Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dodelijk seksisme in de geneeskunde

  •  
07-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
461 keer bekeken
  •  
Seksisme is overal, ook de medische wetenschap heeft er last. Omdat de medische wetenschap zich van oudsher op de studie van het mannenlijf heeft gericht en er nog steeds geen fatsoenlijke inhaalslag heeft plaatsgevonden, lopen vrouwen gevaar. Gevaar dat hartfalen niet herkend wordt bijvoorbeeld, omdat de symptomen van vrouwen als ‘afwijkend’ worden gezien. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat vrouwen met hartfalen vaak niet de behandeling krijgen die ze eigenlijk zouden moeten krijgen, dat misdiagnoses vaak voorkomen en dat in 54 procent van de gevallen een hartinfarct gemist is.
Als de diagnose wel juist is, lopen vrouwen een verhoogd risico op ernstige bijwerkingen van geneesmiddelen , omdat medicijnen hoofdzakelijk op mannen getest worden. In de geestelijke gezondheidszorg is de zorg net zo seksistisch. Waar een heel drukke jongen al snel wordt doorverwezen naar een deskundige, wordt ADHD bij meisjes in 33 tot 50 procent van de gevallen niet herkend. Omdat de aandoening bij vrouwen anders tot uiting komt blijven veel meisjes onbehandeld, wat later tot veel ernstiger problemen als depressies en angststoornissen kan leiden.
Om deze en andere gevolgen van de ‘man als norm’ in de medische wetenschap aan te kaarten, maakte Woman Inc bovenstaande video. De centrale boodschap? Behandel me als een dame!

Meer over:

seksisme, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.