Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Doe als Rutte: ga fietsen met een spijkerbroek aan je kont

  •  
27-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Informal corona consultation Catshuis continued

© ANP PHIL NIJHUIS

Maak je hoofd leeg. Wees eenzaam maar blijf niet binnen. Steek je kop in de wind. Trap door.
Als er weer zo’n foto verschijnt van Mark Rutte, die met een spijkerbroek aan zijn kont naar een zondags overleg op het Catshuis fietst, denk ik altijd aan The Firm. The Firm, in het Nederlands vertaald als Advocaat van de Duivel, is de bloedspannende thriller van John Grisham over een intens keurig advocatenkantoor dat achter de schermen tóch wordt aangestuurd door de Cosa Nostra. Het ijverige personeel verschijnt ook in de weekenden een paar uur op het werk maar dan nadrukkelijk in vrijetijdskleding. Net als Rutte.
De informele Mark, die ogenschijnlijk in opperbeste vakantiestemming voorbijfietst zonder dat hij commentaar geeft, die Mark is een vast onderdeel geworden van de nieuwsvoorziening. Het is net als bij The Firm: wat in het Catshuis gebeurt, blijft in het Catshuis. Het enige wat het publiek geacht wordt op te pikken, is het gegeven dat de leden van de maatschap dag en nacht voor ons in de weer zijn en blijmoedig van harte zelfs hun weekenden opofferen. Zij hebben alles in de hand. Als wij nu maar onze handen stuk wasten en de anderhalve meter aanhielden, dan zou het allemaal in orde komen. Helaas, dat doen wij niet en daarom zien de ministers zich gedwongen steeds ingrijpender maatregelen te nemen.
In werkelijkheid zitten ze natuurlijk met de handen in het haar. Ondanks het feit dat de Telegraaf ons een vaccin voor onder de kerstboom belooft, is er tegen corona geen kruid gewassen. Lockdowns helpen op zijn best maar tijdelijk. Testen, testen, testen plus track and trace blijkt in de praktijk een vrome wens. Dinsdagochtend verzocht het kabinet gezonde zestigers dringend om hun jaarlijkse griepprik niet te gaan halen. Er waren er te weinig besteld. Ongeveer tezelfdertijd liet minister Wopke Hoekstra van zich horen. De steun, zo meldde hij, ging mee-ademen met het verzwaren of versoepelen van de maatregelen. Als de economie later weer groeide, kon het Rijk de kosten gemakkelijk terugbetalen. ’s Lands cententeller van weleer klonk nu als een koopman die zegt: “Wie dit aanbod laat zitten, is een dief van ze eige portemonnee”. Ondertussen maakte deze mededeling wel duidelijk dat er voor de ondernemer heel wat nare verrassingen in het vat zitten.
Het aantal nieuwe gevallen oversteeg dinsdag de tienduizend weer ruim. Het regime van de gedeeltelijke lockdown waaronder wij nu leven, haalt weinig tot niets uit. Dat bewijst achteraf het gelijk van de getroffen sectoren, zoals de horeca. Zij verklaarden bij de afkondiging van de maatregelen dat hun invloed op stijgen of dalen van de besmettingsgraad maar gering was. De meeste besmettingen vonden nog altijd in de huiselijke kring plaats. Zo gebeurde het inderdaad.
Is er dan nog ruimte voor verzwaringen? Het verschil tussen de beperkte lockdown van nu en de intelligente uit de lente is niet zo groot. Je kunt de kappers, de visagisten en de tandartsen opnieuw bevelen hun activiteiten te staken. Je gooit bij nader inzien het onderwijs nog eens dicht. Je stopt elke sportbeoefening. Dit alles gelardeerd met een mondkapjesplicht aan de openbare weg.
Wat lekker streng toont, is een avondklok. Het wordt na zonsondergang nu al snel doodstil op straat want het is hoogst onaangenaam een herfstnacht door te brengen in een gesloten stad, zoals de daklozen weten. Die komen door zo’n avondklok trouwens acuut in de problemen. En dat zal ongeveer het enige merkbare effect zijn van zo’n maatregel. Toch: het oogt mooi als er op de tv zo’n klok verschijnt met: nog een half uur om naar huis te gaan.
Maar dit scala aan maatregelen is wel het matje. Tenminste als je niet het Franse voorbeeld van destijds wilt volgen: alleen de straat op om boodschappen te doen met een zelf geprinte en getekende vergunning op zak. Toch heb je best kans dat zulke maatregelen eraan komen. Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid haakt naar het klappen van de zweep. Het kabinet is geneigd dat zwaar mee te laten wegen. Als je met lege handen staat, is het maar het beste daadkracht te tonen. Wat de gevolgen ook mogen zijn.
Er is maar één manier om te voorkomen dat het virus zich verspreidt: mensen moeten zoveel mogelijk in hun eigen bubbeltje op hun eigen kluitje blijven zitten en zo weinig mogelijk anderen ontmoeten. Dat kun je bereiken met een totale en streng gecontroleerde lockdown. Zodra je die versoepelt, keert het virus onverbiddelijk terug. Kom niet aan met ventilatie. Dit land bevindt zich ondanks de klimaatcrisis nog steeds in de gematigde zone. Onze huizen zijn bedoeld om binnen te zitten met ramen en deuren dicht. Het is godsonmogelijk op stel en sprong de hele woningvoorraad van voldoende ventilatie te voorzien. Als je een toestand wilt bereiken die daarop lijkt, moet je in je eentje op afstand van anderen erop uit gaan in de open lucht met Gods wijde hemel boven je in plaats van Het plafond.
Ga fietsen met een spijkerbroek aan je kont net als de maten van The Firm. Maak je hoofd leeg. Wees eenzaam maar blijf niet binnen. Steek je kop in de wind. Trap door.
En hoop er het beste van. Om met Ivo de Wijs te spreken:
“De hoop Op eeuwen aan ’n stuk Van wereldwijd geluk De hoop die zegt: Het komt terecht – dus zit niet bij de pakken neer De hoop die zegt: Ik ben er morgen weer”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 13:39

Als je Mark Rutte zo ziet, op die foto, wellicht op weg naar het Johan de Witt een gemengde school, denk je dan ech: daar rijdt Colijn? Denk je dan meteen aan doninee Zandt? Of aan een of andere film? Aan de mafia, dat ze om een of andere woorden als forto spellen. Ik denk dan, daar rijdt gewoon een ouderejaars die om begrijopelijke redenen gewoon op zijn kamer is blijven plakken, omdat er te weinig studenten- en andere huisvesting is.Ik denk dan wel aan Adrie Duyvesteijn. Een verstandig maar onbegrepen mens. en echte rooie, uit de Schilderswijk te oordelen aan zijn beetje platte tondval, die nu weer erg modern is. Maar denk ik dan... die Adrie was die niet al lang dood?

Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 8:17

Ik heb kritiek op de manier waarop hier de Overheid wordt afgeschilderd, en een complot wordt gesuggereerd. De vergelijking van de Overheid met een louche advocatenkantoor gaat mij veel te ver. Want de fiml is fictie, er zijn in Nederland uitsluitend bona dide advocaten.die hun taak in de rechtsgang naar behoren vervullen. En het plaatsen van een mast tbv het 5G netwerk is niet gevaarlijk, dat de zendmast moet worden afgefakkeld. Je moet in het algemeen het vertrouwen bevorderen en geen geweld aandoen. Maak van Rutte dus geen karikatuur, want je roept geesten op die je niet meer kunt beheersen. Ook het beeld dat een dak boven Nederland ontbreekt, klopt niet. Het doet onrecht aan al diegenen die zich bezig houden met het repareren van de lekken die altijd ontstaan. Wie geen alternatief biedt voor solidariteit verkoopt reclame. Voor Rutte is geen alternatief. op dit moment. Het is een harde waarheid, je zult het nog een hele tijd met corojavirus en met Mark Rutte moeten doen. Wat toch niet te veranderen valt moet je accepteren. Ik verwijs naar het gedicht Aanvaarding van J.C. Bloem . Niet op imperatieve wijze maar als een keuze, want ik weet best hoe gestreken en gekreukt de vlag erbij hangt in literatuurland,en dat terwijl. Slauerhoff toch schreef t "alleen in mijn gedichten kan ik wonen, nooit vond ik ergens anders onderdak. Voor d' eigen haard gevoeld' ik nooit een zwak Een tent werd door de stormwind meegenomen." Slauerhoff was een zoeker, een romanticus, niet iemand die al gevonden heeft. ... ,

10 Reacties
Paul250371
Paul25037128 okt. 2020 - 9:54

Het afbraakbeleid van Rutte's marktideologie is een directe oorzaak waarom het virus zo gevaarlijk en destructief is. Het wanbeleid van Rutte tijdens Corona is een directe oorzaak waarom het virus zo gevaarlijk en destructief is. Ik zie geen enkele reden waarom dat niet gemeld kan worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 11:04

Het repareren van de lekken? Haha, dat is een goede, ze lekken zelf altijd toch? Rutte is geen politieke leider, hoogstens een bedrijfsleider! Helaas stijgt hij weer in de peilingen. Waarschijnlijk omdat hij doet wat de mensen niet willen. Dus is dat een-vandaag pannel ook maar een meningen-fabriek van zichzelf benoemde experts. Het zou best kunnen dat het halve bedrijfsleven en het MKB erin zit om zo de Nederlandse verkiezingen te beïnvloeden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 okt. 2020 - 11:25

Een reden te meer om te gaan fietsen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 11:56

HanvanderHorst Ik denk niet dat Bouwman een fiets heeft! En van mij mag hij zijn broek aanhouden, ook als die te groot is. Ophouden zal wel lukken denk ik! Daar hebben ze weer bretels voor, Jort Kelder heeft ze ook! Bouwman Ik heb altijd gezegd dat Rutte de waarheid niet in pacht heeft, dat is juist de reden dat hij beter kan vertrekken, een slecht leider is ook een leider die je zo door de crisis de afgrond in kan leiden. Dictators noemen zich veelal ook 'echte' leiders.

Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 11:58

Dat nog even voor Minoes. Ik ben gespecialiseerd geraakt in dakbedekkingen. En bij een plat dak laten die na verloop van tijd altijd los van de rand waarin ze gegoten zijn. Dat is vervelend, eigenlijk onbegonnen werk Je kunt dus beter een pannendak hebben. Hooguit raakt er eens een pan los, maar dan leg je maar een nieuwe. Een hellend dak is verreweg te prefereren boven een plat. Dat heb je ook bij mensen, Minoes, beter niet plat.

Bastet2
Bastet228 okt. 2020 - 12:03

'Wie geen alternatief biedt voor solidariteit verkoopt reclame.' Precies. En wie heeft de afgelopen tien jaar zo ontzettend zijn best gedaan om die solidariteit te ondermijnen. Zelfs nu nog moet er een belastingverlichting voor multinationals door zijn VVD door gedramd worden.

Sonic2
Sonic228 okt. 2020 - 12:06

Wauw. Wat een ijzersterk betoog. Rutte is inderdaad geen nazi. Er is geen Plan B. In tegenstelling Rutte loopt achter de bevolking aan, want juist een behoorlijk deel van de bevolking wil het strenger. De journalisten willen het strenger. Bill Gates zit er niet achter. Voor de rest vind ik Han ijzersterk. Zelfs als hij onzin schrijft is het vermakelijke, goed geschreven onzin. Maar op onzin kan ik hem sowieso zelden betrappen. Goed dat hij eindigt met het gedicht van Ivo de Wijs. Je ziet er beetje de hand van Drs.P in. En dat is nooit iets verkeerd.

Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 12:11

En nog eentje voor Paul. Een virus is geen persoon,Paul, maar een organisme dat alleen overleeft via een gastorganisme. En als je nu zorgt dat er geen ciontact is tussen degene die besmet geraakt zijn en hen die nog besmet kunnen worden, betkent dat het einde van de besmetting. En dat zegt Rutte dus, en ook die meneer met de stoppelbaard. En professor Vlieghe ook. En Emanuel Macron, en nog zo veel ogenuk,,erde mensen. En dat heeft wel iets met marktwerking te maken. Dat zie je goed. Maar ook weer niet zo veel dat hoogopgeleide niet met het virsu in aanraking komen. Dat gebeurt dus vrij regelmatig. Niemand kan zo goed zijn handen wassen dat ie niet geïnfecteerd kan worden. Het vrus kent natuurlijk geen verschil tussen arm en rijk. Dat kennen enkel mensen. Het is fijn dat je het verschil legt tussen de een en de ander, maar wees in godesnaam niet zo ongenuanceerd. Op die manier stopt de teller bij 250371.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 19:16

Bouwman Ik weet verdomde goed wat het beste dak is. Het eerste wat ik lang geleden aan mijn oude huis verving was het dak en de afvoer, geen plastic maar aluminium. per direct maar een goede isolatie laten aanbrengen onder dat dak. Ik maakte een grapje over het lekken steeds voor de persconferenties en ander zogeheten nieuws met Prinsjesdag, en altijd aan de Telegraaf of RTL journalisten. Toevallig? Die andere daken met die lekken ken ik ook, die zijn een stuk minder, altijd gedonder, altijd lekken, dan loopt het water zo lekker langs je muren en krijg je vochtproblemen als je er niet op tijd bijbel, ze kosten altijd veel geld, precies wat ik zeg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 19:22

Jij bent toch van het soort dat vindt dat iedereen maar zijn eigen broek op moet houden! Nou dat zeg ik toch! Jort Kelder vindt dat ook ook, Rutte ook, behalve dan de multinationals en het bedrijfsleven toch! Het CDA is meer van de boeren!

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 22:08

Han dit kun je in zo'n heel korte tijd helemaal nog niet zien. Maar het beeld wat je schetst van Rutte is precies dat!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 22:12

Overigens dar de meeste besmettingen thuis opgelopen worden, voor zover het bekend is, is heel normaal. Daar komt nl. alles samen wat ergens anders opgelopen is. Mis je je dagelijkse kopje koffie?

nikita72
nikita7227 okt. 2020 - 22:07

... De meeste besmettingen vonden nog altijd in de huiselijke kring plaats. .... En de meeste motorrijders die een ongeluk krijgen, hebben een helm op. We moeten zorgen dat het corona-virus niet de huiselijke kring bereikt. Dat is nog altijd makkelijker dan besmetting in de huiselijke kring te gaan bestrijden.

1 Reactie
Autofiets
Autofiets28 okt. 2020 - 8:00

@Peinzer, correcte vergelijking. Echter nog schrijnender als je naar de daadwerkelijke cijfers kijkt en ziet dat die bewering niet eens echt opgaat. De meeste besmettingen waarvan het RIVM de bron heeft kunnen achterhalen, vinden plaats in huiselijke kring. Dat het RIVM in zijn eigen weekrapporten 21-22 aangeeft dat van 73% van de besmettingen ze geen data of geen bron hebben plaatst dit wel in een iets ander perspectief. Van 27% hebben ze gerelateerde besmettingen kunnen achterhalen waarvan een groot gedeelte (58%) in de thuissituatie, dat is op het totaal echter slechts 27% * 58%= 16% Van 33% echter zijn er geen gerelateerde besmettingen gevonden, dat betekent dat de kans vrij klein is dat een besmetting in thuissituatie heeft plaatsgevonden, omdat de setting anders meestal wel bekend zou zijn (aanname, maar wel met vrij grote zekerheid). Van nog eens 40% is er door verschillende redenen wel een setting bekend, maar niet vermeld of zelfs helemaal niks bekend. 16% van de besmettingen lijkt dus in huiselijke kring te hebben plaatsgevonden en (33+27-16) 44% niet in huiselijke kring. Vervolgens is er nog 40% onbekend, waarvan je een vergelijkbare verdeling mag aangeven. Dat betekent dat naar schatting zo'n 25-35% (behoorlijk wat onzekerheid) van de besmettingen thuis plaats vinden en dat is in een situatie waarin het sociale leven van veel mensen al met meer dan 50% gereduceerd is.

Hakkepuf
Hakkepuf27 okt. 2020 - 20:11

Hoe groot is de kanst dat de Coronatest ook positief uitslaat bij 'gewone' griep?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 22:03

Alle virussen worden nu al onderscheiden bij de tests.

Welp2
Welp227 okt. 2020 - 23:38

@Hakkepuf Ik betwijfel dat iemand een kwantitatief en eenduidig antwoord kan geven op die vraag, mede omdat het virus zo nieuw is. Dit item/artikel (1) noemt enkele redenen van vals-positieve PCR-testen (de meest gebruikelijke 'coronatest'). Voor kwantitatieve gegevens over hoeveel testen mogelijk vals-positief zijn, wordt alleen verwezen naar grove schattingen gedaan bij metastudies naar andere virussen, waarbij cijfers sterk uiteenlopen (ordegrootte 0.8-4.0%). In het item wordt met name genoemd dat de impact van zulke cijfers (indien toepasbaar) voornamelijk groot zal zijn wanneer er slechts een laag ratio (echt) besmette mensen zijn. Even aangenomen dat je met 'gewone griep' elk ander ziekmaker/virus dat corona/griep-symptomen veroorzaakt bedoelt, valt dit onder het item "Cross reactions with other genetic material". Hiervan kan ik alleen anekdotisch bewijs van vinden over dat zoiets gebeurd is bij een uitbraak van een Norovirus (2). Echter werd hierbij verondersteld dat het vermoedelijk ging om (zeer) zware bacteriële infecties die veel schade hadden veroorzaakt. Het is niet uit te sluiten dat dit bij de Corona-testen dit leidt tot vals-positieven, maar vereist wel vrij specifieke condities voor optreden hiervan. Een andere bron van (semi) vals-positieve PCR-testen, is wanneer mensen recent besmet zijn geweest en nog dode/inactieve virusresten met zich meedragen. Deze mensen zijn wel besmet geweest, maar niet meer besmettelijk. Van iemand die nog steeds ziekteverschijnselen vertoont, wordt wel geacht dat deze nog besmettelijk is. (1) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0109876 (2) https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/895843/S0519_Impact_of_false_positives_and_negatives.pdf

LBNB
LBNB27 okt. 2020 - 19:19

[Het aantal nieuwe gevallen oversteeg dinsdag de tienduizend weer ruim. Het regime van de gedeeltelijke lockdown waaronder wij nu leven, haalt weinig tot niets uit.] 50% van de testen die je nu binnen krijgt zijn van vorige week of ouder. Het is juist duidelijk te zien dat de maatregelen wel werken. Het aantal testen en vooral ziekenhuisopnamen stagneert al meer dan een week. Dat zijn de gevolgen van de maatregelen van 29 september, want die van 2 weken terug konden vorige week niet al werken. Het is overduidelijk dat de r onder de 0 zit.

White Knight
White Knight27 okt. 2020 - 18:53

Ik ben benieuwd wat de schrijver hoopt dat een "totale lockdown" (die ook in zijn versie al niet totaal is, want we mogen naar buiten om boodschappen te doen) anders gaat bewerkstelligen dan het blikje de weg afschoppen (om maar een anglicisme in te zetten). Want, wat de schrijver zelf al zegt: " Zodra je die versoepelt, keert het virus onverbiddelijk terug." We kunnen lastig tot het jaar 2040 in lockdown bljiven.

4 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen27 okt. 2020 - 20:17

Hopen op een vaccin dat langdurige immuniteit verschaft is mogelijk een ijdele hoop. Dus ligt het voor de hand dat we daar niet vanuit gaan maar het in een andere richting gaan zoeken: "Point n'est besoin d'espérer pour entreprendre, ni de réussir pour persévérer" Dan toch maar het Zweedse model?

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 22:06

Dat vaccin werkt als een griepvaccin. Des te zieker je geweest bent des temeer antistoffen je hebt en dat bepaalt de lengte/duur van de immuniteit.

Welp2
Welp227 okt. 2020 - 23:55

@GoudenBergen Zelfs als het niet volledige immuniteit tegen (her)besmetting oplevert, kan zo'n vaccin nog steeds van belang zijn. Net zoals de jaarlijkse griepprik, wordt deze geacht de kans te verkleinen dat men ziek wordt en/of de ziekteverschijnselen milder te maken en/of ziekteduur te verkorten. Al deze zaken kunnen leiden tot een lagere standaard-reproductiegetal, waarbij de ziekte of vanzelf kan uitdoven (R<1), of dat er slechts beperkte maatregelen nodig zijn om een (lokale) uitbraak uit te doven (bij R net boven de 1). Wel zal het afhangen van hoeveel mensen zich laten vaccineren. Bij eerdere schattingen werd uitgegaan dat bij een vaccinatiegraad van 60% het virus zonder verdere maatregelen zal uitdoven. Indien het vaccin beperktere immuniteit verschaft, zal een hogere vaccinatiegraad nodig zijn (tenzij bepaalde maatregelen blijven).

Welp2
Welp228 okt. 2020 - 0:05

@White Knight Ik weet niet zo zeer of Han hier echt een lockdown bepleit. Ik heb meer het gevoel dat hij aangeeft dat het sombere tijden (weken/maanden) zullen worden, maar dat het beste dat je kan doen gewoon aan de regels blijven houden, waarbij je niet vergeet door te blijven gaan met ademen/leven. Afsluitend met "houd vol". * *mijn interpretatie van Han's artikel