Joop

Doe als Wietze: nok ermee

  •    •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14217 keer bekeken
  •  
ANP-457055233

Wietze wil lekker met zijn kinderen zijn, die zijn waarschijnlijk prettiger gezelschap dan de zoveelste marketing-troela.

Kortgeleden publiceerde de Groene Amsterdammer een artikel over de Duits-Amerikaanse filosoof Herbert Marcuse (1898-1979). Strekking van het stuk was dat Marcuses filosofie springlevend is, met name waar het gaat om de hoeveelheid onzinbanen die ons op groei gebaseerde systeem produceert.

Het presenteren van een ochtendprogramma op de radio is volgens mij geen bullshitjob. Wijlen Jos Brink noemde entertainment ‘een vorm van pastoraal werk’, zo beschouwd verzachtte Radio 538-dj Edwin Evers twintig jaar lang het beklemmende forenzenbestaan voor zijn luisteraars in de vroege file op ‘s Heeren wegen.

Na Evers’ vertrek in 2018 probeerden andere dj’s zijn torenhoge marktaandeel te evenaren, ik vermoed dat ze daarbij gevraagd en ongevraagd advies kregen van het leger coaches, communicatie-strategen en marketeers dat een modern mediabedrijf herbergt. Figuren dus, die nooit met een mengpaneel speelden op hun zolderkamer.

‘Bij radio komt tegenwoordig meer kijken dan een leuk programma’, beweren zulke functionarissen. Ze vergeten dat er gewoon nog programma’s uitgezonden zullen worden nadat je hun beroepsgroep verbiedt. Waarschijnlijk klinken die programma’s frisser, omdat presentatoren minder gezeur aan hun hoofd hebben.

Winnaar van de hierbij door mij in het leven geroepen Herbert Marcuse Award 2023 is dan ook huidig 538-ochtenddeejay Wietze de Jager. Onlangs kondigde hij aan na anderhalf jaar te stoppen met zijn programma. Wietze wil lekker met zijn kinderen zijn, die zijn waarschijnlijk prettiger gezelschap dan de zoveelste marketing-troela.

De door De Jager gewonnen bokaal is overigens genoemd naar Marcuse omdat hij het concept van De Grote Weigering bedacht. Je kunt gewoon kappen met het najagen van allerlei ‘dromen’ die je door de westerse manier van leven worden opgedrongen. Geen hypermodern kookeiland! Nimmer een talentenjacht winnen!

Per 1 september houdt Wietze ermee op. Laten we zijn voorbeeld volgen. Ja, laten we er – op essentiële beroepen na natuurlijk – in godsnaam allemaal voor onbepaalde tijd mee nokken.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Eric Minnens
Eric Minnens27 mei 2023 - 8:39

In de basisbehoeften van de mens wordt voorzien door de land- en tuinbouw, en de mijnbouw. Die zorgen ervoor dat we kunnen eten, drinken, wonen, ons kleden, ons verplaatsen en eh... (tegenwoordig) 'sociaal mediëren'. Meer hebben we in principe niet nodig. De essentiële beroepen zijn dus beroepen die daarmee verbonden zijn. Het hele bouwerk van al die andere beroepen, funcies en banen die wij beoefenen, kan dus kort door de bocht gezien worden als onzinbanen à la Taams. Zo bestaat de wereld voor 90% uit onzinbanen. Van influencer tot prestatiemanager. Van van psychotherapeut tot acteur. Van antropoloog tot pianist. Ons natje en ons droogje, daar gaat het om. De rest is vrijetijdsbesteding.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2023 - 7:55

En contact met de medemens?

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mei 2023 - 10:16

Terwijl de vrouwen gezellig samen op het land aan het werk zijn valt er genoeg te praten.

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand28 mei 2023 - 12:41

Contact met mensen is gratis.

Daslief
Daslief28 mei 2023 - 15:31

'In de basisbehoeften van de mens wordt voorzien door de land- en tuinbouw, en de mijnbouw. Die zorgen ervoor dat we kunnen eten, drinken, wonen, ons kleden, ons verplaatsen en eh... (tegenwoordig) 'sociaal mediëren'. Meer hebben we in principe niet nodig. De essentiële beroepen zijn dus beroepen die daarmee verbonden zijn.' Vergeet je nu niet de huizenbouwers en wegenbouwers? En nóg belangrijker: de zorgtaken? https://www.goodreads.com/book/show/23206098-who-cooked-adam-smith-s-dinner-a-story-about-women-and-economics

de passie preker
de passie preker26 mei 2023 - 19:03

Bullshitjobs zijn vrijwel altijd witte-boorden-banen. Werden tijdens de eerste automatiseringsgolf vooral blauwe-boorden-banen vervangen door robots; AI zal vooral witte-boorden-jobs vervangen , te beginnen met de grootste bullshitjob van allemaal: columnisten. In Godsnaam Raymond, doe als Wietze: nok ermee.

JVQTE II
JVQTE II26 mei 2023 - 18:48

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."