Goh, dat wisten we nog niet, gelukkig dat het nu eindelijk eens in een "officieel" rapport staat!
De economie kon wel wat meer VVD gebruiken. De resultaten beginnen zichtbaar te worden.
Dan vraag je je af waar blijft al dat geld? Maar eigenlijk weten we al lang dat dat terecht komt in zakken van incompetente bestuurder wiens inkomen de laatste jaren wél aanzienlijk is gestegen. Nullijn? Crisis? Nee, hoor, de top gaat gewoon door met verrijken. Nullijn en loonmatiging is voor werkvolk.
"Ook heeft het bedrijfsleven zijn inkomensaandeel weten te vergroten, ten koste van dat van particuliere huishoudens." ----------------------------------- Om elke maand weer rond te komen zijn er steeds meer Nederlanders die 70 uur per week werken, er dus 2 banen op na houden.
Dat er meer geld naar de pensioenfondsen is gegaan, is even logisch als betrekkelijk. Immers, van eind jaren 80 tot begin jaren 00 hebben overheid en bedrijfsleven, met dank aan PvdA, VVD, CDA en D66, tientallen miljarden aan de pensioenfondsen onttrokken. Toen duidelijk werd, dat dat tot een ramp zou leiden, werd de premie weer naar normaal niveau gebracht. Maar dat is een correctie, en iets anders dan 'steeds meer'. Dat er steeds meer geld naar het bedrijfsleven is gegaan, is enkelvoudig logisch. Met dank aan en complimenten voor de vier voornoemde partijen, die garant staan voor een voortzetting van dat proces. Over de zorg kan men slechts zwijgen, in dito dank.
Zo we komen weer met voeten op de aarde. Ik vroeg me steeds af hoe het kon de de jaren 90 zo.n enorme toename van de welvaart aan ons is voorbij gegaan. Ik geloofde er toen al niets van.
Dit geeft ook aan dat al die verhalen over 'maar kijk hoe rijk we nu niet zijn in vergelijking met vroeger' met een hele grote korrel zout genomen moeten worden. De 'massa' is helemaal niet rijker geworden... En dat pensioen, ieder weldenkend mens weet dat de jongeren van nu nooit een cent van hun inleg terug zullen zien.
Rijk? Welvarende armoede zul je bedoelen! De overheid is rijk, de gemiddelde burger niet.
Nederland lijkt steeds meer op een dorp, waar je € 50,- nodig hebt om een redelijk bestaan te hebben. De ene helft van de bevolking heeft 100 euro, de andere helft niets. Maar o, o, wat zijn we gemiddeld welvarend.....
@ Piet 'Terugrekenen naar guldens zonder de inflatie te corrigeren is net zo dom als het geklaag van mijn oma vroeger: die bleef verontwaardigd dat een brood een hele gulden kostte in plaats van een halve stuiver.' Ik noemde inflatie expres niet op omdat deze realiteit een oneigenlijke is. Het is een feit maar ontstaan door woekerrentes. Hier is voorlopig genoeg over geschreven. Mij gaat het nu voornamelijk om het psychologische effect van de muntsoorten Gulden en Euro en hun gevoelswaarde. 'Bovendien speelt er nog iets mee: het rupsje heeft nooit genoeg.' Ga je mij uitleggen wat hebzucht is? Nogal dom en arrogant. 'Een omafiets heb je met een beetje zoeken nieuw voor 200 euro en een transportfiets voor 350.' Ook dit weet ik. 'Tip: in het krat voorop kun je niet alleen brood stoppen maar ook aardbeien!' Brood heeft meer voedingswaarde. 'Maar kennelijk is het wensenpakket zodanig opgelopen dat je je oog hebt laten vallen op een glimmende racefiets van "4000 guldens" en noem je dat een beetje fiets. Dan kun je evengoed beweren dat een beetje auto tegenwoordig een ton in euro's kost.' Weer zo'n domme aanname. Ik rij op een Pointer die ik bij de NS-fietsenmaker/stalling voor 250 gulden. "Het is hier een graaizooitje." Dat is inderdaad wat je demonstreert. In jouw ogen. En dat zegt mij niet zoveel meer.
Wát een toeval dat ook de privatisering van de nutsgoederen juist in die periode net achter de rug was. Blijkt maar weer eens dat collectieve voorzieningen collectieve welstand in de hand werken. Ik wil electriciteit, openbaar vervoer, water en gezondheidszorg weer terug zien in collectieve handen. Hetzij via coöperaties, hetzij via de overheid.
Mijn opa en oma hebben 9 kinderen opgevoed, ik vraag me af of je dat in deze tijd nog zou kunnen betalen.
"Mijn opa en oma hebben 9 kinderen opgevoed, ik vraag me af of je dat in deze tijd nog zou kunnen betalen." Dat kan, die namen met veel minder genoegen, als mensen dat nu ook doen lukt het met een modaal inkomen heus nog.. Maar dan natuurlijk (net als vroeger) wel met z''n 4-en op een slaapkamer.
En wie u nog durft te zeggen dat het hier goed gaat kan een trap onder z'n reet hebben.
Dat het momenteel goed gaat, zal ik niet zeggen, maar het wel belangrijk goed te lezen: [ namelijk in de vorm van collectieve zorguitgaven en toekomstige pensioenaanspraken] Dat betekent dus dat een groter deel naar de overheidsuitgaven is gegaan om onze zorg op peil te houden en anderzijds de toenemende reserve in onze pensioenvoorzieningen. Als de Overheid dit niet gedaan had, hadden we de kostenstijgingen in de gezondheidszorg direct moeten opvangen in de vorm van stijging van ziektekostenpremies, hoger eigen risico etc. Dus linksom, rechtsom, was je er qua beschikbaar inkomen er niet op vooruit gegaan.
Het gaat hier prima. Kijk naar de werkelijk gigantische stijging van het BBP sinds 1987. En als je goed leest komt een deel van het geld bij de zorguitgaven terecht. Wel stuitend is een ander bericht dat het aantal miljonairsgezinnen op 100.000 staat en een gezamenlijk vermogen van 237 miljard vertegenwoordigen. Als daar nu iets van wordt afgeroomd hoeven we in het geheel verder niet te bezuinigen.
Ook niet zo gek als je bedenkt dat de waarde van één euro voor één gulden word aangezien. Het enige wat werd gedaan is het geldteken inwisselen. De cijfers bleven navenant hetzelfde.
--- Dit bericht is verwijderd —
== vergeleken met de rest van de wereld zijn Nederlanders gemiddeld behoorlijk rijk == Als ik twee miljoen heb, en Erwin Lamme heeft één euro, dan hebben Erwin en ik gemiddeld één miljoen euro en vijftig cent. Dus is Erwin Lamme miljonair. Dat is zo klote aan "gemiddelde" Erwin, het zegt he-le-maal niks.
Je kunt ons land alleen vergelijken met soortgelijke landen, Erwin. Niet met 'de rest van de wereld' . In het VK en de VS hebben mensen drie en soms zelfs vier banen om rond te kunnen komen. In Duitsland gebeurt dat inmiddels ook en ook hier moeten mensen meer dan 1 baan hebben om nog rond te kunnen komen. Dat zijn dingen die kennelijk aan jouw perceptie voorbijgaan, maar ze zijn er wel degelijk.
In 15 jaar niet gestegen ? Als ik in mijn omgeving kijk vanaf 30.000 euro/jaar en ik kijk wat ze hebben ? mooie keukens en meubelen, auto’s, pc’s, iPhone, iPad, elektrische fietsen, noem maar op, dan weet ik niet waar dat alles, de laatste tijd vandaan is getoverd. Ook de woningen zijn keurig onderhouden. Net als de wijken. De omgeving waar ik het over heb, kopen eerst nadat ze gespaard hebben. Is nog al provinciaal en dorps.
Joop Schouten schrijft: Vergelijken met de rest van de wereld is een drogreden. Dat heb ik je wel vaker zien beweren maar leg eens uit waarom. Is Nederland een eiland?
Erwin gebruikt een willekeurige correlatie. Landen hebben overeenkomsten maar hebben allen een andere achtergrond en maatschappelijk-economische inrichting.
Koopkrachtplaatjes, ik lust er wel pap van. Die van het CBS is positiever. Welke mag ik aannemen is waar? http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3672-wm.htm
Noem dat maar goed, of beter. Alleen werkenden kregen er wat bij, maar gepensioneerden en minima en lage inkomens leveren heel veel in. Dat kan ik echt niet goed vinden.
Vanaf Paars-II dus. Ik denk vooral dat de Fortuyn-revolutie en de daarop volgende destabilisering van onze politiek veel mensen heel veeld geld hebben gekost.
"destabilisering van onze politiek" Als je bedoelt de debilisering van onze politiek, die mijns inziens sinds toen zijn intrede deed, dan ben ik het met je eens.
In de naam van de conservatief, -pseudo liberale- ideologie wordt geen fraude gepleegd. Het zijn in dit geval wel individueen. Toch?
Waar zou de toenemende "Gap" tussen het BBP en het beschikbaar inkomen toch gebleven zijn?
Als je de alinea direct boven de grafiek zou hebben gelezen dan had je dit informatieverzoek achterwege kunnen laten.
"Waar zou de toenemende "Gap" tussen het BBP en het beschikbaar inkomen toch gebleven zijn" Dat moet gegaan zijn naar al die feestende ouders waarvan de kinderen boven lagen te slapen.
een prachtig voorbeeld van wat economen in overheidsdienst noemen: stabiele afroming graag ook in de grafiek opnemen de salarisontwikkeling van de (zichzelf benoemde) topambtenaren en niet te vergeten de Ploitieke Buro's van de politieke partijen die de administratie verzorgen: salaris EN bezettings verhoging van jaarlijks (gemiddeld 10 jaar) 8 %, met uitschieters van de Buro's PvdA en GL van 18 % . Goed voorbeeld doet volgen, slecht voorbeeld wordt opgepikt door PvdA en GL
Algemener. De afgelopen jaren waren er winnaars. Ten koste van wie? Is de spreiding echt gelijk gebleven of komt die niet in de statistieken naar boven omdat 'weinig' en 'vrijwel niets' in dezelfde (statistische) categorie valt?
[graag ook in de grafiek opnemen de salarisontwikkeling van de (zichzelf benoemde) topambtenaren en niet te vergeten de Ploitieke Buro's van de politieke partijen die de administratie verzorgen:] Het zit hem natuurlijk veel meer in al die bedrijven die van het kabinet een monopoliepositie hebben gekregen: zorgverzekeraars, woningcorporaties, UWV, Kiva, thuiszorgbedrijven, enzovoort enzovoort. De semipublieke sector dus: daar is het geld naar toe gegaan. En naar de banken uiteraard, die in feite ook tot de semipublieke sector behoren: niemand kan zonder ze.
--- Dit bericht is verwijderd —
Maar ik vrees dat je van de SP geen vooruitziende politiek hoeft te verwachten De SP was tegen de Euro. Als enige. Voor iemand die de afgelopen 2 jaar het nieuws een beetje gevolgd heeft behoeft dit verder geen uitleg.
Ik wil een ander Europa. Deze is een gedrocht. Verder ben ik het volledig eens met een aantal punten die je opnoemt.
Ik wil een ander Europa. Deze is een gedrocht. Verder ben ik het volledig eens met een aantal punten die je opnoemt.
Linkse kiezers zijn niet zuur. Zeker veel mensen hebben het goed in Nederland maar sommigen moeten van twee baantjes rondkomen, zitten met onzekere flescontracten. Dat niet echt vooruitgang en progressief hoewel partijen als groenlinks en d66 dat wel zo noemen. En dan ook nog de enige echte linkse partij in Nederland, de SP, ook nog de schuld geven. De pvda verziekt de boel steeds. Tijdens verkiezingen links lullen en vervolgens bijna alles inleveren bij de vvd. De SP geen vooruitziende blik? Steeds meer mensen zien in dat je niet hard moet bezuinigen maar investeren om uit de crisis te komen. Ook mkb nederland en vno-ncw zeggen dat tegenwoordig. Volgens mij zit jij te zeuren en na het verleden te kijken.
Nederland is in zijn algemeenheid wel rijk, maar dat betekent niet dat elke inwoner rijk is. Noch betekent dat dat elke inwoner in dezelfde mate profiteert van ons goed georganiseerde landje. En ja Nederlanders hebben er wel een handje van om te klagen, maar het is ook wel zuur om te zien dat wereldwijd het austerity beleid als ondoelmatig wordt gezien en dit kabinet onverdroten er aan vasthoudt. Daarbij tevens de eigen kiezers negeert. Dat frustreert.
(...) Zelf ben ik ook links (...) --------------------------------- Erwin, ik kan jou met de beste wil van de wereld niet links noemen. Af en toe woordjes als 'sociaal' en 'duurzaam' door je teksten strooien (zonder die begrippen nader uit te werken), maakt jou nog niet links. Laat ik een voorbeeld geven (er zijn er meerdere). Je bent voor een kleine overheid. Het streven naar een kleine overheid betekent in de eerste plaats massaontslagen bij (semi-)ambtenaren met een heleboel persoonlijke ellende in tienduizenden gezinnen, uiteindelijk bij honderdduizenden mensen tot gevolg. En in de tweede plaats privatisering van zaken die je beter niet kunt privatiseren. Zowel massaontslagen als privatiseringen beschouw ik als rechts. Daar kunnen modieuze en sociaal gewenste kreten door de teksten heen niets aan veranderen.
Erwin, ben jij LINKS? Linkshandig dan misschien? Links is synoniem met sociaal en beste Erwin, daar heb ik je nog amper op kunnen betrappen. Dus weer een tirade tegen de SP. hoppaa... lucht het op? Weet je, Erwin, het zou echt fijn zijn, als je echt eens je in zou lezen, of, als journalist, een interview aanvraagt bij de SP. Het zou je kunnen helpen je visie wat te verbreden dan uitsluitend D66
Het moge duidelijk zijn: we hebben Nederland kapot genivelleerd! We leven daardoor al veel te lang op de pof doordat we een overdreven verzorgingsstaat in stand willen houden die simpelweg niet betaalbaar is en vrijwel uniek is in de wereld. Goedkope arbeid in de vorm van mensen zoals u en ik komen hierheen om onze welvaart tijdelijk te verhogen maar in werkelijkheid is het een piramidespel wat zich nu keihard tegen ons keert. De nieuwe generaties willen terecht geen tweede rangs burgers meer zijn en er zijn extra kosten voor integratie die de wensen over laat. We staan op een T-splitsing; of we gaan de Amerikaanse manier op om alles betaalbaar te houden en schermen ons op inkomens klasse niveau af of we schermen op nationaal niveau onze maatschappij een beetje af terwijl de wereld om ons probeert te groeien tot op ons niveau (duurt minstens 100 jaar) terwijl wij onze welvaart en maatschappij behouden terwijl we de rest kunnen blijven helpen en een voorbeeld kunnen blijven vormen.
'Wij' creëren werkende armen Marga. Alles in dienst van een verrot monetair-economisch systeem en hun aandeelhouders.
Alsof het in de VS zo goed gaat. pfff. Even je huiswerk over doen. Daarnaast is Obama juist bezig het aloude harde ieder voor zich beleid te beperken. Denk aan Obama care. De amerikanen komen ook langzaam tot de conclusie dat hun systeem meer nadelen dan voordelen heeft.
"Het moge duidelijk zijn: we hebben Nederland kapot genivelleerd!" Mee eens, mits je bedoelt het neerwaards nivelleren van werkgelegenheid en inkomen, gelinkt aan de neerwaardse druk, ons opgelegd door de "aanbod" economie, De sociale welvaartstaat wordt hieraan opgeofferd. 153000 (1e. kwartaal 2013) Vacatures tegenover 1,7 miljoen uitkeringsgerechtigden (excl. 65+) geeft bar weinig ruimte voor verbetering in die situatie binnen die genoemde aanbod economie. Neemt overigens niet weg dat op beperkte schaal misbruik plaatsvindt, maar dat zou via handhaning toch makkelijk aangepakt moeten kunnen worden.
Een zeer goed stuk ! : 'Investeren in mens en Europa moét' : http://www.trouw.nl/tr/nl/6704/Sociale-Vraagstukken/article/detail/3480614/2013/07/23/Investeren-in-mens-en-Europa-moet.dhtml
Inderdaad een goed stuk en ja, de jaren '80 zijn niet te vergelijken met het huidige geo-politieke/macro-economische en communicatie technische wereldbeeld. "Deze enge focus op kostenbeheersing " Dat is precies de juistre typering, men doet niets..... Colijn all over again, die wilde net als Rutte's VVD kennelijk, van geen vooruitgang weten. In zijn geval, waarschijnlijk onder het excuus van ..... God's water over God's akker laten vloeien, hetgeen in het huidige tijdsbeeld synoniem is aan de (neo-) liberale, monetaristische, globaliserende, laissez-faire aanbod economie. (de -bijna- absolute heerschappij van de "vrije" markt.) ------------Dus niet de vraag stimuleren, zie neo-liberaal, Milton Friedmann-------------
Goed artikel, Joop. Dank je. Wat we zeker weten uit de geschiedenis is dat verdere bezuinigingen alles kapot maken. Investeren kan dus ook mis gaan, maar er moet wel IETS gebeuren en de adviezen in dat artikel lijken mij gezond genoeg om te proberen. Ik heb echter een donkerbruin vermoeden dat Rutte c.s. dat nu juist NIET willen...
Goedemorgen Jens en Raven. Ik wil graag nog even dieper ingaan op het stuk op de Trouw-site. Daarin staat; De overeenkomst wordt gezien als een vervolg op het Akkoord van Wassenaar dat ruim 30 jaar eerder tot stand kwam. Indertijd was het doel via een strategie van loonmatiging de reële wisselkoers van de gulden te verlagen en de concurrentiepositie van de Nederlandse producten en bedrijven te verbeteren en daarmee nieuwe banen te scheppen.' Wat velen niet weten is dat Het Akkoord van Wassenaarbedacht was door de Commissies Wagner en uitgingen van de neoliberale aannames die waren overgewaaid uit de VS en GB. Kok verpatste daar de sociaal-democratische veren. In Duitsland deden de zogenaamde sociaal-democraten hetzelfde. 'Die strategie was zo succesvol dat later op nationale en internationale fora werd gesproken van 'een Nederlands mirakel.' Nu blijkt dat dit een tijdelijke opleving bleek te zijn. Bankiers & consorten kregen nóg meer vrijheid van Clinton. Wat bleek is dat we een kat in de zak kochten. We hebben nog steeds last van de ontstane geldbubbels en de wettelijk afgesproken woekerrentes. Alleen de beruchte '1%' profiteerde. ... Ik ben niet tegen samenwerking met Europa. Integendeel zelfs. Er zijn immers altijd grensoverschrijdende afspraken nodig (...) maar niet in dit neoliberale klimaat onder druk van private banken en leugenaars met en groot ego.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3480619/2013/07/24/Cordaid-gaat-armoede-in-Nederland-bestrijden.dhtml Nu ook in Nederland
Ik hoorde het vanmorgen en dacht gelijk aan SOS Kinderdorpen die al enige tientallen jaren in de steenrijke V.S. zitten om daar de kinderen te helpen die niets meer hebben en over straat zwerven. We worden een Derdewereldland en dat vind ik om je kapot te schamen. Zeuren dat het valse concurrentie is voor kleine winkels vind ik mal. Mensen met een minimuminkomen kopen geen groenten en andere zaken bij de kleine winkeliers, maar zoeken die vooral bij de goedkoopste prijsvechters, zoals Aldi, Lidl, soms Hoogvliet en C1000 en andere, kleinere supermarkten met lage prijzen. Er bestaat dus geen concurrentievervalsing.