Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Doden bij noodweer in Italië: 'extreem leermoment'

  •  
16-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2040 keer bekeken
  •  

Noodweer in Italië heeft aan minstens 8 mensen het leven gekost. Vier mensen worden vermist, waaronder een kind dat werd weggerukt bij de moeder en meegesleurd in een overstroming. Tientallen burgers zijn gered uit bomen en van daken waar ze een veilig heenkomen zochten voor het snel stijgende water. De overstromingen worden veroorzaakt door hevige regenval in het midden van Italië, waaronder Marche en Toscane. 

De president van het regiobestuur Marche, de extreemrechtse Francesco Acquaroli, stelt op Facebook dat de "meteorologische crisis" een "extreem leermoment" is. Burgers kregen donderdag al het advies een veilig heenkomen te zoeken. Op sommige plekken werden de scholen gesloten.

Videobeelden op sociale media en in de Italiaanse pers tonen hoe straten in steden zijn veranderd in kolkende rivieren. Huizen zijn ondergelopen en auto’s zijn meegesleurd met het water. Er zou op sommige plekken meer dan 400 millimeter regen in twee tot drie uur zijn gevallen. Ongeveer 180 brandweerlieden zijn ingezet bij tientallen reddingsoperaties, laten de autoriteiten weten.

Woensdag maakte de agrarische brancheorganisatie Coldiretti heeft donderdag bekendgemaakt dat het aantal voorvallen van extreem weer in de afgelopen 10 jaar is vervijfvoudigd. Deze zomer werden er 1642 voorvallen van extreem weer, zoals tornado's, hagel en zeer zware regenval, geregistreerd. Het noodweer heeft in 2022 voor zes miljard euro aan schade veroorzaakt, oftewel 10 procent van de totale landelijke opbrengst.

"We zien nu duidelijk de consequenties van klimaatverandering, waarbij uitzonderlijke atmosferische gebeurtenissen de norm worden in Italië, met een tendens tot vertropisering met meer natuurgeweld en hevige, plotselinge en kort durende veranderingen, de snelle afwisseling met slecht weer, de grote temperatuurverschillen die de gewassen beschadigen, met het verlies aan productie en schade aan de infrastructuur van het platteland."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 sep. 2022 - 16:25

Deze reactie is verwijderd

KritischKijken
KritischKijken16 sep. 2022 - 16:02

Meteorologische crisis: Het zal allemaal wel, maar ik ga me afvragen in hoeverre dit argument in toenemende mate gebruikt gaat worden om het eigen falen in vooruitzien qua infrastructurele maatregelen, te masqueren. Ook goed argument 'overmacht' om weer eens aan te kloppen bij Brussel?

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert16 sep. 2022 - 17:28

Ongebegrijpelijke reactie, KK - het zal allemaal wel? Je snapt er niks van. Wat is 'vooruitzien qua infrastructurele maatregelen' en het falen hierin? Het zien aankomen van volstrekt onvoorspelbare en totaal capricieuze lokale weersextremen (dat wil zeggen: qua tijd én plaats) kan niet. Ik zie het hier zo vaak: we moeten ons maar aanpassen (in plaats van voorkomen). Dat is een verkeerd en hoogst gevaarlijk idee: we kunnen niet eens vooraf weten waar en wanneer de volgende zware verstoring zal plaatsvinden. Denk aan de heel plaatselijke windhozen in ons eigen land. Aanpassen? Dat zou neerkomen op het onder de grond gaan leven als een mol. Je eigen tunnels graven. Totdat een overstroming ook dat weer gaat ondergraven (excusez le mot). Vriendelijke groet van Momfer de Mol.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2022 - 18:20

Geweldige redenaties houd jij er toch altijd op na. "Het zal allemaal wel...." Volgens jou allemaal onzin. "...ik ga me afvragen in hoeverre dit argument in toenemende mate gebruikt gaat worden om het eigen falen in vooruitzien qua infrastructurele maatregelen, te masqueren.". Hoe kan er nou sprake zijn van falen in vooruitzien, als het allemaal niet waar is? Dan hoef je toch niet vooruit te zien? Goh. Zou het dan toch echt allemaal gebeuren............

oproerkraaier
oproerkraaier16 sep. 2022 - 14:27

Rechts: Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen!

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 sep. 2022 - 10:41

oproerkraaier heeft gelijk! Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen!

vdbemt
vdbemt18 sep. 2022 - 11:39

Nou ja, gewoon doorZWEMMEN. En dat is 'gewoon'?

Rob12342
Rob1234216 sep. 2022 - 14:09

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
vdbemt
vdbemt17 sep. 2022 - 9:08

Dit noem ik een ''wie-o-wietje'.