Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

'Docente doodgepest door collega's'

  •  
22-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stoel.jpg
Vrouw schrijft afscheidsbrief en maakt einde aan haar leven ... School ontkent pesterijen, expert noemt praktijken 'gruwelijk'
De Limburger schrijft op de voorpagina een schokkend verhaal over de 51-jarige docente Caroline Dijkman die zichzelf eerder deze maand van het leven beroofde. In een afscheidsbrief, gericht aan de krant, vertelt ze hoe haar collega’s haar tot wanhoop dreven.
De verantwoordelijke schoolbestuurder van het Sint Maartenscollege in Maastricht zegt dat de zaak in 2012, het jaar waarin de docente zich ziek meldde als gevolg van de pesterijen, te hebben onderzocht maar dat er geen bewijzen voor haar beschuldigingen te vinden waren. Er werd mediation aangeboden om haar weer aan het werk te krijgen maar die weigerde ze. Volgens haar echtgenoot betrof die mediation de slechte werksfeer, niet de pesterijen.
RTEmagicC_limb.jpg
Een door Dijkman ingeschakelde deskundige, Bob van der Meer, onderzocht de zaak en kwam twee weken voor haar dood tot de conclusie dat ze gruwelijk is gepest. Het gebeurde vooral tijdens vergaderingen. Die werden bijvoorbeeld zo gepland dat zij er niet bij aanwezig kon zijn. Vervolgens kreeg ze dan het verwijt dat ze er niet was. Andere afwezige collega’s viel die behandeling niet ten deel. De stichting Stop Pesten Nu herkent de verhalen als duidelijke pestmethode.
De echtgenoot van Dijkman zegt dat zijn vrouw veranderde van een vrolijke vrouw in iemand die ‘op het ravijn afging’. Hij vond de brief met het verzoek deze aan de krant door te sturen. “Door hier aandacht voor te vragen heeft haar dood misschien toch nog iets positiefs teweeggebracht,” zegt hij tegen de krant.
Minister Asscher heeft eerder dit jaar een campagne gestart tegen pesten op het werk, een zwaar onderschat fenomeen dat veel slachtoffers maakt en bijna een miljard aan ziekteverzuim kost.
cc-foto: Jen R

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

CliffClavin1993
CliffClavin199322 aug. 2015 - 11:20

Te erg voor woorden, dit verhaal - je denkt: dat zijn volwassen mensen, die dit op hun geweten hebben; en die mensen worden geacht kinderen te onderwijzen, wat ook in zekere zin opvoeden is, en een voorbeeld te vormen voor de pupillen die aan hen toevertrouwd zijn. Dat ze psychiatrisch ziek zijn, dat is evident; en het schoolbestuur schittert door totale onverschilligheid. Ik vrees dat campagnes van de overheid hier niets uitrichten. Het gaat om een fundamenteel kwaad dat in de pesters huist. Je kunt het buitengewoon infantiel noemen, of psychopathie, gewetenloosheid.

AnonymousNL2
AnonymousNL222 aug. 2015 - 11:20

Vreselijk dat vermeende pesterijen onder “volwassenen” nog steeds niet serieus worden genomen. Mocht de docente daadwerkelijk (weg)gepest zijn - dat is voor ons als buitenstaanders niet te controleren - dan is het een schande dat daar verder niets mee gedaan is. Hoe dan ook, het blijft een tragisch einde, zelfdodingen van dergelijke aard.

BasVV
BasVV22 aug. 2015 - 11:20

Een heel triest verhaal. Je komt er nooit achter wat nu waarheid is. De andere leraren zullen zich in alle onschuld wassen.

Bernie2
Bernie222 aug. 2015 - 11:20

Dieptriest. Het gruwelijke feit dat de smeerlappen met de pesterijen doorgaan tot er (in dit geval) de zelfdoding op volgt maakt de daders, handlangers, wegkijkers en verantwoordelijk leidinggevenden tot op het bot medeverantwoordelijk. En schiet bij mij een term als doodslag door het hoofd. Een exces? Welnee. Dagelijkse kost. Kinderen onderling en volwassenen. Naast meldpunten zou er wat mij betreft eventueel ook in juridische zin eea. aan gedaan moeten kunnen worden. A-sociaal gedrag waar daders nooit mee mogen wegkomen.

Nikos2
Nikos222 aug. 2015 - 11:20

Zo ken ik nog wel een school... Met de directeur voorop. Maarja zo werk je wel mensen weg, die je weg wil hebben.

JanB2
JanB222 aug. 2015 - 11:20

De mensen die gepest worden zijn doorgaans veel te netjes en integer en hebben het nakijken als ze worden belaagd door een zootje psychopaten (want dat zijn het). Verander zou ik zeggen: no more Mr. Nice Guy. Sommige mensen verdienen je integriteit simpelweg niet.

Jorrt88
Jorrt8822 aug. 2015 - 11:20

Ik ben ontzettend gepest in mijn jeugd, ik snap echter niet hoe dit alleen tot zo'n keuze kan leiden. Het lijkt mij dat er meer dan 1 factor in haar leven dit veroorzaakt hebben. Ze was tenslotte al sinds 2012 niet meer op haar werk geweest. Het schoolbestuur is duidelijk met de kop in het zand gedoken. Wij zien niks, dus bestaat het niet. Stel je voor dat je problemen moet tackelen zeg... pfff.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten22 aug. 2015 - 11:20

Minister Asscher heeft eerder dit jaar een campagne gestart tegen pesten op het werk, een zwaar onderschat fenomeen dat veel slachtoffers maakt en bijna een miljard aan ziekteverzuim kost. OK we gaan pas wat aan dit fenomeen doen als het geld kost? Typisch Nederland...

OlavM
OlavM22 aug. 2015 - 11:20

Een bijzonder trieste geschiedenis. De betrokken vrouw heeft een afscheidsbrief geschreven, waarin ze blijkbaar beschrijft hoe ze alles ervaren heeft, en daarom moet die sowieso serieus worden genomen. Pesten behoort tot de meest vernederende, ontmenselijkende en pijn veroorzakende activiteiten. Het kan nauwelijks ernstig genoeg worden opgevat. Dit geldt wat scholen betreft evenzeer voor de leerlingen.

Brauswasser
Brauswasser22 aug. 2015 - 11:20

Nou is het woord “COLLEGA” al in 1995 uit het woordenboek gehaald en weten wij niets meer van zijn/haar thuissituatie. Niet hoe zijn/haar partner heet, of ze wel/niet kinderen heeft, etc.. Het is gewoon de wereld geworden van ieder voor zich en God voor ons allen. Hard en zakelijk. De uren die je werkt, krijg je betaalt en meer is er niet. Niet mijn uitvinding. De sterke karakters overleven en de rest valt uit de boot.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 aug. 2015 - 11:20

Pesten is een nationale hobby in Nederland. Er is zelfs een politieke beweging voor opgericht.

Roberti
Roberti22 aug. 2015 - 11:20

Ik vraag me weleens af hoeveel werkelozen nooit meer aan de slag willen door dit soort ervaringen.

Freeman2
Freeman222 aug. 2015 - 11:20

Pesterijen en specifieker groepspesterijen zijn er inderdaad typisch nationaal sport geworden die met onze nationale cultuur nauw verbonden zijn. Misschien juist als collectieve hobby waarvan deze vrouw helaas het slachtoffer van geworden is. Engelstaligen kennen in dergelijke geval waar een hele groep zich sluw tegen de gepeste persoon opstelt de uitdrukking "collectieve torture" dat in sterk sociaal context wordt gebruikt. Het is hoogste tijd dat psychologen zich over dit fenomeen gaan buigen en net als in het geval van discriminatie passende regels gaan opstellen voor het waarnemen, ontdekken en blootleggen van deze mensendoden fenomeen. Tenslotte elke discriminatie begint met pesten en het is uiterst bedenkelijk dat er geen maatregelen tegen het pestvolk en groepen genomen wordt.

Minoes2
Minoes222 aug. 2015 - 11:20

Er zijn geen onafhankelijke bedrijfsartsen meer. UWV gaat altijd af op bedrijfsartsen wat je zelf ook aanvoert ( tastbaar) doet er niet toe. Ook vertrouwenspersonen zijn aangesteld door de school en hebben blijkbaar zwijgplicht, contract niets te ondernemen wat ten nadele komt van de school. De school is bang de ' goede' naam te verliezen en zal er alles aan doen het in de doofpot te stoppen, ze gaan daar veelal zeer ver in. Proberen slachtoffer bijna standaard als ' probleemgeval' neer te zetten en het op een slechte werkrelatie te gooien. Leerkrachten waren 3 jaar geleden met de vele reorganisaties op scholen bang hun eigen baan te verliezen, gevolg zwijgen. Door fusies zijn vele scholen onder een bestuur gekomen waardoor het moeilijk is werk te vinden onder een ander bestuur. Wat doet dat alles met vertrouwen van de slachtoffers? Dat heeft veelal een grote impact. door groot gevoel van machteloosheid en rechteloosheid. Tastbare bewijzen doen er niet toe als niemand wenst ernaar te kijken. Het schoolwereldje, mediators etc. hebben niet zelden een groot ons kent ons gehalte. De school stelt ze aan. Voorwaarde voor ontslag met enige vergoeding is veelal daar hebben we hem alweer; zwijgplicht. Het is een en al doofpot.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2015 - 11:20

Zelfmoord omdat je op je werk gepest wordt? Waarom veranderde ze in godsnaam niet van baan?

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew22 aug. 2015 - 11:20

Dat gaat tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk als je denkt.

Nuanimo
Nuanimo22 aug. 2015 - 11:20

U vindt dat ze van baan had moeten veranderen. Dan was het probleem opgelost.

Armagaddon
Armagaddon22 aug. 2015 - 11:20

>>> Citaat: Vrouw schrijft afscheidsbrief en maakt einde aan haar leven ... School ontkent pesterijen, expert noemt praktijken 'gruwelijk'... >>> Stuitend....diep....diep...triest een mooi voorbeeld voor onze jeugd met het vermerk dat de school een falend achterbakse misdadig onverantwoordelijke instelling heeft en het stuitend falend bestuur dat na onderzoek subiet het het overgegooid moet worden vanwege mismanagement en het verzaken van plichten voortvloeiend uit hun primaire taak als bestuurders....dat krijgt nog een staartje....als de familie van de de docente een procedure aanspant...

1 Reactie
jacbs
jacbs22 aug. 2015 - 11:20

Haar echtgenoot zegt......... De door haar ingeschakelde deskundige zegt ....... Het schoolbestuur zegt ....... Ik ben benieuwd wat een onafhankelijk onderzoek zou opleveren. Nadat ik het rapport zou hebben gelezen zou ik een overwegen om een mening te geven.

Chopper2
Chopper222 aug. 2015 - 11:20

Ach ook meegemaakt, maar ik heb een andere remedie. Baan kwijt dat wel, maar de schoften die het veroorzaakten zweten nu na 10 jaar nog steeds peultjes. https://www.youtube.com/watch?v=Zj7h9VPEL9E Voor deze mevrouw was dat geen optie maar als ik haar man zou zijn dan was toch echt al veel eerder de pleuris uitgebroken. Ik zou ze tot in de hel achtervolgen.

1 Reactie
BasVV
BasVV22 aug. 2015 - 11:20

Hoe vind je die filmpjes elke keer.

pietdeg2
pietdeg222 aug. 2015 - 11:20

Toch een merkwaardig verhaal: drie jaar na het wegpesten zelfmoord plegen. Helaas roept de berichtgeving weer eens meer vragen op dan er antwoorden worden gegeven.

2 Reacties
tomaatnet
tomaatnet22 aug. 2015 - 11:20

Piet kun jij in het hoofd van het slachtoffer kijken? Kijk jij nu niet zelf weg net als het schoolmanagement? Dan ben jij er zelf onderdeel van.

Chopper2
Chopper222 aug. 2015 - 11:20

Pesten heeft een enorme impact, het kan iemand in een neerwaartse spiraal gooien. Al helemaal als zo iemand erg gevoelig is. En die mensen zijn er, erg kwetsbaar en niet het vermogen om zichzelf te verweren. Ze had denk ik psychologische hulp nodig, om haar uit die spiraal te halen. Maar dan nog, als het jou zou gebeuren, of mij dan rammen we de klootzakken op hun bek, in ieder geval gaan we terug vechten. Sommige mensen kunnen dat niet en dus moet je voorzichtig zijn met mensen ze kunnen zo kwetsbaar zijn. Een triest verhaal, het had niet gehoeven.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2015 - 11:20

Dit is weer een van de gebieden die moreel zeer helder en juridisch zeer vaag zijn, maar het is aan te bevelen om zowel de pestkoppen als de meelopers en wegkijkers als zodanig aan te duiden.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo22 aug. 2015 - 11:20

Niet zo goed bedacht: Je kunt heel eenvoudig "de pestkoppen als de meelopers en wegkijkers als zodanig aanduiden." Zelfs in juridische zin is dat een fluitje van een cent. Het probleem zit `en natuurlijk in het bewijzen dat iemand als pestkop, als de meeloper en wegkijker aangeduid kan worden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 aug. 2015 - 11:20

Ik zou dit eerder als moord willen kwalificeren dan zelfmoord, en natuurlijk wast iedereen z’n handen in onschuld, ik hoop dat dit voorval de daders tot in lengte van dagen niet aflatend mag achtervolgen, ik heb overigens geen hoge dunk van Limburg, mogelijk heeft die mentaliteit met dit voorval te maken.

2 Reacties
boosje
boosje22 aug. 2015 - 11:20

Drie keer raden: jij woont in de almachtige, alwetende en perfect functionerende Randstad zeker? Godmiljaar, de paternalistische houding tegenover alles daarbuiten is onuitroeibaar! Hoe komt het dat het zuiden zich nog steeds niet bij Vlaanderen heeft aangesloten en zich nog altijd een behandeling als wingewest moet laten welgevallen?

Zjenny
Zjenny22 aug. 2015 - 11:20

Limburg is ook tweetalig...er word een dialect gesproken dat jij niet verstaat. Achterlijk volk he? LOL

Ikkyu
Ikkyu22 aug. 2015 - 11:20

Triest, maar meer vragen dat antwoorden door dit verhaal. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de vrouw labiel/depressief was door meer dan alleen de pesterijen, of dat misschien het feit dat ze niet goed lag bij de anderen ook oorzaken had in haar geestelijke gesteldheid. Waarom is ze al drie jaar thuis zonder dat er stappen zijn ondernomen. Als ze geen bemiddeling accepteerd dan ga je op een gegeven moment toch over tot of een rechtszaak, of ontslagprocedure, of een wederszijdse beeindiging van het dienstverband met een behoorlijke vergoeding? Waarom heeft ze aangeboden bemiddeling geweigerd? Waarom op een gegeven niet gewoon verder gaan met je leven en een andere baan zoeken?

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo22 aug. 2015 - 11:20

Al uw "waaromvragen" richten zich, nogal eenzijdig op "de vrouw". En dat omdat u "zich niet aan de indruk kunt onttrekken".

TruusBeek
TruusBeek22 aug. 2015 - 11:20

Ook mijn idee. Te veel feiten van een kant

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten22 aug. 2015 - 11:20

Uiteraard zullen alle procedures correct gevolgd zijn...

1 Reactie
Minoes2
Minoes222 aug. 2015 - 11:20

" Uiteraard zullen alle procedures correct gevolgd zijn..." Inderdaad waarschijnlijk intimidatie door schoolleiding en bestuur met medewerking van bedrijfsarts en UWV? De vertrouwenspersoon moet zwijgen of zwijgt. Onze wetgeving stelt op dit vlak helemaal niets voor, gerechtelijke stappen leveren op deze manier nooit iets op. Daar zou de overheid iets aan moeten doen. In België heeft dit veel meer prioriteit.

zweistein
zweistein22 aug. 2015 - 11:20

Belangrijke is ook de vraag hoe de leerlingen over haar dachten. Als ze daar een goede verstandhouding mee had, zou het misschien nog dragelijk zijn geweest.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo22 aug. 2015 - 11:20

Die vraag lijkt me uiterst irrelevant: Ze heeft besloten een eind aan haar leven te maken en dat besluit uitgevoerd.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2015 - 11:20

Dat soort treiteren=pesten gebeurt overal, niet alleen op scholen, maar ook in overheidsdiensten. Ik weet van een mevrouw die op het Ministerie van Verkeer en Waterstaat deskundig is weggetreiterd. Het is al een jaar of 35 geleden, maar ik herinner me haar geval met name erg goed. Middelen: de voor haar bedoelde ambtelijke post verstoppen zodat ze niet kon reageren op dringende vragen. Of telefoontjes met vragen niet doorgeven. Zodat er klachten over haar kwamen van andere instanties. Of haar niet vragen voor een verjaardagsviering. Of haar negeren in de kantine Of over haar roddelen omdat ze na de dood van haar vader een paar dagen van de kaart was en luidop zeggen dat ze "een slaatje sloeg uit haar vader's overlijden".(Hoe godverlaten bot ben je dán) Ik had haar in mijn praktijk en ze ging er bijna aan stuk. Tja. Er is duidelijk in al die tijd nog niets geleerd. Het gebeurt dus kennelijk nog steeds.

1 Reactie
Haastig
Haastig22 aug. 2015 - 11:20

willem vandelden, zo 23 augustus 2015 13:37 Het is uiteraard best mogelijk dat uw klant gepest werd. Het is echter ook mogelijk dat het gepest worden in haar hoofd zat en niet in de werkelijkheid. Ik ben zelf wat kritischer geworden nadat ik/we door een collega beticht werd van pesten. Het betrof een collega die inderdaad niet heel erg populair was omdat ze zich nogal vreemd gedroeg, maar desondanks niet gepest werd. Nadat ze in het openbaar, buiten werk flipte, toen ik haar tegenkwam en vroeg waar ze gebleven was na een bedrijfsuitje (en we met een volle bus hadden staan wachten omdat we haar misten in de bus), en de volgende poeslief deed, met haar gesproken om er achter te komen dat ze zich o.a. door mij gepest voelde. Ik kan je verzekeren dat ik haar beslist niet gepest heb en nadat ik haar vroeg om voorbeelden kon ik echt alleen maar vaststellen dat ze kennelijk eerder in haar leven beschadigd was. Haar klachten: 1/Ze was niet gevraagd om aan tafel te komen zitten, waar "wij" zaten. Dat klopt. Ik was ook niet gevraagd om aan betreffende tafel te komen zitten, net zo min als de andere colloga's: we zijn gewoon gaan zitten. 2/ We hadden haar niet betrokken in het gesprek tijdens de busrit. Dat klopt. Een collega die haar neus direct in een tijdschrift steekt en niet/nauwelijks opkijkt en kortaf reageert op een vraag tijdens het lezen, wordt daarna inderdaad niet meer in het gesprek betrokken omdat ze non verbaal te kennen heeft gegeven niet te willen deelnemen aan dat gesprek. 3/ Ik zou tijdens één van onze koffiepauzes belachelijk hebben gemaakt want ik had een verhaal verteld over een cursus buiten de deur waar ik in de vroege ochtend door een deelnemer was doorgezaagd over een nogal saai onderwerp. Dat was niet bedoeld als lollig verhaal, nee, het was een steek onderwater om in de groep te zeggen dat zij saai was. + meer van dat soort voorbeelden -> dat was het moment dat ik voor het eerst dacht dat ze echt geschift was, en kennelijk een enorm ego had: hoe kom je erbij elk verhaal op jezelf te betrekken en te denken dat je collega's zo met je bezig zijn. Want, ik kan je verzekeren dat ik bij geen van die verhalen aan haar had gedacht, laat staan dat het een "geheime" steek onder water was. Het lullige was dus dat het niet uitmaakte wat wij wel of niet zeiden of deden, maar hoe zij dat met haar verwrongen gedachten interpreteerde. Hoewel ik medelijden had met haar, was dat wel het moment dat ik me van haar distantieerde: geen zin in iemand die haar eigen onzekerheden projecteert op anderen en hen daarmee/daarom beschuldigd. Dat is later ook gebeurd op een andere afdeling: in problemen brengt wegens beschuldigingen van pesten. Ja, er wordt echt wel gepest, maar soms zit het ook alleen in iemands' eigen hoofd en niet in de werkelijkheid. Ik neem in ieder geval niet meer zonder meer aan dat er gepest wordt, als iemand claimt dat hij/zij gepest wordt.