Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Doe of je in Manila bent, dan is het best uit te houden

  •  
18-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1687 keer bekeken
  •  
manilla

© cc-foto: rachinmanila

De Manilenyo weet wel hoe de hitte tegemoet te treden: met de genade meewerken en er niet tegenin gaan. En verder: airco is de pest

Er wordt nogal alarmistisch gedaan over de komende twee dagen maar de Nederlandse media zijn heilig vergeleken met wat de ontbijttelevisie van de BBC deze maandag presteert. Voor grote delen van het Verenigd Koninkrijk is een nationale ramp voorspeld. In Andalusië heeft die inmiddels plaatsgevonden. Zaterdagnacht kreeg mijn lief een telefoontje van een vriendin die ergens in de buurt van Marbella op een berg woont. Ze zag  aan drie kanten de branden oplichten. Verscheidene vrienden – Nederlandse pensionado’s – waren geëvacueerd. Een belangrijke verbindingsweg was door rook en as voor alle verkeer afgesloten.

Maar ik moest denken aan de stad Manila waaraan de herinnering in mijn hart woont.

Manila ligt tussen een baai en een lagune in. Her is er  overdag zo´n beetje 30 tot 35 graden,  zomer en winter, daar zit weinig verschil in. Deze maandagochtend was het al 29 graden met een gevoelstemperatuur van 34. De vochtigheidsgraad binnen bedroeg 76%.

Denk niet dat de mensen geen last hebben van de hitte omdat ze er nu eenmaal aan gewend zijn. Ze zuchten en puffen. Dames hebben een waaier in hun tasje. De Manilenyo weet wel  hoe de hitte tegemoet te treden: met de genade meewerken en er niet tegenin gaan. Vroeg het bed uit als het nog maar een graadje of 25 is. Schaduw is je vriend. Je ziet stampvolle trottoirs terwijl aan de overkant geen mens loopt. Daar staat de volle zon op. Slenteren. Nooit stevig doorstappen. Kalm aan, dan breekt het lijntje niet. Je hoort in Nederland veel racistische praat over hoe mensen uit zuidelijke streken zoveel mogelijk de lijn trekken. Mañana, mañana en meer van zulk dom gelul. Dat is een erfenis uit de koloniale tijd toen men zich op de veranda van de sociëteit met een splitje of wat in de welgedane mik druk maakte over de luiheid van de inlanders. Dat is geen luiheid. Dat is klimaatadaptatie. De blanken probeerden aan het tropische weer te ontsnappen  door elektrische ventilators uit te vinden en vervolgens air conditioning (1902, door de New Yorkse ingenieur Willis Haviland Carrier. 1933 is het oprichtingsjaar van de Carrier Air Conditioning Company of America).

airco

Een van de eerste Nederlandse advertenties over airco. Het deftige Haagse hotel De Wittebrug (vlakbij Madurodam) heeft airo én goede schuilkelders voor bombardementen. 22 november 1939.

Airco is de pest. Men stapt een kunstmatig miniklimaat binnen. Dat voelt verfrissend aan maar op deze manier leer je nooit goed leven met het tropische weer buiten. De kans dat je een verkoudheid of schele hoofdpijn oploopt is groot. Ook heb je er gezien de huidige energietarieven niet genoeg geld voor. Het laten snorren van de ventilator is trouwens ook een dure grap. Houd je rustig. Ga liggen op het heetst van de dag en blijf ’s avonds lang op. Drink de hele tijd water. Dan is er weinig aan de hand. Wie vandaag hard begint te werken zal merken dat de productiviteit na een tijdje inzakt. Uiteindelijk overtreft het verlies de winst. Sta niet tegen de warmte op. Geef je over. Capituleer. Doe of je in Manila bent. Dan is het best uit te houden.

Voor ervaringstips uit Cairo, Karachi of vergelijkbare plaatsen houd ik mij gaarne aanbevolen. Nu we vanwege oorlog en zo geen tijd hebben voor een fatsoenlijk klimaatbeleid, is dat tenslotte ons onvermijdelijk voorland. Als het daar tenminste bij blijft.

Maak een wandeling door Manila:

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

cc-foto: rachinmanila

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

TheBigLebowski
TheBigLebowski19 jul. 2022 - 17:09

Een ventilator is echt wel aan te raden en 15x goedkoper dan een airco.

Miss Piggy
Miss Piggy19 jul. 2022 - 11:12

Mijn appartement staat op zuiden, maar met dichte zonnewering en gordijnen is het prima te doen. Buiten nu 36 graden, binnen 26.

Lopez
Lopez19 jul. 2022 - 10:50

[Voor ervaringstips uit Cairo, Karachi of vergelijkbare plaatsen houd ik mij gaarne aanbevolen.] Wat me altijd is bijgebleven is mijn verblijf in Delhi in mijn jongere jaren: kamer van 3 bij 4, fan aan het plafond maar zelden elektriciteit, in de maand mei kroop de temperatuur naar de 50 graden, ’s nachts langzaam dalend naar 35, ik sliep dan op een touwbed op het dak, was elke ochtend om half vijf op, slalomde op straat van de ene naar de andere kar met ‘refrigerated water’ die de gemeente om de paar honderd meter had laten neerzetten (5 paisa voor een glas) en ging op het heetst van de dag zo mogelijk een uurtje naar een park of tempel. De hele bevolking snakte naar de moesson, brak die eenmaal uit dan waadde je tot aan je knieën door het water en stonden de heilige koeien in de straat de eerste dagen verbaasd om zich heen te kijken.

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr19 jul. 2022 - 8:01

Ik heb wat ervaringen met Argentinië, Chili en Brazilië. San Miguel de Tucumán Argentinië; in de zomer altijd 40-45 graden, alle winkels airco (van 40 naar 20 graden in 2 seconden en andersom. Arica (Chili), meest noordelijke plaats rondom woestijngebied. Alles (in 1997) werd met vrachtwagens aangevoerd, water, voedsel (behalve vis). Er was alleen weerbericht als er iets zou veranderen (bijvoorbeeld een beetje regen), altijd rond de 35-40 graden. Manaus (Brazilië), midden in de amazone, altijd heet, regen zonder wolken meegemaakt. De beste plek voor een glas Graviola, een vrucht die verslavend lekker is. Ik heb daar wel hele mooie herinneringen aan en dan doet de temperatuur er niet meer toe.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist219 jul. 2022 - 6:54

Ben als militair nog in Nuuk, Groenland geweest. Daar is het nu nog steeds even warm als het klimaatgemiddelde maar dat is ook wel eens hoger geweest.

pahan
pahan18 jul. 2022 - 18:18

Vergeet niet het beetje zout. Helpt tegen stokerskramp, en houdt je beter op de been dan veel water wegdrinken.

EricDonkaew
EricDonkaew18 jul. 2022 - 15:27

Bangkok is de heetste hoofdstad ter wereld, gemeten naar gemiddelde dag- en nachttemperaturen. Ik woon daar 130 kilometer vandaan. Ik heb wel een goede remedie tegen de hitte overdag: ik ga naar de sauna, de vlucht naar voren. Er zijn er twee in de buurt, op loopafstand. En de zee is op 250 meter. Het condominium waar ik woon heeft een zwembad, ik mag niet klagen. Ik zou voor geen goud in Bangkok willen wonen en ook niet in Manilla. Ik houd niet van steden en al helemaal niet van hoofdsteden. Het is hier net goed, met de Thaise en wereldkeuken (en leuke barretjes) op loopafstand. Airco is inderdaad duur en zeker niet gezond. Ik streef ernaar de slaapruimte een uur voor het slapen te koelen met airco om deze vlak voor het slapen gaan te vervangen door de ven. De ven is goedkoop qua elektriciteitsgebruik en een noodzakelijk alternatief voor de airco, anders is de hitte niet te harden. Overdag doe ik de airco soms toch wel aan. Als ik binnenkom altijd en dan voor ongeveer een half uur. Zo ben ik de hitte wel de baas.

Edwin5
Edwin518 jul. 2022 - 14:26

Leuk, maar ik bén dus niet in Manilla. Zou er ook zeker niet willen zijn... Zit gewoon in een klein kutflatje zonder airco. Met je fantasie. Zou natuurlijk zomaar kunnen dat jij wél over een buitenruimte beschikt. Dan is de beleving alweer een heel stuk anders...

3 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie18 jul. 2022 - 16:41

Woensdag regent het alweer. Nog 1 dagje.

TheBigLebowski
TheBigLebowski19 jul. 2022 - 17:12

Komend weekend weer hitte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jul. 2022 - 14:50

Het is woensdag en het regent niet. Miniflatje.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 jul. 2022 - 13:44

Is ook erg afhankelijk van hoe je woont. In sommige kleine flatjes kan het onmenselijk heet worden terwijl als je een tuin met schaduw hebt het allemaal een stuk beter te doen is.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2022 - 16:56

Zelfs meer bomen in de stad scheelt al.

Mohawk2
Mohawk218 jul. 2022 - 23:37

Deze wijsheid hebben ze helaas in Tilburg nog (steeds) niet door, Danielle. Overal rigoureus grote ouwe bomen kappen en alles zoveel mogelijk verstenen is daar al decennia het adagium. Tilburg had hierdoor in de snikhete zomer van 2020 een tijdje de eer de heetste stad van Europa te zijn. Gelukkig woon ik in boomrijk buurdorp (en dat scheelt qua verkoeling inderdaad veel) naast deze bakstenen woestijn - waar ik overigens veel en graag kom, maar dit terzijde...

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jul. 2022 - 9:10

Ook andere steden dan Tilburg proberen/probeerden van de bomen af te komen begreep ik. Het onderhoud zou teveel kosten. Uitermate kortzichtig.

Lopez
Lopez19 jul. 2022 - 17:20

NRC wijdt er vandaag het Commentaar aan: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/19/hitte-vraagt-om-structurele-oplossingen-a4136842

Mohawk2
Mohawk219 jul. 2022 - 23:34

Klopt Danielle, het is in meerdere steden zo. Maar Tilburg lijkt de kroon te spannen, denk ik soms wel eens. Daar kwamen een jaar of twintig gelden bomen (lees boompjes) in plantenbakken in de mode... dan konden ze weggereden worden als ze niet meer nodig waren of teveel overlast veroorzaakten voor de omgeving ;-) Maar alsof de duvel ermee speelt, vandaag las ik dit bericht van het Brabants Dagblad. De scepsis van de Tilburgers is groot (en terecht, want het trackrecord van Tilburg qua bomen voorspelt weinig goeds) las ik in de FB-reacties onder het artikel op het BD-account. https://www.bd.nl/tilburg-e-o/meer-bomen-minder-hitte-stationsstraat-aan-de-beurt-voor-flinke-groene-make-over~aa09b6d1/

TheunT
TheunT18 jul. 2022 - 13:21

Nou zullen al die zeurpieten over het luie zuiden gaan merken hoe het is te werken met 40 graden :P

omaoeverloos
omaoeverloos18 jul. 2022 - 12:28

North Horr, Kenia, mijn werkterrein. nu rond de 35, in de nacht rond de 25 garden, windkracht 5 a 6. Saai, elke dag hetzelfde. Voor zonsopgang op het onderzoeksterrein, paar uur werken, dan terug naar basiskamp om gegevens uit te werken en te luieren, paar uur voor zonsondergang zwemmen in Lake Turkana, naar onderzoeksterrein en na zonsondergang naar basiskamp. Koken en eten, kletsen en naar bed.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2022 - 16:55

Klinkt goed.

Freek74
Freek7418 jul. 2022 - 12:17

> Ga liggen op het heetst van de dag en blijf ’s avonds lang op. Drink de hele tijd water. Dan is er weinig aan de hand. Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Als ik ga liggen op het heetst van de dag zonder ventilator en zonder airco ben ik de rest vabn de dag niet inzetbaar doordat ik niet tegen die hitte kan. Ik gebruik dan ook fijn de airco.

Wie o Wie
Wie o Wie18 jul. 2022 - 11:58

Alsof ik in Manilla ben? Voor de 1,5 dag dat het deze zomer meer dan 30 graden is. Het is niet eens een officiële hittegolf zoals die vroeger voorkwamen Goed insmeren, rosé koud zetten en genieten. Sproeien hoeft niet. Woensdag regent het weer.

11 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst18 jul. 2022 - 13:59

Jij doet die twee dagen of je Ferdinand Marcos bent.

Jopie666
Jopie66618 jul. 2022 - 15:40

Over welke hitte golven heb je het dan want bij meetpunt Vlissingen na de Bilt 1 van de oudste meetpunten kom ik er niet veel tegen. Daar had zelfs de warmste zomer van 1947 maar 4 dagen met 30 graden en was hoogste temperatuur 32 graden en in 1976 waren het maar 6 dagen met 30 graden. Nu hebben we al 2 dagen met forse 30 plus denk aan 32 tot 38 graden en geen magere 30 a 31 die we vroeger hadden om over tropische nachten dat wil zeggen 20 plus, maar niet te spreken. Vlissingen haalt er dit jaar zeker al 3.

LaBou
LaBou 18 jul. 2022 - 15:44

"Het is niet eens een officiële hittegolf zoals die vroeger voorkwamen" Vroeger waren de hittegolven veel beter. Vroeger was eigenlijk alles beteral5hans, dat zegt opa hier.

Wie o Wie
Wie o Wie18 jul. 2022 - 16:03

Het is vandaag voor het eerst warmer dan 30 graden en we gaan een vergelijking maken met manilla? Dat is niet zoets als op de eerste dag van de oorlog in Oekraïne roepen dat kiev valt te vergelijken met Berlijn. Het is vandaag gewoon een warme dag. Lekker om naar het strand te gaan. Woensdag is het weer regen.

Wie o Wie
Wie o Wie18 jul. 2022 - 16:49

In 1976 had je bijvoorbeeld 6 tropische dagen (met in de bilt temperaturen van rond de 35) en daarom heen koelde het niet af onder de 25. Er zijn nog mooie beelden van op tv hoe families lekker aan zee lagen. Hier was het op zondag geen 25 en op woensdag regen. Het waren 2 warme dagen.

Mohawk2
Mohawk219 jul. 2022 - 0:01

Wie Ik ben van 1965. Hittegolven zijn altijd tamelijk zeldzaam geweest, in ieder geval gedurende het grootste gedeelte van mijn leven... ja, de zomer van 1976 was een lange hete zomer, maar zoals Jopie al zei, heet was toen vooral lage dertig graden (een enkele incidentele uitschieter naar zo'n 35 graden daargelaten). Het grootste gedeelte van mijn leven, tot aan 2000 zeg maar, waren de meeste zomers relatief koel en wisselvallig - 20 tot 25 graden gemiddeld, en dat meestal niet eens lang achter elkaar. Zomers zoals die van de laatste tien jaar zijn echt ongekend hier - hoeveel records zijn er de afgelopen jaren niet gesneuveld? En tot 2020 was 36 graden het hoogste dat ik ooit heb meegemaakt in Nederland tijdens mijn leven, en die 36 graden waren decennium overstijgende gebeurtenissen - ik denk niet dat ik dat dat voor 2010 meer dan drie keer heb meegemaakt in mijn leven, ook niet in de zomer van 1976. Zie: https://weerstatistieken.nl/de-bilt/1976

LaBou
LaBou 19 jul. 2022 - 10:16

@mohawk, denk je echt dat het kwartje nog eens gaat vallen? Gezien alle eerdere reacties is het meer dan waarschijnlijk dat weer hetzelfde verhaal komt. Hooguit de woorden worden enigzins aangepast.

TheBigLebowski
TheBigLebowski19 jul. 2022 - 17:14

Wat bedoel je met vroeger? 29 hittegolven in totaal geweest in de Bilt sinds 1901, waarvan 13 in de afgelopen 20 jaar. Woensdag weer 30 graden in het oosten en dan 2 minder warme dagen, in het weekend weer stijgend tot boven de 30.

TheBigLebowski
TheBigLebowski19 jul. 2022 - 17:15

eens met Mohawk!

Mohawk2
Mohawk219 jul. 2022 - 22:51

Ik weet het, Labou, ik weet het. Paarlen voor de zwijnen. Maar als we nu allemaal af en toe een beetje Wie-corvee op ons nemen is het leed een beetje evenredig verdeeld en zijn onzin niet ongezien & weerlegd gebleven! 😉

Mohawk2
Mohawk220 jul. 2022 - 8:29

*onweerlegd - moest daar staan