Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dochter van extreemrechtse Kremlin-ideoloog Doegin gedood bij bomaanslag

  •  
21-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3107 keer bekeken
  •  
ANP-453336443

De dochter van de extreemrechtse Kremlin-ideoloog Aleksandr Doegin is omgekomen bij een bomaanslag. De 30-jarige Darya Doegina reed zaterdagavond in de auto van haar vader nadat ze samen een bijeenkomst hadden bijgewoond. Vermoed wordt dat het explosief eigenlijk voor Doegin bedoeld was.

Uit forensisch onderzoek zou zijn gebleken dat de bom aan de onderkant van de auto was bevestigd. Het was de bedoeling dat Aleksandr Doegin ook in de auto zou zitten, maar die had na afloop van het evenement dat hij met zijn dochter bezocht, op het laatste moment zijn plannen gewijzigd. 

Doegin staat bekend als een van de voornaamste adviseurs van de Russische dictator Vladimir Poetin en is een vurig voorstander van de invasie van Oekraïne. Dochter Darya deelde de overtuigingen van haar vader en moedigde een Russische confrontatie met het Westen aan. Doegin vond na de aanval op de Krim dat het Kremlin nog niet ver genoeg was gegaan met het annexeren van grondgebied. Vader en dochter stonden beide op Amerikaansen en Britse sanctielijsten. 

Wie achter de aanslag zit is onduidelijk. De Russische overheid noemt Oekraïne als mogelijke schuldige, de Oekraïense overheid ontkent en zegt geen gebruik te maken van terreur ‘zoals Rusland doet’. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9322 aug. 2022 - 22:21

Lastig te zeggen wie er achter zit. Doegin is geen tactisch doelwit voor Oekraïne, maar aan de andere kant kunnen ze met een dergelijke aanslag wel twijfels en paranoia zaaien. Het zou inderdaad ook een Russische verzetsgroep kunnen zijn al betwijfel ik dat ergens ook. Een derde optie is dat het elementen van de Russische staat zelf is die deze aanslag heeft gepleegd. Er zijn facties in de hoogste Russische kringen die strijden om invloed.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2022 - 9:05

Dugin/Dugina was ook een relatief gemakkelijk target.

Proletarier
Proletarier22 aug. 2022 - 13:10

Goed levenslesje voor deze Doegin. Als je dood en verderf zaait is het dood en verderf dat je oogst.. En karma is een bitch.... Dit zie je wel vaker bij extreem rechtse figuren. Neem baudet die denkt iedereen de maat te kunnen nemen met zijn leugens haat en intolerantie en zodra hij daarop aangesproken word is hij het slachtoffer... Ik durf te wedden dat die Doegin nu ook baad in zijn eigen slachtofferschap.. Er komt niks goeds van extreem rechtse figuren....

Deugkeizer
Deugkeizer22 aug. 2022 - 11:21

Maarja het is mij na al die jaren wel duidelijker nu dat het communisme meer met eigenbelang te maken had dan met Karl Marx en antikapitalistisme. Het werd juist waar het tegen streed blijkbaar. 25 jaar geleden waren er al veel nazi sympatisanten die stelden dat nationaal socialisme en communisme hetzelfde waren. Het is wrang om te beseffen dat die lui wel ergens gelijk hadden…

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier22 aug. 2022 - 13:54

Het Rusland van nu, communistisch noemen is nogal gestoord.

Bouwman2
Bouwman222 aug. 2022 - 9:11

De aanslag op Rauter was toch geen moord? Dat was een daad van verzet.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9322 aug. 2022 - 22:22

Beetje andere situatie niet?

Paul250371
Paul25037122 aug. 2022 - 8:25

https://krapuul.nl/aanslag-op-doegina-opgeeist/ Citaat: "Wij, Russische activisten, militairen en politici, nu partizanen en strijders van het Nationale Republikeinse Leger, staan op tegen oorlogsstokers, rovers en onderdrukkers van de volkeren van Rusland! We verklaren president Poetin tot machtsoverweldiger en oorlogsmisdadiger die de grondwet heeft aangepast, een broederoorlog tussen de Slavische volkeren heeft ontketend en Russische soldaten de zinloze dood in heeft gestuurd. Armoede en doodskisten voor sommigen, paleizen voor anderen – al dit is de essentie van zijn beleid. Wij geloven dat mensen van wie de rechten ontnomen zijn het recht hebben om in opstand te komen tegen tirannen. Poetin zal door ons worden afgezet en vernietigd!" Ons doel is om de vernietiging van Rusland en zijn buren te stoppen, om de activiteiten te stoppen van een handvol Kremlin-zakenlieden die ons rijkdom leegzuigen en misdaden plegen in binnen en buiten het land.

2 Reacties
TeeJee2
TeeJee222 aug. 2022 - 8:58

De vraag is echter hoe groot de groepering is en/of zal worden. Dat is nogal bepalend voor hun toekomst.

Deugkeizer
Deugkeizer22 aug. 2022 - 11:06

“tussen de Slavische volkeren heeft ontketend en Russische soldaten de zinloze dood in heeft gestuurd.” Mooie woorden hoor krijg er tranen in mijn ogen van. En dat die geschiedsvervalsing pleegt door extreem nationalisme en de Sovjet-Unie met elkaar in verband te brengen. Zou ik ook nog zeggen. Blijkbaar was Putin het gewoon zat met al zijn trucjes om het west Europese moreel onderuit te halen en moest die op ten duur zelf wel heulen met rechts om zijn falen maar niet in te zien. Eigenlijk is Putin de ultieme Judas van zijn eigen volk!

Miss Piggy
Miss Piggy22 aug. 2022 - 7:28

Het laatste nieuws wat ik over deze aanslag zie is dat dit een interne Russische groepering is die hiervoor verantwoordelijk is. Een groepering die fel tegen het bewind van Poetin is en o.a. Doegin verantwoorlijk stelt voor het onnodige bloedvergieten.

oproerkraaier
oproerkraaier22 aug. 2022 - 5:19

Die dochter, een fanatiek nationalist, is gewoon het slachtoffer van de door haar vader aangehangen oorlog. Thiery Baudet, onze nationale schande, werd overigens helemaal de hemel in geprezen door deze fascist: https://kafka.nl/media/poetin-adviseur-aleksandr-doegin-baudet-is-ticket-voor-de-toekomst/

oproerkraaier
oproerkraaier22 aug. 2022 - 5:14

NRC over baudet en dit sujet: https://kafka.nl/media/poetin-adviseur-aleksandr-doegin-baudet-is-ticket-voor-de-toekomst/

Mohawk2
Mohawk222 aug. 2022 - 1:02

Ik kwam zojuist een quote tegen van Dugin: "Citizens of countries are just an expendable resource for the benefit of geopolitical ambitions" Waarvan acte en de ironie...

Abdu
Abdu22 aug. 2022 - 0:25

Ik heb zo’n gevoel dat met allerlei aanwijzingen de aanslag op en terror van een journaliste wordt hier goedgepraat. Ben ik de enige met zo’n indruk?

1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head22 aug. 2022 - 7:54

Beste Abdu, heb waardering voor je reacties hier op dit forum, zoals die op de opinie over de aanslag op Salman Ruhsdie. @Pater gaf later ook nog ééns een klap op de spijker z,n kop, namelijk de "Wil tot Macht", en taal is daarbij, binnen het mensdom, een dominant stuk gereedschap, die keer op keer de verlichting uitwisselt voor (beeld)vormen van religie. Ter info, Boeren zijn Terroristen en Terroristen zijn Partizanen. Nog wat `Nederlandse´ Taalles uit de geest van deze tijd gegrepen. Ziek = Goed Dom = Wetenschappelijk Narcisme = Liefde Ineenstorting = Vooruitgang Gevoel = Feit Meningsverschil = Agressie Context = Vertroebeling Feit = Opvatting Woke = Goed Goed = Rechts En iemand overslaan=racisme Radiohead ~Lucky ~ (1984 clip) https://www.youtube.com/watch?v=DstkyPnFJhY Fijne dag.

Deugkeizer
Deugkeizer21 aug. 2022 - 20:39

Het is toch bizar om te lezen hoe zo'n extreem rechtse man als Doegin zoveel invloed kan krijgen. Sowieso als je al ziet hoeveel politieke medestanders die heeft. Dan lijkt het mij dat anno 2022 extreem rechts en racisme nooit weg zijn geweest. Ik krijg er rillingen van als ik lees en zie dat ik het zo onderschat heb. Ook Baudet schijnt een paar keer met hem in aanrakingen te zijn geweest en ze gebruiken ook dezelfde bewoordingen. Het meest trieste vind ik nog dat een anti-communist tijdens de sovjetunie nu ineens veel invloed heeft in Rusland, maar blijkbaar ook nog verlangens kan oproepen bij mensen naar de Sovjetunie. Als ik er aan denk dan slaan alle radertjes in mijn hoofd op hol. Snap er niks van. Blijkbaar wisselen mensen sneller van voorkeur dan ik ooit voor mogelijk hou. En dan ook nog Ukraine aanvallen omdat er nazi's zitten...Alle gekheid op een stokje hoor. Nou ik ben benieuwd wat de dood van zijn dochter teweeg gaat brengen.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 aug. 2022 - 10:00

Burgers uit de weg ruimen geeft mij een ongemakkelijk gevoel. Net als haar moeder, de filosofe Natalia Melentyeva, was Darya Dugina ook een extreem rechtse politieke activist. Zij was oa. hoofdredacteur van een Russische (desinformatie) website United World International. Of dat haar tot journalist maakt is twijfelachtig. Een ondersteuner van vader Dugin's krankjoreme ideologie, maar voor zover ik weet nog steeds een burger.

M. Grootendorst
M. Grootendorst22 aug. 2022 - 10:24

Dus indertijd een aanslag op Goebbels -ook een burger- had je ook een ongemakkelijk gevoel gegeven? Deze types vragen er om. Een prima opruiming, jammer dat pappa er niet naast zat. Mijn vader zei altijd: met een fascist praat je niet, die schiet je dood.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 aug. 2022 - 12:45

Aleksandr Dugin zit niet in het Kremlin en zijn dochter ook niet.

Deugkeizer
Deugkeizer22 aug. 2022 - 13:08

@DanielleDefoe: Volgens mij wel toch. Hij zit daar toch in het parlement of de doema?

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 aug. 2022 - 21:54

Volgens Pjotr Sauer heeft hij nooit een staatsfunctie gehad. Hij wordt/werd ook niet beveiligd. Hij is een academicus met een groot internationaal netwerk. Enige tijd verbonden geweest aan de Uni van Moskou en schrijver van boeken waarin hij zijn geopolitieke visioenen uiteen zet. Kennelijk ook een geliefd spreker op conferenties buiten Rusland.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop121 aug. 2022 - 18:14

Wie achter de aanslag zit is onduidelijk. De Russische overheid noemt Oekraïne als mogelijke schuldige, de Oekraïense overheid ontkent en zegt geen gebruik te maken van terreur ‘zoals Rusland doet’. Even afwachten dus wie de moordenaars zijn. En wat de moordenaars met hun moord als reactie daarop willen uitlokken. Dat Oekraïne stelt geen geen gebruik te maken van terreur zoals Rusland doet pleit ze natuurlijk niet vrij. De Oekraïense Azov terreur die al jaren gevoerd wordt tegen de bevolking in Oost Oekraïne sluit immers geen enkele vorm van terreur uit.

4 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer21 aug. 2022 - 20:42

Haar(of zijn verdriet) dood heeft voor het westen heel veel strategisch belang. Of we het ooit zullen weten is onzeker. Maar ik acht de kans erg groot dat het westen er een groot aandeel in heeft gehad.

Mohawk2
Mohawk222 aug. 2022 - 0:26

Maar Kip vergeet voor het gemak maar even dat de aanslag ook kan komen van Russen die het terreurbewind van Putin en zijn cronies (zoals Dugin) zat zijn... Of is Kip van mening dat Rusland het arbeidersparadijs is waar misstanden, hypocrisie en uitbuiting als in het door Kip zo verfoeide Westen niet voorkomen?

Deugkeizer
Deugkeizer22 aug. 2022 - 12:41

@Mohawk2: Zou kunnen maar het lijkt mij logischer en vanzelfsprekender dat deze daad is gepleegd door mensen buiten Rusland, omdat het verzet in Rusland vermoedelijk nog heel klein is. Dit doel is duidelijk uitgekozen om te laten zien dat de Russische parlementsleden flirten met extreem rechts. Daarbij is de daad vanuit Ukraine bevestigd door iemand die zegt namens een Russische rebellengroep te spreken. Waarschijnlijk is het een daad van Ukraine met behulp/ondersteuning van amerikaanse veiligheidsdiensten om meer verzet te krijgen in Rusland.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9322 aug. 2022 - 22:25

"De Oekraïense Azov terreur die al jaren gevoerd wordt tegen de bevolking in Oost Oekraïne sluit immers geen enkele vorm van terreur uit. " Schei toch uit met die Russische propaganda

Phantom3
Phantom321 aug. 2022 - 16:32

Je dochter voor je ogen vermoord zien worden... dat gun je niemand. Zeker niet als het voor jou bedoelt was.

2 Reacties
HenryHansen
HenryHansen21 aug. 2022 - 18:20

Het was haar eigen auto.... dus wellicht een bewuste aanslag. Nog steeds heel erg.

Vervatte
Vervatte21 aug. 2022 - 19:23

Oorlog is heel vervelend...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 aug. 2022 - 15:57

De eerste gedachte die bij me opkwam na dit best wel schokkende incident, is dat de Russen nu gaan beweren via uitlekkanalen dat de CIA er achter zit. Waarom? Zulks om de rapen nu helemaal gaar te braden voor het nakende Oost-West theaterspektakel.

2 Reacties
EenMening3
EenMening321 aug. 2022 - 17:07

Het is waarschijnlijk een false flag operatie van dictator Poetin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2022 - 9:08

Dugin vond Putin een slapjanus. Dus wie weet.

Jopie666
Jopie66621 aug. 2022 - 15:29

Het begint er op te lijken dat een gedeelte van de Russische bevolking waarvan ik denk ook goed getrainde mensen in Rusland gewapend in opstand komen. Want alle branden en bommen in Rusland kan nooit het werk zijn van alleen maar Oekraïne.

Gompie2
Gompie221 aug. 2022 - 15:13

Voor zo’n actie heb je heel goede inside-informatie nodig. Die verwacht je toch eerder bij opponenten van de Russische ‘speciale militaire operatie’ in eigen kringen. Volgens mij rommelt 't in het Kremlin.

Bouwman2
Bouwman221 aug. 2022 - 14:23

Het komt me plausibel voor de dat Ukraïne zich niet bezig houdt met terrorisme. Maar dat er lieden zijn die Putin en zijn kliek haten ligt in de rede.

r v b
r v b21 aug. 2022 - 14:12

Of een bom nu door een vliegtuig gegooid wordt of onder een auto geplakt maakt niet uit. Rusland is een oorlog begonnen, dit was een legitiem doelwit of collateral damage. Niks aan de hand dus.

2 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot21 aug. 2022 - 19:51

Het is een burger dus geen doelwit. Maar zowel vader als dochter waren voor deze oorlog en wilde graag andermans kinderen de vleesmolen in jagen, voor hun grote droom. Heel rouwig kan ik er niet om zijn.

r v b
r v b22 aug. 2022 - 6:34

collateral damage dus. En dat mag gewoon. Als een nederlandse piloot een bom gooit en er komen burgers om dan komt hij ook niet voor de rechter wegens moord.

Flix
Flix21 aug. 2022 - 13:57

Doegin zal wel wat nieuw filosofisch inzicht opdoen, putin de kleine zal de longen uit z,n lijf gaan gillen over wraak en het is de schuld van het van het westen. Geeft wel denken wanneer de top dogs in hun eigen hoofdstad niet meer veilig zijn .

Vervatte
Vervatte21 aug. 2022 - 13:02

Foutje...