© cc-foto: Jared Tarbell
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Een goed idee en streven van André! En zeer uitvoerbaar. Hier in de franse Auvergne heeft elke boer een klepelmaaier. Ze houden -weliswaar met de franse slag- regelmatig hun heggetjes bij. Vaak een melange van hulst, meidoorn, veldesdoorn en braam. Die braam werkt op zich al uitstekend als barrière. Meer en meer wordt prikkeldraad hier vervangen door een simpel ijzerdraad op ijzeren piketjes. Charolais-stieren alsmede stieren type Hermien, wegen al gauw 1200 kilo en het stroomdraadje houdt ze toch keurig in de wei.Nederlandse boeren willen alles gelikt en strak hebben.En willen zeker geen braamstruik langs hun wei!! Hier dus functioneel en veel meer natuurwaarde. In de jaren 80 moest ik als bosbouwer vele heggen en houtwallen rooien en zelfs tóen was dat al achterhaald na procedures van 20 jaar en langer. En het stond haaks op het meerjarenplan om europese natuurgebieden aan elkaar te koppelen. Prikkeldraad bovenop een wildraster is natuurlijk kolder. In Nederland zijn de rasters aan de lage kant vind ik.En de boeren miepen gelijk als er eens een zwijn hun kant op komt. Zo krampachtig. Overigens hangt de ree op de foto níet in een professioneel gezette afrastering: het gaas zit namelijk op de kop!
Vele jaren maken ik en natuurvrienden zich hard voor het herstel van onze cultuurlandschappen. De spaarzaam overgebleven heggen brengen warmte in het landschap en… het gaat leven. Helaas zijn deze heggenlandschappen tot museumstukken verworden en leven we in een omgeving van prikdraad en schuttingen. We omringen de leefomgeving van mens en dier met agressieve perseelsafscheidingen alsof we een kerncentrale of gevangenis tegen in- en uitbraak beschermen. Aan al deze landschappelijke lelijkheid doet bijna iedereen mee. Zelfs natuurorganisaties vinden het makkelijker en goedkoper om hun weidegebieden met prikdraad te omheinen. Als je dan in een natuurreservaat een terreinbeheerder tegen het lijf loopt, dan is het met een rol prikkeldraad in zijn arm. Sommige ‘Schaapsherders’ plaatsen de laatste jaren ook liever hoogspanningsgaas in natuurgebieden dan dat ze hun kudde begeleiden. De ongebreidelde aantasting van het buitengebied door wegen en bebouwing zal vele planten en diersoorten doen verdwijnen, deze kun je niet beschermen met een prikdraad. Juist daarom moet de heg terug in het cultuurlandschap en zal deze zodoende functioneren als een ecologische verbindingszone tussen de snippers van natuurgebieden. Aaneen geregen met heggen en stromen zal dat planten en diersoorten een nieuwe kans bieden te overleven en je kan dan verwachten dat verdwenen bosrand-broedvogelsoorten zullen terugkeren. Met het verdwijnen van 200.000 km aan heggen en meanderende stromen hebben we in de vorige eeuw het grootste kapitaal vernietigt wat de mens kan bezitten: de leefbaarheid van ons land. De heg moet terug! Door blijven drammen: dat moet wel! Gelukkig wordt er soms geluisterd er komt bijval, de belangstelling voor de heggen groeit. de heg staat bij vele op de agenda, de heg is weer in. De kosten van de investering voor het herstel naar kleinschalige heggenlandschappen en naar meanderende rivierdalen in ons land, zullen een schijntje zijn van wat het aan toerisme zal opbrengen en voor vele ex-boeren zal het een dikbelegde boterham betekenen. Hier en daar gaan scholen met hun leerlingen heggen plaatsen en brengen zo de warmte en knusheid in hun leefomgeving terug zoals hun overgrootouders die nog beleefden. Door herstel van ons landschap dat in sommige gebieden plaatsvond, kunnen de huidige generaties ervaren dat ons land ooit mooier en levendiger was zonder schuttingen en prikdraad en dat we er met ons allen aan kunnen bijdragen om de intiemheid van ons landschap te doen terug keren.
Bij schrikdraad is het verplicht om er een waarschuwingsbordje bij te plaatsen. Dat is bij prikkerdraad niet het geval.. Misschien vinden boeren / landeigenaren prikkeldraad goedkoper omdat er bij schrikdraad ook nog een klok gezet moet worden.. Die zijn vaak doelwit van diefstal. Trouwens, er bestaat wel degelijk schrikband waar stroom op kan staan. Ik kan er over meepraten.. pats..
Een duidelijk verhaal, André. Wat ik me wel afvraag in hoeverre je schrikdraad als goed alternatief ziet, of zitten daar ook allerlei haken en ogen aan?
schrikdraad mits het niet op prikkeldraad staat [want dat is mogelijk en gebeurt] kan. je hoeft daarbij geen zwaar draad te gebruiken zodat t makkelijk knapt en niet om de benen van t dier blijft zitten. daarnaast kan je ook band gebruiken om te omheinen. daar zit geen stroom op, is sterk maar kan wel breken indien nodig en levert geen schade aan t dier. ik heb mijn omheining van planken maar tussen de planken dun schrikdraad dat met zonne energie onder stroom wordt gehouden [yes 24*7 het hele jaar door] paarden blijven keurig binnen de omheining. soms gaan ze wel eens tegenaan en dan breek de plank en t draad. geen schade aan de paarden. en herstel is makkelijk en niet duur.