Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

De dodelijke strategie van Geert Wilders

  •  
27-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5364984268_eda4fd208e_o

© cc-foto: Jacco van Giessen

Met de move om nadrukkelijker op plaatselijk niveau een rol te gaan spelen wordt ongetwijfeld een hoop onrust de partij binnen gehaald
Graaft Geert Wilders zijn graf met het besluit om nadrukkelijk in gemeentes aan de raadsverkiezingen te gaan meedoen? Al wordt er met de uiteindelijke dertig plaatsen minder aarde weg geschept dan de beoogde zestig gemeentes waar de PVV zich in de raad wilde worstelen, de kuil zal uiteindelijk toch wel eens diep genoeg kunnen zijn. Dat het niet gelukt is om in een groter aantal plaatsen tot een voor de PVV-leider aanvaardbaar team te komen is veelzeggend en ook precies de splinter die straks in toch tenminste een aantal raadsfracties van de PVV zou kunnen gaan zitten vervelen.
Veel kennelijk nogal naïeve potentiële raadsleden van de PVV waren verbaasd over het feit dat ook op lokaal niveau alleen het bekende PVV issue, de islam, een rol moest spelen, terwijl volgens zeggen van diezelfde kandidaat raadsleden zulks in de gemeenschappen die zij willen (en wilden) gaan vertegenwoordigen totaal niet aan de orde zou zijn.
Grote kans dat de PVV’ers die straks wel (mogelijk) in raden komen met hun voorman in conflict komen. Niet enkel omdat ze zich niet in de rol van marionet willen schikken, maar ook omdat zij, gedwongen door de achterban en de lokale omstandigheden, hun energie meer in specifieke plaatselijke vraagstukken zullen steken dan dat zij aandacht zullen hebben voor een zaak die op plaatselijk niveau totaal niet speelt.
De verleiding om van het PVV-programma af te wijken teneinde de verworven positie binnen de plaatselijke politiek te continueren en daarom vooral de lokale achterban te pleasen en niet het verre Haagse zal groot zijn. Men zou denken dat de PVV op zichzelf tevreden zou zijn met succesjes in gemeenteraden zelfs als deze gebaseerd zijn op geheel andere kwesties dan de islam. Echter, Wilders is zo geobsedeerd door en gefocust op de moslimgemeenschap, zijn landelijk activiteit waarbij steeds weer alleen de islam zijn volle aandacht heeft bewijst het, dat alles wat daaraan vanuit zijn partij niet beantwoordt niet door hem zal worden getolereerd.
Daarnaast is er de zeer reële kans dat PVV-raadsleden zich gaan manifesteren op een wijze zoals dat in het begin in Almere het geval was. We herinneren ons het voorstel van Raymond de Roon om in Almere stadscommando’s in te stellen of een avondklok voor asielzoekers. In Rotterdam is gebleken hoe uitnodigend en aantrekkelijk de PVV blijkt te zijn voor extreem denkende figuren en dat komt niet bepaald door de zo onschuldige en sympathieke benadering van onze samenleving door de PVV. Grote kans dat zich, zorgvuldige screeningsprocedures ten spijt, kaf onder het koren zal bevinden en dat PVV nieuwkomers op het politieke toneel minder voorzichtig in hun uitlatingen zullen zijn dan Geert Wilders (meestal), die koste wat kost het beeld van een extreemrechtse dictator in spé wil vermijden.
Conflicten met ‘de Centrale’ liggen dan ook ruimschootsop de loer en niemand zal er van opzien als zich afsplitsingen gaan voordoen. Het welhaast onontkoombare gerommel in de regio zal invloed hebben op de landelijke kiezer en de Kamerfractie. Kortom: met de move om nadrukkelijker dan nu het geval is op plaatselijk niveau een rol te gaan spelen wordt ongetwijfeld een hoop onrust de partij binnen gehaald.
Al met al met ook nog eens de hete adem van Baudet in de nek een nogal riskante en mogelijk zelfs dodelijke strategie van Wilders. En dat alles in een tijd die een zekere PVV-moeheid laat zien. De intussen grijs gedraaide islam-riedel verdwijnt geleidelijk aan uit de Top 40 en er is verder niet veel anders waarop de partij haar bestaansrecht nog meer baseert.
Zelfs de anti-Europa geluiden van de partij, waarbij het Nexit verhaal al helemaal naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen, waarschijnlijk vanwege de vooralsnog toch wat onduidelijke effecten in het geval van de Brexit, (gunstig of niet gunstig), hebben hun kracht verloren. Bovendien wordt dit onderwerp door Baudet bij de PVV weggekaapt. Baudet, die de kiezer net even iets geloofwaardiger op het verkeerde been kan zetten dan Geert Wilders.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

bob b.
bob b.29 dec. 2017 - 13:34

Het leidt tot niets, dat staat vast. Maar waarom doet Wilders het dan toch? Vanwege de vertraging van het na-ijleffect. Nu de PVV in de Kamer langzaam aan het verschrompelen is wil Wilders zijn nagedachtenis vastleggen op een lager bestuurlijk niveau. Zoals het eerder voor CDA en PvdA bastions bleken toen die partijen aan hun krentachtige bestaan begonnen. Het duurt namelijk even voordat alle regenten op gemeentelijk niveau verdwenen zijn. Voor de PVV is het echter een illusie. Want ook daar zal Baudet de geest van Geert verjagen. Gewoon voor de lol. Want andere redenen heeft Baudet niet.

dijkbewaker
dijkbewaker28 dec. 2017 - 11:33

Bij alle! partijen die op gemeentelijk niveau mee gaan doen komen de affaires binnen wandelen. De PVV niet uitgezonderd. Het is niet verrassend dat de grote partijen de meeste affaires hebben. Dat is een kwestie van statistiek: wie veel bestuurders levert, zal onvermijdelijk vaker probleemgevallen binnen de gelederen hebben. Maar er zijn wel flinke onderlinge verschillen tussen de grote partijen. Bij PvdA en CDA neemt het aantal affaires na een piek rond 2007 af en stabiliseert rond de vier à vijf per jaar. De onstuimige groei van de VVD weerspiegelt zich ook in een sterke toename van het aantal affaires, van drie à vier per jaar begin deze eeuw tot acht per jaar nu. Die affaires worden ook steeds ernstiger, met invallen van de FIOD, uitvoerige huiszoekingen door justitie en telefoontaps. Als je er even in duikt kom je allerlei namen tegen waar het mis is gegaan en er zelfs strafrechtelijke veroordelingen volgden. ---- De PVV doet mee bij gemeentes waar hun achterban goed vertegenwoordigd is. De islam riedel zal echter niet verdwijnen, dat is wensdenken tegen beter weten in lijkt me. De betonblokken in de steden zijn er niet voor niets geplaatst. En de islam blijft controversiële reacties oproepen in heel Europa en daarbuiten. Net als de Israëlische en Palestijnse kwestie. Baudet lijkt zich met zijn FvD ook een plaatsje te verwerven in "ons" politieke landschap en stemmen van de PVV weg te kapen. Maar ook van de VVD en D66 omdat het aandachtspunt meer bij politieke vernieuwing ligt waar ooit D66 haar bestaansrecht aan ontleende. Breken van het kartel en de daarbij horende baantjesmachine wat zich tot de nieuw opgerichte extra bestuurslaag van de Europese Unie door zet. De macht van Brussel is te ver doorgeschoten. Maar ook daar verschilt de PVV niet zoveel van FvD. Tel je die twee bij elkaar op, dan kan daar een niet weg te cijferen of uit te sluiten machtsblok uit ontstaan. Met grote zekerheid zal de naar nog meer macht opeisende Brusselse elite op nog meer tegenkrachten kunnen rekenen. En de fundamentele islam zal helaas weer van zich doen spreken in negatieve zin waardoor het bestaansrecht van de PVV en FvD ook in de toekomst verzekert is.

2 Reacties
Zandb
Zandb29 dec. 2017 - 6:46

Dijk Waarom meent u dat PVV en FvD, die in onze democratische rechtsstaat in feite geen bestaansrecht hebben, bestaansrecht hebben?

Davy ????
Davy ????29 dec. 2017 - 14:43

@Zandb Waarom denk jij dat de PVV en FvD geen bestaansrecht hebben? ze bestaan in feite.

omaoeverloos
omaoeverloos28 dec. 2017 - 10:17

Ach ja, hadjememaar gaat komend jaar in vele gemeenten meedoen aan de verkeizingen in de hoop stemmen los te weken van de locale partijen. Bij de volgende landelijke verkiezingen zal de formative vervolgens 4 jaar duren waarna we kunnen genieten van een coalitie van 7 partijen.

chwiedijk
chwiedijk28 dec. 2017 - 10:13

De "P"VV heeft maar één lid...

Uilenspiegel
Uilenspiegel28 dec. 2017 - 9:58

Ik houd wel van zijn dodelijke strategie, het kanaliseert de dommigheid een beetje. Het antwoord op links is juist wat teleurstellend is. Dat antwoord ontbreekt namelijk terwijl er voldoende thema's zijn.

Davy ????
Davy ????28 dec. 2017 - 7:28

Het lijkt mij lastig goede kandidaten te vinden gezien het label wat je gelijk opgespeld krijgt. Je hebt moed nodig om uit te komen als gemeenteraadslid voor de PVV, gezien elke associatie met de pvv je gelijk wegzet als "dom, racistisch, xenofoob".

7 Reacties
Paul250371
Paul25037128 dec. 2017 - 9:41

Als geïnstrueerd wordt om alleen maar islam issues op te brengen en je gaat er mee akkoord dan kies je voor die wannabe fascissies. En dan kies je ook er voor dat schuim te vertegenwoordigen. Je weet dat er nog fatsoen in Nederland is en dat er een hoop mensen je aanzien als een paria, als een domme xenofobe racist. Dan achteraf niet zeiken en zeggen dat je wel fatsoenlijk bent. Dat mensen met een boog om je heenlopen zoals er ook gebeurde bij NSB'ers is een consequentie. Zij hadden geen Islam maar Joden op de agenda, maar de rest van de haat tegen links, vrouwen etc. dat heb je gemeen. PVV'ers die gaan klagen dat ze met de nek worden aangekeken hebben geen benul wat voor troep ze spuien en dat ze de Nederlandse normen en waarden vernietigen. Landverraders. PVV klagers vertonen hypocriet calimerogedrag. Wie met bagger gooit is een baggergooier. Niets meer en minder.

Uilenspiegel
Uilenspiegel28 dec. 2017 - 9:52

Je bent niet moedig maar laf als je voor de PVV gaat, laf omdat je anderen ontmenselijkt.

Richard555
Richard55528 dec. 2017 - 12:23

Paul prima reactie!!

Davy ????
Davy ????28 dec. 2017 - 13:13

@Paul250371 Wat is volgens jou dan fatsoen? Mensen wannabe fascissies noemen omdat ze PVV stemmen en een dan behandelen als NSB'ers vind ik niet echt fatsoenlijk. @Uilenspiegel Ontmenselijkt? Op wat voor manier? @Richard555 Veel bla, weinig inhoud vond ik. Maar ieder zijn mening natuurlijk.

Paul250371
Paul25037128 dec. 2017 - 16:21

Richard Ik las het net terug en moet zeggen dat ik er ook vrij content mee ben.

Gare Raap
Gare Raap28 dec. 2017 - 16:57

Davy: niet de doelpalen verzetten! Je had het over kandidaten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 dec. 2017 - 17:56

'Mensen wannabe fascissies noemen omdat ze PVV stemmen en een dan behandelen als NSB’ers' Tsja hoe komen mensen daar toch op.. http://www.dvhn.nl/drenthe/Lijsttrekker-PVV-Emmen-Verkeerde-indruk-door-nieuw-kapsel-22772517.html

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2017 - 5:19

Misschien had je het beter op de achtergrond gelaten!

Edwin8
Edwin828 dec. 2017 - 4:55

Henk Witte is duidelijk een oude man die nog niet veel heeft begrepen van de huidige politiek. Baudet heeft inderdaad weinig dossierkennis. Echter als hij zich wel inleest in een dossier weet hij dat direct tot een groot media spektakel om te zetten. Zie bijvoorbeeld het Hennis-debat. Dat wist hij prima om te zetten richting veel media aandacht, en hij had niet eens ongelijk. Media die hem probeerden neer te sabelen stonden uiteindelijk zelf voor lul. Nouja goed, Wilders is inderdaad een grijs gedraaide plaat. Het hangt alleen af hoe FvD zich ontpopt. Als FvD door de media kort wordt gehouden dan loopt de PVV weer uit, en andersom. Die ontevreden burger die blijft er. En als media kan je die beter toch serieus gaan nemen. Want in NL woont namelijk 95% van de bevolking buiten Amsterdam.

5 Reacties
Sifi2
Sifi228 dec. 2017 - 8:23

"Want in NL woont namelijk 95% van de bevolking buiten Amsterdam." Dat zal een probleem zijn voor Baudet, want die heeft niet zoveel op met boertjes van buuten.

Paul250371
Paul25037128 dec. 2017 - 9:45

Klagers en haatzaaiers moet je niet serieus nemen. Laat de ontevreden burger zich eens op de echte dieven richten ipv tegen een makkelijke prooi. ipv tegen de minderheden. Laat ze eens demonstreren tegen Buma (bombarderen) Haatsma en Rutte. Laat ze gewoon eens niet zo zeiken en tevreden zijn.

Tom Meijer
Tom Meijer28 dec. 2017 - 10:55

Het is behoorlijk naïef om te stellen dat Amsterdam zo afwijkt van de rest van Nederland. Peilingen laten toch echt anders zien.

Zandb
Zandb28 dec. 2017 - 11:58

Edwin Henk Witte is wellicht in uw ogen een oude man. Nou en? Hij heeft, volgens u, niet veel begrepen van de huidige politiek. Hoezo beweert u dat? Omdat u denkt dat hij een ander beeld heeft van "de" politiek? Zou u bijvoorbeeld dan eens willen uitleggen, is waarom u denkt dat Witte het niet met u eens zal zijn, dat de beperkte dossierkennis van Baudet hem niet in de weg staat om aandacht te genereren? (Trouwens; waarom wilden de media Baudet "neersabelen" en "stonden ze uiteindelijk voor lul"?) En hoe komt u er bij dat de media Baudet niet serieus nemen? Is dat niet uiteindelijk omdat die media (als Henk Witte) iets beweren waar u het niet mee eens bent?

Richard555
Richard55528 dec. 2017 - 12:21

Ja en die stemmen allemaal Wilders en zijn allemaal teleurgesteld. Wat een onzin.

Pater
Pater28 dec. 2017 - 1:18

Wilders kan niet anders vanwege de opkomst van andere vergelijkbare partijen, maar is het initiatief, en de inspiratie, al een paar jaar kwijt. Meeregeren is mislukt, groter groeien wil niet meer. Meer fracties = meer conflicten, geen twijfel mogelijk. Dit wordt zijn laatste periode in de Kamer, denk ik. Op zoek naar een geloofwaardige uitweg: internationale functie bij extreem rechts? Fusie van de restanten met nieuwe of bestaande extreemrechtse opportunisten ? Afgezien van de inhoud: de eeuwige druk van bewakers is natuurlijk ook onmenselijk.

OlavM
OlavM28 dec. 2017 - 0:03

[Grote kans dat zich, zorgvuldige screeningsprocedures ten spijt, kaf onder het koren zal bevinden.....] Hoe kan dat? Wilders zelfs is toch al kaf?

1 Reactie
Paul250371
Paul25037128 dec. 2017 - 16:23

Is Wilders nou het kaf of de koran?

Sonic2
Sonic227 dec. 2017 - 20:58

Wilders zijn gerommel met zijn kandidaten lijsten voor de gemeenten zijn een teken dat hij volledig onbekwaam en ongeschikt is voor het managen van een fractie. Laat staan een land. Hij mist elk gevoel van empathie. Elke gevoel van aansturing en hij kan ook compleet niet organiseren. We moeten van Wilders en van een deel van de media( Wierd Duk vooral) de PVV kiezers serieus nemen. Ik zie vooral domme en onwetende PVV kiezers. Die Nederland met een gek willen opzadelen. Met Rutte is ook van alles mis, maar je hebt baas boven baas. Wilders heeft heel goed door dat hij in Den Haag nooit meer gaat regeren. Dus als je nog enigszins invloed wil hebben dan moet dat via de gemeenten. Uiteraard alleen in gemeenten waar Wilders kan winnen of zich kan profileren. Zo enorm laf is hij dan weer wel. Ik denk vanuit zijn optiek niet zo verkeerde zet. Het is overigens een misverstand om te denken dat Wilders definitief is afgeschreven. In 2008 stond Verdonk ook op 26 zetels in de peilingen. Die zetels zijn allemaal verdampt. Baudet heeft nog nauwelijks politieke ervaring. Zijn partij is ook nog vooral een hype. Ik ben heel benieuwd hoe hij zich bij echt grote debatten gaat houden. Ook zijn dossier kennis moet nog getest worden. Wilders wordt geen premier meer, maar het idee dat de PVV naar 0 zetels gaat lijkt me onzinnig.

4 Reacties
Edwin8
Edwin828 dec. 2017 - 4:47

De boze teleurgestelde kiezer blijft. Nu was het vooral PVV wat de kiezer stemde, maar veel lopen over richting FvD. Dus als een Wierd Duk schrijft dat je ze moet accepteren en serieus moet nemen lijkt mij dat vrij normaal. Alleen, men wil die teleurgestelde kiezer voorzien in zijn wensen. Ondertussen worden er ook weer nieuwe zondebokken en ideeën in de hoofden van de teleurgestelde kiezer geïmplementeerd waardoor men steeds kan rekenen op een grote groep teleurgestelde kiezers. De bomen groeien niet meer tot aan de hemel. Een kleine groep politici zien dat, maar de meerderheid denkt nog steeds alleen maar dat we de taart alsmaar groter kunnen maken. Men moet gewoon eens keihard durven te vertellen dat de taart niet groter wordt, maar dat we die taart wel met meer mensen moeten gaan delen. Geen leuke boodschap en zeker niet populair. Maar misschien moeten we gewoon iedereen in Den Haag en Hilversum eens naar huis sturen. De PVV is een leuke afleiding voor een partij die al decennia lang in ontbinding is maar nog steeds een stempel drukt op het alledaagse bestaan.

Paul250371
Paul25037128 dec. 2017 - 9:51

Edwin "De boze teleurgestelde kiezer blijft." Waarom zijn wannabefascistiese rechtse partijen altijd zo'n een trekpleister voor de boze teleurstelde kiezer. Waarom moet het altijd op een Blut Und Boden, Eigen Volk eerst partij. Welk mens is er met dit soort partijen ooit tevreden geworden? Stem niet, richt een eigen partij op, stem voor de dieren, weet ik het maar waarom altijd stemmen op dat rechtse xenofobe gepeupel die nooit wat oplost voor de gewone man omdat de gewone man ze geen reet interesseert.

Sonic2
Sonic228 dec. 2017 - 16:46

@ Edwin Het is opmerkelijk dat partijen als de PVV, LPF, FvD jaren en dan ook echt jaren achter elkaar weg komen met schoppen tegen het systeem. Ook in jouw betoog zie ik vooral geschop tegen de gevestigde partijen. Paul heeft je hieronder al op geweldige wijze gecorrigeerd. Waarom stemmen op proleten bewegingen als de PVV, LFP en ook FvD? Die lossen aantoonbaar helemaal niets op of gaan het niet oplossen. Overigens had je in de jaren 60 ook al mensen die massaal op de Boerenpartij stemde. Je hebt altijd wel een groep die ongekend ontevreden is over de politiek. Je had het rond 1900 ook, maar het is dus niet iets nieuws. Het is een hopeloos slecht idee om standpunten van de PVV of FvD over te nemen. De rechts radicale drammers van de PVV en FvD kiezers zullen het zien als een bevestiging van hun door gedramde gelijk. Als je het dan toch over de realiteit hebt. Erken dan ook eens dat in een Nederland onder PVV bestuur er gewoon een islam zal zijn. Dat de moskeeen niet dicht gaan. Dat er geen meerderheid is om uit de EU te gaan. Dat er geen meerderheid is om uit de euro te gaan. Dat er GEEN meerderheid is voor muren of hekken. Erken dat ook eens eerlijk en erken ook eens dat rechtse leugenaars als Baudet en Wilders sprookjes vertellen. Als je daar toch mee bezig bent, erken ook gelijk even dat het afschaffen van het eigen risico miljarden kost. Het verlagen is ook duur. Jij verwijt andere een onrealistische benadering, maar gedoogt ongekende leugenaars als Wilders en Baudet. Een PVV of FvD stem is een stem op de prullenbak. Het is Verdonk, Janmaat, LPF, Eerdmans, Roos, Moskovitz niet gelukt. Ook Wilders is enorm geflopt. Baudet gaat ook mislukken.

Sonic2
Sonic228 dec. 2017 - 16:58

@ Edwin Overigens is een stem op FvD of PVV vooral een stem op VVD en CDA. Baudet en Wilders vervreemden altijd eerst links van zich. Oerdom, want ze maken zich altijd meteen afhankelijk van VVD en CDA. Altijd dezelfde fouten. Baudet lonkt nog wat naar de SP. Ook dom. De SP gaat nooit Baudet aan een meerderheid helpen. Je kunt dus nu al aanvoelen dat een stem op PVV of FvD gewoon gaat betekenen dat VVD en CDA Wilders of Baudet tegen de muur gaan zetten. Alsof beiden ook maar een alternatief hebben. Dat hebben ze compleet niet. In 2002 was Zalm de grote winnaar. In 2010 Verhagen. Zo werkt dat. Je hebt een klein puntje dat je de PVV kiezer serieus moet nemen, maar de PVV kiezer moet ook maar eens door krijgen dat een stem op de PVV een heilloos experiment is. Ook op de FvD. Ik zie overigens het punt niet erg. Rutte en Buma hebben besloten dat ze niet medeverantwoordelijkheid willen zijn door zich in regeringsverband te verbinden aan Wilders. Werkt elk bedrijf met elkaar samen? Werken alle mensen met elkaar samen? Ook als ze van hetzelfde bedrijf zijn? Het is prima dat er mensen zijn die afwijkend stemmen. Hou er dan niet rekening mee dat andere partijen hun opvattingen zeer radicaal naar jouw kant gaan bijstellen. Reken er ook niet op dat al je wensen en beloften waarheid worden. Het is een logisch gevolg. Je eerst afzetten tegen de andere partijen en er daarna mee samenwerken is ook weinig geloofwaardig. De PVV en FvD kiezer stemt oerdom. Maakt VVD en CDA kleiner. Stemt op partijen die nooit verantwoordelijkheid nemen en alleen maar een middelvinger naar de rest van de politiek willen opsteken. Daardoor komt er nog veel meer versplintering en redt je het nu al niet eens meer met vier of vijf partijen kabinetten. Het is goed dat de PVV of FvD kiezer eens naar Albanie wordt gestuurd. Dan zien ze mensen die echt reden hebben om boos of teleurgesteld te zijn. In Nederland gaat er ook heel veel goed.

Thuiszitter
Thuiszitter27 dec. 2017 - 20:21

Meneer Henk ik hoop dat u uw gelijk aan uw kant krijgt . Of daarmee ook de xenofobische wind is overgewaaid vraag ik mij af .

1 Reactie
Sifi2
Sifi228 dec. 2017 - 8:29

"Of daarmee ook de xenofobische wind is overgewaaid vraag ik mij af ." Xenofobie zal altijd bestaan, in meer of mindere mate, afhankelijk van het individu. Veel hangt af van hoeveel last mensen van andere mensen hebben. Wat mij betreft mag er gerust een islamitische stad in Nederland komen, naast Harderwijk bijvoorbeeld. Ik hoef er niet te wonen, en zolang ze hard werken en belasting betalen, wat zou ik er dan een mening over moeten hebben.

Thuru
Thuru27 dec. 2017 - 19:21

Komende 4 jaar zie ik meer als overgang. FvD zal PVV meer leegeten en her en der nog meer zetels wegkaapt van andere partijen. In de toekomst zal FvD groot genoeg worden om ook daadwerkelijk veel of anderzijds genoeg aandeel krijgt in de politiek. Dat er dit jaar hier en daar PVV-ers in gemeenteraad kan komen is prima. Mocht het niet boteren met PVV zullen ze vermoedelijk bij FvD aansluiten of anderzijds een eenmans fractie vormen. Dat het mogelijkerwijs nu komende verkiezing lastiger wordt om een coalitie te vormen is dan maar zo. Zoals gezegd, over vermoedelijk 4 jaar zal het anders zijn en binnen 8 jaar zal vermoedelijk FvD in het kabinet zitten. FvD zal blijven groeien tot de andere partijen meer naar het volk zullen luisteren.

10 Reacties
Sifi2
Sifi227 dec. 2017 - 23:39

"FvD zal blijven groeien tot de andere partijen meer naar het volk zullen luisteren" Het volk bestaat niet, dat is wat van vroeger, van voor WO2. Nu heb je arme mensen, rijke mensen, homo's hetero's oude mensen jonge mensen, gekleurde mensen, vrouwen mannen, van alles, voetballers en hockeyers..

OlavM
OlavM28 dec. 2017 - 0:01

@ Thuru: [.....over vermoedelijk 4 jaar zal het anders zijn en binnen 8 jaar zal vermoedelijk FvD in het kabinet zitten.] Een voortzetting van het zich afdromen van uiterst rechts. Ach, de karikaturale poppetjes veranderen, maar het blijft een poppenkast.

Gare Raap
Gare Raap28 dec. 2017 - 0:32

Ik deel je analyse grotendeels, behalve het stuk waarin je zegt dat Baudet groot gaat worden.

Piet de Geus
Piet de Geus28 dec. 2017 - 1:57

"FvD zal PVV meer leegeten en her en der nog meer zetels wegkaapt van andere partijen." En dan krijg je exact hetzelfde probleem: Baudet kan wel een poseur als Hiddema aantrekken maar dat reservoir is beperkt. Bovendien trek je daarmee ego's aan waarmee je kunt wachten op LPF-achtige taferelen. "FvD zal blijven groeien tot de andere partijen meer naar het volk zullen luisteren." Hier geldt toch echt dat ook het aantal lieden dat in 'een volk, een land' gelooft gelukkig beperkt is.

Bickle
Bickle28 dec. 2017 - 4:49

@Thuru Het volk bestaat niet

Sifi2
Sifi228 dec. 2017 - 8:43

De zwaktes van de FvD zullen, naarmate de partij belangrijker wordt, meer aandacht krijgen. Bijvoorbeeld dat de statuten een schijn-democratie formuleren, dat weet over twee jaar iedereen. Net zoals de sociaal-economische standpunten die geformuleerd moeten worden. Je kan niet sociaal/economisch rechts en links tegelijkertijd zijn. Of je jaagt de arme mensen of de rijke mensen weg. Je kan niet zeggen, meer geld naar de zorg en minder belasting voor de rijken. Zoals de PVV, hun financieel beleid is een zootje. Grenzen dicht roept Wilders. Wie zal dat betalen? Meer geld naar de zorg. Wie zal dat betalen? AOW terug naar 65, hoeveel kost dat? Hoeveel tientallen miljarden kost dat. Uit de EU, invoerrechten betalen richting Duitsland en andere EU landen. Is dat slim? Zoveel geven we echt niet aan ontwikkelingshulp. Overigens het afschaffen van ontwikkelingshulp betekent verlies van invloed. De Afrikaanse landen zullen dan weigeren om te helpen om de migrantenstroom in te dammen. De problemen van Afrika negeren betekent het einde van Europa zoals wij dat kennen. Afrika gaat dat van ons winnen. Zij hebben een bevolkingsexplosie, wij niet. Wanneer zien we een gedetailleerde rekenkundige onderbouwing? Nooit. Wilders weet dat zijn partij drijft op onzin. Baudet is nog niet zover, stelt deze kennis uit, beperkt zich tot rellen, altijd leuk. Maar ook de FvD zal binnenkort in een lose/lose situatie terechtkomen. De FvD is een tweede PVV, op leider-verering gebaseerd, en ideologisch een allegaartje om maar zoveel mogelijk mensen aan te trekken. Het schijnt toch een zwakte te zijn van extreem rechts dat ze nooit een normale democratische partij kunnen vormen, want dan stort het onmiddellijk in.

Paul250371
Paul25037128 dec. 2017 - 9:53

FvD zal blijven groeien tot de andere partijen meer naar het volk zullen luisteren Waarom toch. Het Schorem voor Democratie heeft geen reet met het volk op.

Tom Meijer
Tom Meijer28 dec. 2017 - 12:55

@ Sifi 28 december 2017 at 09:43 "Het schijnt toch een zwakte te zijn van extreem rechts dat ze nooit een normale democratische partij kunnen vormen, want dan stort het onmiddellijk in." Dat is geen schijn, dat is werkelijkheid. Rechts en vooral extreem rechts houdt niet van de democratie. De ideologie vereist afschaffing van democratie, simpel omdat zij het gelijkheidsbeginsel niet onderschrijven. Zonder gelijkheid geen democratie. Dat werkt door in democratische partijvorming. Democratie is slechts een vehikel om aan de macht te komen. Zodra dat gelukt is schaffen zij haar af. Dat is door de hele historie duidelijk geworden.

Sonic2
Sonic228 dec. 2017 - 22:24

@ Thuru Dit soort reacties zijn een extra reden waarom ik een groeiende weerzin tegen FvD krijg. In het begin vond ik FvD( toen ze nog relatief onbekend waren) een verfrissing. Ondanks dat ik politiek wat verder van hun af. Wat u doet is puur wensdenken. De zoveelste arrogante voorspelling van FvD op basis van vooral hoop. Baudet moet nog debatten gaan voeren. Ik zie hem al bij de GR debatten in de problemen komen. Hij moet zijn cijfers nog op orde krijgen. Je moet ook de grote weerstand tegen Baudet niet onderschatten. Dat rechts radicale mensen niet buiten hun eigen kortzichtige perspectief is al langer bekend, maar voor veel mensen is Baudet gewoon een vervelende arrogante druiloor. FvD heeft alle kenmerken van een enorm zeepbel. Een enorme hype. Op basis van een wankele basis en ook nog op een totaal verkeerd moment. Een veel te hoge piek in het eerste jaar. Als alle moeilijke zaken nog moeten komen. En dan heb ik het nog niet eens over de coalitievorming. Ik herinner u er aan dat CDA en VVD de PVV hebben uitgesloten en dat VVD- CDA- FvD in de 2e kamer nog lang geen meerderheid hebben. Namelijk 54 zetels. FvD wint van PVV, VVD en CDA. Dus het is ook heel veel broekzak/vestzak. Waar moet FvD dan die 22 zetels vandaan halen? In de senaat hebben VVD- CDA nog maar 25 zetels. FvD is niet eens vertegenwoordigd. Ook hier moeten VVD- CDA en ook FvD in 2019 naar 38 zetels gaan. Hoe dan? Bij een lage opkomst zal het helemaal niet lukken. Als dat niet lukt is een kabinet met de FvD tot in ieder geval 2023 heel erg problematisch. D66, SP etc gaan Baudet nooit aan een meerderheid helpen. Verder ontbeert u net als alle andere FvD drammers elke vorm van politiek inzicht. VVD en CDA hebben er alle belang bij om FvD weg te zetten als onverantwoordelijk. Als FvD dus al bij een coalitie wordt gehaald dan zal het voornamelijk zijn om ze daarna weg te zetten als onverantwoordelijk of om de lucht uit de ballon te halen. Ook de enige reden dat LPF en PVV mochten aanschuiven. De lucht moest uit de ballon. Overigens is FvD volstrekt afhankelijk van VVD en CDA. Zonder die 2 partijen is er sowieso geen meerderheid en gaat Baudet voor eens en altijd de oppositie in. Zelfs de PvDA ging met 53 zetels de oppositie in. Ik pak trouwens even voor de gein de peiling van de Hond erbij. De VVD op 27 zetels. Die verliest dus kwart van hun stemmen en worden de kleinste grootste partij ooit. Die zullen nog veel in de melk te brokkelen hebben. De FvD zou dan daar moeten aanschuiven met 15 zetels, maar is volledig afhankelijk van het CDA die een enorme nederlaag tegemoet kan zien. 14 zetel dus en ze zijn even groot als SP, GL en PvDA. Het CDA en de VVD zouden in dat geval flink verliezen ten koste van de FvD. Al een hele wankele bodem voor een kabinet. Neem alleen al Lubbers 2 als je kijkt hoe slecht het voor een coalitie is als de ene partij ten koste van de andere partij wint. Dan heb je het dus over 57 virtuele zetels in de 2e kamer en zoals het er nu voorstaat nog lang geen meerderheid in de eerste kamer. De PVV is geblokkeerd, maar zelfs met de steun van de PVV komt die coalitie dus aan 71 virtuele zetels. Dan moet je al 50 Plus of SGP er bij gaan halen. Compleet onrealistische coalitie. Net zo ongeloofwaardig als de Roemer variant. Overigens heeft GL op dit moment zeven keer zoveel zetels als FvD. DENK is groter als de FvD. De SGP ook. De Dierenpartij en 50 Plus ook. Om maar wat kleine partijen te noemen. Alleen in de peilingen is Baudet een wonder, maar dat uit zich nog niet in echte resultaten. Misschien in Maart. U doet echter alsof FvD 30 of 40% van de stemmen heeft en het land gaat omvallen als er niet naar de FvD drammers wordt geluisterd. Wat een complete kolder. Overigens heeft centrum rechts al sinds de eeuw wisseling een soort van meerderheid ,maar de rechtse kiezer stemt zo bizar. In 2002 lag er een meerderheid. De rechts radicale kiezer vertrouwde haar mandaat toe aan een partij zonder leider. Dat die leider er niet meer was dat was tragisch, maar ik geloof dat u genoeg verstand heeft van organisaties om te weten dat een organisatie zonder leider een zeer instabiele organisatie is. Het is prima en goed als mensen met hun hart stemmen, maar het was wel een vreselijke coalitie. De LPF kiezer heeft doelbewust en zeer democratisch op deze chaos gestemd. Ook als je je stemt op de PVV geeft, weet je wat je in huis haalt. Wilders schopt iedereen tegen de schenen. Hij liep al weg uit de VVD. Wilders is een wispelturige politieke borderliner. Een recept voor een ramp. De relatie tussen Baudet en zijn toekomstige coalitie partners is al verstoord. VVD en CDA hebben er geen belang bij om Baudet in het zadel te helpen. Een deel van rechts stemt nog PVV. Een miljoen mensen zelfs( virtueel althans). Die compleet in een isolement verkeerd. In geen enkele peiling hebben VVD- CDA en FvD een meerderheid. In de eerste kamer niet en ook in de tweede kamer niet. Grote kans dat dit volstrekt gaat mislukken dus. Kan je ook zien aankomen als je PVV, FvD, VVD en CDA bij elkaar zet. Allemaal onderlinge concurrenten. Heel goed mogelijk dat links dan met de buit er van door gaat. Dat is namelijk ook een constante. Elke keer als radicaal rechts er weer een puinhoop van maakt of weer eens weg loopt, krijg je er D66, PvdA, CU of Groenlinks bij. De VVD zie ik er met de FvD nog wel aan om met hun te gaan regeren. De electorale risico's voor die partij zijn niet zo groot als voor het CDA. Zal het sowieso niet doen als ze als een kleinere partner in de coalitie komen. Het CDA zal compleet afgemaakt worden in een coalitie onder de VVD of FvD. Ze zullen weg gedrukt worden en verdeeld raken en enorm verliezen. Overigens heb ik in 1977 geen revolutie of opstanden gezien toen Den Uyl met 53 zetels buitenspel stond. Zal er ook dus niet zijn als FvD en PVV de grootste worden en niet aan de macht komen. Ook dat hoort bij een coalitie systeem. Een systeem waar we zelf voor kiezen als burger, want de kiezer houdt vooral veel van versnippering. Het is toch echt de kiezer die op 13 verschillende partijen stemt

Piet de Geus
Piet de Geus29 dec. 2017 - 2:46

"Democratie is slechts een vehikel om aan de macht te komen. Zodra dat gelukt is schaffen zij haar af." Wat dat betreft verschillen ze in niets van hun zogenaamde politieke tegenstanders: ook voor types als Erdogan en Putin is democratie slechts een trein waarop je meerijdt tot je je doel hebt bereikt.

WillemdeGroot
WillemdeGroot27 dec. 2017 - 19:13

Laatste zin: ' Baudet, die de kiezer net even iets geloofwaardiger op het verkeerde been kan zetten dan Geert Wilders.' Zou het woordje 'geloofwaardiger' willen vervangen door de combinatie 'nog gevaarlijker en gehaaider'. En, ja, hoe meer politieke vertegenwoordigers van de PVV, hoe meer ruzie in de tent. Je kunt de gemeenten moeilijk besturen met alleen maar anti-islambeleid. En t.a.v. het andere beleid is er geen gemeenschappelijke noemer, dus liggen de ruzies op de loer.

Martinel
Martinel27 dec. 2017 - 18:56

Kan men die GW gewoon eens links laten liggen? Weer over die man die niks nergens ooit iets toevoegt. Slechts twittert en iedere scheettwitter wordt besproken, neeeeeeeeee, negeren die man!!!! Dat zei ik al in 2010!

2 Reacties
Martinel
Martinel27 dec. 2017 - 18:58

Probeer het eens, geen reactie meer op zijn tweets en geen columns meer over hem.

Paul250371
Paul25037128 dec. 2017 - 9:56

Geef het goede voorbeeld