Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

'Doe dit jezelf en je familie niet aan'

  •  
09-11-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_akefi.jpg
Wanhopige vluchtelingen hebben geen idee wat hen te wachten staat als ze naar Europa proberen te komen
Op Facebook verscheen deze week bovenstaande clip van een groep Afghaanse vluchtelingen die gestrand zijn op de kust. Ze hebben de boottocht ternauwernood overleefd en vertellen de wereld van hun verschrikkingen. Als waarschuwing aan de dromende achterblijvers. Tahmina Akefi over het verlangen naar het paradijs en de reis naar de hel.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
“Doe het alsjeblieft niet. Het is het niet waard.” “………” “Zeg achteraf niet dat ik je niet heb gewaarschuwd.” “………” “Je begrijpt mij verkeerd. Ik gun je het beste, daarom is het beter….”
Een fragment van de gesprekken die ik mijn moeder af en toe hoor voeren met familie en vrienden die nog in Afghanistan wonen. Nog altijd heerst daar de gedachte dat wij hier in het paradijs leven. Het paradijs dat we maar niet willen delen met hen die daar aan hun lot zijn overgelaten.
“Waarom zijn jullie toch zo egoïstisch? Heeft rijkdom ook jullie verblind? Jullie zullen heus geen geld mislopen als wij er komen.”
Je stuit op een hoop onbegrip als je met alle goede bedoelingen probeert te voorkomen dat mensen hun leven op het spel zetten om ‘het paradijs’ te bereiken. Ik weet waar mijn moeder aan denkt wanneer ze mensen probeert duidelijk te maken wat hen te wachten staat. Haar verdriet laat ze niet gauw merken. Ze wordt alleen heel stil als ze ergens mee zit. Die stiltes heb ik vaak meegemaakt. Dan had ze weer te horen gekregen dat families van haar vrienden de overtocht niet hadden overleefd.
Een keer kwam dat verdriet erg dichtbij. Een verre nicht van haar was vanuit Turkije onderweg naar Griekenland. Degenen die de overtocht regelden, zouden haar en haar dochtertje in zee dumpen als ze gepakt dreigden te worden door de politie. En dat gebeurde. Dat is althans het verhaal dat ons heeft bereikt. Hoe en wat er precies gebeurd is, zal (waarschijnlijk) nooit duidelijk worden. 
Daar moest ik aan denken toen ik deze video zag. Vluchtelingen die na een tocht van meer dan 12 verschrikkelijke, angstaanjagende uren op zee ergens bij Izmir zijn aangespoeld, smeken in een zelfgemaakt filmpje iedereen om vooral thuis te blijven. 
De mannen vertellen om de beurt dat ze spijt hebben, dat hun leven verwoest is en ze nu alles kwijt zijn. 
“Als ik dit had geweten, was ik er nooit aan begonnen,” zegt de tweede man . “De kinderen waren bijna dood. Doe het jezelf en je familie niet aan. Het is het niet waard. Ik mis Afghanistan.”
De man die filmt, vertelt dat ze met twee boten vertrokken. “De andere boot is gezonken en het is niet bekend wat er met de vluchtelingen is gebeurd.”
Hij sluit af met te zeggen dat ze na 12 uur op zee nog altijd in Turkije zijn en dat het hen niet gelukt is Griekenland te bereiken. 
 
  
Tahmina schreef ‘Geen van ons keek om’ (2011).  

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Sardar2
Sardar29 nov. 2014 - 12:27

Mijn hart doet pijn!

Tealc2
Tealc29 nov. 2014 - 12:27

Ongelooflijke mooie stuk..en ben helemaal mee eens.

1 Reactie
Stechelwald
Stechelwald9 nov. 2014 - 12:27

Waar ben je het mee eens? Het artikel beschrijft ervaringen. Er is geen conclusie aan verbonden.

[verwijderd]
[verwijderd]9 nov. 2014 - 12:27

Links Europa is hier hoofdschuldige van, mensen illusies geven en aanzuigende werking creëren.

4 Reacties
Michiel Online
Michiel Online9 nov. 2014 - 12:27

kijk nou toch eens naar wat je hier reageert. alsof je zelf in een oorlogsgebied zit.

Sardar2
Sardar29 nov. 2014 - 12:27

Ik ben benieuwd hoe je aan die linkse verhaal komt? Die mensen weten niks over links/rechts in Nederland. Zij vechten voor hun leven en zij riskeren hun leven voor een betere toekomst en jij denkt aan je in watten ontwikkelde meningen. Sorry zo behandel je de mensen in nood niet. Lees de artikel nogmaals, van de hand van een iemand die in Nederland woont!

lembeck
lembeck9 nov. 2014 - 12:27

Kan je daar bewijzen van tonen, alsjeblieft? Of komt deze bewering uit de fameuze en inmiddels beruchte PVV onderbuik? Of gewoon, uit je duim?

Stechelwald
Stechelwald9 nov. 2014 - 12:27

Links of rechts in welk land dan ook heeft hier niets mee te maken. Het is helemaal volledig en compleet 100% de schuld van de Afghanen zelf. Die hebben een puinhoop van hun land gemaakt. Zodra de Russen eruit gekickt waren zijn ze elkaar naar de strot gevlogen en daar weigeren ze ook mee op te houden. En VOOR de Russen was het ook al nix. Je hebt nou eenmaal 'failed states' met een bevolking die er nooit iets van bakt. Als je de helft van je bevolking thuis laat zitten kan het ook nooit wat worden natuurlijk.

[verwijderd]
[verwijderd]9 nov. 2014 - 12:27

Diep triest dat Turkije niks tegen deze onmenselijke Turkse mensensmokkelaars doet. Of wordt het door de Turkse overheid soms oogluikend toegestaan om van deze vluchtelingen af te komen?

1 Reactie
Sardar2
Sardar29 nov. 2014 - 12:27

Zij ontvangen hun percentage netjes van mensenhandelaren; zij, de politie en veiligheidsdiensten.

Kinner
Kinner9 nov. 2014 - 12:27

Als de boottocht nog gevaarlijker is dan het verblijf in het thuisland en Europa zo slecht is dat ze beter thuis kunnen blijven vind ik het vreemd dat we hier over vluchtelingen spreken. Laat staan wanhopig. Meer over mensen die een betere toekomst willen, wat ik heel goed kan begrijpen, maar dat kan niet de bedoeling zijn van ons asielbeleid of welk land ook in Europa.

3 Reacties
nikita72
nikita729 nov. 2014 - 12:27

Kinner, het asielbeleid heeft hier niet mee te maken. Mensen hebben niet de mogelijkheid om hun leven te verbeteren door in Europa werk te zoeken. Daarom worden mensen tegengehouden.

Sardar2
Sardar29 nov. 2014 - 12:27

Zo is het het eenmal. De vluchtelingen worden erger dan criminelen neergezet in Nederland. Jammer dat die vluchtelingen denken dat hier nog mensenliefhebbers het land sturen en mensen ook een hart van vlees hebben!

lembeck
lembeck9 nov. 2014 - 12:27

Misschien krijg je hierdoor een beter beeld: https://www.youtube.com/watch?v=Z7vX4ZBGqus

opgeheven
opgeheven9 nov. 2014 - 12:27

Het beste middel hiertegen is het niet meer verstrekken van verblijfsvergunningen. De achterblijvers geloven niet dat hun familieleden hier niet in rijkdom leven maar in een oude te kleine woning een minimumbestaan leven. Hierdoor zijn er steeds weer mensen die het risico nemen. Als er geen verblijfsvergunning te krijgen is is het zinloos om nog te komen en zal men stoppen. Uit dit betoog kan ik twee dingen opmaken: - Opvang in eigen regio is het beste - Geld en rijkdom blijkt toch een grotere drijfveer te zijn om asiel in Europa aan te vragen dan veiligheid van lijf en leden.

2 Reacties
nikita72
nikita729 nov. 2014 - 12:27

Boy Wonder, Hoe kom je erbij dat deze mensen asiel wilden aanvragen? Misschien dachten ze wel dat ze hier gewoon konden werken. En waarom zou veiligheid van lijf en leden een kleinere drijfveer zijn dan geld en rijkdom? Dan moet je kijken welke risico's mensen uit Syrië nemen om in een veilig land te komen.

Sardar2
Sardar29 nov. 2014 - 12:27

"Geld en rijkdom blijkt toch een grotere drijfveer te zijn om asiel in Europa aan te vragen dan veiligheid van lijf en leden." Heb je bronnen voor deze beweringen? Of verzien je wat om een mening te uiten?

123456zeven
123456zeven9 nov. 2014 - 12:27

Kortom, men heeft een zodanig rooskleurig beeld van het leven in het Westen dat de mensen die beloven hen daar naartoe te kunnen brengen, kunnen vragen wat ze willen. Beter nog dan de hemel op Aarde. En gaan we die mensen opnemen? Nee, uiteraard niet. Niet omdat ze volslagen geschift zijn, want dat zijn ze, maar omdat het dan nóg veel erger wordt.

1 Reactie
lembeck
lembeck9 nov. 2014 - 12:27

'Geschift' ?? Of doodgewoon hoop op een beter leven dan de ellende waarin ze nu leven? Is dat 'geschift'? Of een volkomen normale wens?