Joop

Doden en gewonden bij schietpartij kerstmarkt Straatsburg

  •    •  
11-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FRANCE-SHOTS/

© 2018-12-11 20:53:06 Police officers secure a street and the surrounding area after a shooting in Strasbourg, France, December 11, 2018. REUTERS/Vincent Kessler

Dit bericht wordt aangevuld.
Update woensdag 12-12 08:00
De verdachte is nog steeds voortvluchtig, zou volgens Franse media een taxi gekaapt hebben. Er zijn tot nu toe drie dodelijke slachtoffers.
Update 22.57: De verdachte van de schietpartij in Straatsburg zou door veiligheidsdiensten zijn aangemerkt als potentieel gevaarlijk met de zogenaamde fiche “S” -registratie. De politie zou vanmorgen huiszoeking bij hem hebben gedaan waarbij hij zelf niet thuis bleek maar er wel handgranaten werden aangetroffen. De 29-jarige Straatsburger zou zich in een huis verschanst hebben en omsingeld zijn door politie, aldus het Franse persbureau Dernières Nouvelles d’Alsace (DNA) de Colmar. Volgens de Franse zender BFMR zou het dodental inmiddels zijn opgelopen tot vier fatale slachtoffers.
Update 21.58 uur: Bij het schietincident zouden twee dodelijke slachtoffers en 11 gewonden zijn gevallen, onder wie twee zwaargewonden. Dat meldt de Franse politie zojuist. Volgens Reuters zou de verdachte schutter zijn geïdentificeerd en is de politie met man en macht naar hem op zoek. Bij de aanval zou een automatisch wapen en een mes zijn gebruikt. De verdachte is bij de politie bekend vanwege criminele vergrijpen. De politie onderzoekt of er sprake is van een terreurmotief.
Eerder: In het centrum van Straatsburg zijn vanavond schoten gelost. Persbureau Reuters citeert de lokale brandweer die meldt dat daarbij iemand om het leven zou zijn gekomen en negen gewonden zouden zijn gevallen. Het incident zou op de kerstmarkt nabij Place Kléber hebben plaatsgevonden. De politie heeft het gebied afgesloten. Volgens de regionale autoriteiten is het incident nog aan de gang.
De schutter (of schutters) zouden nog voortvluchtig zijn, melden Franse media.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

latestagecapitalism
latestagecapitalism13 dec. 2018 - 9:50

Ben net geband op nu.nl omdat ik me afvroeg of die zogenaamde "moslimterrorist" in brussel niet gewoon een geel hesje was.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2018 - 7:16

Vreselijk wat die mensen overkomt!

koffieleut2
koffieleut212 dec. 2018 - 19:40

Je vraagd je toch echt af wat de reden kan zijn om onschuldige landgenoten aan te vallen op een feest van de vrede.

Komtgoed
Komtgoed12 dec. 2018 - 9:58

Fiche “S”-registratie betekend de hoogste vorm van waarschuwing die er bestaat in Frankrijk, en geeft toestemming tot toezicht, maar niet tot arrestatie. Deze man was dus al bekend bij de politie en de inlichtingendiensten. Één man waar een compleet systeem omheen gebouwd is van ambtenaren die hier mee bezig zijn en hun brood mee verdienen. Tja en nu is gebeurt waar ze al bang voor waren (want z,n profiel was door een grote groep deskundigen al een hele lange tijd up-to-date gehouden middels afluisteren volgen enz.) . Het direct oppakken en vastzetten van dit soort levensgevaarlijke figuren heeft dus niet de allerhoogste prioriteit. Nee het in stand houden van een omslachtig systeem waar veel mensen hun brood mee verdienen is belangrijker.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter12 dec. 2018 - 11:46

Komt goed - er zijn veel die radicale wensen hebben . Alleen met dat gegeven kun je niet iemand vastzetten . 24/7 in de gaten houden heeft men de mankracht niet voor . Met andere woorden direct oppakken en vastzetten gaat dus niet , niks met prioriteit te maken .

Meta Foor6
Meta Foor612 dec. 2018 - 9:55

- verschrikkelijk voor slachtoffers en een klap voor de vrolijke en vredelievende Kerstmarkten verspreid over Noord/West Europa... daar is nu geen lol meer aan. Het wapentuig zoals tanks en JSFfen die voor miljarden aangeschaft zijn om een oorlog te bedwingen zijn dus waardeloos gebleken tegen de religieuze oorlog die al enige tijd geleden gestart is en die zich puur op psychologie en stadsquerilla niveau afspeelt ....

1 Reactie
erikbos
erikbos12 dec. 2018 - 13:00

"Het wapentuig zoals tanks en JSFfen die voor miljarden aangeschaft zijn om een oorlog te bedwingen zijn dus waardeloos gebleken " Is er ooit iemand geweest die heeft beweerd heeft dat die wapens daarvoor geschikt waren? Dit zijn wapens die bedoeld zijn voor een ander type bedreiging. Voor de terreur dreiging zijn de veiligheidsdiensten flink opgetuigd die in Nederland vrij succesvol zijn gebleken.

Rechtse Bal
Rechtse Bal12 dec. 2018 - 9:47

het komt bij me op dat de politie in Straatsburg wel een steekje heeft laten vallen.... even aanbellen bij iemand die van moord verdacht is ? en dan weer weggaan ? Als iemand op de S lijst staat is dat volgens mij een reden om iemand direct op te pakken; een reden is snel gevormd al was het maar een kapot achterlichtje.

1 Reactie
W-74
W-7412 dec. 2018 - 13:14

"even aanbellen bij iemand die van moord verdacht is ?" Ja daar begint het vaak mee. "en dan weer weggaan ?" Als iemand niet thuis is, wat stelt u dan voor? Alle andere 19999 fiche S types maar even laten lopen en alle agenten op deze ene zaak zetten? En dan? Wat is dan de kans op succes? Mensen hebben vaak zo'n onrealistische beeld van recherchewerk. Als iemand onderduikt is het vaak een kwestie van geluk als 'ie tegen de lamp loopt. Zo is het nu eenmaal. En dat heeft niks te maken met gepruts van de politie.

Ferdinand Binnendijk
Ferdinand Binnendijk12 dec. 2018 - 9:43

De mensen die op die "Fiche S" lijst staan, zo'n 20000, worden intensief in de gaten gehouden. 20000... Ben ik de enige die dat een beetje veel vindt om intensief in de gaten te houden?

2 Reacties
M7
M712 dec. 2018 - 18:11

Even voor de goede orde ( en om de spanning een beetje op te voeren ) : die 20000 mannen ( zijn goeddeels mannen ) die in de gaten gehouden moeten worden , betreffen alleen de mannen in Frankrijk. Daaraan zou je dus moeten toevoegen de overige landen in Europa , waar ongetwijfeld ook dit soort types rondlopen die al of niet in de agten gehouden moeten worden. Zijn er inderdaad heeeeeel veel.

Ferdinand Binnendijk
Ferdinand Binnendijk13 dec. 2018 - 0:25

Je hebt helemaal gelijk M, dat is alleen nog in Frankrijk. Nu weet ik dat de veiligheidsdiensten beschikking hebben over veel technologische snufjes, maar 20000 mensen in de gaten moeten houden met als doel ingrijpen vóórdat er een een aanslag gaat plegen lijkt me al bij voorbaat onbegonnen werk. Preventief vastzetten en waar mogelijk uitzetten (zullen vast niet allemaal geboren en getogen Fransen zijn) wordt zo de enige manier om dit onder controle te houden.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas12 dec. 2018 - 8:42

Waar een paar jaar geleden iedereen op kantoor hier vol verbazing en ontzetting praatte wanneer er een aanslag was gepleegd, heeft tegenwoordig niemand het er meer over. Het is niet eens meer een gespreksonderwerp. Het lijkt er gewoon bij te horen tegenwoordig en niemand is nog verbaasd of geschokt. Dat is nog het ergste eigenlijk, dat het bijna normaal geworden is. Ik ben net terug van een weekje Parijs (ver weggebleven van de demonstraties op zaterdag overigens). Er staat tegenwoordig een kogelvrije muur rond de Eiffeltoren. Tassencontrole voor elk winkelcentrum en museum. Dat was een paar jaar geleden echt nog niet. Metaaldetectors, controles en zwaarbewapende soldaten bij de kerstmarkt in La Défense. Dat is de nieuwe status quo en het leven gaat door.

1 Reactie
Darth Batman
Darth Batman12 dec. 2018 - 16:44

Langzaam maar zeker, beginnen wir het te schaffen.

Sam V
Sam V12 dec. 2018 - 8:34

December. Vaak ook wel de feestmaand genoemd. Een bijnaam die verandering behoeft. Tradities (al dan niet commercieel) worden met verbaal en fysiek geweld de nek om gedraaid. Of er iets voor terug komt is nog afwachten. Voorlopig kan ik deze maand nog geen feest noemen.

1 Reactie
Kerja
Kerja12 dec. 2018 - 9:27

Ach, mijn ooms, tantes in Indonesië zijn er al aan gewend: bij (het aflopen van de Ramadan) en rond Kerst ontploft er vaker dan normaal wel eens wat of vliegen er een paar kerken in de brand. Zij blijven echter stug kerst vieren. Met of zonder bewaking voor de deur.

Mostafa
Mostafa12 dec. 2018 - 6:55

Waarom zijn die gore terroristen , moslims of niet, altijd ex-criminelen en bekenden bij de politie zijn ?!

11 Reacties
M7
M712 dec. 2018 - 7:55

Misschien omdat ze nog iets goed te maken hebben en denken dat te kunnen doen door voor een plekje in het paradijs te gaan?

Mostafa
Mostafa12 dec. 2018 - 8:55

M, Dus, de moslim terrorist Mohammed B en de christen terrorist Breivink zitten nu in de wachtkamer van het paradijs op aard ( gevangenis) ?

W-74
W-7412 dec. 2018 - 9:04

Het zijn niet altijd ex-criminelen. Maar als die gedachte je geruststeld..

Kerja
Kerja12 dec. 2018 - 9:30

Ik denk de 'martelaarsdood' voor bepaalde gewelddadige criminelen de gemakkelijke uitweg is. Er is een uitleg van de Islam die leert dat geweld tegen ongelovigen je een plaatsje in de hemel oplevert. Crimineel geweld wordt zo tot vroomheid verheven.

Marcus A.2
Marcus A.212 dec. 2018 - 9:40

@Mostafa, Jammer dat je probeert Breivink neer te zetten als een christen terrorist, maar ik begrijp heel goed waarom je dat doet. Het moge duidelijk zijn dat Breivink, ook gezien het doelwit van zijn aanslag, maar ook gezien zijn motivatie en bijvoorbeeld het brengen van de hitler groet, een rechts-extremist is. Niemand twijfelt daarover. Overigens kent het Christendom een geen concept zoals de jihad. Breivik riep tijdens het schieten ook niet "God is groot" of iets in die trent. Daarmee wil ik niet zeggen dat christenen zich niet misdragen, maar dit is (het zoveelste) geval van Islamitisch gemotiveerd terrorisme, en zo moeten we het ook benoemen.

Mostafa
Mostafa12 dec. 2018 - 10:19

Meneer 74, Klopt, de terroristen Breivink en Trisian van het winkelcentrum ( Nederland) bijvoorbeeld waren inderdaad geen ex-criminelen.

Case65
Case6512 dec. 2018 - 12:15

Vind je dit geen crimineel gedrag Mostafa?

Mostafa
Mostafa12 dec. 2018 - 13:07

Kerja, Waar staat in de Koran dat je ongelovigen mag doden ? Ben jij niet in de waar geraakt met de Kruistochten ? De profeet Mohammed had veel joden en christenen als buren...ect...dat staat wel in de Koran. Moslims moeten Jezus, Mozes zijn onze profeten.... de Bijbel en de Thora moete je respecteren als moslim....dat staat wel in de Koran. ''Wie 1 persoon doodt doodt de hele mensheid''...dat staat wel in de Koran. Je moet je eigendommen en families kunnen verdedigen als die worden aangevallen.....dat staat duidelijk in de Koran....maar goed een poes doet het ook, als je aan zijn kinderen komt !!

Mostafa
Mostafa12 dec. 2018 - 13:11

Marcus, Breivik: 'Ik ben conservatief christen' ''De Noor Anders Behring Breivik staat maandag voor de rechter om zich te verantwoorden voor de aanslagen die hij vorig jaar pleegde in de regeringswijk van Oslo en op het Noorse eiland Utoya. De aanslagen kostten 77 mensen het leven. Breivik, die zichzelf bestempelt als conservatief en nationalistisch christen, ijvert tegen de islam en tegen de multiculturele samenleving.'' Bron: AD van 12--04-2012.

Darth Batman
Darth Batman12 dec. 2018 - 16:46

"Ben jij niet in de waar geraakt met de Kruistochten" De kruistochten waren geen actie maar een reactie, op eeuwen van islamitische aanvallen op Europa

M7
M712 dec. 2018 - 17:25

@ Mostafa :" Waar staat in de Koran dat je ongelovigen mag doden ? " Hier staat dat dus en ook nog eens dat dit een positieve daad is : 2.191 En doodt hen (de ongelovigen), waar gij hen ook ontmoet en drijft hen uit, vanwaar zij u hebben uitgedreven; want vervolging is erger dan doden. 4.75 Laten derhalve zij die hun tegenwoordig leven voor hun leven in het hiernamaals willen offeren, voor de zaak van Allah strijden. En wie voor de zaak van Allah strijdt, hetzij gedood wordt of overwint, weldra zullen Wij hem een grote beloning geven. 4.100 En wie van zijn huis weggaat, zijn land verlatend terwille van Allah en Zijn boodschapper en de dood achterhaalt hem - zijn beloning bij Allah staat vast 4.101 Voorwaar, de ongelovigen zijn een openlijke vijand voor u 4.104 En toont geen zwakheid in de vervolging van dit (vijandige) volk. 8.12 Toen uw Heer aan de engelen openbaarde: "Ik ben met u; versterkt de gelovigen. Ik boezem ontzag in de harten der ongelovigen. Slaat daarom hun hoofd af en slaat alle toppen van hun vingers af." 8.17 Gij doodde hen niet, doch Allah was het, Die hen doodde. (<< dit levert hen een vrijbrief) 8.65 O profeet, spoor de gelovigen aan om te vechten. Als er twintig onder u zijn die stand houden, zullen zij tweehonderd overwinnen en als er honderd uwer zijn zullen zij duizend der ongelovigen verslaan, omdat zij een volk zijn dat niet wil begrijpen. 9.111 Voorzeker, Allah heeft van de gelovigen hun persoon en hun bezittingen gekocht in ruil voor het paradijs - zij vechten voor de zaak van Allah en zij doden en worden gedood - een onfeilbare belofte in de Thora en het Evangelie en de Koran. 48.29 Mohammed is de boodschapper van Allah. En zij, die met hem zijn, zijn hard tegen de ongelovigen en zachtmoedig onder elkander. Ik wil nog wel even verder zoeken voor je ..... Er staat nog net niet bij dat je , wanneer je een ongelovige doodt , je in het paradijs je 70 maagden krijgt toebedeeld. Overigens, in de Bijbel staan ook allerlei vreselijke dingen waar in het verleden ook naar gehandeld werd. Gelukkig leest de gemiddelde christen de Bijbel met enige luchtigheid en vooral naar het nu en niet naar de tijd waarin de Bijbel werd samengestedl.

Drijfzandkameel
Drijfzandkameel12 dec. 2018 - 6:51

Normaliter ga ik altijd met mijn gezin naar een kerstmarkt net over de grens in Duitsland maar die laat ik al een aantal jaren links liggen vanwege angst voor aanslagen van lieden die kerst niet erg kunnen waarderen, zo lijkt het.

1 Reactie
NuEffeNie
NuEffeNie12 dec. 2018 - 10:33

Ik snap het heel goed, maar dat is natuurlijk wel precies het beoogde doel van terreur.

Rara12
Rara1211 dec. 2018 - 21:10

Inmiddels is duidelijk dat het volgens de politie gaat om een terreur daad “Die Polizei geht von einem terroristischen Hintergrund aus.” https://www.welt.de/vermischtes/article185379052/Frankreich-Schuesse-auf-Strassburger-Weihnachtsmarkt-zwei-Tote-mehrere-Verletzte.html?wtrid=socialmedia.socialflow....socialflow_twitter