Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

DNB wil maximale grootte voor banken

  •  
12-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Knot_300
Ook de Nederlandse banken zijn volgens Klaas Knot te groot 
De Nederlandse Bank vindt dat er een bovengrens moet komen aan de omvang van Europese banken. Daarmee moet worden voorkomen dat banken te groot worden om ordentelijk failliet te laten gaan als dat nodig is.
Dat schrijft NRC. De Nederlandse Bank waarschuwt in haar vandaag gepresenteerde jaarverslag dat juist de Europese bankenunie een nieuw potentieel risico met zich meebrengt. NRC legt uit hoe dat zit:
Sinds afgelopen november ligt het toezicht op de 120 belangrijkste Europese banken niet meer bij nationale toezichthouders zoals DNB, maar bij de Europese Centrale Bank (ECB). Hieronder vallen ook de drie grote Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN Amro. Voor alle banken gelden nu dezelfde eisen. Bovendien heeft de ECB de banken tevoren grondig doorgelicht. Banken die over onvoldoende kapitaalreserves beschikten, werden gedwongen die aan te vullen. Bij elkaar schept dit een klimaat voor fusies en overnames. “Dat kan snel gaan als het economisch beter gaat”, zei Knot vanmorgen tijdens een persconferentie.
Ook de Nederlandse banken zijn volgens Knot te groot. Tezamen hebben zij nu al ruim driekwart van de bancaire markten voor hypotheken, bedrijfskredieten en spaargeld in handen. Dat maakt de kans op instabiliteit van hun dienstverlening relatief groot, zegt DNB. Bovendien is de Nederlandse bankensector relatief groot ten opzichte van de nationale economie. Zowel ING als de Rabobank hebben een balanstotaal dat groter is dan het bruto binnenlands product.
In de Verenigde Staten is dit jaar een limiet ingevoerd. Banken mogen niet meer dan 10 procent van alle uitstaande leningen in handen hebben. Knot vindt dat ‘de relevante Europese beleidsmakers’ zich hier op korte termijn over zouden moeten beraden.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Armagaddon
Armagaddon12 mrt. 2015 - 15:52

>>> Zeer goed idee...dat eerder geïmplementeerd moest worden. dan echter de banken syndicaten ook werkelijk beter in de gaten houden en vooral controleren...!!

Spelchecker2
Spelchecker212 mrt. 2015 - 15:52

De vinger op een hele zere plek! Nu nog de Tobin taks invoeren en er verandert eindelijk echt iets essentieels ten goede in de financiële wereld.

Armagaddon
Armagaddon12 mrt. 2015 - 15:52

>>> Politieke gewetens vraag, waarom is dit politiek nog steeds niet geïmplementeerd...?? >>> Blijkt weer: Ook politieke praatjes vullen geen gaatjes, maar maken problemen alleen maar groter...!! 31 JANUARI 2012 NIEUWS POLITIEK PVDA EN SP: BONUSVERBOD VOOR ALLE BANKEN EN VERZEKERAARS https://www.sp.nl/nieuws/2012/01/pvda-en-sp-bonusverbod-voor-alle-banken-en-verzekeraars

jvanhall
jvanhall12 mrt. 2015 - 15:52

@ArnoldOutlook: "Zolang een bank niet aan een of ander staatsinfuus hangt mag deze zo groot worden als mogelijk. Maar niet om hulp zeuren als de bank om dreigt te vallen !" Wel eens gehoord van Too Big To Fail??!

brains22
brains2212 mrt. 2015 - 15:52

Braak neigingen van de loonsverhogingen bij de I N G bestuurstop !! Getverdemme, walgelijk gewoon. Laten we als signaal ons geld verplaatsen !!! Oproepen om je geld van de bank te halen mag niet, maar verplaatsen naar een andere bank -weg van de ING dus- kan ook een goed signaal zijn!

BertF2
BertF212 mrt. 2015 - 15:52

De SP pleit hier al jaren voor, dus ook volgens Blok kan dit voorstel niets goeds betekenen. Waarom hij er dan toch mee komt, is een raadsel.

1 Reactie
Kilted
Kilted12 mrt. 2015 - 15:52

Blok?

opmerker
opmerker12 mrt. 2015 - 15:52

Stel je voor dat alle landen het voorbeeld van Ijsland volgen. Alle banken nationaliseren. Dit dreigt te komen met Griekenland als opvolger.

1 Reactie
lembeck
lembeck12 mrt. 2015 - 15:52

Misschien is dat juist goed. Kijk naar IJsland.