Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dolf Jansen over Willem Engel, boze boeren en Johan Derksen

  •  
01-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
27401 keer bekeken
  •  

In de voorstelling ‘Flitsbezorgd’ staat Dolf Jansen uitgebreid stil bij het fenomeen ‘bange mannen’. In zijn 34ste oudejaarsconference heeft de man die sneller praat dan hij rent – en dat wil in zijn geval wat zeggen – het verder onder meer over de boze boeren, Willem Engel en Johan Derksen. De Volkskrant omschrijft de “activistische comedy” als “lekker uitgesproken als altijd”.

We maken met elkaar een periode van transitie door, ziet Dolf Jansen, daar komen volgens hem de woede en verwarring, het verzet en protest van 2022 en de onderliggende vrees uit voort. ‘Je weet niet hoe lang het duurt, je weet de route niet, je weet niet waar je uitkomt.’ Zijn eindpunt klinkt bekend: het hoeft geen kwestie van afwachten te zijn, je kunt zelf iets doen om richting te geven aan verandering. Het moge duidelijk zijn dat Jansen dan niet denkt aan tractoren op snelwegen parkeren. Zelf belandde hij dit jaar bij een nieuwe grote liefde, die hij – waar het hart (hoop)vol van is – in een zoetig gedicht als ultieme angstremmer eert.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa1 jan. 2023 - 15:43

Ik denk dat Dolf het beter zou doen als activist, dan als kunstenaar. Hij zou het goed doen als bijvoorbeeld een SP politicus. Ik bedoel dit niet denigrerend Mark Overmars verstuurde foto's van zijn piemel. Waarom zou je foto's van je piemel rondsturen? Dat lijkt me geen bang gedrag, maar voornamelijk verward gedrag. Compleet 'insane' gedrag

Robert Muskee
Robert Muskee1 jan. 2023 - 12:49

Dolf Jansen is vooral een grappenmaker voor beperkt publiek en dankt daaraan de aandacht die hij krijgt. Zover het iemand zou zijn die licht werpt op zaken is dat niet meer dan zoals de meesten van ons. Als ik Dolf Jansen in plaats van dat hij als nar het publiek probeert te vermaken hem vanaf de door hem meer geliefde kansel hoor dan doet mij dat vooral denken aan de zeker wel geslaagde grap van presentatrice Chantal Janzen over de bij gelegenheid van het Televizierring-gala "zingende" Fatima Moreira de Melo : "Wat kan ze hockeyen hè?"

1 Reactie
Karingin
Karingin1 jan. 2023 - 19:29

Je projecteert, die gast is al jaren enorm succesvol dus die "beperkte groep" is behoorlijk groot

Bernie2
Bernie21 jan. 2023 - 12:05

Ik moet de exercities van Dolf nog zien. Hij behoort beslist aan de top en is een grote favoriet hier. Dat gezegd hebbende, wat was Claudia de Breij waanzinnig sterk met haar conference. Ze overtrof zichzelf daar in Groningen (waar ze welbewust de tv-show liet opnemen) en ook veel collega's. Spits, heet van de naald, niets ontziend en toch verbindend. Ook de liedjes waren qua tekst en muziek van hoog niveau. Niet in de laatste plaats omdat ze de Groninger held Ede Staal artistiek eerde. Ik heb er elke seconde van genoten.

3 Reacties
Karingin
Karingin1 jan. 2023 - 13:44

"Spits, heet van de naald, niets ontziend en toch verbindend. ". Goed samengevat!

Wakker Dier
Wakker Dier1 jan. 2023 - 15:38

Dolf is nog steeds wel goed, maar zo'n stuk waar hij - zonder humor - het publiek 'allemaal de schuld van de boeren' laat scanderen is toch wel erg tenenkrommend activistisch.

korheiden
korheiden3 jan. 2023 - 17:06

Dolf Jansen is hooguit subtop. Grappenmakers als Jochem Myjer, Youp van 't Hek, Bert Visscher, Herman Finkers, Richard Groenendijk en Najib Amhali (om er enkele te noemen) trekken beslist meer publiek. Hij is, net als trouwens Claudia de Breij, vooral populair bij de achterban van partijen als D66 en Groen Links. Een beetje het joop-publiek, denk ik. Dat kan, smaken verschillen.

Peterrr3
Peterrr31 jan. 2023 - 9:17

Ik heb de eerste 8 minuten net gekeken. Moest al vaker lachen dan gisteren tijdens de hele show van Claudia de Breij. En dan was dit alleen nog maar de warming-up van Dolf Jansen. Straks maar verder kijken. Overigens... hopelijk komt er ooit weer een samenwerking met Lebbis. Lebbis en Jansen was vroeger een topduo. Die twee konden elkaar zo mooi voorzetten geven en inkoppen.

6 Reacties
Markzelluf
Markzelluf1 jan. 2023 - 11:14

Jansen niet gezien, maar wat betreft De Breij volledig eens. Het ziet er allemaal professioneel uit, maar wat een ontzettend saaie conference. We hebben geen moment gelachen en na een uur of zo de tv maar uitgezet. Boodschap noch humor. Hopelijk snel weer iemand van kaliber Herman Finkers.

Gerygrr
Gerygrr1 jan. 2023 - 13:38

Claudia de Breij was goed. Je moet zoeken naar haar bedoeling…. Relativerend wat betreft de hete hangijzers en de discussies. Ze wijst aan en laat ons concluderen. De Gouden Koets en Groningen bijvoorbeeld. De “hulde” uit de koloniën. De winst gehaald uit het gas en wat kregen de Groningers. Ook Guido Weijers gezien. Een mannelijk verweer tegen cancelcultuur…

Karingin
Karingin1 jan. 2023 - 13:44

Ik heb beide helemaal gezien en ben ook fan van allebei. Maar Claudia was echt véél sterker! Overigens hebben beiden me niet heel hard aan het lachen gemaakt, maar dat hoeft ook niet altijd

Peterrr3
Peterrr31 jan. 2023 - 15:02

Ga ik straks de rest van de show van Dolf nog even bekijken. Begin was wel aardig. Over Claudia verschillen we dan van smaak. Ik vond het niet slecht, maar ook niet grappig of inhoudelijk heel sterk. Ze kan wel mooi zingen, dat viel me nog het meeste op.

Peterrr3
Peterrr31 jan. 2023 - 15:57

@Gerygrr, bij de één moet je dus zoeken naar haar bedoelingen en bij de ander hoeft dat niet, dan is het gewoon een mannelijk verweer tegen cancelcultuur. Heerlijk toch als er maar twee smaken zijn in het leven!

Gerygrr
Gerygrr1 jan. 2023 - 16:36

Peterrrr, Er zijn veel meer smaken in het leven…. Alleen zegt de ene gewoon wat hij vindt. De andere koos voor subtiele aanwijzingen! En Dolf is altijd scherp. Moet hem nog bekijken.

Farmer3.0
Farmer3.01 jan. 2023 - 8:52

Ik mis Lebbis. Voor dit soort activiteiten kan Jansen niet zonder hem.