Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Doden en gewonden bij anti-Charlie-protest in Niger

  •  
16-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
charlie-newsstand300.jpg
Zeker vier mensen omgekomen en 45 gewonden gevallen ... Kerken en Frans centrum aangevallen
De demonstranten, die op vrijdag na het middaggebed de straat op gingen, protesteerden tegen de cover van de laatste editie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Hierop staat een afbeelding van de profeet Mohammed met een bordje ‘Je suis Charlie’. Ook in andere voormalige Franse koloniën vonden demonstraties plaats, maar die verliepen rustig.
Het protest in de stad Zinder in Niger liep volledig uit de hand. Er raakten 22 agenten en 23 demonstranten gewond. Vier mensen kwamen om, onder wie één politieagent. Er werden winkels van christenen aangevallen en er werden Franse vlaggen verbrand. Volgens een winkeleigenaar werden er leuzen geroepen als ‘Charlie is satan – laat de hel degenen die Charlie steunen overweldigen’. Een lokale journalist stelde dat er vooral jongeren op brommers rondreden en islamitische vlaggen rondzwaaiden.

Vreedzame protesten
In  Mauritanië, Senegal en Mali verliepen de betogingen tegen het tijdschrift rustig. In de Algerijnse hoofdstad Algiers ontstonden echter wel botsingen tussen de politie en demonstranten.
Cc-foto: Brian Allen

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Meta Foor
Meta Foor16 jan. 2015 - 21:01

ik zag beelden op TV (en uitgebreider op CNN) ; het was opmerkelijk hoe professioneel de meegedragen borden en banjeliers eruit zien , maar ook de overeenkomsten daarvan in algerije, pakistan en niger .... Ik vrees dat het morgen tot een werledwijde explosie van demo's zal komen , georkestreerd vanuit een centraal punt

pietdeg2
pietdeg216 jan. 2015 - 21:01

'Charlie is satan - laat de hel degenen die Charlie steunen overweldigen' Dat is weer eens wat anders dan gelovigen die god aanroepen en vervolgens zelf voor god gaan spelen: ze zijn in ieder geval minder hypocriet over hun ambities.

David1980
David198016 jan. 2015 - 21:01

Wat zijn ze toch vreedzaam. Iets met religie van de vrede?

NicoSchouten
NicoSchouten16 jan. 2015 - 21:01

In wezen gaat het bij het veronderstelde afbeeldingsverbod om het afwijzen van persoonsverheerlijking tot aan vergoddelijking toe die gebruikelijk was bij de Romeinen en de Egyptenaren, en ook al in het christendom begon met de vergoddelijking van Jezus. In navolging van het jodendom mocht er geen afbeelding van God zijn, waardoor een beeld als het ware zelf een god werd, zoals in de Arabische wereld toen gebeurde. Curieus daarom dat Mohammed door volgelingen heilig wordt verklaard en van hem daarom geen afbeelding mag worden gemaakt. Het ontgaat de volgelingen van later en tegenwoordig dat beelden nauwelijks meer zelf als goden worden gezien. En de persoonsverheerlijking van Mohammed is strijdig met de monotheïstische visie, waar Mohammed juist voor ijverde.

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 jan. 2015 - 21:01

Frappant oom te zien dat men in het westen en de media vooral nog naar de verklaring waarom wordt gezocht, almede een begrip voor elkaars standpunten. In Niger hakken ze er al vrolijk op los met een stel doden en vele gewonden tot gevolg. En zoals Meta Foor al zegt, het ziet er best professioneel georkestreerd uit. Dus of een stel idioten laten zich voor een karretje spannen en kunnen niet meer zelf nadenken, ik neem aan dat je geen 70 maagden krijg als je dood gaat in een Charlie-demonstratie, of de groep die zich niet kan vinden met onze westerse way of living is best wel angstaanjagend groot. De oplossing is ver weg.

Paul22
Paul2216 jan. 2015 - 21:01

Ondanks de beeldvorming van Marokkanen heulend met ISIS in de media ,mag de aanpak van Marokko zelf ook wel eens genoemd worden : ´In Marokko is een terreurgroep opgerold die mensen ronselde voor Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Strijders werden opgeleid om ook bij terugkomst aanslagen te kunnen plegen in Marokko.De veiligheidsbron zegt dat er volgens de Marokkaanse regering bijna 2000 Marokkanen hebben gevochten in Irak en Syrië. Zo'n tweehonderd zouden zijn teruggekomen. Bijna alle terugkerende jihadgangers zouden zijn opgepakt, om te voorkomen dat zij aanslagen konden plegen op Marokkaans grondgebied. Het Noord-Afrikaanse land is eerder doelwit geweest van aanslagen. In 2011 kwamen bij een bomaanslag op een café in Marrakech vijftien mensen om het leven, onder wie een Nederlander. Twee daders kregen daarvoor in 2012 de doodstraf. ´ http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3832061/2015/01/17/Marokko-rolt-terreurgroep-met-banden-IS-op.dhtml

msj_meijerink
msj_meijerink16 jan. 2015 - 21:01

Voor een boterham en wat zakgeld protesteren deze arme sloebers voor/tegen alles wat hen wordt gevraagd. Als dan ook nog eens de banieren en protestborden gratis worden verstrekt ........

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2015 - 21:01

Die moslims trekken wel een beetje een iets te grote broek aan. Waar halen ze de treurige moed vandaan anderen te vertellen wat ze wel of niet mogen afbeelden? Wij mogen immers ook geen commentaar hebben op hun verwerpelijke gewoonten?

1 Reactie
juliusvold
juliusvold16 jan. 2015 - 21:01

>> Wij mogen immers ook geen commentaar hebben op hun verwerpelijke gewoonten? >> Nee, want ze stellen dat hun religie perfect is. En echt vee relativeringsvermogen hebben de meeste moslims (nog) niet. Het is tijd voor een verlichting in de Islam en die gaat er ook wel komen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2015 - 21:01

Zo blijft het actie-reactie. Gekkies in Mali proberen islamitische staat op te richten met ALLE middelen, Frankrijk grijpt in met alle goede intenties en daden, Frankrijk kan verschrikkelijke aanslag incasseren en zou ook nog de schuldige zijn! Het is waanzin op deze planeet met deze religie.

1 Reactie
Windowjan
Windowjan16 jan. 2015 - 21:01

Ben je gek? Dit heeft niets te maken met religie.