Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DNB: Ontzie ouderen bij ontslagrecht

  •  
15-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-KlaasKnot_300.jpg
Ook wil Knot dat flexibel werknemers meer rechten krijgen
Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank (DNB) roept werkgevers en vakcentrales op ouderen te sparen bij het versoepelen van het ontslagrecht.
In het Financieele Dagblad zegt Knot dat er echt iets moet gebeuren met het ontslagrecht. Hij wil dat er onderscheid wordt gemaakt tussen oudere werknemers en jong personeel. De jongere generatie verdient volgens hem minder ontslagbescherming dat ouderen.
Vrijdag komen werkgevers en vakcentrales voor het eerst formeel bijeen om te onderhandelen over een sociaal akkoord. De vakcentrales zien grote problemen in het versoepelen van het ontslagrecht.
Knot wijst er in zijn advies op dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen ‘oude en nieuwe’ gevallen:
Als je oudere werknemers vandaag ontslagrechten zou afnemen, kunnen ze waarschijnlijk niet meer profiteren van de volgende hoogconjunctuur. En dat is de fase waarin ondernemers meer mensen zullen durven aannemen. Ik wil ook oog hebben voor de sociale vangnetfunctie van het ontslagrecht. Ik zou daarom zoeken naar een modus waarin we bewust een onderscheid maken tussen oude en nieuwe gevallen.”
Ook is Knot net als de FNV voor meer rechten voor flexibele arbeidskrachten.
Juist omdat de ontslagbescherming in het vaste deel zo groot is, hebben we een flexibel deel gecreëerd, waar de flexibiliteit zo groot is dat je je kunt afvragen of we daar nog voldoen aan de minimale standaarden van sociale bescherming. In een ideale wereld zou je niet alleen vast minder vast willen maken, maar ook flexibel iets minder flexibel.”
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

dino_radja
dino_radja15 mrt. 2013 - 8:26

mensen hebben zekerheid nodig, het ontslagrecht moet in zijn geheel minder flexibel worden. Iemand ontslaan is al zo gebeurd, ook met een vast contract.

eeweew
eeweew15 mrt. 2013 - 8:26

En hier is ook weer te zien dat iedereen die het voor het zeggen heeft oud is eb alleen maar aan ouderen denkt. Het gevolg hiervan is natuurlijk dat iedereen de jongeren op straat gaat zetten. Vervolgens gaan de ouderen met pensioen en zeuren de werkgevers dat ze geen Nederlanders met ervaring kunnen vinden. Gevolg is personeel uit het buitenland en mensen met een goede opleiding zonder werkervaring die hun hele leven thuis zitten.

JoopSchouten
JoopSchouten15 mrt. 2013 - 8:26

Mensen bloeden door de gore geldhandel en deze Klaas Knots blijft het feitelijk verdedigen met dit neoliberaal semi-sociaal geneuzel. Ons sociaal vangnet wordt sinds de jaren-'80 afgebroken. Als mensen er niet in slagen om werk te vinden dien je gewoon een goed sociaal vangnet te hebben.

JoopSchouten
JoopSchouten15 mrt. 2013 - 8:26

Mensen bloeden door de gore geldhandel en deze Klaas Knots blijft het feitelijk verdedigen met dit neoliberaal semi-sociaal geneuzel. Ons sociaal vangnet wordt sinds de jaren-'80 afgebroken. Als mensen er niet in slagen om werk te vinden dien je gewoon een goed sociaal vangnet te hebben.

nico1943
nico194315 mrt. 2013 - 8:26

Knot is gewoon de papagaai van Rutte. Zijn benoeming ging al zo raar. Daarnaast zijn Knot, Rutte, Pechtold meer en meer de weg kwijt en denken alleen aan de mensen die al geld hebben. Beetje a-sociaal noemen we dat.

MarjoleinS2
MarjoleinS215 mrt. 2013 - 8:26

Waarom de discussie of jong of oud op de arbeidsmarkt, zoals ik uit verschillende reacties lees. Is dat niet voorbijgaan aan de problematiek, of het scheppen van nieuwe problemen ten aanzien van de arbeidsmarkt? Ouderen, met grote kennis van zaken, kunnen jongeren inwerken. Dat is altijd zo geweest, en zal altijd zo moeten blijven. Dat werkgevers 'vinden' dat ouderen te duur zijn, is om die reden een misvatting. Werkgevers moeten ook beseffen dat betrouwbaar en gemotiveerd personeel alleen dan te vinden is wanneer een werkgever zich betrouwbaar en positief naar de werknemer toe opstelt. Interactie tussen beide partijen is een essentieel gegeven dat altijd borg staat voor resultaat. Of die nu negatief of positief uitvalt. Dus kijk naar wat je elkaar te bieden hebt. Werkgevers en werknemers die op die basis een relatie aangaan creëren een gezonde basis met uiteindelijk een eerlijkere verdeling van de winst. Dus de mate van verdiensten en bescherming tegen willekeur.

TheRealHandyman
TheRealHandyman15 mrt. 2013 - 8:26

Zo kijkt die even niet verder dan dat zijn neus lang is. We hebben een compleet "verloren generatie"aan jongeren die geen baan kunnen vinden, maar we moeten de ouderen nog maar wat meer in de watten gaan leggen. Lekker handig, straks zijn het dezelfde jongeren die voor ons moeten zorgen en ik zou me maar zo kunnen voorstellen dat ze daar door dit gekweel helemaal geen trek in hebben.

wajvr
wajvr15 mrt. 2013 - 8:26

Jongeren aan werk helpen en ouderen er klakkeloos uitflikkeren - ze vergeten dat die ouderen ook huizen met kinderen hebben - en er ook 30 of 40 jaar voor gewerkt hebben -- en dan als oud vuil wegzetten... bovendien hebben die jongeren dankzij ons werken en belastingbetalen een opleiding kunnen volgen , dus doe niet of wij niets voor ze gedaan hebben .. schande Waar ik niemand over hoor - veel jongeren kunnen geen werk vinden omdat het fijne neo-liberale systeem klakkeloos alle werk naar lage lone landen uitbesteed -- bedrijven die hier dankzij goede opleidingen, infrastructuur en belastingtechnische paradijs constructies gefloreerd hebben dankt ons allen nu af als een drol aan een schoen ... daar moet wat aan gebeuren .. Als we als Nederland concurrerend willen worden tov de lage lonen landen zal je inderdaad wat aan de hoogte van de beloningen moeten doen maar dat dan gepaard laten gaan met iets doen aan het prijsnivo in Nederland .. alleen de lonen bevriezen/inkrimpen en de ondernemers met de prijzen hun gang laten gaan leidt tot een complete afbraak van ons land ... klinkt raar maar waar , na de oorlog controleerde de regering lonen en prijzen ... wellicht is het economische klimaat nu weer rijp voor zoieits,,, want als je die neo-liberale VVD bende hun gang laat gaan kost een brood straks een tientje en verdienen de mensen een dubbeltje per uur ... egocentrische zakkeenvullerij die rechtseballen jongens

[verwijderd]
[verwijderd]15 mrt. 2013 - 8:26

Van een hele generatie die geleerd heeft dat klagen efficiënter is dan je eigen problemen oplossen kan niet teveel verwacht worden.

1 Reactie
ElChe
ElChe15 mrt. 2013 - 8:26

"Van een hele generatie die geleerd heeft dat klagen efficiënter is dan je eigen problemen oplossen kan niet teveel verwacht worden." Over klagen gesproken .................

Meta Foor
Meta Foor15 mrt. 2013 - 8:26

Knot heeft waarschijnlijk de opdracht gekregen om de missers van Wellink te doen vergeten... hij slaat plank helemaal mis ; het zijn juist de jongeren die aaan de slag moeten en dus de ouderen die plaats moeten maken. Knot is wereldvreemd of gaat met de verkeerde klubjes (rotary ?lions?) om

1 Reactie
Jensbos
Jensbos15 mrt. 2013 - 8:26

De neo-liberale politiek is vooral samen te vatten als verdeel (de armoede) en heers, uw bijdrage is daar een duidelijk voorbeeld van, we moeten vooruit gaan sturen, maar dat is tegendraads aan liberale economische "politiek"...die bestaat namelijk niet. Liberalisme is aanpassen (van de massa) in plaats van sturing aan de voorkant, boekhouden dus in plaats van (iets) ondernemen!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 mrt. 2013 - 8:26

Waarom bemoeit de DNB zich met het ontslagrecht? Ik ben nergens iets tegen gekomen in de taakomschrijving van de bank dat het adviseren op dit terrein rechtvaardigt. Dit onderwerp staat toch heel veraf van de zorg voor een stabiel finanancieel stelsel en het toezicht daarop. Knot, waar bemoeit u zich mee?

1 Reactie
Jensbos
Jensbos15 mrt. 2013 - 8:26

"Dit onderwerp staat toch heel veraf van de zorg voor een stabiel finanancieel stelsel " Juist niet, deze hele discussie is slechts 1 van de vele facetten van het sociaal - economische afbraak proces dat neo-liberalisme heet! Als we dat neo-liberalisme haar gang laten blijven gaan, kunnen we straks met z'n allen naar dat stabiele financiele stelsel fluiten. De remmen moeten er echt op. (gekoppeld aan pro actieve macro/geo economische correcties op industrie en handelsgebied)

rvonk2
rvonk215 mrt. 2013 - 8:26

De ouderen zouden juist plaats moeten maken voor jongeren op dit moment. De jeugdwerkloosheid stijgt enorm en ook in mijn eigen omgeving zijn de enigen met een enigszins zekere baan op niveau de mensen die aan het promoveren zijn. Verder zijn het tijdelijke contracten voor erg weinig uur of zwaar onder niveau. De jongeren kunnen zo geen ervaring op doen en zullen volgens mij juist degenen zijn die bij een nieuwe hoogconjunctuur om die reden thuis zullen moeten blijven zitten.

2 Reacties
lembeck
lembeck15 mrt. 2013 - 8:26

René, heel veel mensen willen dolgraag een soort VUT regeling zodat jongeren aan de slag kunnen, maar ze kunnen niet weg. Een ontslag betekent enorme problemen voor hen en als ze met vervroegd uittreden zitten dan kost het mensen vaak maanden, soms zelfs jaren voor ze hun AOW mogen gaan ontvangen en dan ook hun pensioen pas krijgen. De mensen willen wel, de regering wil niet. En zegt vervolgens dat het allemaal onze eigen schuld is. Het beleid hier is zo krom als een hoepel. Overigens is dat met het meeste beleid zo, volgens mij...

Apropos
Apropos15 mrt. 2013 - 8:26

Dat is natuurlijk prima en ouderen zijn daartoe zeker bereid, maar maak ajb niet de denkfout om te denken dat je zelf nooit oud zult worden. Uiteindelijk wil je aan het einde van de rit zelf ook een goede regeling, zeker als je daar je hele leven aan meebetaald hebt. De kunstmatige tegenstelling tussen ouderen en jongeren bestaat nml. helemaal niet en wordt bewust opgeroepen om bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen. Immers elke jongere wordt, als alles goed gaat, vanzelf een oudere.

ElChe
ElChe15 mrt. 2013 - 8:26

Zolang mensen arbeidsbescherming en dien ten gevolge hun leven ervaren als een onzeker casino, als een Russische roulette, zal er onrust blijven bestaan. Dit zal uiteindelijk leiden naar massaal verzet via stakingen en dergelijke of via vormen van onbegrijpbaar burgerlijke ongehoorzaamheid.

1 Reactie
ElChe
ElChe15 mrt. 2013 - 8:26

onbegrijpbaar moet zijn ongrijpbaar.

[verwijderd]
[verwijderd]15 mrt. 2013 - 8:26

Ik zie een goed compromis. Ouderen meer beschermen voor ontslag als ze ook bereid zijn om wat van hun salaris in te leveren. Eerlijk en sociaal.

2 Reacties
Jensbos
Jensbos15 mrt. 2013 - 8:26

Omdat jongeren, goed neo-liberaal, bereid zijn (gedwongen worden) om voor minder te werken?

EricDonkaew
EricDonkaew15 mrt. 2013 - 8:26

Dat vind ik best bespreekbaar in die gevallen waarin het slecht gaat met een bedrijf en er in de kosten gesneden moet worden. Je moet ten slotte toch wat. Maar als het met een bedrijf goed gaat, moet je niet willen snijden in de salarissen van de oudere medewerkers. Dat het met het betreffende bedrijf zo goed gaat, is namelijk ongetwijfeld ook hun verdienste geweest.