Joop

Dokters kunnen niet afschrijven

  •    •  
10-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Apotheek ,,de groote gaper"

© cc-foto Jose M Rus. Apotheek De Groote Gaper in Enkhuizen

Veel artsen staan met de mond vol tanden als patiënten willen stoppen met pillen. Hoe medicatie moet worden afgebouwd is meestal niet goed onderzocht namelijk.
Een belangrijk onderdeel van de artsenopleiding is het leren voorschrijven van medicatie. Wanneer schrijf je een geneesmiddel voor, waar moet je op letten als je dat doet, en hoe evalueer je het effect? In de opleiding tot medisch specialist leer je vervolgens ook nog heel goed wat de alternatieven zijn als een bepaald middel niet werkt. Er zijn richtlijnen voor de vervolgstappen, en bijna zonder uitzondering vertellen die de dokter welk middel te kiezen als het eerste niet of onvoldoende heeft gewerkt.
Kortom: dokters leren heel goed hoe ze medicatie moeten voorschrijven en welke pillen er gebruikt moeten worden, of extra worden toegevoegd, bij onvoldoende resultaat. De wetenschappelijke studies waar de kennis in de richtlijnen op is gebaseerd komt vrijwel altijd van studies die zijn gesponsord door belanghebbende farmaceutische bedrijven. Die financieren graag dat dokters veel medicatie voorschrijven.
Soms willen mensen ook graag weer van de medicatie af: ze voelen zich beter en denken het ook wel zonder pillen af te kunnen, of ze hebben bijwerkingen die ze graag kwijt willen. Op dat moment staan veel artsen met de mond vol tanden. Hoe medicatie moet worden afgebouwd is meestal niet goed onderzocht namelijk.
Een van de grootste onopgeloste problemen in de Nederlandse gezondheidszorg zijn de miljoenen gebruikers van psychofarmaca (slaappillen, kalmeringstabletten, antidepressiva, etc.) en het niet geringe deel daarvan dat wil minderen of stoppen. Hoe moeten we dat aanpakken? Ze zijn in grote meerderheid in zorg bij de huisarts voor de herhaalrecepten, en deze weet zich vaak geen raad met deze vraag. Maar om iemand nu naar de GGZ te verwijzen om medicatie af te bouwen…
We zijn er in de praktijk bijvoorbeeld achter gekomen dat sommige mensen hun antidepressiva heel langzaam moeten afbouwen, omdat het anders niet lukt. Maar de zogenaamde taperingstrips, die daarvoor nodig zijn, worden door de farmaceutische industrie niet gefabriceerd en als een apotheker ze zelf produceert (magistrale bereiding) worden de kosten niet gedekt door de zorgverzekeraar.
Het afbouwen van antidepressiva en andere psychiatrische medicatie vormt in de dagelijkse praktijk van de tegenwoordige huisarts een serieuze uitdaging. De vraag van de patiënten is helder, het antwoord ontbreekt, of is onbereikbaar en/of onbetaalbaar binnen het huidige systeem.
De politiek zou tenminste moeten zorgen dat de geleidelijke afbouw met behulp van taperingstrips wordt vergoed. De zorgprofessionals zouden eens moeten nadenken over een serieus behandelaanbod voor mensen die medicatie willen afbouwen. Duur hoeft dat niet te zijn, omdat het grotendeels in groepsverband zou kunnen en met online ondersteuning. Je verdient er zelfs geld mee, omdat de niet geringe zorgkosten die te maken hebben met zeer langdurig gebruik van psychofarmaca flink zullen afnemen. Denk aan de kosten van hoge bloeddruk, overgewicht en andere bijwerkingen. Het is nog slechts wachten op de afbouwpoli…
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Joris1966
Joris196611 feb. 2018 - 10:54

Ik heb ervaring met afbouwen van medicatie. Ik heb er wel eens de pers voor gezocht maar die schrijven het niet op zoals ik het vertel. Die maken ervan dat ik van de ene op de andere dag ermee gestopt bent. Wanneer je met psychoactieve medicatie stopt dan krijg je een gevoel alsof je kop vol met watten is, het is een nogal droog en ongemakkelijk gevoel. Je begint je te beseffen dat je ongemerkt met afgevlakte emoties hebt rond gelopen, je voelt je meer levend. Aanwezig. Het geeft je meer gevoel voor waar je mee bezig bent en dat geeft besef dat je beter de dagelijkse dingen kunt doen. Maar dit terzij. Ik ben ervan overtuigd dat je een onderbouw moet aanmaken die parallel loopt met het afbouwen. Op elke bijsluiter staat dat de klachten erger kunnen terugkomen wanneer je ermee stopt. Ook staat op de bijsluiter van bijvoorbeeld psychoactieve slaap medicatie het maximaal drie weken te gebruiken. maar dit terzij. Ik heb jarenlang slaapmedicatie loramet gebruikt en hoe langer je het gebruikt hoe meer je nodig hebt. Over een periode van een maand of tien heb ik het afgebouwd door ook aan een onderbouw te denken. Van melatonine wordt gezegd dat het de aanmaak van slaap stimuleert wanneer het donker wordt. Als het einde van de dag wordt dan maakt het lichaam de slaaphormonen aan, (zeg ik dat goed?) en ga je in je bed liggen en val je in slaap. Maar iedereen is in het lichaam aan afbraak onderhevig van dergelijke natuurlijke systemen. In mijn woorden had ik bedacht dat Melatonine de kamer in de hersenen die de slaaphormonen verzorgt, een opdoffer geeft om aan het werk te gaan en het te gaan produceren. Melatonine werkt dus niet meteen vanavond maar wel als je dagelijks gebruikt na een dag of tien of twee weken. Dan begin je effect te voelen. Ik heb er wel eens met anderen over gepraat en die stoppen dan met de melatonine omdat het niet meteen dezelfde avond werkt. Die beseffen niet dat het pas na een aantal dagen werkt en er zijn er ook die verslaafd geweest of nog steeds zijn aan een high als cocaine, een slaapmiddel is een downer en dan liggen ze liever de hele nacht wakker dan dat ze van hun high systeem afkomen. Zo noem ik het dan maar even. Dagelijks nam ik 10 uur savonds de melatonine en ging naar mijn bed om 12 uur en als ik tegen 1 nog niet sliep dan nam ik wat Loramet, maar dat bouwde ik af. Van twee pillen naar anderhalf, ik brak ze zelf in 2en, tot terug naar 1 , een half, en toen een kwart pilletje. De euforie die je na tien maanden voelt als je voor het eerst in jaren een nacht zonder psychoactieve chemische slaapmedicatie geslapen hebt, is onbeschrijflijk, je voelt leven in je gevoels systeem komen. Zonder een natuurlijke onderbouw was het me nooit gelukt. Jammer dat ze nu gaan beweren dat je ze niet tegelijkertijd kan nemen, wat in het straatje van de farmacie is. Die verzinnen elke keer iets nieuws om het geld in hun laatje te behouden. Dat is een groot deel van het probleem.

1 Reactie
Joris1966
Joris196612 feb. 2018 - 10:04

ik bedoel dat iedereen in het leven met afbraak te maken krijgt door simpel weg alleen al middelen te nemen als alcohol en dergelijke en dus dat ook de natuurlijke aanmaak van slaap hier door minder kan worden. Een ander nadeel van psycho actieve medicatie is, naast dat het geen geneesmiddel is, is dat klachten sterker kunnen terugkomen wanneer je ermee stopt dan toen ze waren toe je eraan begon. Vanuit die gedachte alleen al heb je een natuurlijk middel nodig wat het minderen kan opvangen. iets wat op de lange termijn een onderbouw aanmaakt. Ik slaap al meer dan tien jaar uitstekend, midden in de nacht wordt ik wakker, eet dan een klein hapje, stap in mijn bed en slaap verder tot de wekker gaat. Een voor mijn overtuiging heb ik het als volgt bedacht: Als er teveel bloed in de hersenen zit dan denk je teveel, eet je dan wat, dan gaat de spijsvertering werken en gaat gevoelsmatig de aandacht naar het lichaam en voel je de rust komen waarna de slaap volgt.

MomentInFocus2
MomentInFocus211 feb. 2018 - 9:23

25 jaar geleden kreeg ik maagzuurremmers voorgeschreven: ik had een gat in het middenrif. Mijn huisarts zei dat ik daar levenslang aan vast zat. De pillen koste 8,50 gulden per dag en die werden toen nog vergoed door het ziekenfonds. Toch ging ik het gebruik zelf binnen een jaar afbouwen waarna ik ze nooit meer gebruikte en geen hinder van opborrelend maagzuur meer kreeg. De oplossing was: je eet en drink gewoonte aanpassen, door o.a. bepaalde koolsoorten; sinaasappels en andere zuuropwekkers laten staan. Vaak kun je medicijngebruik verminderen door er een gezonde levensstijl te onderhouden zoals veel bewegen; niet roken; matig of geen alcoholgebruik en goed eten.

Hiltermann
Hiltermann11 feb. 2018 - 9:03

Om onduidelijke redenen is de NZA tegen de methode met tapering strips te vergoeden. Aanvankelijk waren zorgverzekeraars voor deze methode nu zijn ze op gezag van de NZA teruggefloten. Met name afbouwen van antidepressiva is buitengewoon lastig. De apotheker die zelf tapering strips beschikbaar stelde krijgt deze niet langer vergoed. En de patiënt? Die komt in deze strijd tussen NZA en de verzekeraars niet voor.

Stientje2
Stientje210 feb. 2018 - 21:39

Maar die taperingstrips bestaan toch al voor psychofarmaca? (St. Cinderella Therapeutics). Beter lijkt het mij dat patiënt en arts dat met elkaar in goed overleg kunnen bespreken. Al jaren lang gebruik ik Oxazepam 10 mg Mylan. Ik maak mij nog al eens druk als ik naar een bespreking of naar een instantie moet. Ik ben bijna doof en heb Hyperracusis/Tinitus. Ik gebruik dan een half pilletje, dat geeft wat rust. Ik bestel er meestal 5, kan ik weer een jaartje vooruit;)). Vorige week deed ik weer een bestelling. De gevolgen van dát (zogenaamde) zelfde medicijn waren niet te overzien. Viel in een zéér diepe slaap. Ik heb de doosjes vergeleken en wat blijkt.....het zelfde medicijn maar wél van een andere farmaceut Accord. Dit is een slaapmiddel maar geen kalmeringsmiddel! Hier mee wil ik aangeven hóe belangrijk het is om niet alleen op de naam van het medicijn te letten, maar ook v.w.b. de naam van de farmaceut. Dat wordt vermeld op het etiket. Mijn reactie wijkt wel iets af van het onderwerp. Het houdt wel in dat er betere regels moeten komen zowel voor arts/apotheek/zorgverzekeraar en.............de farmaceut.

1 Reactie
adriek
adriek11 feb. 2018 - 12:55

Wel verbazend omdat apotheken er prat op gaan dat zij hun (hoge?) tarieven verdienen omdat ze een belangrijke controlerende en informerende functie hebben. Dat lijkt hier niet gebeurd? Het verschil tussen slaap- en kalmeringsmiddel kan in dit geval niet in de werkzame stof zitten: die is naar ik aanneem hetzelfde, en in dezelfde hoeveelheid. Er kunnen hooguit andere hulpstoffen gebruikt zijn die de werking beïnvloeden.

adriek
adriek10 feb. 2018 - 18:47

Waarom zouden de fabrikanten van bloeddrukverdunners, cholesterolverlagers, slaappillen, pijnstillers en isuline hun klanten wijsmaken dat er (soms, vaak) mogelijkheden zijn om van die medicijnverslaving af te komen? Je gaat toch je vaste inkomsten niet ondermijnen?

1 Reactie
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis10 feb. 2018 - 23:03

Dat doen ze ook niet. Maar er zijn wel andere bedrijven die het als een gat in de markt zien. http://taperingstrip.nl/

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon10 feb. 2018 - 18:37

Geen gek idee zo een afbouwpoli, een punt per regio waar je expertise kunt opbouwen. Nu gebeurt dit overwegend volgens de ''trial and error'' -methode, en veelal zonder goede registratie van ervaringen van patienten met het afbouwen van psychofarmaca . Maar dan wel bij voorkeur onder eindverantwoordelijkheid van een ervaren psychiater.

Martinel
Martinel10 feb. 2018 - 18:02

Na 10 jaar slaapmiddelen geslikt te hebben...van mijn 15de tot mijn 25 ste (ben nu 60) door huisarts voorgeschreven en altijd verlengd is er één middel dat mij volledig van alle middelen heeft verlost. Toentertijd een klein beetje hasj roken, na een jaar was ik van de slaapmiddelen af en nee hahahaha niet verslaafd aan de nederwiet....en nu tegenwoordig, na borstkanker en een heupbreuk en hernia, bijna van de pijn verlost door een klein trekje van een voorgedraaid wietdingetje. Wietolie ook zo iets waar geen arts aan refereert. Want dat moet buiten beschouwing gelaten worden. Iedereen kan van de pillen af als artsen zich niet meer laten mangelen door de farmaceutische bigfarma praktijken. Ben benieuwd of dit wordt geplaatst....

robert vos
robert vos10 feb. 2018 - 17:24

Uit mijn "hart" gegrepen. Na mijn hartinfarct werd de "golden five" voorgeschreven. Heftig bezwaar gemaakt tegen de z.g. Bètablokkers omdat ik al een zeer lage pols en goede bloeddruk heb vanwege het vele sporten dat ik deed. Uiteindelijk na veel aandringen niet gekregen. Vervolgens gevraagd, na een half jaar, om te stoppen met cholesterolpillen vanwege bijwerkingen en een cholesterol van 1.9. De huisarts gaf aan dat hij graag wilde dat zijn hele praktijk deze waarde zou hebben en raadde aan ermee te stoppen. Zo niet de cardwoloog:" daarom is hij huisarts en ben ik cardioloog" was het antwoord op mijn verzoek. "Wij hebben nu eenmaal een protocol na een hartinfarct". De oplossing? Gewoon om een andere cardioloog gevraagd en dan blijkt dat er wel degelijk afgeweken kan worden van het protocol als " de waarden" en de patiënt daar aanleiding toe geven. Kortom: slik niet zomaar alles dat de medicus u voor wil schrijven. Uiteraard heb ik alle lof voor dezelfde medici die mijn leven gered hebben.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis10 feb. 2018 - 16:55

Is het te simpel om te denken dat je een pilletje ook in twee, drie, of vier stukjes kan breken ? Ik hoor het graag van de specialisten.

3 Reacties
Grozny
Grozny10 feb. 2018 - 18:23

Ja over het algemeen veranderd de farmacokinetica en farmacodynamica en dus de gehele werking van het medicijn.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis10 feb. 2018 - 19:15

Bedankt voor je antwoord Grozny. Ik begrijp dat dit een ordinaire geldkwestie is. Het afbouwen kost meer geld dan het in stand houden van het gebruik. Ikzelf denk dat het decennialang moeten nemen van (goedkope) medicatie toch een hogere zorgrekening zou kunnen geven, omdat de bijwerkingen op lange termijn voor complicaties zorgen, die geld kosten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2018 - 9:55

Ooit een middel gehad dat uit capsules bestond. Er was een vloeibare vorm voorradig. waardoor je zelfs met druppeltjes minder per week kon werken, een bijgeleverd pipetje maakte het compleet. De huisarts was ervan op de hoogte en binnen een paar weken helemaal vanaf. Het kan dus wel. Men moet wel willen en de verzekering moet betalen. Het is toch godgeklaagd dat er enerzijds medicijnen niet vergoed worden terwijl anderzijds het willen stoppen van medicijngebruik niet vergoed wordt. Dat zou juist een verzekering prijstechnisch moeten aanspreken, of ben ik nu gek. Ik vind dat de omgekeerde wereld. Wel een probleem vind ik dat zonder nog enige controle op het nodig hebben van het ooit voorgeschreven medicijn dit eindeloos wordt voortgezet en je er zelf mee moet komen het stop te willen zetten. Zelfs na herhaaldelijke vraag krijgt men in eerste instantie meermaals het antwoord waarom zou je, het gaat nu toch goed.