Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Waar kan ik het onderzoek vinden van de Erasmus Universiteit? Graag zou ik het willen lezen, maar ik kan het niet vinden. Vriendelijke Groeten.
Zeker een probleem. Maar tegelijk een vreselijk eenzijdige kijk. Waarom staan er geen cijfers over hoe vaak ADHD ten onrechte wordt gediagnosticeerd bij jongens en bij meisjes. Mijn vooroordeel is dat meisjes vaker de medische mallemolen weten te ontwijken dan jongens.
Tjonge jonge, alweer een nieuwe discriminatie-bron aangeboord? Straks is het ook seksistisch, dat vrouwen wél zwanger kunnen worden door het vrijen en mannen niet!
Wat een enorme kul; heeft toch niets te maken met het bewust afwijzen van de vrouw vanwege een vrouw zijn. In de wetenschap is men de laatste tijd men er meer achter gekomen dat vrouwen fysiologisch op een andere manier in elkaar steken dan mannen en dat qua ziektebeeld vrouwen eveneens andere symptomen vertonen/ kunnen vertonen dan mannen.
Zeer overdreven weer. Totaal geen sprake van seksisme maar men wist niet dat zoveel verschil is tussen het mannen en vrouwen lijf.
Een mooie oproep aan vrouwen om zich aan te melden als proefpersoon. Ik zie ook niet waarom die taak altijd op de schouders van het sterke geslacht moet komen te liggen. En het riekt naar sexisme.
'Seksisme' vind ik een nogal zware aantijging. Maar het is een feit dat vrouwen fysiologisch gezien toch anders in elkaar zitten als mannen en dat uitwerking heeft op medische behandelwijzen e.d., dus het lijkt mij zeer goed dat hier meer aandacht voor is.
Natuurlijk is hier sprake van een serieus probleem, maar van seksisme lijkt me geen sprake. Het probleem lijkt juist dat iedereen (alleen bij gelijke symptomen) hetzelfde behandeld wordt en er te weinig onderscheid wordt gemaakt op basis van geslacht. Of wordt hier enkel gedoeld op de seksediscriminatie bij bijv. medicijntesten (veelal om practische redenen, en zeker niet hetzelfde als seksisme)?
Op welke manier is seksediscriminatie niet hetzelfde als seksisme? Leer de definitie van seksisme eens.
@CVGerritsen Misschien zit ik er naast hoor (ik zie inderdaad veel definities waar seksisme gelijkgesteld wordt aan seksediscriminatie), maar in het geval van seksediscriminatie bij bijv. medicijntesten wordt er op wetenschappelijke gronden onderscheid gemaakt tussen de geslachten. Seksisme ken ik enkel in kwalijke zin (met waardeoordeel), gefundeerd onderscheid zou ik daar niet toe rekenen.
Jammer dat de schrijver of schrijfster van dit stuk ervan uitgaat dat plat seksisme de causale factor is. Als de auteur van dit stuk zich iets beter had geïnformeerd (mag je verwachten van journalisten) had hij of zij kunnen weten dat de reden vooral heeft te maken met de hormoonhuishouding van het vrouwelijke lichaam. Hierdoor is het erg moeilijk om dergelijk onderzoek betrouwbaar uit te voeren met vrouwelijke proefpersonen.
Want mannen hebben geen hormoonhuishouding? Je bevestigt het beeld dat mannen de norm zijn en vrouwen de afwijking. Plat seksisme noem ik dit.
@CVGerritsen Het haat om de grote schommeling van enkele hormonen gedurende de menstruatiecyclus. Het gaat niet zozeer om afwijking van de norm, maar om grote schommeling vs redelijk constant. Als je objectief wilt vaststellen wat de invloed is van een medicijn, is dat eenvoudigweg makkelijker wanneer alle andere variabelen zoveel mogelijk constant blijven. Maar het moge duidelijk zijn dat er zeer goede redenen zijn om (tenminste uiteindelijk) ook op vrouwen te testen.
Ah, ik dacht even dat dit zou gaan over 'te weinig vrouwen in de medische wereld' wat een gotspe zou zijn. Dit is inderdaad onvoorstelbaar en al sinds de '60s een issue. Het is gewoon achterlijk, gemeen, en lui om 50% van de wereldbevolking te negeren in de medische wetenschap.
''Het is gewoon achterlijk, gemeen, en lui om 50% van de wereldbevolking te negeren in de medische wetenschap'. Tja, dat krijg je als je van de premisse uitgaat dat ieder mens gelijk is.
@ A.M. Heupscheuten, 7 april 2016 at 18:58 [dat krijg je als je van de premisse uitgaat dat ieder mens gelijk is.] Enig hoe men kan tot conclusies komen waarin hij anderen vaak de maat neemt! Ongelijkheid tussen man en vrouw is de basisprincipe in islam, niet alleen fysiologisch maar ook sociaaleconomisch! Dat krijg je als je geen oog heeft voor diversiteit en gelijke behandeling. “Bij god is ieder schepsel gelijk” of te wel “gelijkheid” zonder het context!