Joop

Dodelijk seksisme in de geneeskunde

  •    •  
07-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
281 keer bekeken
  •  
Seksisme is overal, ook de medische wetenschap heeft er last. Omdat de medische wetenschap zich van oudsher op de studie van het mannenlijf heeft gericht en er nog steeds geen fatsoenlijke inhaalslag heeft plaatsgevonden, lopen vrouwen gevaar. Gevaar dat hartfalen niet herkend wordt bijvoorbeeld, omdat de symptomen van vrouwen als ‘afwijkend’ worden gezien. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat vrouwen met hartfalen vaak niet de behandeling krijgen die ze eigenlijk zouden moeten krijgen, dat misdiagnoses vaak voorkomen en dat in 54 procent van de gevallen een hartinfarct gemist is.
Als de diagnose wel juist is, lopen vrouwen een verhoogd risico op ernstige bijwerkingen van geneesmiddelen , omdat medicijnen hoofdzakelijk op mannen getest worden. In de geestelijke gezondheidszorg is de zorg net zo seksistisch. Waar een heel drukke jongen al snel wordt doorverwezen naar een deskundige, wordt ADHD bij meisjes in 33 tot 50 procent van de gevallen niet herkend. Omdat de aandoening bij vrouwen anders tot uiting komt blijven veel meisjes onbehandeld, wat later tot veel ernstiger problemen als depressies en angststoornissen kan leiden.
Om deze en andere gevolgen van de ‘man als norm’ in de medische wetenschap aan te kaarten, maakte Woman Inc bovenstaande video. De centrale boodschap? Behandel me als een dame!

Meer over:

seksisme, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

claire lucie
claire lucie29 mrt. 2017 - 1:54

Waar kan ik het onderzoek vinden van de Erasmus Universiteit? Graag zou ik het willen lezen, maar ik kan het niet vinden. Vriendelijke Groeten.

Contramine
Contramine8 apr. 2016 - 11:14

Zeker een probleem. Maar tegelijk een vreselijk eenzijdige kijk. Waarom staan er geen cijfers over hoe vaak ADHD ten onrechte wordt gediagnosticeerd bij jongens en bij meisjes. Mijn vooroordeel is dat meisjes vaker de medische mallemolen weten te ontwijken dan jongens.

msj_meijerink
msj_meijerink8 apr. 2016 - 6:18

Tjonge jonge, alweer een nieuwe discriminatie-bron aangeboord? Straks is het ook seksistisch, dat vrouwen wél zwanger kunnen worden door het vrijen en mannen niet!

Cees Groninger
Cees Groninger7 apr. 2016 - 20:51

Wat een enorme kul; heeft toch niets te maken met het bewust afwijzen van de vrouw vanwege een vrouw zijn. In de wetenschap is men de laatste tijd men er meer achter gekomen dat vrouwen fysiologisch op een andere manier in elkaar steken dan mannen en dat qua ziektebeeld vrouwen eveneens andere symptomen vertonen/ kunnen vertonen dan mannen.

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem7 apr. 2016 - 20:47

Zeer overdreven weer. Totaal geen sprake van seksisme maar men wist niet dat zoveel verschil is tussen het mannen en vrouwen lijf.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten7 apr. 2016 - 16:55

Pakkende kop hoor. Mijn complimenten.

Bram Emanuel
Bram Emanuel7 apr. 2016 - 16:14

Een mooie oproep aan vrouwen om zich aan te melden als proefpersoon. Ik zie ook niet waarom die taak altijd op de schouders van het sterke geslacht moet komen te liggen. En het riekt naar sexisme.

2C
2C7 apr. 2016 - 15:14

'Seksisme' vind ik een nogal zware aantijging. Maar het is een feit dat vrouwen fysiologisch gezien toch anders in elkaar zitten als mannen en dat uitwerking heeft op medische behandelwijzen e.d., dus het lijkt mij zeer goed dat hier meer aandacht voor is.

Peter Langenkamp
Peter Langenkamp7 apr. 2016 - 14:02

Natuurlijk is hier sprake van een serieus probleem, maar van seksisme lijkt me geen sprake. Het probleem lijkt juist dat iedereen (alleen bij gelijke symptomen) hetzelfde behandeld wordt en er te weinig onderscheid wordt gemaakt op basis van geslacht. Of wordt hier enkel gedoeld op de seksediscriminatie bij bijv. medicijntesten (veelal om practische redenen, en zeker niet hetzelfde als seksisme)?

2 Reacties
CVGerritsen
CVGerritsen7 apr. 2016 - 16:01

Op welke manier is seksediscriminatie niet hetzelfde als seksisme? Leer de definitie van seksisme eens.

Peter Langenkamp
Peter Langenkamp8 apr. 2016 - 7:28

@CVGerritsen Misschien zit ik er naast hoor (ik zie inderdaad veel definities waar seksisme gelijkgesteld wordt aan seksediscriminatie), maar in het geval van seksediscriminatie bij bijv. medicijntesten wordt er op wetenschappelijke gronden onderscheid gemaakt tussen de geslachten. Seksisme ken ik enkel in kwalijke zin (met waardeoordeel), gefundeerd onderscheid zou ik daar niet toe rekenen.

tedhill
tedhill7 apr. 2016 - 13:28

Jammer dat de schrijver of schrijfster van dit stuk ervan uitgaat dat plat seksisme de causale factor is. Als de auteur van dit stuk zich iets beter had geïnformeerd (mag je verwachten van journalisten) had hij of zij kunnen weten dat de reden vooral heeft te maken met de hormoonhuishouding van het vrouwelijke lichaam. Hierdoor is het erg moeilijk om dergelijk onderzoek betrouwbaar uit te voeren met vrouwelijke proefpersonen.

2 Reacties
CVGerritsen
CVGerritsen7 apr. 2016 - 16:02

Want mannen hebben geen hormoonhuishouding? Je bevestigt het beeld dat mannen de norm zijn en vrouwen de afwijking. Plat seksisme noem ik dit.

Peter Langenkamp
Peter Langenkamp8 apr. 2016 - 7:39

@CVGerritsen Het haat om de grote schommeling van enkele hormonen gedurende de menstruatiecyclus. Het gaat niet zozeer om afwijking van de norm, maar om grote schommeling vs redelijk constant. Als je objectief wilt vaststellen wat de invloed is van een medicijn, is dat eenvoudigweg makkelijker wanneer alle andere variabelen zoveel mogelijk constant blijven. Maar het moge duidelijk zijn dat er zeer goede redenen zijn om (tenminste uiteindelijk) ook op vrouwen te testen.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar7 apr. 2016 - 13:14

Ah, ik dacht even dat dit zou gaan over 'te weinig vrouwen in de medische wereld' wat een gotspe zou zijn. Dit is inderdaad onvoorstelbaar en al sinds de '60s een issue. Het is gewoon achterlijk, gemeen, en lui om 50% van de wereldbevolking te negeren in de medische wetenschap.

2 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten7 apr. 2016 - 16:58

''Het is gewoon achterlijk, gemeen, en lui om 50% van de wereldbevolking te negeren in de medische wetenschap'. Tja, dat krijg je als je van de premisse uitgaat dat ieder mens gelijk is.

Sardar2
Sardar28 apr. 2016 - 7:49

@ A.M. Heupscheuten, 7 april 2016 at 18:58 [dat krijg je als je van de premisse uitgaat dat ieder mens gelijk is.] Enig hoe men kan tot conclusies komen waarin hij anderen vaak de maat neemt! Ongelijkheid tussen man en vrouw is de basisprincipe in islam, niet alleen fysiologisch maar ook sociaaleconomisch! Dat krijg je als je geen oog heeft voor diversiteit en gelijke behandeling. “Bij god is ieder schepsel gelijk” of te wel “gelijkheid” zonder het context!