© Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Altijd begrepen dat toegeven aan chantage leidt tot nog meer betalingen!
@Minoes, Een aanrader voor de vrije geest om naar youtube te gaan en de uitzending te bekijken van Cafe Weltschmerz van 1-12-2017 tussen Ruben Munsterman en Ewald Engelen over het afschaffen van de dividendbelasting!
Volgens mij is de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting inmiddels volledig inmiddels gestript van argumentatie en verworden tot een ordinair welles-nietes kleuterruzie. Het kabinet kan op geen enkele manier staven dat het tot meer banen leidt. Aan de andere kant staan echter mensen als Thieme en Roemer die opeens met cijfers van het CPB gaan zwaaien; serieus? Er zijn tal van maatregelen die het investeringsklimaat in NL kunnen verbeteren. Het verlagen van de belastingdruk is er daar 1 van. Er is echter maar 1 maatregel die leidt tot meer banen en dat is het verlagen van de lasten op arbeid. Dames en heren politici. Het is geen f#*king rocket science. Bedrijven streven naar winst maximalisatie. Daarbij kijken ze niet naar de houdbaarheid op lange termijn. Net als een leeuw niet denkt: ‘laat ik deze drachtige gazelle maar laten lopen want dan heb ik volgend jaar ook nog vreten.’ Als ze de maximale winst op korte termijn kunnen bereiken zonder 1 werknemer, dan zullen ze dat doen. Dat er na verloop van tijd niemand meer is die hun diensten of producten kan afnemen? De meeste zijn te dom en/of cynisch om dat te bevatten. Dames en heren politici, u bent verkozen om het algemeen (langetermijn) belang te dienen. U vreet bovendien van geld dat door anderen verdiend wordt. Dat betekent dat u op uw uitgaven moet letten (ook al klinkt dat heel rechts) en dat u naar een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op winst en kapitaal en consumptie zult moeten toewerken (ook al klinkt sat nogal links). Uw lu#&ige baantje zal misschien niet snel worden overgenomen door een machine. Maar machines en de 1% gaan u in elk geval niet betalen voor uw kleutergeruzie. Dus hou op met de have nots uit te spelen tegen de have littles voor electoraal gewin en ga iets zinnigs doen voor uw (pardon, onze) centen.
Ik vond het argument m.b.t. private-equity i.v.m. het weren van vijandelijke overnames en gebrek aan lange termijndoeleinden, en de tegenwerking daarvan altijd van CDA en VVD, wel behoorlijk 'stake' houdend.... Ze worden nu met open armen binnengehaald....
Ik zeg ook niet dat mevrouw Thieme geen goede argumenten zou hebben (hoewel het kabinet de afschaffing van de dividendbelasting presenteert als beschermingsmaatregel tegen vijandige overnames, maar goed, dat is echt volstrekte onzin). Mijn punt is, dat het gelegenheidargumenten zijn. Als het CPB doorrekent dat de de plannen van de PvdD of de SP duizenden banen kosten, is het CBP steevast een verlengstuk van kabinet en het grootkapitaal. En nu staat ze vrolijk met deze cijfertjes te zwaaien. Mevrouw Thieme is gewoon een stilstaande analoge klok die toevallig dit keer net de juiste tijd aangeeft. Als Rutte een intelligente staatsman was zou hij dat erkennen en dit onzinnige plan laten varen. Maar helaas, hij is een leraar maatschappijleer op een VMBO-school die per ongeluk machtpoliticus pur sang heeft kunnnen worden doordat hij op het juiste moment gebruik kon maken van zijn enige kwaliteit, namelijk dat hij minder onsympathiek was dan Rita Verdonk.
Ps Er is niets mis met het zijn van docent maatschappijleer. Het is een nobel beroep en een van de weinige positieve punten van Rutte. Het zijn van docent maatschappijleer kwalificeert iemand echter op geen enkele wijze om mp te worden.
Die opstand van de belastingbetaler is makkelijk te organiseren. Zie de brede beweging in de zeventiger jaren tegen het betalen van z.g. milieu-belasting. Een brede beweging van duizenden weigeraars,legden de inning ervan jaren lang lam. Wanneer honderd duizenden "gewone" belastingbetalers het volgend jaar weigeren hun inkomstenbelastingaangifte te doen, loopt het systeem van het innen van deze belasting zeker vast. Dat noemden we in de vorige eeuw "burgerlijke ongehoorzaamheid". De tijd daarvoor is nu opnieuw aangebroken.
Natuurlijk loopt de politiek aan de leiband van het grootkapitaal. Wat wil je anders? Een minister verdient net zoveel per jaar als een topbestuurder van zo'n multinational per week. Dus de hoop is er dat er straks nog een baantje in de subsubtop voor hen is weggelegd. Want in de boardingrooms zelf komen ze zelden tot nooit. Die topbestuurders weten ook wel dat onze politieke toppers zwaar tekortschieten voor de top van het bedrijfsleven. Dus ze houden ze een worst voor en de heren blijven er naar happen en doen braaf wat de echte machthebbers willen.
Goed stuk alleen zal opstand oogsten is een wishfull thinking want wat zal de opstand inhouden? Een debat , overigens nu aan de gang, en daar blijft het toch bij.
De oppositie zou de Nederlandse variant van de fillibuster kunnen proberen. Bij elke stemming een hoofdelijke stemming eisen. Met maar 76 kamerleden van de coalitiepartijen verlamt dat redelijk de Tweede Kamer, omdat ze voor elke stemming in de plenaire zaal moeten komen opdraven.
Het debat in de plenaire zaal over de afschaffing van de dividendbelasting is nu te volgen op Politiek 24.
Prachtig en vurig betoog - dat liegt er niet om. Wij zijn succesvol omgevormd tot een dictatuur. Er is geen democratie meer. Giovanni Gentile was de zelfbenoemde "filosoof van het fascisme": https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Gentile Hij zei: "Fascisme zou beter genoemd kunnen worden: corporatisme, want het is de fusie van staat en de macht van het grote bedrijfsleven*)." In die situatie zitten we nu, dat is zonneklaar. Overheid en bedrijfsleven samen zijn een gigantisch onderdrukkingsapparaat geworden, dat een psychotisch karakter heeft**). Een antidemocratische bureaucratie, waarin de invloedrijken het contact met de realiteit, en de gewone mensen, totaal verloren hebben (nee wacht: ze hebben het actief verbroken, afgezegd). De machtigen worden omringd met influisteraars, vleiers, en sprookjesvertellers. Die vertellen hen dat in, dag uit hoe geweldig, vooruitkijkend, intelligent, koninklijk, en goddelijk ze wel niet zijn. Dat leidt ertoe dat de collectief beleefde fantasieën voor waar gehouden worden. Alles en iedereen die deze absolute waarheden in twijfel trekt, dat wordt ontkend, buiten de deur gehouden, en indien nodig geliquideerd. De zonnekoningen nemen dus geen kennis van wat er buiten de kasteelmuren allemaal gebeurt. Deze politiek-economische constellaties zijn er altijd geweest. Denk aan de Farao's in Egypte, de Romeinse Keizers, de Borgia's en Medici's, Nazi-Duitsland, de Sovjet-Unie, Mao's China, en Noord-Korea. Ik ben niet de enige die denkt dat het unieke van de situatie nu (historisch gezien) is, dat zij wereldwijd werkelijkheid geworden is; ze is het gevolg van een niet eerder geziene, door rechtse denktanks en reactionaire, totalitair-georiënteerde intellectuele collectieven gesteunde en gestuurde aanval op de democratie en de vrede zelf. En ik geloof dat er zonder breed verzet, en zonder opstanden geen enkele weg meer kan zijn uit alle misdaden tegen de menselijkheid, die in naam van bovenstaande wereldrijken van multinationals en hun vazallen in de politiek gepleegd worden. *) mijn vertaling. In mijn bron staat: "corporate power" **) cultureel antropoloog en organisatie-onderzoeker Burkard Sievers beschrijft het psychotische karakter van totalitaire bureaucratieën, en Shell en Unilever functioneren niet anders; er is ontstellend veel menselijke geweldpleging in zulke ondemocratische instituten
Ik heb vandaag naar het debat over de dividendbelasting zitten kijken, werkelijk tenenkrommend. Pechtold weet niet in hoeveel bochten hij zich moest wringen....wat een vreselijke opportunist....terwijl hij toch vooral zijn zin heeft gekregen... Als er iemand een farizeeër het dichtst benadert, is hij het wel...ziet er ook al wat pafferig uit...krijgt al een speknek...Die heeft Wilders mooi als opstapje gebruikt....de aandacht van zichzelf afgeleid...
Uitstekend verhaal van Marianne Thieme. Hopelijk gebeurt er wat mee en wordt deze beslissing teruggedraaid.
https://pbs.twimg.com/media/DOL1VvcXUAAsLxu.jpg Het is duidelijk het Kabinet voor de rijken!
https://www.demorgen.be/wetenschap/15-000-wetenschappers-uit-184-landen-waarschuwen-voor-catastrofaal-lot-van-de-wereld-bf32f7e9/
(PS: ik heb het originele artikel (5 pp.) net geprint, ga het vanavond lezen.)
Ja met Charles Groenhuijssen, al was het wel een wrang lachje... Ik dacht bij mezelf; Het is niet altijd fijn gelijk te krijgen...wat men er ook van zegt... Aan, 'journalistieke' blaaskaken geen gebrek! Hij had eens om zich heen gevraagd hoe het ging met Nederland en de Nederlanders...nou je weet het wel...in zijn kringen gaat het prima! Eerste vraag ; Wie zijn zijn kringen? Dat noemt zich journalist, nooit begrepen hoe hij zich bij NTR heeft kunnen invechten! Jammer van Tuitert... die ook het nieuws maar afzette zodat hij er dan geen 'last' van heeft....binnen zijn kringen ging het blijkbaar ook zeer goed...
En niet vergeten; de wereld.... Minoes toch...het heeft alles te maken met de wereld...
En dan grapt Kees van der Staay , bij de nieuwe vlag in de Kamer, omdat PvdD tegen heeft gestemd: dieren hadden blijkbaar weinig behoefte aan de vlag. Geestig, toch? Dit leggend naast dit betoog van Thieme, weet ik waar WEL het verstand zit.
Marianne kaart wel meer problemen aan dan alleen de dividendbelasting. Feit is dat het grote tot zeer grote bedrijven betreft die in de watten worden gelegd. En inderdaad is hun aandeel aan de schatkist steeds kleiner geworden en dat wordt niet gecompenseerd door de meer belasting die de aandeelhouders betalen. Dat is een regelrechte leugen. Alle burgers en het klein- en middenbedrijf betalen de rekening. Zo klaar als een klontje. En ja voor dat soort bedrijven zijn wij een belastingparadijs maar dat geldt niet voor allerlei andere leuke dingen die in belastingparadijzen gedaan worden voor de minder armlastigen onder ons. Dus we zijn een soort overgangsgebied tussen paradijs en gewoon fatsoenlijk bijdragen aan de schatkist van het land waar je ook volop profiteert van alle voorzieningen. Het is gewoon een feit dat de grootste nettograaiers uit de gemeenschapspot niet de (ocherm) uitkeringsgerechtigden zijn maar de rijkeren onder ons. U weet wel dat zijn diezelfde lui die aan de borreltafel van de VVD en hun populistische vazalpartijen het voortdurend hebben over die profiteurs, maar ze hebben het eigenlijk over zichzelf. Grotere profiteurs van andermans inspanningen zijn juist dit soort lieden. Dus nog steeds onbegrijpelijk dat een groot deel van de kiezers daar intrapt. Het zijn juist die kiezers die hoogste prijs daarvoor betalen. Nog even en wij kunnen ook Hungergames gaan organiseren. Maar dan hopelijk met het rijke en politieke rapalje als gladiatoren in de Arena.
Met of zonder dividend belasting dat maakt voor ontvangers van dividend helemaal niets uit. De dividendbelastind die door het bedrijf dat deze afdraagt op jouw dividend wordt namelijk verrekend met de inkomstenbelasting die je over het dividend betaald. De inghouden dividendbelasting wordt afgetrokken van de af te dragen inkomstenbelasting. Gaat de dividendbelasting omlaag, dan gaat de inkomstenbelasting evenveel omhoog. Het maakt geen bal uit. Maar het is wel weer een mooie aanleiding voor het standaard linkse jullie zijn graaiers riedeltje.
Het gaat hier niet om dividend uitgekeerd aan individuen, maar aan bijvoorbeeld buitenlandse holdingmaatschappijen. Daarna gaat het geld weer verder de opgetuigde kerstboom van stichtingen, brievenbusvennootschappen en offshore trusts om uiteindelijk bij een goed verborgen particuliere begunstigde te komen.
Jij hebt ook maar wat gehoord. Dat kan onmogelijk waar zijn. Als dat zo is, dan is het effect van het verlagen van die dividendbelasting ook nul. Waarom zou Rutte dat dan doen?
Klopt, voor de Nederlandse belastingbetaler die netjes zijn belasting betaalt is de dividendbelasting een voorheffing die wordt verrekend met de IB. (of voor een bedrijf VB) Maar wat als die Nederlander (of welke andere nationaliteit dan ook) met zijn poen/kantoor in een belastingparadijs zit en de in Nederland afgedragen dividendbelasting nergens kan verrekenen? Dan blijft de door het bedrijf ingehouden en aan de fiscus afgedragen dividendbelasting per saldo dus mooi in de Nederlandse schatkist. Voor een bedrag van elk jaar weer 1,4 miljard. https://www.trouw.nl/democratie/rutte-blijft-erbij-de-dividendbelasting-wordt-afgeschaft~a8a33c0b/ Het vreemde is ook nog dat buitenlandse dividendontvangers in landen waar wel een belastingovereenkomst mee is die voorheffing wel kunnen verrekenen teneinde dubbele belasting te voorkomen. Nu Rutte3 de dividendbelasting afschaft valt er voor die groep niks meer te verrekenen en moeten ze in eigen land de volle mep belasting afdragen. De door Rutte3 afgeschafte dividendbelasting verdwijnt zo in de schatkist van een ander land.
"Met of zonder dividend belasting dat maakt voor ontvangers van dividend helemaal niets uit." Dan heb je toch niet goed opgelet. Die 1,4 miljard betreft dividendbelasting over dividend dat aan buitenlandse aandeelhouders wordt uitgekeerd. En die kunnen niks verrekenen met de Nederlandse IB.
Ik vind het altijd fijn om te zien dat in onze operette-democratie de onderkoningen - Shell, Unilever - als vanouds met de scepter zwaaien en dat die oeroude, degelijke lakeien - o, hoe langzaam tellen zij die verschrompelde kloten, en hoe langzaam malen zij - nog steeds gedienstig de slippen van hun hermelijnen mantels dragen.
Uitstekend stuk. Één correctie: Nederland is geen serieus land, maar ook gewoon een belastingparadijs.
Typerend voor de dierenpartij: denken dat maaien oogsten is in plaats van zaaien.
Beetje flauw hoor. Het is zaaien en daarna oogsten door te maaien. Ik zag het ook. Maar ik zie het als een woordspeling van Thieme. Rutte heeft al gezaaid, in de coalitie. Hij denkt nu alleen nog maar te hoeven maaien, maar de opstand begint al te roeren.
"Het is zaaien en daarna oogsten door te maaien" Maar de uitdrukking is toch echt dat wie x zaait y zal oogsten. Voor het overige zegt Thieme helemaal niets nieuws. Economen als Barbara Baarsma hebben al lang gezegd dat uit internationale vergelijkingen is gebleken dat afschaffen van de dividendbelasting geen enkel economisch doel dient.
Piet, Wederom geef je blijk van het onvermogen om begrijpend te lezen. Het kabinet Rutte III wil de dividendbelasting niet verhogen ( oftewel zaaien ) maar wil juist de dividendbelasting afschaffen ( maaien ) als je deze woordspeling niet snapt wordt het misschien tijd een cursus begrijpend lezen te volgen voordat je een mening verkondigd die kant noch wal raakt.
Overigens werd spreekwoordelijk “gezaaid” op het moment dat de dividendbelasting ingevoerd werd. Wil men dus de dividendbelasting afschaffen dan is er sprake van het spreekwoordelijke “maaien”.
"als je deze woordspeling niet snapt" Ik zeg dat hij net zo krom is als de pretentie namens dieren te babbelen. Maar dat gaat jou weer boven de platte pet.
Hoe kun je nog vertrouwen in de huidige politiek hebben? Eerst voor de verkiezingen het gewone volk zoet in het vooruitzicht beloven, en zodra de marionetten op hun plek zitten, blijkt het beloofde wederom fakenews te zijn geweest. Sorry Russische invloeden rofl (rolling on the floor laughing).
Om dividend uit te kunnen keren moeten er eerst winstreserves zijn. Dat betekent dus dat er eerst winst gemaakt moet worden waarover vennootschapsbelasting moet worden afgedragen, alvorens er dividend uitgekeerd kan worden. Aangezien ook het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd, is Nederland een aantrekkelijker land geworden om winst te maken en dividend uit te keren. Mogelijk verleidt dit bedrijven winst te maken in Nederland en kunnen we met de extra inkomsten uit vennootschapsbelasting het bedrag dat we aan dividendbelasting mislopen compenseren. Tegelijkertijd verbetert het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. In die zin zie ik alleen maar voordelen. "Daar komt bij dat uit onderzoek van de economen Chetty en Saez uit 2005 is gebleken dat afschaffing van de dividendbelasting ondernemingen verandert in pinautomaten voor aandeelhouders. Hoe lager de dividendbelasting, hoe meer winst als dividend aan aandeelhouders wordt uitgekeerd, hoe meer het bedrijf gebukt gaat onder winstmaximalisatie op de korte termijn." Dit komt natuurlijk niet door verlaging van de dividendbelasting. Dergelijke gevolgen komen natuurlijk altijd voor rekening van het bestuur van een bedrijf. Het bestuur moet ervoor waken dat het beschikbaar gestelde dividend geen gevolgen heeft voor de continuïteit van een bedrijf. Het bestuur zal hierin dus de juiste keuzes moeten maken waarin de continuïteit van een bedrijf wordt gewaarborgd en aandeelhouders (investeerders) tevreden worden gehouden.
Alleen maar voordelen. Behalve voor de burgers die gemiddeld ruim 80 euro per persoon meer belasting zullen moeten betalen. Zonder deze maatregel zou de btw een procent of zo minder hoeven stijgen. Bestuurders en aandeelhouders hebben tegenwoordig veel minder oog voor continuïteit van een bedrijf. Winst pakken en op naar de volgende melkkoe is moderner. Bestuurders zijn zelden langer dan vijf tot acht jaar in dienst, aandeelhouders kijken naar 'durfkapitalisten' en aanverwante sprinkhanen en gaan liever voor de snelle winst dan voor hun pensioen. Dat pensioen blijft toch onzeker: op niet al te lange termijn kan het niet anders dan dat de beurs weer een flinke 'correctie' ondergaat: er wordt net als in 2008 weer zeer actief geworven onder particulieren - ga toch beleggen, de rente staat zo laag dat je een dief van je eigen portemonnee bent... en beurskoersen kunnen alleen dan blijven groeien als er nieuw geld instroomt. Zodra dat ophoudt stort de piramide (wee) in. Laag (geen) dividend is slechts een van de middelen om dit circus aan de gang te houden.
@AdrieK Zoals ik al zei worden de inkomsten die we uit hoofde van dividendbelasting mislopen mogelijk door extra inkomsten uit vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting (i.v.m. baanbehoud en/of extra banen) en omzetbelasting (niet die 3% verhoging). Als dat zo is, dan hoeft niemand in Nederland hiervan nadelige gevolgen te ondervinden. Het beeld dat je schetst over bestuurders anno 2017 herken ik ook. Cashen is zeker iets dat op grote schaal gebeurt. Geïnspireerd door leven in het nu, wordt de winst op korte termijn gemaximaliseerd. Dat dit gevolgen heeft voor de toekomst wordt niet bij stilgestaan. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Wat je schrijft over de beurs klopt ook. Momenteel wordt daar weer flink geld verdiend. Meer dan dat je ontvangt op je spaarrekening. En veel mensen willen daar een graantje van meepikken. Het blijft de keuze van mensen zelf om te beleggen. Mensen zijn zich bewust van de risico's neem ik gemakshalve aan. Zelf heb ik in 2009 fors geïnvesteerd in een bedrijf dat andere bedrijven begeleide om zo efficiënt mogelijk van boventallig personeel af te komen.Vanwege de economische crisis hoopte ik dat daar veel vraag naar zou zijn. En dat was gelukkig ook zo dus heb daar leuke centen aan overgehouden. Het was een dusdanig succes dat ik wilde dat ik meer had geïnvesteerd. Verder zou ik mensen aanraden vooral te investeren in markten die producten en/of diensten aanbieden voor mensen mét geld. Mensen die niets te besteden hebben kun je immers geen geld aan verdienen. "Laag (geen) dividend is slechts een van de middelen om dit circus aan de gang te houden." Tsja, dat is zo. Maar weet je, als Nederland het niet doet, dan is er wel een ander land die het doet. Hopelijk kan Nederland er nu nog de economische vruchten van plukken.
"Zelf heb ik in 2009 fors geïnvesteerd in een bedrijf dat andere bedrijven begeleide om zo efficiënt mogelijk van boventallig personeel af te komen.(...) Verder zou ik mensen aanraden vooral te investeren in markten die producten en/of diensten aanbieden voor mensen mét geld. Mensen die niets te besteden hebben kun je immers geen geld aan verdienen.“Laag (geen) dividend is slechts een van de middelen om dit circus aan de gang te houden.” Tsja, dat is zo. Maar weet je, als Nederland het niet doet, dan is er wel een ander land die het doet." Zei de ene aasgier tegen de ander: Kijk, die daar gaat bijna dood. Daar moeten we zo snel bij zijn, anders zijn de hyena's ons nog voor.
Helaas gaan we in Nederland niet de straat op zolang gtst op tv is of sbs wat uitzend. We accepteren alles gelaten en er zijn zelfs gekken die dit beleid nog verdedigen. Die opstand zie ik niet snel gebeuren, helaas. Voor de rest een interessant artikel dat de vinger op de zere plek legt, waarvoor dank.
quote: "Hoe lager de dividendbelasting, hoe meer winst als dividend aan aandeelhouders wordt uitgekeerd, hoe meer het bedrijf gebukt gaat onder winstmaximalisatie op de korte termijn. Dit is de Pest voor People, Planet, Profit. Het botst met de belofte van het Kabinet om bedrijven te stimuleren tot verduurzaming." Wanneer men dit leest zou je ook kunnen denken : hoe hoger de dividend belasting , hoe hoger de winstmaximalisatie moet zijn om hetzelfde netto bedrag als winst uit te moeten keren aan de dividendhouders. Wat echt de Pest voor People,Planet, Profit........ dividend-uitkering 10.000 minus de dividend belasting van 15% is 85.000 dividend-uitkering 90.000 minus de dividend belasting is 90.000 Dus minder winst noodzakelijk om tot een hogere uitkering te komen....
10.000 mist een nul natuurlijk ..moest 100.000 zijn, maar dat begrijpt iedereen toch ?
koffie !!!!! dividend uitkering 90.000 minus de dividend belasting van 0% is 90.000 # stilineenhoekjeeenkoffieopdrinken
Volgens dezelfde redenering moet de loonbelasting ook naar nul. Dat maakt arbeid in Nederland veel goedkoper, waardoor 'outsourcen' naar Polen en China minder interessant is. Levert veel laaggeschoold werk op, waar nu de grootste werkloosheid zit, waardoor de premiedruk omlaag gaat en het effect nog versterkt wordt. Als ook nog eens de btw naar 0% gaat kunnen de lonen gematigd worden (bij gelijkblijvende koopkracht) waardoor nog meer werkgelegenheid ontstaat. Dat past ook nog eens in het 'minder belasting op arbeid' idee.
@AndrieK, Ik heb het niet over de loonbelasting omdat ook Thieme het daar niet over heeft. Thieme haalt iets onlogisch aan, en dat weerleg ik (na diverse koppen koffie ;-) ) Verder ben ik niet tegen belasting maar een voorstander van een beter stelsel, volledige FlatTax, zonder aftrekposten of toeslagen met één tarief voor iedereen. Met een hoge belastingvrije voet voor de lagere inkomens om de toeslagen overbodig te maken.