Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Doe me een lol mevrouw Broekers-Knol

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fietsen

© Hier zetten we onze fietsen binnen

Korte column: Waarom huisvesten we die overlastgevers niet in het centrum van de grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.
Er zijn maar weinig politici waar ik echt een allergische reactie van krijg. Maar van Ankie Broekers-Knol krijg ik jeuk en benauwdheid tegelijk. Ze zit natuurlijk niet op de makkelijkste portefeuille (Asiel) maar wellicht hadden ze daar toch iemand neer moeten zetten met meer visie en wellicht ook meer budget.
Vluchtelingen worden, na te zijn opgevangen in de Centrale Ontvangst Locatie (COL), doorgestuurd naar een van de tientallen AZC’s, zogenaamd verspreid over het hele land. Om mij onbegrijpelijke redenen is die spreiding erg geografisch en niet gerelateerd aan het aantal inwoners van een gemeente. Lieflijke dorpjes waar ik nog nooit van het gehoord (Sorry Burgum, Balk en Luttelgeest) huisvesten relatief erg veel vluchtelingen in verhouding tot bijvoorbeeld Rotterdam die een AZC heeft in een buitenwijk.
Dat mensen – die met relatief veel in een kamp worden opgestapeld – overlast geven in die dorpen is natuurlijk niet verwonderlijk. Ze zijn met een traumatische geschiedenis hier gekomen in de hoop dat een welvarend, humaan, tolerant, Nederlands volk hun uit de oorlogsellende of economische wanhoop ging redden. Als je dan met de nek wordt aangekeken, in een overvolle snelkookpan woont en niet mag werken kan ik me voorstellen dat dat er af en toe een schreeuwpartij van komt, een fiets wordt gestolen of zwartgereden in de bus. Natuurlijk praat ik dat niet goed. Iedereen heeft zich te gedragen naar de Nederlandse wet en het fatsoen.
Maar nu de oplossing: Broekers-Knol trekt zo maar één heel miljoen euro uit de knip om dit probleem aan te pakken. En hoe? Als belangrijkste wapen zijn daar de extra boa’s. Joepie! Die wekken bij autochtone Nederlanders al spontaan agressie op, niet in de laatste plaats te danken aan de onduidelijke regels die ze moeten handhaven. Ja dat helpt lekker als die in het Arabisch mogen uitleggen dat er in Nederland niet agressief geschreeuwd mag worden. Extra toezichthouders, toezichtcamera’s en dan ook nog: taakstraffen. In Den Helder besteden ze het geld om in samenwerking met lokale ondernemers de overlastgevende vluchtelingen als straf het winkelcentrum schoon te laten houden.
Dat miljoen is natuurlijk snel op en bovendien weggegooid geld. De overlastgevers vormen een relatief kleine groep binnen de vluchtelingen. Vaak de mensen met de minste kans om te blijven (dus uitgeprocedeerd of met heel weinig kans op een goede afloop). Waarom huisvesten we die overlastgevers niet in het centrum van de grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Daar schrikken we niet zo gauw van een schreeuwlelijk, zijn we ingericht op zwartwerkers en we zetten onze fietsen binnen of op slot. Waarom gebruiken we dat miljoen niet om boa’s in plaats van een wapenstok een cursus psychologie of sociale vaardigheden te geven zodat ze overlastgevende vluchtelingen en verwarde mensen op een menselijke manier kunnen helpen. Soms liggen oplossingen zó voor de hand dat niemand ze ziet.
Een minuut voor twaalf: Medemenselijkheid moet weer terug in ons vocabulaire.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 okt. 2020 - 22:59

Wat dacht je van een omgebouwd cruise schip, rot al die etterbakken op zo;n schuit, zorg ervoor dat ze moeilijk aan wal komen om de samenleving te vrijwaren van dit soort terrorisme door kansloze asielaanvragers, dat ze kotsen van zeeziekte en gaan verlangen naar vaste grond onder de voeten in het thuisland, mw. Knol is nog steeds teveel 1e kamer en niet bepaald probleem oplossend gericht.

Drostemannetje
Drostemannetje20 okt. 2020 - 17:24

Misschien gewoon de kansloze uitgeprocedeerde (criminele) asielzoekers uitzetten?

[verwijderd]
[verwijderd]20 okt. 2020 - 16:37

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2020 - 10:49

Dat is wel een terechte opmerking! Maar ook daar is Broekers Knol niet bij machte. Ik denk dat zij beter met pensioen kan gaan. Dit is toch iets anders dan voorzitter van de Eerste Kamer zijn. Ik heb een paar debatten met haar gevolgd maar er komt werkelijk niets uit.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 okt. 2020 - 16:00

tja het is ook gewoon kansloos. Bijna iedereen beseft dit toch al vele jaren zo niet decennia. In het bedrijfsleven zou iemand als Ankie niet meer op dit post zitten in ieder geval. In kleine plaatsjes is nou eenmaal meer leegstaand vastgoed geschikt voor dit soort doeleinden. Vandaar dat ze vaker in kleine plaatsen terechtkomen. In grotere steden wordt sneller gesloopt / omgebouwd of wat dan ook. Los daarvan wordt het huidige asielsysteem op grootschalige manier misbruikt en geflest door economische migranten. Veelal uit Noord-Afrika. Ook wordt er veel afgelogen over leeftijden, afkomst, geaardheid enz. Om dan nog maar niet te spreken over de dingen die religieuze en seksuele minderheden mee moeten maken in onze 'gezellige' azc's. Schurkenstaten nemen vervolgens ook niet hun eigen mensen weer terug. Dus ja al met al is het zeker met mensen als Ankie een kansloze exercitie. Onder Rutte is er op dit vlak maar liefst 0 gepresteerd de afgelopen tien jaar. Ik denk dat diepgaand hervormen de beste uitweg is. Stap bijvoorbeeld af van hopeloos verouderde verdragen die niet na te komen verplichtingen opleggen.

Musgamer
Musgamer20 okt. 2020 - 14:47

' Daar schrikken we niet zo gauw van een schreeuwlelijk, zijn we ingericht op zwartwerkers en we zetten onze fietsen binnen of op slot' Dit riekt wel erg naar blaming the victim. Had niet gedacht dat ooit op Joop.nl aan te treffen.

DanielSchie
DanielSchie20 okt. 2020 - 13:34

Beetje rare redenatie. Het ligt vooral niet aan de overlast gevende asielzoeker want die is zielig want komt uit een oorlogsgebied, is getraumatiseerd en daardoor is het gedrag te verklaren van stelen, overlast, etc. vandaag in de krant een artikel dat de overlast van deze zogenaamde asielzoekers vooral afkomstig zijn uit de veilige landen. Daarnaast een rare redenatie om vooral naar de politiek te wijzen omdat zij te weinig zouden doen. Klopt! ze zouden meer regelgeving moeten maken dat mensen die uitgeprocedeerd zijn of geen kans op een verblijfsvergunning hebben in vreemdelingendetentie te zetten tot het moment dat ze wel worden uitgezet. Als dat bekend zou worden in de landen waar de vluchtelingen vandaan komen wordt het al een stuk onaantrekkelijker en zoeken ze naar een ander land die nog wel in deze truc trapt. Ook het afschuiven van de eigen verantwoordelijkheid weerklinkt in dit artikel door. Als je als gast in ons land wordt ontvangen moet je je ook gedragen. Zeker als je nog in de procedure zit. Als Nederland zijn we veel te soft tegen de intolerante en de hardnekkige overlastgever die denkt de regels te bepalen en zijn eigen gang te gaan. De tekortkoming om veel strenger op te treden en mensen heel snel het land uit te zetten is op het conto van de politiek te schuiven. Voor de rest is het aan de vreemdeling om zich gewoon te gedragen. Zo moeilijk kan dat niet zijn.

2 Reacties
Fons Burger
Fons Burger20 okt. 2020 - 14:58

Jammer voor je dat er hier geen Trump, Poetin, Dutarte of Bolsanero is om op te stemmen.

Wilco4
Wilco420 okt. 2020 - 20:14

@ Fons Burger 'Jammer voor je dat er hier geen Trump, Poetin, Dutarte of Bolsanero is om op te stemmen.' Wat een zwaktebod zeg!

Marcus A.2
Marcus A.220 okt. 2020 - 11:32

"Waarom huisvesten we die overlastgevers niet in het centrum van de grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Daar schrikken we niet zo gauw van een schreeuwlelijk, zijn we ingericht op zwartwerkers en we zetten onze fietsen binnen of op slot." Lijkt me een goed plan, en dan met name Amsterdam. Omdat er daar veel draagvlak is voor vluchtelingen en andere culturen, en bovendien kan GroenLinks dan een alternatieve aanpak laten zien, die effect sorteert. Want daar kijkt heel Nederland zo'n beetje reikhalzend naar uit.

1 Reactie
Wilco4
Wilco420 okt. 2020 - 20:15

Wel eens van NIMBY gehoord?

Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 11:25

Wie ondraaglijke jeuk heeft, wende zich tot de farmacie.voor een antihistamine kuurtje. Je kunt ook krabben, maar dan liever je zelf en niet mevrouw Ankie Knol. Denk nou niet bij knol meteen aan zure citrenen, maar ook aan van die sappige meiknolletjes. Verleg je aandacht, want als je sterk gefixeerd raakt, geeft dat vreselijke stress. Dan moet je lang in therapie voor, hoor. .

1 Reactie
LaBou
LaBou 20 okt. 2020 - 16:52

Meiknolletjes zijn best te eten maar helaas: bij boekers-knol blijft die citroen opduiken, ondanks je onnavolgbare woorden.

Starter2
Starter220 okt. 2020 - 11:24

Misschien moet je de oorzaak aanpakken en niet het gevolg.

Buitenstaander
Buitenstaander20 okt. 2020 - 10:58

Het is wel errug makkelijk om het traditionele spreidingsbeleid, dat door haar voorgangers is bedacht, nu in haar schoenen te schuiven. en wat te denken van het beleid, breed gesteund door een halfzachte politieke opstelling, om uitgeprocerdeerde asielzoekers vooral niet daadkrachtig uit te willen zetten, maar voor die Ojik-achtige dilpomatieke benaderingen te kiezen met landen als Marokko.... en dan heb je tenslotte illegaal verblijvende miranten, en dan geef je die gewoon onderdak... Dat is niet Mevr Broekers dat is de hele NLse politiek, GL voorop, die echt geen AZC rondom de Keizersgracht willen, nee stel je voor...

Flash825
Flash82520 okt. 2020 - 10:57

Zelf woon ik in een dorpje met 8800 inwoners (Budel) waar een vrij groot AZC is gevestigd met een capaciteit van maximaal 1700 bewoners. De problematiek van overlast gevende, meestal jonge mannen, uit veilige landen speelt hier ook. Het klopt dat dit maar een relatief klein groepje is, echter zorgen zij voor zoveel overlast, en het blijft niet bij enkel een fietsendiefstal of zwartrijden, dat zij het draagvlak onder de lokale bevolking ondermijnen voor het gehele AZC. Om dit probleem aan te pakken is men vorig jaar gestart met een ketenmarinier. Dit is iemand die de contacten onderhoudt tussen alle betrokken partijen, dat zijn o.a. de burgemeester, het AZC, de politie, de winkeliers en niet geheel onbelangrijk de overlastgevers zelf. Door deze aanpak is de overlast flink en meetbaar gedaald, iedereen is er zo tevreden over dat het project onlangs weer met een jaar is verlengd. Ik adviseer de minister dan ook dit project te onderzoeken en te kijken of dit ook bij andere AZC's gebruikt kan worden. Dan kan dat miljoen prima worden besteed.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 11:34

Het is als met een vel op de melk, als daar zo'n dik vel op zit dan schuif je je beker walgend van je weg. Terwijl melk best prima is. Met mensen is dat ook zo, als hun vel een beetje anders is don velen precies eender. En vel kun je ook uitbreiden met heel veel andere zaken.. De vraag is of daardoor het leven zo veel aangenamer van wordt. ,

Fons Burger
Fons Burger20 okt. 2020 - 15:04

Helemaal eens. Conflicten los je niet op door nog meer controle, toezicht, straffen maar door overleg, een goed gesprek en een eerlijkere verdeling van het vluchtelingenprobleem over ons land (ik woon overigens zelf in Rotterdam Centrum).

Rutger Groot
Rutger Groot20 okt. 2020 - 10:40

We huisvesten ze niet in de centra van steden omdat je daar gemiddeld al meer dan 15 jaar moet wachten op een huurwoning.... Dit is natuurlijk ook geen oplossing, je verplaatst alleen het probleem. Gewoon strenger optreden, niet langer gedogen dat "enkelen" het verpesten voor de rest. Overlastgevers uit veilige landen (recent voorbeeld uit Boxmeer) zsm terugsturen. Kan dit niet? Natuurlijk wel: de maat is vol en dit moeten we niet langer accepteren. De tijd van pappen, nathouden en gedogen is voorbij.

6 Reacties
Wat?
Wat?20 okt. 2020 - 11:34

Nee Ruther, mensen de dood in sturen kan niet.

Jake123
Jake12320 okt. 2020 - 12:42

De dood insturen kan niet... Overlast gevers zijn in bijna alle gevallen veilige landers. Deze worden niet de dood ingestuurd. Wel een heel valse voorstelling van zaken.

Wilco4
Wilco420 okt. 2020 - 12:51

@Wat Veiligelanders jaag je niet de dood in, die gaan terug naar een...veilig land

Tom Meijer
Tom Meijer20 okt. 2020 - 13:13

"De tijd van pappen, nathouden en gedogen is voorbij." En dat bepaal jij natuurlijk.

DanielSchie
DanielSchie20 okt. 2020 - 13:45

@wat? wat bedoel je met de dood insturen. De meeste overlast wordt veroorzaakt door een kleine groep mensen uit veilige landen. Die komen naar Nederland met 1 doel om de boel te verstrieren en maximaal te profiteren van wat we als Nederland zorgvuldig hebben opgebouwd. Daarnaast als de zogenaamde vluchteling mensen beroofd of zelfs zich schuldig maken aan kapitale delicten zie ik geen probleem om ze uit te zetten. Al is het naar niet veilige landen. Volgens mij heb je je hand overspeeld en misbruik gemaakt van de gastvrijheid van Nederland. Dat moeten we vooral niet belonen en zeker niet de uitgeprocedeerde. Velen kijken met ongeloof en afgunst naar die roversbende We are here in Amsterdam die al krakend de boel lopen te verstieren. Wie we wel moeten belonen zijn de vluchtelingen die om redenen uit het land van herkomst zijn vertrokken en waarvan de IND heeft vastgesteld dat de aanspraak op een verblijfsvergunning legitiem is en zich tevens netjes gedragen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 okt. 2020 - 16:08

@Rutger, Eens. Een maanlanding was al mogelijk in de jaren 60 en dit is absoluut peanuts vergeleken met dat. Het is een geval van niet willen en niet een van niet kunnen.