etc

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal13 jan. 2020 - 9:48

"De boosheid van veel reaguurders zit m in de hypocrisie, mijn hypocrisie, die je mij en ons allemaal mag verwijten". Daar hebben de reaguurders dus een punt en is wat Dolf beweert niet waar (we zijn niet allemaal hypocriet). Je kunt iemand slechts hypocrisie verwijten als die b.v. het ene predikt (en anderen de maat neemt) en het andere doet.

Buitenstaander
Buitenstaander13 jan. 2020 - 9:56

@Karingin Wel aardig dat je Dolf zo verdedigt, maar 'Boek geen vliegreis of cruise' door de microfoon medegedeeld, klinkt toch echt wel als een 'dwingende boodschap', hoeveel helderder wil je het nog hebben? Hij had ook gewoon z'n bezorgdheid kunnen uitdrukken, zeggen 'mensen we moeten er nu echt wat aan doen, en ik realiseer me dat ik zelf ook niet helemaal het goede voorbeeld ben', kijk dat klinkt toch iets realistischer.

Le Chat Botté
Le Chat Botté12 jan. 2020 - 22:32

Zo'n twitterstorm is niets andrrs dan iemand monddod maken dor keihard te schreeuwen. En je daarbij met droge ogen beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid om de vrijheid van een ander te beknotten, dat klinkt alleen logisch in een dictatuur. Dus, beste twitteratus, wat wil je eigenlijk? Waarvoor dient die zogenaamde vrijheid van meningsuiting van jou? Ben je op zoek naar kennis en in zicht? Of ben je je heilige waarheid te vuur en te zwaard aan het verdedigen? Wat is twitter voor jou? Een bruisend kennislab, waar ideeën zwaar aan de tand gevoeld worden met feiten inzicht en logica, maar waar mensen vriendelijk en met respect behandeld worden? Of is het een echokamer, waarin je je eigen tribe als superiuer waant en iedere andere club vernedert, ontmenselijkt en tot te vernietigen vijand maakt? Hoe je jezelf ook ziet, twitteratus, alles wat je doet, in het echte en het virtuele leven, het zijn allemaal jouw keuzen en jouw daden waar jij verantwoordelijk voor bent, inclusief de gevolgen. Kies wijs twitteratus, want verantwoordelijkheid heeft zo zijn manieren om bij je op de deur te kloppen. In het echte leven.

Sonic2
Sonic212 jan. 2020 - 22:02

Het komt uit de toetsenborden van mensen die nooit iets over het christendom zeggen, maar over de islam los gaan. Het komt uit de toetsenborden van mensen die over Diks heen vallen, maar prima kunnen leven met dat Thierry leeft als een god. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/politici-weten-zich-geen-raad-met-eigen-toeslagen-eenduidige-richtlijnen-zijn-er-niet~b5960e2a/ Het komt uit de toetsenborden van aanhangers van bepaalde partijen die andere partijen ondemocratisch vinden, maar er binnen de partij een stalinistische discipline op nahouden. Het komt uit de toetsenborden van degene die vinden dat de SP of GL zich tot in de eeuwigheid moeten verantwoorden, maar vervolgens Pim Fortuyn en Harm Beertema uit de wind houden. Die ook een aan communisme verwant verleden hebben. Of Rita Verdonk. Oh ja. Dat rechtse Powned he. Die zou Hilversum wel eens opblazen. Het enige wat opgeblazen is dat is de portemonnee van Weesie. En al dat gedram over hypocrisie. Alsof het het ergste is wat er is. Helemaal 100 procent objectief kan je niet zijn. Ik moet zeggen dat uiterst rechts en rechts er wel erg een potje van maken. Ik zie geen Lodewijk Asscher/ Lillian Marijnissen groupies. Wel genoeg PVV en FvD fanboys. Maar rechts heeft haar haat weer even kunnen spuien. Daar ging het geloof ik om.

9 Reacties
Grooteman2
Grooteman212 jan. 2020 - 22:32

U sleept er wel erg veel bij. En waarom iemand die Dolf Jansen hypocriet vindt maar gelijk uiterst rechts moet zijn ontgaat mij geheel.

LaBou
LaBou 13 jan. 2020 - 7:17

Sonic: ????

Max6
Max613 jan. 2020 - 7:49

@Sonic Wat een rant weer op alles en iedereen (helemaal los van het onderwerp). Je doet hier op Joop vaak waar u in deze post mensen van beschuldigd! Net als Dolf Jansen zou u eens in de spiegel moeten kijken voor u iets het internet op gooit. En nee... ik voel me zelf helemaal niet aangesproken door wat je schrijft, maar ik lees het met verbazing/ergernis.

Sonic2
Sonic213 jan. 2020 - 9:55

@ Grooteman Er wordt net gedaan alsof hypocrisie of morele superioriteit iets typisch links is. Nou nee. Dat is het niet. Genoeg voorbeelden( als u het wil lezen) dat rechts en uiterst rechts het ook doet. Dus voordat mensen, die hier voornamelijk rechts of nationalistisch rechts zijn, Dolf hypocrisie verwijten. Begin eens bij jezelf. Ik vind het grappig dat u zich stoort aan dat ik meteen mensen die Dolf hypocriet vinden uiterst rechts vinden. Als je voor het klimaat bent en voor minder vliegen bent dan ben je meteen moreel superieur. Voel je je verheven boven iedereen. Kijk je neer op rechts. En ben je uiteraard links. Dat is pas bekrompen. En eenzijdig. @ Max Helemaal niet los van het onderwerp. Ik zet op een rijtje hoe hypocriet rechts en nationalistisch rechts is. Misschien eerst eens zelf in de spiegel kijken. En eens naar je eigen gedrag kijken, voordat je Dolf de maat neemt. Dat u zich aan mij stoort geeft ook al genoeg aan. Ik vind u reactie schandalig. Op de persoon gespeeld. Maar dat zie ik wel vaker in uw categorie. Hypocrisie komt minimaal van 2 kanten. Helemaal van rechts. En als je me toch zo persoonlijk aanpakt. Waarom voelt u zich niet aangesproken? Waarom sla ik onzin uit? In plaats van alleen maar dat op de persoon spelen. Omdat ik een mening heb die u niet uitkomt. @ Labou Veel dank.

Buitenstaander
Buitenstaander13 jan. 2020 - 9:58

Het feit dat u zoveel blablabla eromheen moet aandragen met een wel heel erg opzichtig 'rechts' gezocht 'verband'(???) geeft aan dat Dolf toch niet helemaal handig bezig was.

Buitenstaander
Buitenstaander13 jan. 2020 - 9:59

@LaBou Verbaasd me niets. Zelfde kromme bocht van denken.

Max6
Max613 jan. 2020 - 10:14

@Sonic En je gaat gewoon verder zoals je hier altijd doet. Erg jammer. Je weet helemaal niets van mij. Ik kan me eigenlijk wel vinden in de inhoud van wat je schrijft... vandaar dat ik me ook helemaal niet aangesproken voel. Maar ja... voor Sonic zit ik al in een hokje. Lekker makkelijk. Heerlijk zwart / wit En of het on topic is. Geen idee, volgens mij kun je deze rant bij heel veel topics op Joop kwijt... ik vind het gewoon wij/zij geneuzel... helpt helemaal niets. Ik lees al heel lang Joop en zou graag zien dat sommigen de toon een beetje matigen. Sommigen hier willen alleen meer polariseren ipv proberen ietwat tot elkaar te komen.

Sonic2
Sonic213 jan. 2020 - 11:50

@ Norm Labou is vaak genoeg kritisch op mij geweest. Soms ook wel terecht. Onzin dus. Ik kan het ook kort formuleren. Hypocrisie heb je aan beide kanten. Is het zo kort genoeg? En ik vind daarbij rechts niets onderdoen voor links. En ik vind de verontwaardiging over de hypocrisie nogal groot. @ Max Ik denk dat u in een hokje zit. Voor een aantal hier zit ik het hokje "fout denken". En die zijn niet geneigd om ook maar een woord van mij te volgen. Of het op een goede manier te weergeven. Als je objectief oordeelt, zul je zien dat mijn reactie vooral een tegen reactie is op mensen die Jansen hypocrisie verwijten. Op een nogal hoge toon. Ik keer dat om. Aan de andere kant ook genoeg hypocrisie. En dat lijkt me minimaal fair. Als je linkse hypocrisie benoemt dan mag je ook rechtse hypocrisie benoemen. Toch? Of moet ik dat eerst aan u vragen, voordat ik mijn mening mag spuien? Norm is daar ook voorbeeld van. Prima voorbeeld. Verblind door haat tegen mijn persoon beweert hij dat ik vind dat Jansen handig bezig. Ik vond Jansen zijn uitspraken niet extreem handig. Maar ik vind dat zijn woorden( en dat herken ik dan wel weer) nogal raar worden uitgelegd. Je kan best een sociaal democraat zijn en in een mooie wijk wonen. Dat heet verheffing. En je mag best voor een goed klimaat zijn, maar soms het vliegtuig nemen. Juist u denkt in hokjes. Ik leg dat ook al jaren hier uit. Ik ben niet anti Zwarte Piet. Ik ben voor een debat over bevolkingspolitiek. Ik ben kritisch op de EU, maar vind een Nexit waanzin. Ik ben sinds een paar jaar( moet ik eerlijk bekennen) tegen neoliberalisme en tegen alt right. Dat laatste al veel meer jaren En een voorstander van de islam? Ik heb het niet zo heel erg op religie in het algemeen. Het is meer dat mensen mijn woorden verdraaien. Mijn karakter verdraaien. Zich richten op hoeveel woorden ik typ. Als ze daar eens door heen zouden prikken dan zouden ze zien dat behalve op economisch terrein ik gematigde standpunten heb. En veel meer een centrum figuur ben. Het is allemaal een kwestie van perceptie. Maar kan me voorstellen dat u zo denkt, want in dat frame pas ik kennelijk. En door een aantal hier is er zorgvuldig een beeld op gebouwd. Niet dat ik veel noodzaak voel om dat te corrigeren. Is toch nutteloos.

Max6
Max613 jan. 2020 - 12:38

@Sonic "Juist u denkt in hokjes. Ik leg dat ook al jaren hier uit. Ik ben niet anti Zwarte Piet. Ik ben voor een debat over bevolkingspolitiek. Ik ben kritisch op de EU, maar vind een Nexit waanzin. Ik ben sinds een paar jaar( moet ik eerlijk bekennen) tegen neoliberalisme en tegen alt right. Dat laatste al veel meer jaren En een voorstander van de islam? Ik heb het niet zo heel erg op religie in het algemeen." Ik twijfel nog over neoliberalisme, maar voor de rest zou ik dit zo hebben kunnen opschrijven.Blijkbaar zit ik dan ook in het hokje 'fout denken' Ik heb ook al heel veel van je comments gelezen... juist vanwege de inhoud (waar ik me vaak in kan vinden)... ik heb alleen het gevoel dat je toon steeds verhard. Laat je toch niet uit de tent lokken door andere personen op dit forum. Verkondig gewoon je mening... ga in discussie... maar doe dat wel op een manier dat het ook voor derden leuk blijft om te lezen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 jan. 2020 - 21:21

Even een klassiek stukje pop: https://www.youtube.com/watch?v=35K6vQRt67g Just do as I say, don't do as I do.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 jan. 2020 - 21:19

Normaal maakt het niet uit wie de boodschapper is. Dit is het geval want een feit of argument heeft gelijke sterkte ongeacht wie het uit spreekt. De boodschapper staat zelf buiten de boodschap. Dat geldt niet meer als de boodschapper over "alle mensen" gaat spreken of iets door iedereen opgepakt moet worden. Dan heeft de boodschapper zichzelf bij de stelling betrokken. En inderdaad, als dhr. Jansen meent dat het klimaat zo dringend is en iedereen minder moet vliegen, dan kan je dat niet serieus nemen als de boodschapper niet zelf zijn boodschap na leeft. De boodschapper is dan immers niet overtuigd door eigen boodschap en zelf een tegenargument.

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jan. 2020 - 21:18

Juist dit hypocriete gedrag is funest voor de boodschap. Je ziet het links en rechts. Mbt het klimaat vooral aan de linkerzijde. Mbt de economie vooral aan de rechterzijde. Het blijft hypocriet en zo een belangrijke boodschap wordt door Dolf zelf belachelijk gemaakt. Dat ie dat zelf als publiek figuur niet doorheeft, is kwalijk. Jammer

Hendrik5
Hendrik512 jan. 2020 - 21:07

...wel bij u, en u, en jou en jou. Het is 2020. Klimaatverandering is hier. De correspondent heeft een prachtig artikel geplaatst waarin wordt gesteld dat zonder bloed, zweet en tranen de transitie uberhaupt geen kans van slagen heeft. Niet vliegen en geen vlees eten is nog maar het kleinste begin. De overheid moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen. De vergelijking werd getrokken met WO2; waarin de Amerikaanse overheid tijdens de oorlog "totale" controle over de samenleving en economie nam. De private sector werd verplicht om in dienst te staan van de publieke sector of werd overgenomen. En burgers werden verplicht om grote offers te maken.

1 Reactie
ton14024
ton1402413 jan. 2020 - 12:45

100% mee eens.

JasDon
JasDon12 jan. 2020 - 21:04

Ik vind de manier waarop de heer Jansen mensen tot minder vliegen wil dwingen asociaal. Het duurder maken van vliegen maakt alles weer lekker exclusief, dan vind ik een quotum per persoon een stuk netter. En ja, ik weet dat dit niet een eenvoudige oplossing is, maar de tirannie van het geld is vooral leuk voor mensen met een inkomen van het niveau Dolf Jansen. En sowieso vindt ik het hypocriet van hem en als ik het hele, best uitgebreide artikel hier boven lees krijg ik het ongemakkelijke gevoel dat de heer Jansen vooral zo verdedigd wordt omdat hij lid is van de VARA-familie.

3 Reacties
Karingin
Karingin13 jan. 2020 - 0:03

Dat laatste slaat echt helemaal nergens op. Alsof hier uitsluitend Vara-mensen aan het woord komen. En verder, zie boven 00.47u.

Gefaald
Gefaald13 jan. 2020 - 8:33

OK Karingin, maar het eerste slaat in ieder geval wel ergens op.

JasDon
JasDon13 jan. 2020 - 21:24

"Alsof hier uitsluitend Vara-mensen aan het woord komen." Dat is dan ook geen insinuatie van mij. Succes ermee.

Martin Wester
Martin Wester12 jan. 2020 - 20:35

'Hij vindt het volslagen onzin dat je als vliegtuigpassagier geen mening mag hebben over de klimaatcrisis.' Is ook onzin, natuurlijk. Maar neemt niet weg dat je gewoon heel hypocriet bent als je als vliegtuigpassagier andere reizigers de maat neemt omdat ze net als jij het vliegtuig nemen. Als iemand met een domrechtse visie heb ik het altijd heel vreemd gevonden dat het bij 'links' kennelijk als vanzelfsprekend wordt beschouwd (en wordt geaccepteerd) dat de eigen boegbeelden zich bij voorkeur niet naar de eigen idealen schikken terwijl het vingertje ondertussen wel wappert.

Woessie
Woessie12 jan. 2020 - 20:34

Beetje een gevalletje rob 'easy jet'ten. Lullen zonder ballen.

Rutger Groot
Rutger Groot12 jan. 2020 - 19:54

Ben en blijf een fan van Dolf maar je moet niet in een vlek blijven wrijven... zijn oproep is goed, maar: "walk the talk!", helaas zie je dat vaker, zoals onlangs op Joop nog met een tegenstander van kerstbomen die op zijn Instagram er geen geheim van maakt veelvuldig te vliegen... En wellicht heb ik toegang tot een andere Twitter, want ik zie toch over het algemeen negatieve reacties...

Folkert2
Folkert212 jan. 2020 - 19:38

"In hun wiek geschoten Twitteraars ‘ontdekten’ dat de cabaretier zelf ook wel eens in een vliegtuig stapt en brandmerkten zijn oproep daarom als ‘hypocriet’." Nee, hij vliegt bovengemiddeld vaak. Ook op afstanden dat je wellicht ook aan een alternatief kan denken. Dolf Jansen zit op zijn morele hoge paard te verkondigen dat anderen minder moeten gaan vliegen maar wenst zelf niet te gaan minderen. Meneer vloog ook just for fun even naar de USA om daar vervolgens 8 maanden rond te trekken. En dat is hetzelfde met die malle EU-parlementariërs, vliegen naar Straatsburg en laten hun dienstauto`s er leeg achterna reizen terwijl ze allemaal roepen dat we meer aan het milieu moeten doen. Mensen worden kribbig van het constante: Do as I say, not do as I do. Dolf kan ook met de trein naar Ierland. (klein stukje per boot.) En je hoeft de halve wereld niet af te vliegen voor marathon wedstrijden, dus ja ik snap het wel. Ikzelf vlieg zo`n 6-7x per jaar binnen Europa werkgerelateerd, en ja dat is veel. Daarom vlieg ik voor mijn vakanties liever niet en blijf ik vaak binnen Nederland, en haal ik het al helemaal niet in mijn hoofd om anderen de les te gaan lezen als ze in de zomer een keer vliegen.

1 Reactie
dirkdirk
dirkdirk13 jan. 2020 - 8:59

U laatste zin, dat is de hele essentie.

Mr x Mr y
Mr x Mr y12 jan. 2020 - 19:32

Natuurlijk mag je als vliegtuigpassagiers een mening over het klimaat hebben. Maar de opmerking “boek geen vliegreizen meer” komt erg ongeloofwaardig over als iemand dat zegt die de hele werelds overvliegt voor marathons, boeken emschrijven, tweede huis in Ierland. Het is een beetje als trump die zegt “gebruik geen twitter”

3 Reacties
Karingin
Karingin12 jan. 2020 - 23:40

Lier lier pants on fire. Hij heeft geen huis in Ierland. Bedacht door kwaadaardige slechtse trollen, zegt veel over jou dat je dat klakkeloos gelooft. En het zegt ook dat je zijn verklaring dus niet gelezen hebt. Jij bent af.

LogicaalPersoon
LogicaalPersoon13 jan. 2020 - 1:31

@Karingin Ja hij heeft dus wel een huis in Ierland. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven. In zijn verklaring zegt hij dat hij 1/2 keer per jaar naar Ierland vliegt. Dus ehhh... Wie is er ook alweer goedgelovig? Wel bij de feiten blijven a.u.b. Als rechtste trol vind ik het overigens heel goed dat Dolf dit benoemt. We kunnen allemaal wel wat minder vliegen! Zelf ben ik de afgelopen 6 jaar maar 2 keer met het vliegtuig geweest, dus voel ik me niet aangesproken! Een fijne dag nog!

JoostV2
JoostV213 jan. 2020 - 7:00

https://www.kromagazine.nl/interview/dolf-jansen-half-iers-ierland-valt-alles-op-zijn-plek/ Typisch trollenblaadje ......

Erwin3
Erwin312 jan. 2020 - 19:31

Ik sluit me aan bij de steunbetuigers. Al die rechtse gekkies die hun bubble zitten, lekker laten oreren.

4 Reacties
Folkert2
Folkert212 jan. 2020 - 20:36

Lekker makkelijk roepen dat alle kritiek van rechtse gekkies komt, dan hoef je zelf niet meer kritisch na te denken. Zullen we dat dan maar lui links gaan noemen?

Karingin
Karingin12 jan. 2020 - 23:36

Nou de kritiek komt in dit geval niet van slinks hè, duh. En de kritiek die er van slechts komt is over het algemeen niet erg inhoudelijk, niet constructief en vaak ronduit leugenachtig.

Buitenstaander
Buitenstaander13 jan. 2020 - 10:05

@Karingin … van rechts komt is niet inhoudelik…. Tsja, als je niet even de moeite neemt om zelf ook wat factchecking te doen in je eigen verhaal, dan snap ik dat. Soms hebben die zgn 'rechtse mensen ( = mensen die niet altijd klakkeloos staan te juigen bij een populistich links verhaal) ook wel een puntje, en is introspectie niet de sterkste compententie van linkse mensen.

Erwin3
Erwin313 jan. 2020 - 15:33

@Karingin: dus dat.

Karingin
Karingin12 jan. 2020 - 19:22

Goed verhaal van Dolf, mij ook uit 't hart gegrepen. Hij noemt zo'n beetje alle kulargumenten die hier ook regelmatig langskomen. Maar de usual suspects zullen die stoïcijns blijven herhalen.

9 Reacties
Peterrr2
Peterrr212 jan. 2020 - 19:23

Maar waarom geeft Dolf niet het goede voorbeeld door te zeggen 'Ik vlieg niet meer'. Nee hij blijft zelf gewoon vliegen zegt hij. Wat is er dan nog goed aan dit deel van zijn verhaal?

JanKlaasen
JanKlaasen12 jan. 2020 - 20:53

Goede boodschap? Alleen woorden en blijkbaar geen daden.

Lijster2
Lijster212 jan. 2020 - 23:24

@Karin, meen je dat oprecht? Goed verhaal. Meerdere huizen en heel vaak vliegen ook regelmatig voor korte tripjes. Dat is toch niet goed? Ik val Dolf er niet op aan maar hijzelf zet mensen verbaal wel in de hoek. En aub hou een op met dat links rechts verhaal. Hen die zich hier links noemen zijn dat naar huidige criteria echt niet. En daar hoeven we niet over te discussiëren. Wel bedankt voor je bijdrage

Karingin
Karingin12 jan. 2020 - 23:32

"je mag me hypocriet vinden (zie boven) terwijl je ook zou kunnen weten dat ik al 20 jaar geen vlees/vis en zo min mogelijk zuivel consumeer, bijna alles met OV reis en op alle andere mogelijke manieren probeer zo duurzaam mogelijk te leven. En ja (of nee), dat is nog lang niet genoeg." Hoezo geen daden? Misschien eerst even de verklaring lezen, voor je commentaar geeft! En ik ben het hartgrondig met hem eens dat dat gezeik over hypocrisie in dit debat nou eens afgelopen moet zijn. Het is gewoon op dit moment onmogelijk om helemaal niets te doen dat het klimaat schaadt. Zelfs doodgaan zorgt voor uitstoot. En het helpt ook helemaal niet om de hele tijd vingerwijzend door het leven te gaan. Het is beter om iemand te complimenteren met de dingen die hij wél doet. Mensen zoals jullie zijn dodelijk voor zowel de discussie als de aanzet tot verdragsverandering. Ongetwijfeld zijn jullie zelf ook niet roomser dan de Paus. Over hypocriet gesproken. Het meest walgelijke aan dit verhaal is dat er binnen de kortste keren ronduit gelogen werd dat hij elke week naar Ierland vliegt omdat ie daar een huis zou hebben. Nee, hij gaat 2 keer per jaar zijn familie opzoeken. Vooralsnog kan dat alleen met het vliegtuig. Get over it.

Sam V
Sam V12 jan. 2020 - 23:48

@Karingin Het is echt niet logisch om te vertellen dat we niet moeten vliegen (“boek geen vliegreis”) als je zelf blijft vliegen. Kan je nog zoveel andere dingen opnoemen die minder schadelijk zijn voor het klimaat. Daarbij andere van hypocrisie beschuldigen die ook niet Roomser zijn dan de paus is ronduit absurd. Die beweren dat toch niet?

Folkert2
Folkert213 jan. 2020 - 0:01

Een weekend naar Bali vliegen levert net zoveel CO2 op als een ander in zijn hele leven wellicht aan CO2 oplevert met woon werk verkeer. 8 maanden rond touren in USA for fun levert ook veel CO2 en een boekje op. Een ander eet weer vlees wat weer vervuilend is. Ierland is ook met de boot te bereiken. Vliegtuig is goedkoper en sneller, maar er zijn alternatieven. In Nederland en omringende landen worden er ook Marathons verlopen, hoef je dus niet voor naar New York te vliegen. En als je vindt dat Roger Federer ter verantwoording geroepen mag worden omdat hij ambassadeur is voor Credit Suisse, dan is het raar dat je vervolgens Dolf Jansen een Free pass geeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2020 - 7:49

Karingin Het is wel erg gemakkelijk iets niet te doen wat je uit geheel andere overwegingen al 20 jaar niet deed. Dat is niet iets opgeven. Waar hij werkelijk iets zou kunnen doen dat laat hij niet na omdat hij dat nl. niet kan 'missen', omdat hij dan iets moet opgeven wat hij niet wenst op te geven. Spreek dan anderen niet aan met 'bijna ieder andere heeft een grotere voetafdruk dan ik heb'.Ook dat is nl. een stelling die hij totaal niet kan waarmaken. Hij leeft in een bubbel en is blind aan een kant. Of dat rechts of links is mag jij zeggen. Hij kiest zelf nu de weg van de minste weerstand, de weg waar hij niets meer behoeft op te geven. Mogen anderen dat dan ook? Ikzelf heb nog nooit ervaren dat Dolf Janssen links is. Waar komt dat toch vandaan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2020 - 7:50

dat laat hij na....

Case65
Case6513 jan. 2020 - 10:38

Minoes&tuin 13 januari 2020 at 08:49 Het is wel erg gemakkelijk iets niet te doen wat je uit geheel andere overwegingen al 20 jaar niet deed. Dat is niet iets opgeven. Waar hij werkelijk iets zou kunnen doen dat laat hij niet na omdat hij dat nl. niet kan ‘missen’, omdat hij dan iets moet opgeven wat hij niet wenst op te geven. Spreek dan anderen niet aan met ‘bijna ieder andere heeft een grotere voetafdruk dan ik heb’.Ook dat is nl. een stelling die hij totaal niet kan waarmaken. Hij leeft in een bubbel en is blind aan een kant. Of dat rechts of links is mag jij zeggen. Precies Minoes&tuin!

Case65
Case6512 jan. 2020 - 19:05

Het is de toon, die de muziek maakt. De gebiedende wijs van zijn woorden schieten mij ook in het verkeerde keelgat; zo’n bevel of verbod. Wanneer hij ‘we’ als onderwerp gebruikt had, klinkt het al heel wat beter. Maar aan de verhouding positieve dan wel negatieve reacties hier genoemd, blijkt, dat de meeste mensen het wel goed, wat hij gezegd heeft.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer12 jan. 2020 - 20:24

De vorm is natuurlijk echt veel belangrijker dan de inhoud.

ton14024
ton1402412 jan. 2020 - 20:43

Ik vind het wel goed dat hij wat zegt, maar het is wel lullig en hypocriet. Vuurwerk, toch een kleinigheid, moet verboden worden, maar maatregelen tegen klimaatverandering, naar mijn bescheiden mening hét probleem van de hele mensheid, moet iedereen maar naar eigen goeddunken ter hand nemen? Alsof dat zoden aan de dijk gaan zetten.

Peterrr2
Peterrr212 jan. 2020 - 18:56

"In hun wiek geschoten Twitteraars ‘ontdekten’ dat de cabaretier zelf ook wel eens in een vliegtuig stapt" Dat is wel een beetje een eufemisme... Hij vliegt jaarlijks meerdere keren, dan is het logisch dat het hypocriet overkomt als je anderen oproept om helemaal niet te vliegen. "Hij vindt het volslagen onzin dat je als vliegtuigpassagier geen mening mag hebben over de klimaatcrisis." Dolf probeert zich zo er mooi uit te draaien. Hij mag best een mening hebben over de klimaatcrisis. Punt is dat hij gewoon het goede voorbeeld had moeten geven door te zeggen dat hij niet meer vliegt. Maar dat doet hij niet. Sterker nog, hij zegt in zijn reactie doodleuk dat hij zelf gewoon blijft vliegen. Tja, wat verwacht je dan van anderen?

4 Reacties
ton14024
ton1402412 jan. 2020 - 20:38

Het goede voorbeeld geven!!! Want ik kan zelf niet nadenken ????

Peterrr2
Peterrr212 jan. 2020 - 21:53

Dus Ton, Dolf moet gewoon lekker door blijven vliegen. Dat is volgens jou veel beter dan te zeggen 'ik vlieg zelf niet meer, omdat vliegen slecht voor het klimaat is'?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2020 - 7:39

Peterr Ik ben het met je eens. Marathons lopen kun je nl. hier ook doen, iedere dag als je dat wil, kost niets. Daarvoor gaan vliegen vind ik gezien deze oproep volkomen dwaasheid. Of ik vind dientengevolge de oproep m.b.t. vliegen dwaasheid.Hij weet echter dat hij dat niet kan laten, dus gemakkelijke uitweg. Zijn. vegetarisch eten deed hij uit heel andere overtuigingen en al heel lang. Dat is dus gemakkelijk praten, zoals anderen zullen zeggen, dat is begrijpelijk. Het maakt me allemaal niet uit, maar matig dan je toon een beetje, zing dan een toontje lager en zeg niet dat je dat wat je zelf moeilijk op kunt geven wel blijft doen en beschuldig anderen niet tegelijkertijd van een grotere voetafdruk. Dat weet hij nl. helemaal niet. Met compenseren van vervuiling blijft de stand immers nul. En mensen die niet vliegen hebben niet allemaal een veel grotere voetafdruk dan hij. Mensen zonder geld hebben meestens de laagste. Zij vliegen niet voor een marathon de hele wereld over., Ik vind Dolf helemaal niet links. Ik begrijp niet waarom mensen dat zeggen. Die man leeft in zijn eigen bubbel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2020 - 7:55

Jansen...