Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

[Docu] Het bange land

  •  
11-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hetbangeland.jpg
Deel 3 van de documentairereeks van de VARA en VPRO, 'De dag dat de wereld veranderde', over 9/11 en de tien jaar daarna
Vanuit een persoonlijk perspectief schetst Kees Schaap de geschiedenis van de woordenstrijd die uitbrak in Nederland na 11 september 2001. Volgens Europese polls was Nederland het bangste land in Europa. Die angst werd gevoed doordat in ons land de islam werd aangemerkt als de belangrijkste oorzaak van terrorisme. Dat impliceerde dat er ook een dreiging uit kon gaan van de moslims in Nederland.
In ons bange land begon er een islamdebat dat bijna 10 jaar woedde en dat soms zo emotioneel en grimmig werd dat er slachtoffers vielen. Drie spelers uit het islamdebat kijken terug op hun eigen rol daarin: Mohammed Cheppih, Mohammed Jabri en Afshin Ellian.
Osama Rushdi  was ook  een van die slachtoffers. Als asielzoeker in Zeeland werd hij opgejaagd en voor terrorist uitgemaakt. Hij moest  Nederland zelfs ontvluchten. Onlangs keerde hij voor het eerst sinds 23 jaar weer terug naar zijn geboorteland Egypte. Hij werd daar aanvankelijk op de luchthaven gearresteerd.  Maar eenmaal op vrije voeten werd hij onthaald als een held van de democratische revolutie.
Zondag 11 september, 20.10 uur op Ned. 2
Lees hier meer

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.