Joop

Doe mij maar een hoofddoek

  •    •  
20-11-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Een tipje van de sluier
Ik hou van hoofddoeken, echt. Mijn liefde voor het gesluierde gaat zelfs zo diep dat ik er best één zou willen dragen. Zo’n mooie met een stukje kant eronder, of met een bloem aan de zijkant of een simpele witte die mijn donkere ogen beter doet uitkomen. Als ik een Marokkaanse dame met een sierlijke hoofddoek voorbij zie lopen, denk ik vaak Wow, wat ben je mooi. Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat de hoofddoek allang geen ‘kopvod’ meer is, hij wordt steeds modieuzer. Helaas stuit de hoofddoek nog steeds op weerstand. Niet iedereen deelt mijn mening. Vooral Nederlanders vinden dat de hoofddoek in bepaalde beroepen echt niet kan.
Blauwe hoofddoekjes, kanten hoofddoekjes en hoofddoeken met een print. Soms met een extra vulling of een tierelantijntje aan de zijkant. Echt, ik vind het prachtig. Als klein meisje zat ik in een klas waar steeds meer meisjes een hoofddoek gingen dragen. Op mijn 10de stond ik op een ochtend op en besloot ik voor de spiegel te experimenteren. Met een hoofddoekje op liep ik trots naar beneden, waar mijn moeder me verbaasd aankeek. Of ik zo echt naar school wou gaan, was haar vraag. Toen ik haar uitlegde dat mijn vriendinnetjes er ook eentje droegen, lachte ze. “Brenda, die meisjes hebben er eentje op omdat ze moslim zijn, niet omdat het mode is. Jij bent toch geen moslim?” Nee, dat was ik niet. Enigszins teleurgesteld deed ik een petje op.
Mijn moeder begreep het allemaal prima. In de jaren ’90 wist zij al dat een hoofddoek niets met mode of onderdrukking, maar alles met identiteit en geloof te maken heeft. Precies zoals nu, jaren later, door Motivaction is vastgesteld. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Hoofdboek, een boek dat Nederland een kijkje in de wereld van de hoofddoek geeft. Toch wordt de hoofddoek steeds modieuzer. Op de eerste plaats is het een onderdeel van je identiteit, maar dat betekent niet dat je erbij moet lopen als een modeflater. De hoofddoek mag best mooi, hip en kleurrijk zijn. En dat is het ook vaak.
Een hoofddoek zegt niets over je kwaliteiten. De negatieve reacties zeggen wel iets over de onwetendheid van veel Nederlanders.
Mensen die de hoofddoek er niet uit vinden zien of onacceptabel vinden, begrijp ik niet. Heb je wel eens goed naar die meiden gekeken, denk ik dan, die zien er beter uit dan jij. Bovendien, wat valt er niet te accepteren aan een stukje stof? Uit het onderzoek blijkt dat de hoofddoek in veel beroepen als not done wordt gezien. Volgens veel Nederlanders is de hoofddoek alleen acceptabel in beroepen zoals caissière, schoonmaakster en radiopresentatrice. Het laatste omdat ze dan toch niet te zien is. Alsof je met een hoofddoek op geen respectabel beroep kan uitoefenen. Dat slaat nergens op. Die vrouwen spreken net zo goed Nederlands als jij en ik, studeren en hebben net zoveel passie en carrièredrang als ieder ander mens. Een hoofddoek zegt niets over je intelligentie of kwaliteiten. Een hoofddoek is niet beter of niet minder. De hoofddoek is een hoofddoek, klaar. De negatieve reacties daarentegen zeggen wel iets over de onwetendheid van veel Nederlanders.
Enfin. Omdat ik zelf heb meegewerkt aan het Hoofdboek, besloot ik laatst de proef op de som te nemen en er zelf eentje op te doen. Modieus als dat ik ben, bestond de onderlaag uit een okergele doek en de bovenlaag uit een mosgroene stof. Met mijn hakjes, trenchcoat en hoofddoek op deed ik een rondje stad. De reacties waren uiteenlopend. In sommige winkels werd ik asociaal behandeld of juist extra vriendelijk ter woord gestaan. Meerdere malen werd er luid tegen mij gesproken, alsof een hoofddoek doof maakt. Ik zal er verder niet over uitweiden, want dan heb ik in het artikel al gedaan, maar dat de reacties anders waren, was duidelijk.
Dat is toch geen gezicht, zo’n doekie achter de kassa van de Etos,’’ zei een man die ik moest interviewen laatst.
Dit was niet de eerste keer dat ik een hoofddoek droeg. Afgezien van die jeugdelijke opwelling, droeg ik ook een hoofddoek wanneer ik naar een islamitische bruiloft in de moskee ging. Ik heb daar geen enkel probleem mee. In de moskee dien je bedekt te zijn, prima. Ik pas me dan aan. Toch merkte ik dat wanneer ik na dit bezoekje over straat liep, mensen me raar aankeken in het dorpje waar ik naartoe moest. Je zou toch denken dat Nederlanders er inmiddels wel aan gewend zijn, maar helaas. Dat gaat niet altijd op. Ik ken ze ook persoonlijk, de mensen die de hoofddoek onacceptabel vinden. “Dat is toch geen gezicht, zo’n doekie achter de kassa van de Etos”, zei een man die ik moest interviewen laatst. Toen ik hem vroeg waarom hij het zo lelijk vond, had hij daar geen antwoord op. “Het is on-Nederlands”, zei hij kortaf. Ik ging er niet op in. Die discussie zou te lang duren en bovendien weinig nut hebben.
En nu ligt het Hoofdboek in de winkels. Het vrolijke boek bevat een verzameling van interviews, foto’s en onderzoeksresultaten over de hoofddoek. Tipjes van de sluier, zoals ik ze zelf graag noem. Een aanrader voor iedere hoofddoekdraagster, maar vooral een aanrader voor ieder onwetend persoon die zichzelf  op een vooroordeel betrapt. In het boek wordt korte metten gemaakt met de vooroordelen. Eindelijk.
Dit artikel heb ik geschreven naar aanleiding van het Hoofdboek, een boek over de hoofddoek. Als schrijver was ik betrokken bij de totstandkoming van het boek. In het Hoofdboek staat een artikel van mij. Hierin bespreek ik de onderzoeksresultaten.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

hminkema
hminkema20 nov. 2011 - 21:14

Zo'n hoofddoek maakt je kijk op het leven wel overzichtelijk: er bestaan vrouwen die uit overtuiging een fraaie hoofddoek dragen, en er bestaan mensen met vooroordelen. Ben je positief over de hoofddoek, dan heb je er kijk op (en zie je er leuk uit). Ben je negatief, dan ben je onwetend (en over het algemeen lelijk). Met de lelijke, onwetende mensen met vooroordelen moeten we niet praten over hoofddoeken. Dat heeft te weinig nut. Wel kun je er een boek over schrijven. Dat heeft wel nut. Dat boek bevat dus ofwel een pleidooi voor eigen parochie, of het biedt negatieve, bevooroordeelde lelijke mensen waar geen zinnig woord mee te wisselen is een inkijkje. Ik vrees dat ik al weet in welke categorie mevrouw Boscolo mij indeelt. Iets met vooroordelen en zo. Wie de sluier past, trekke die aan.

BasVV
BasVV20 nov. 2011 - 21:14

Een negatief oordeel is dus een vooroordeel en per definitie is degene die zo'n oordeel heeft onwetend. Tsja. Dat maakt de wereld wel makkelijk.

LxGoodies
LxGoodies20 nov. 2011 - 21:14

"Meerdere malen werd er luid tegen mij gesproken, alsof een hoofddoek doof maakt" hahaha zoek er niet teveel achter.. dat komt, omdat de spreker de oren niet kan zien. Daar ga je vanzelf harder van praten. Slag om de arm: dit is namelijk aangetoond door prof. Stapel, dus het is slechts "waarschijnlijk" waar, dwz aannemelijk. Er zijn allerlei *soorten* hoofddoekjes tegenwoordig. Ik zag deze week bij een kassa-meisje een (islamitische) hoofddoek, met een vlinder erop en een lange fake-vlecht eraan vast ! Misschien is dat de oplossing ? Het zichtbare haar is eigenlijk haram en Wilders kan dus tevreden zijn.. moslims vinden dat blijkbaar niet, dus mag er svp een uitzondering in de wet komen, voor hoofddoekjes met vlechten ? Anyway wat een *non-discussie* is dit toch.. laat vrouwen nu gewoon dragen wat ze zelf willen ! We kunnen de jongens toch op school vertellen, dat dat in Nederland de gewoonte is ? Meer kun je toch niet doen. En wat die dwang betreft: je zou de "Hollandse jongens" de kost moeten geven, die hun vrouw lingerie kado doen voor de verjaardag. En guess what ? voor wie is dat eigenlijk ? wie raakt er opgewonden van lingerie ? ik bedoel maar :p net zoiets als je vrouw een stofzuiger kado doen en verwachten, dat ze daarmee gaat rondlopen in huis. Tot ca 1980 was dat in Nederland heel gewoon. Lx

Alila
Alila20 nov. 2011 - 21:14

Geen woorden maar daden graag.

henk543
henk54320 nov. 2011 - 21:14

Ook ik heb geen enkel probleem met vrouwen die een hoofddoek willen dragen. Het lijkt mij dat iedereen moet kunnen aantrekken wat hij of zij wil. Hoofddoeken vind ik over het algemeen mooier dan allerlei domme petjes, maar dat is persoonlijk. Het zou helemaal mooi zijn als in sommige landen waar de hoofddoek verplicht is voor vrouwen de mogelijkheid bestaat om de hoofddoek juist af te doen.

juliusvold
juliusvold20 nov. 2011 - 21:14

Ik vind een hoofddoek tamelijk achterlijk en vooral erg lelijk, maar dat vind ik ook van capuchons, petjes en tatoeages. Kortom: een persoonlijke irrelevante mening en ik ben ook tegen een verbod (behoudens beroepen waarin een verbod wel wenselijk is, zoals een rechter). Maar toch: ik ga ook niet solliciteren met een pet op. Moslima's zouden hun kansen op de arbeidsmarkt enorm vergroten door hun hoofddoek niet te dragen.

keck66
keck6620 nov. 2011 - 21:14

Mag ik hier niet vinden dat dit riekt naar sluikreclame...??? Belachelijk!

DitBenIk2
DitBenIk220 nov. 2011 - 21:14

Dit is wat Aliaa Magda Elmahdy over de hoofddoek te zeggen heeft: "The (sexism) against women in Egypt is unreal, but I am not going anywhere and will battle it 'til the end. Many women wear the veil just to escape the harassment and be able to walk the streets." En dan is Egypte nog redelijk gematigd. Mensen maken zich wel druk over zwarte piet, maar de hoofddoek wat vandaag nog steeds gebruikt wordt om de vrouw te onderdrukken, dat is dan weer OK. Bizar. Verder vind ik dit artikel een schaamteloos stukje boekpromotie.

TheGreenMachine
TheGreenMachine20 nov. 2011 - 21:14

Hoe noemde Theo van Gogh het ook alweer zo mooi? Oh ja: dom gansje.

Patrick Faas
Patrick Faas20 nov. 2011 - 21:14

"die meisjes hebben er eentje op omdat ze moslim zijn, niet omdat het mode is." Weliswaar is de hoofddoek mode bij vrouwen met een moslimachtergrond, maar ik heb eens (zeker honderden) vrouwen met hoofddoek in de buurt gevraagd of ze ook baden. Op de moskeeën zag ik zelden vrouwen en lang niet zoveel mannen als hoofddoeken op straat, dus ik begon me af te vragen hoe vroom men werkelijk is in de buurt. Ongeveer de helft van de vrouwen zei wel te bidden, maar ik had het vermoeden dat het werkelijke aantal nog lager lag. Van de vrouwen en meisjes die wel een hoofddoek droegen, maar niet baden, gaf niemand mode op als reden, voor zover ik mij herinner. Velen droegen hem om min of meer vanwege politieke redenen, uit solidariteit met hun gelovige familieleden bijvoorbeeld, om trots te demonstreren op de achtergrond van hun ouders, uit verzet tegen Wilders. Brenda Stoter Boscolo, doe gerust een sluier om. "Het is on-Nederlands" Toen ik gedoopt werd, droeg mijn moeder een zwarte mantilla, à la Jacky Kennedy. De hoofddoek bestaat ook in de Nederlandse traditie. Mijn grootmoeder vond dat iedereen het hoofd zoveel mogelijk gedekt moest houden, vanwege constante bedreiging door tocht. In de jaren '50 van de vorige eeuw nog deden vrouwen even snel een sjaaltje om, voordat ze naar buiten gingen (zie ook Hannes Minkema hieronder) en nu zou dat niet meer mogen? Gaat toch gerust uw gang, dames.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2011 - 21:14

tuurlijk...en in alle arabische landen dragen vrouwen ook hun hoofddoek vrijwillig en doen dit niet vanwege lijfstraffen, uitsluiting of sociale druk (zoals het grootste gedeelte van de moslima in NL) Verder denk ik altijd...als ze het vrijwillig dragen dan kunnen ze het ook af doen tijdens het werk net als de rest van de Nederlanders

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer220 nov. 2011 - 21:14

Ja, en als je vrijwillig een rok draagt kun je die ook uitdoen op het werk, net als de rest van alle Nederlanders. Nou ja, gelukkig leven we in Nederland en niet in Arabische landen waar de meerderheid de minderheid zijn wil oplegt tot kleding aan toe. Hoewel.... ook in Nederland dreigt dat te gaan gebeuren als het aan de PVV-aanhangsels ligt, zo begrijp ik uit de reacties hier.

FrederikVanHolland
FrederikVanHolland20 nov. 2011 - 21:14

Het zou mooi zijn als enkele westerse mode-ontwerpers in hun ontwerpen een (soort van) hoofddoek zouden opnemen! Dat lijkt me de beste manier om dit kledingstuk te laten integreren, zoals ook hoeden en tassen in het modebeeld worden geintegreerd. Het zo dus ook loskoppelen van de Islam! Er zijn hele mooie / charmante hoofddoeken!

3 Reacties
hminkema
hminkema20 nov. 2011 - 21:14

Bedoel je dat niet-moslims hoofddoeken zouden moeten dragen, opdat het hoofddoekdragen door moslims minder opvalt en minder publieke aanstoot geeft? Zeg dat dan. Verhul dat niet met een of ander modeverhaaltje, dat je nooit gehouden zou hebben als je niet moslims een dienst wilde bewijzen. Je neemt het woord 'integreren' in de mond. Ik stel vast dat je daaronder verstaat dat niet-moslims zich zouden moeten gedragen en er uit moeten leren zien als moslims, opdat moslims in ons land kunnen blijven doen wat ze elders deden. Ik denk dat niet iedereen deze opvatting over 'integratie' deelt. Heb je nog creatieve ideeën voor het integreren van de djellaba, de fez en de tulband in het Nederlandse modebeeld? Over de boerka hebben we het dan nog maar even niet (al reken ik op termijn op een interessant voorstel van jouw kant).

TheGreenMachine
TheGreenMachine20 nov. 2011 - 21:14

"Het zo dus ook loskoppelen van de Islam!" Uw naiviteit doet mijn ogen gewoon pijn. Je kunt beide aspecten onmogelijk loskoppelen van elkaar, dat weet iedereen die mohammedanen goed kent.

TheGreenMachine
TheGreenMachine20 nov. 2011 - 21:14

"Mensen die de hoofddoek er niet uit vinden zien of onacceptabel vinden, begrijp ik niet. Heb je wel eens goed naar die meiden gekeken, denk ik dan, die zien er beter uit dan jij." Twee drogredenen in een zin (de laatste), zou dat uw betoog goed doen? Meestal niet. En hoezo zien 'zij' er beter uit dan die ongetwijfeld fascistische blanke boeman/vrouw? Omdat u dat zo in uw hoofd voorstelt: alsof alle moslima's en alle critici van hoofddoeken er hetzelfde uitzien. U doet nu wat Wilders hier vaak verweten wordt, mensen over een kam scheren.

Yggdrasil
Yggdrasil20 nov. 2011 - 21:14

Ik heb wel eens de indruk dat mannen die zo tegen hoofddoek dragende Moslima's zijn en dat ondersteunen door de bij hun heersende gedachte dat het vrouwonvriendelijk zou zijn zelf het meest vrouw onvriendelijke gedrag vertonen. Zij eisen als het ware dat de vrouw geen hoofddoek mag dragen, het zal wel iets macho's zijn neem ik aan. Maar als je ook nog eens de vrouw onvriendelijkheid wilt benadrukken door te wijzen op de Moslima's in Arabische landen dan moet je wel heel erg ver van huis om je gelijk te halen. Tegen de schrijfster zou ik willen zeggen, hoofddoek dragen ? Ik zou het gewoon doen.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie220 nov. 2011 - 21:14

Een hoofddoek geeft aan dat je vindt dat er verschil moet zijn tussen mannen en vrouwen. Daarom hebben sommige mensen (ook linkse) liever dat meisjes geen hoofddoek dragen. Maar dat hangt natuurlijk van iedereen persoonlijke keus af.

Hanspuntnl
Hanspuntnl20 nov. 2011 - 21:14

Ik voel helemaal mee met Aliaa Elmahdy. Een Egyptische die samenwoont met haar vriend en de Arabische wereld op zijn kop heeft gezet door een naaktfoto op twitter te zetten met de hashtag #nudephotorevolutionary. Zie bv dit interview met CNN: http://edition.cnn.com/2011/11/19/world/meast/nude-blogger-aliaa-magda-elmahdy/index.html Daarin gaat ze in op de vrouwen die worden onderworpen aan maagdelijkheidstesten, en die niet zonder hoofddoek de straat op mogen. Laten we ons niet vergissen, dát is de echte achtergrond van hoffddoekjes.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja20 nov. 2011 - 21:14

dat is EEN echte achtergrond van hoofddoekjes, net als onderdrukking EEN achtergrond is van rokken. Die achtergrond is echter niet hetzelfde voor iedereen, de hoofddoek wordt in nederland voor het grootste gedeelte niet gedragen uit dwang, maar uit vrije wil. Pak de dwang aan, niet het normale kledingstuk wat zowel voor rok als hoofddoek de achtergrond is.

Wout Berlinck
Wout Berlinck20 nov. 2011 - 21:14

Wat denkt u dat een Spekman aan commentaar over zich heen krijgt? Als je je wil onderscheiden moet je een dikke huid hebben. Wen 'r maar aan.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink20 nov. 2011 - 21:14

"Wat denkt u dat een Spekman aan commentaar over zich heen krijgt?" Wat heeft deze parlementariër met het onderwerp te maken? Graag een nadere uitleg hierover of is het een 'of topic' reactie die Hans Spekman en anderen moet irriteren?