DNB: 'Er zitten nog te veel ouderen thuis' … Ook is de Nederlandsche Bank voorstander van versoepeling van het ontslagrecht
De Nederlandsche Bank denkt de oplossing te hebben gevonden voor de crisis en de vergrijzing. Ze pleiten voor meer hervorming op de arbeidsmarkt en daarin spelen ouderen de hoofdrol. Omdat Nederland relatief de laagste werkloosheid, maar er nog veel ouderen thuis zitten, zou het een oplossing zijn als ouderen meer zouden werken.
De afgelopen jaren steeg de arbeidsparticipatie van mensen tussen de 55 en 65 jaar van 34 naar 54 procent. Die stijging komt met name doordat langer doorwerken wordt gestimuleerd met subsidies en doordat het minder makkelijk is geworden om vervroegd uit te treden.
Ondanks de stijging zijn er in Nederland vergeleken met andere Europese landen weinig ouderen aan het werk. DNB wil een voorbeeld nemen aan Zweden waar bijvoorbeeld nog driekwart van de oudere leeftijdsgroep actief is op de arbeidsmarkt.
DNB wil zich met name richten op het verhogen van de arbeidsparticipatie. Versoepeling van het ontslagrecht. Ze gelooft dat dit de doorstroom bevordert en ook voordelig werkt voor jongeren. Ouderen hebben nu vaak recht op een hogere ontslagvergoeding dan jongeren werkzoekenden. Met een versoepeld ontslagrecht zou het voor werkgevers aantrekkelijker zijn om jongeren aan te nemen.
Het ‘vernieuwde’ ontslagrecht blijkt echt nog erg nadelig voor flex-werkers en zou slecht zijn voor de arbeidsproductiviteit en innovatieve kracht van het bedrijfsleven. Een groep hoogleraren schreven onlangs een protestbrief tegen het voorstel van minister Kamp.
Het is slecht voor de arbeidsproductiviteit en innovatieve kracht van het Nederlandse bedrijfsleven, de tweedeling tussen insiders en outsiders op de arbeidsmarkt neemt verder toe, en de rechtspositie van werknemers verslechtert aanzienlijk”, stellen zij in een b ezwaarbrief aan de Tweede Kamer.