Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Dodelijk ebolavirus grijpt om zich heen in West-Afrika

  •  
28-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ebola300.jpg
Liberia ziet zich gedwongen de grenzen te sluiten ... Ziekte opgedoken in dichtbevolkte Nigeriaanse hoofdstad Lagos ... Inmiddels honderden doden
Van een epidemie wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog niet spreken, maar de uitbraak van ebola in West-Afrika lijkt nog lang niet onder controle. Meer dan duizend mensen zijn besmet, honderden zijn al aan de ziekte overleden. Liberia ziet zich maandag gedwongen de grenzen te sluiten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zo meldt de NOS.
In Liberia zijn alleen een aantal grote grensovergangen en vliegvelden nog open. Op die plekken worden extra medische controles uitgevoerd. President Sirleaf kondigde de maatregelen aan tijdens een speciaal overleg over de uitbraak, aldus de NOS.
Behalve in Liberia zijn er ook in Guinee, Sierra Leone en Nigeria mensen met het virus besmet. Onder hen ook een aantal dokters. Twee Amerikanen zijn positief getest en een Liberiaanse arts overleed er aan.
Het ebolavirus is nu al ruim een half jaar actief in de landen. Zo’n 700 mensen zijn er aan overleden, zo’n 1000 zijn besmet. Ebola tast het immuunsysteem aan. Het begint met griepachtige symptomen, daarna volgt diarree en overgeven en krijgen patiënten inwendige en uitwendige bloedingen. Tussen de 60 en 90 procent van de mensen overlijdt aan de gevolgen. Er is geen vaccin of medicijn tegen ebola. Behandeling bestaat uit bestrijding van de complicaties.
De bestrijding van de ziekte verloopt moeizaam. In West-Afrika heerst veel onwetendheid over en angst voor de ziekte. De getroffen landen hebben intussen afspraken gemaakt met de WHO over betere samenwerking met vooral lokale gemeenschappen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

MichelReiziger
MichelReiziger28 jul. 2014 - 12:38

Gisteren werd door een Britse viroloog op Al Jazeera uitgelegd dat er mogelijk al duizenden mensen zijn besmet. Het virus is in het begin stadium niet qua kenmerken te onderscheiden van griep en pas in het laatste stadium verspreid het zich makkelijk. Er zijn grote gebieden in de getroffen landen waar geen enkele vorm van controle en reportage plaatsvindt.

lembeck
lembeck28 jul. 2014 - 12:38

Ik vind het vreselijk voor al die arme mensen. Ze weten amper wat het voor ziekte is, maar ze zijn er letterlijk doodsbang voor. En terecht. Hier zien we wat gebrek aan educatie o.a. kan veroorzaken. Hopelijk breidt het zich niet nog verder uit.

GingerTed
GingerTed28 jul. 2014 - 12:38

"Het ebolavirus is nu al ruim een half jaar actief in de landen." Dat is dus volstrekt niet waar voor wie recente wetenschappelijke artikelen erover volgt. Ebola is al zeker sinds 2006 terug in een mate die verontrustend is, maar eigenlijk zeker ook al eerder. http://www.nrc.nl/next/van/2014/juli/19/ebola-ebola-heerste-al-veel-langer-in-west-afrika-1404014 De bron met veel meer info van bovenstaande NRC-link: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/uamr-sls071414.php En nog een interessante link hierover waar de NOS toch ook beelden van deze wetenschappers toont die aangeven dat de ziekte er al veel langer is, en dus ook de bronnen met deze info kende: http://www.nbcnews.com/health/health-news/ebola-outbreak-tip-iceberg-experts-say-n137081 Voor mij de meest indrukwekkende twee quotes van het hoofd van de onderzoekers in het veld: “We’re probably finding (Ebola) now because we are looking for it,” “This is the tip of the iceberg,” Robert Garry, a microbiology professor at the Tulane University School of Medicine who’s been leading relief and investigation efforts in Sierra Leone for the Viral Hemorraghic Fever Consortium.

Michiel Online
Michiel Online28 jul. 2014 - 12:38

"Tja als we straks met 60-90% minder bevolking op aarde zitten zijn we wel in 1 keer van het klimaatprobleem af." Misschien is er wel 1 of andere gek die er praktisch zo over denkt?

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk228 jul. 2014 - 12:38

J.M. Le Pen had zulke ideeen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jul. 2014 - 12:38

Over drie maanden is deze epidemie weer over als we Jean-Marie Le Pen moeten geloven, dan zijn de wereldwijde bevolkingsexplosie en ons migrantenprobleem opgelost. Een ogenblik geduld a.u.b. http://www.theguardian.com/world/2014/may/21/jean-marie-le-pen-ebola-population-explosion-europe-immigration

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser28 jul. 2014 - 12:38

Dit is niet iets om grappen over te maken.