Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Wie dividendbelasting maait, zal opstand oogsten

  •  
15-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-11-14 om 17.21.38

© Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal

Inmiddels is naar buiten gekomen dat Rutte’s gedraai moet verhullen dat de lobby van het grootbedrijf het kabinet gewoon in de zak heeft
Nauwelijks twee weken na zijn aantreden maakt het kabinet al een stuurloze indruk. Neem de ophef over de afschaffing van de dividendbelasting. De kersverse minister van financiën heeft het over “tafelzilver dat we niet moeten weggeven”. Het kabinet schrijft dat het nodig is om ons “vestigingsklimaat te verbeteren.” Rutte zegt eerst dat het om behoud van banen gaat, daarna dat het is bedoeld om de gevolgen van Brexit op te vangen, en veroorzaakt vervolgens een diplomatieke rel door te stellen dat Nederland zonder afschaffing van de dividendbelasting “afglijdt naar Belgisch niveau.” Terwijl iedereen weet dat het drogredenen zijn. Het Centraal Plan Bureau is duidelijk: de maatregel levert geen banen op en kost dus alleen maar geld.
Inmiddels is door journalistiek spitwerk naar buiten gekomen dat Rutte’s gedraai moet verhullen dat de lobby van het grootbedrijf het kabinet gewoon in de zak heeft. Geschrokken door de vijandelijke biedingen op Akzo en Unilever heeft het old boys network onder leiding van oercommissaris Anthony Burgmans van de politiek meer wettelijke bescherming geëist. Eerst door strategische sectoren uit te sluiten van overnames. En nu door de dividendbelasting af te schaffen. Dat moet Nederlandse aandelen aantrekkelijker maken, te duur voor buitenlandse kapers.
De chanterende hand van Unilever is duidelijk zichtbaar. Als goedmakertje voor het afketsen van de overname door Kraft heeft Unilever haar aandeelhouders beloofd een van haar twee hoofdkantoren te sluiten. Een heftige strijd achter de schermen tussen Mark Rutte en Theresa May. De uitkomst? Nederland schaft zijn dividendbelasting af en geeft buitenlandse aandeelhouders een cadeau van 1,4 miljard euro. Groot-Brittannië is namelijk het enige andere serieuze land zonder dividendbelasting (alle andere landen met een nultarief zijn bananenrepublieken en/of belastingparadijzen.
Het patroon is bekend. Groot en machtig beschikt nou eenmaal over meer chantagemacht dan klein en prachtig. De 135 miljard euro die Nederlandse belastingbetalers in 2008 op tafel moesten leggen om incompetente bankiers van een zelf veroorzaakte crisis te redden; de extreem lage energiekosten voor grootverbruikers; de veel te lage prijs die grootvervuilers voor hun emissies betalen. En de fors lagere vennootschapsbelasting: bedrijven droegen in 2000 nog voor 16 procent bij aan de schatkist, in 2017 was dat nog maar zeven procent. Een verschil dat burgers in de vorm van hogere loon- en inkomstenbelastingen hebben moeten betalen. Om maar te zwijgen van de astronomische externe milieukosten die de bio-industrie ook van dit kabinet voor rekening van de belastingbetaler mag laten komen.
LTO stelde direct na de presentatie van Kabinet Rutte 3 dat “het regeerakkoord op hun lijf geschreven is”. Nederland was en is een verzorgingsstaat voor multinationals en vervuilers. Onder Rutte 3 met zijn doorschuif- en afschuifpolitiek meer dan ooit. Het regeerakkoord is een ode aan lobbyisten, een knieval voor het grootbedrijf. Terwijl er een klimaatcrisis zonder weerga op ons af komt die van burgers, bedrijven en overheden het uiterste gaat vergen. We kunnen het geld wel beter besteden. Wat te denken van een warme sanering van de bio-industrie? Of van het vervroegd sluiten van de Nederlandse kolencentrales? Of van het verhogen van de salarissen in zorg en onderwijs?
Daar komt bij dat uit onderzoek van de economen Chetty en Saez uit 2005 is gebleken dat afschaffing van de dividendbelasting ondernemingen verandert in pinautomaten voor aandeelhouders. Hoe lager de dividendbelasting, hoe meer winst als dividend aan aandeelhouders wordt uitgekeerd, hoe meer het bedrijf gebukt gaat onder winstmaximalisatie op de korte termijn. Dit is de Pest voor People, Planet, Profit. Het botst met de belofte van het Kabinet om bedrijven te stimuleren tot verduurzaming.
Geen betere manier om kiezers minder “vertrouwen in de toekomst” te geven dan door het grootbedrijf een cadeau te doen waarvoor burgers moeten bloeden. De lastendruk voor “de gewone, normale Nederlanders” gaat ook deze kabinetsperiode niet omlaag. Weg met dit voorstel. Onttakel de Nederlandse verzorgingsstaat voor multinationals, stop de verdere steun voor aandeelhouders en steek die 1,4 miljard euro in zaken die Nederland, burgers, dieren, natuur en milieu echt verder helpen. Investeer in de toekomst. Dat is bouwen aan vertrouwen. Wie dividendbelasting maait, zal opstand oogsten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2017 - 12:32

Altijd begrepen dat toegeven aan chantage leidt tot nog meer betalingen!

1 Reactie
geronimo3
geronimo33 dec. 2017 - 9:09

@Minoes, Een aanrader voor de vrije geest om naar youtube te gaan en de uitzending te bekijken van Cafe Weltschmerz van 1-12-2017 tussen Ruben Munsterman en Ewald Engelen over het afschaffen van de dividendbelasting!

7anpau1
7anpau115 nov. 2017 - 20:42

Volgens mij is de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting inmiddels volledig inmiddels gestript van argumentatie en verworden tot een ordinair welles-nietes kleuterruzie. Het kabinet kan op geen enkele manier staven dat het tot meer banen leidt. Aan de andere kant staan echter mensen als Thieme en Roemer die opeens met cijfers van het CPB gaan zwaaien; serieus? Er zijn tal van maatregelen die het investeringsklimaat in NL kunnen verbeteren. Het verlagen van de belastingdruk is er daar 1 van. Er is echter maar 1 maatregel die leidt tot meer banen en dat is het verlagen van de lasten op arbeid. Dames en heren politici. Het is geen f#*king rocket science. Bedrijven streven naar winst maximalisatie. Daarbij kijken ze niet naar de houdbaarheid op lange termijn. Net als een leeuw niet denkt: ‘laat ik deze drachtige gazelle maar laten lopen want dan heb ik volgend jaar ook nog vreten.’ Als ze de maximale winst op korte termijn kunnen bereiken zonder 1 werknemer, dan zullen ze dat doen. Dat er na verloop van tijd niemand meer is die hun diensten of producten kan afnemen? De meeste zijn te dom en/of cynisch om dat te bevatten. Dames en heren politici, u bent verkozen om het algemeen (langetermijn) belang te dienen. U vreet bovendien van geld dat door anderen verdiend wordt. Dat betekent dat u op uw uitgaven moet letten (ook al klinkt dat heel rechts) en dat u naar een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op winst en kapitaal en consumptie zult moeten toewerken (ook al klinkt sat nogal links). Uw lu#&ige baantje zal misschien niet snel worden overgenomen door een machine. Maar machines en de 1% gaan u in elk geval niet betalen voor uw kleutergeruzie. Dus hou op met de have nots uit te spelen tegen de have littles voor electoraal gewin en ga iets zinnigs doen voor uw (pardon, onze) centen.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2017 - 1:50

Ik vond het argument m.b.t. private-equity i.v.m. het weren van vijandelijke overnames en gebrek aan lange termijndoeleinden, en de tegenwerking daarvan altijd van CDA en VVD, wel behoorlijk 'stake' houdend.... Ze worden nu met open armen binnengehaald....

7anpau1
7anpau116 nov. 2017 - 14:16

Ik zeg ook niet dat mevrouw Thieme geen goede argumenten zou hebben (hoewel het kabinet de afschaffing van de dividendbelasting presenteert als beschermingsmaatregel tegen vijandige overnames, maar goed, dat is echt volstrekte onzin). Mijn punt is, dat het gelegenheidargumenten zijn. Als het CPB doorrekent dat de de plannen van de PvdD of de SP duizenden banen kosten, is het CBP steevast een verlengstuk van kabinet en het grootkapitaal. En nu staat ze vrolijk met deze cijfertjes te zwaaien. Mevrouw Thieme is gewoon een stilstaande analoge klok die toevallig dit keer net de juiste tijd aangeeft. Als Rutte een intelligente staatsman was zou hij dat erkennen en dit onzinnige plan laten varen. Maar helaas, hij is een leraar maatschappijleer op een VMBO-school die per ongeluk machtpoliticus pur sang heeft kunnnen worden doordat hij op het juiste moment gebruik kon maken van zijn enige kwaliteit, namelijk dat hij minder onsympathiek was dan Rita Verdonk.

7anpau1
7anpau116 nov. 2017 - 16:59

Ps Er is niets mis met het zijn van docent maatschappijleer. Het is een nobel beroep en een van de weinige positieve punten van Rutte. Het zijn van docent maatschappijleer kwalificeert iemand echter op geen enkele wijze om mp te worden.

Bert de Gans
Bert de Gans15 nov. 2017 - 20:10

Die opstand van de belastingbetaler is makkelijk te organiseren. Zie de brede beweging in de zeventiger jaren tegen het betalen van z.g. milieu-belasting. Een brede beweging van duizenden weigeraars,legden de inning ervan jaren lang lam. Wanneer honderd duizenden "gewone" belastingbetalers het volgend jaar weigeren hun inkomstenbelastingaangifte te doen, loopt het systeem van het innen van deze belasting zeker vast. Dat noemden we in de vorige eeuw "burgerlijke ongehoorzaamheid". De tijd daarvoor is nu opnieuw aangebroken.

Richard555
Richard55515 nov. 2017 - 20:07

Natuurlijk loopt de politiek aan de leiband van het grootkapitaal. Wat wil je anders? Een minister verdient net zoveel per jaar als een topbestuurder van zo'n multinational per week. Dus de hoop is er dat er straks nog een baantje in de subsubtop voor hen is weggelegd. Want in de boardingrooms zelf komen ze zelden tot nooit. Die topbestuurders weten ook wel dat onze politieke toppers zwaar tekortschieten voor de top van het bedrijfsleven. Dus ze houden ze een worst voor en de heren blijven er naar happen en doen braaf wat de echte machthebbers willen.

Wittemuis
Wittemuis15 nov. 2017 - 14:01

Goed stuk alleen zal opstand oogsten is een wishfull thinking want wat zal de opstand inhouden? Een debat , overigens nu aan de gang, en daar blijft het toch bij.

1 Reactie
ratio2
ratio215 nov. 2017 - 18:52

De oppositie zou de Nederlandse variant van de fillibuster kunnen proberen. Bij elke stemming een hoofdelijke stemming eisen. Met maar 76 kamerleden van de coalitiepartijen verlamt dat redelijk de Tweede Kamer, omdat ze voor elke stemming in de plenaire zaal moeten komen opdraven.

Poezenmens
Poezenmens15 nov. 2017 - 13:43

Het debat in de plenaire zaal over de afschaffing van de dividendbelasting is nu te volgen op Politiek 24.

Cliff Clavin
Cliff Clavin15 nov. 2017 - 12:22

Prachtig en vurig betoog - dat liegt er niet om. Wij zijn succesvol omgevormd tot een dictatuur. Er is geen democratie meer. Giovanni Gentile was de zelfbenoemde "filosoof van het fascisme": https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Gentile Hij zei: "Fascisme zou beter genoemd kunnen worden: corporatisme, want het is de fusie van staat en de macht van het grote bedrijfsleven*)." In die situatie zitten we nu, dat is zonneklaar. Overheid en bedrijfsleven samen zijn een gigantisch onderdrukkingsapparaat geworden, dat een psychotisch karakter heeft**). Een antidemocratische bureaucratie, waarin de invloedrijken het contact met de realiteit, en de gewone mensen, totaal verloren hebben (nee wacht: ze hebben het actief verbroken, afgezegd). De machtigen worden omringd met influisteraars, vleiers, en sprookjesvertellers. Die vertellen hen dat in, dag uit hoe geweldig, vooruitkijkend, intelligent, koninklijk, en goddelijk ze wel niet zijn. Dat leidt ertoe dat de collectief beleefde fantasieën voor waar gehouden worden. Alles en iedereen die deze absolute waarheden in twijfel trekt, dat wordt ontkend, buiten de deur gehouden, en indien nodig geliquideerd. De zonnekoningen nemen dus geen kennis van wat er buiten de kasteelmuren allemaal gebeurt. Deze politiek-economische constellaties zijn er altijd geweest. Denk aan de Farao's in Egypte, de Romeinse Keizers, de Borgia's en Medici's, Nazi-Duitsland, de Sovjet-Unie, Mao's China, en Noord-Korea. Ik ben niet de enige die denkt dat het unieke van de situatie nu (historisch gezien) is, dat zij wereldwijd werkelijkheid geworden is; ze is het gevolg van een niet eerder geziene, door rechtse denktanks en reactionaire, totalitair-georiënteerde intellectuele collectieven gesteunde en gestuurde aanval op de democratie en de vrede zelf. En ik geloof dat er zonder breed verzet, en zonder opstanden geen enkele weg meer kan zijn uit alle misdaden tegen de menselijkheid, die in naam van bovenstaande wereldrijken van multinationals en hun vazallen in de politiek gepleegd worden. *) mijn vertaling. In mijn bron staat: "corporate power" **) cultureel antropoloog en organisatie-onderzoeker Burkard Sievers beschrijft het psychotische karakter van totalitaire bureaucratieën, en Shell en Unilever functioneren niet anders; er is ontstellend veel menselijke geweldpleging in zulke ondemocratische instituten

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2017 - 1:38

Ik heb vandaag naar het debat over de dividendbelasting zitten kijken, werkelijk tenenkrommend. Pechtold weet niet in hoeveel bochten hij zich moest wringen....wat een vreselijke opportunist....terwijl hij toch vooral zijn zin heeft gekregen... Als er iemand een farizeeër het dichtst benadert, is hij het wel...ziet er ook al wat pafferig uit...krijgt al een speknek...Die heeft Wilders mooi als opstapje gebruikt....de aandacht van zichzelf afgeleid...

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2017 - 1:39

Pechtold wist niet...

Peterrr3
Peterrr315 nov. 2017 - 11:55

Uitstekend verhaal van Marianne Thieme. Hopelijk gebeurt er wat mee en wordt deze beslissing teruggedraaid.

Bluesboy
Bluesboy15 nov. 2017 - 11:19

https://pbs.twimg.com/media/DOL1VvcXUAAsLxu.jpg Het is duidelijk het Kabinet voor de rijken!

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2017 - 11:17

https://www.demorgen.be/wetenschap/15-000-wetenschappers-uit-184-landen-waarschuwen-voor-catastrofaal-lot-van-de-wereld-bf32f7e9/

6 Reacties
Bickle
Bickle15 nov. 2017 - 15:22

En Minoes, heb je vandaag nog wel gelachen? ;-)

Cliff Clavin
Cliff Clavin15 nov. 2017 - 18:23

@ Minoes - dank voor de uitstekende link!

Cliff Clavin
Cliff Clavin15 nov. 2017 - 18:24

(PS: ik heb het originele artikel (5 pp.) net geprint, ga het vanavond lezen.)

Cliff Clavin
Cliff Clavin15 nov. 2017 - 18:25

(hè, 9 pp., hoe langer hoe beter, natuurlijk.)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2017 - 1:17

Ja met Charles Groenhuijssen, al was het wel een wrang lachje... Ik dacht bij mezelf; Het is niet altijd fijn gelijk te krijgen...wat men er ook van zegt... Aan, 'journalistieke' blaaskaken geen gebrek! Hij had eens om zich heen gevraagd hoe het ging met Nederland en de Nederlanders...nou je weet het wel...in zijn kringen gaat het prima! Eerste vraag ; Wie zijn zijn kringen? Dat noemt zich journalist, nooit begrepen hoe hij zich bij NTR heeft kunnen invechten! Jammer van Tuitert... die ook het nieuws maar afzette zodat hij er dan geen 'last' van heeft....binnen zijn kringen ging het blijkbaar ook zeer goed...

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2017 - 1:42

En niet vergeten; de wereld.... Minoes toch...het heeft alles te maken met de wereld...

vdbemt
vdbemt15 nov. 2017 - 10:58

En dan grapt Kees van der Staay , bij de nieuwe vlag in de Kamer, omdat PvdD tegen heeft gestemd: dieren hadden blijkbaar weinig behoefte aan de vlag. Geestig, toch? Dit leggend naast dit betoog van Thieme, weet ik waar WEL het verstand zit.

Richard555
Richard55515 nov. 2017 - 10:41

Marianne kaart wel meer problemen aan dan alleen de dividendbelasting. Feit is dat het grote tot zeer grote bedrijven betreft die in de watten worden gelegd. En inderdaad is hun aandeel aan de schatkist steeds kleiner geworden en dat wordt niet gecompenseerd door de meer belasting die de aandeelhouders betalen. Dat is een regelrechte leugen. Alle burgers en het klein- en middenbedrijf betalen de rekening. Zo klaar als een klontje. En ja voor dat soort bedrijven zijn wij een belastingparadijs maar dat geldt niet voor allerlei andere leuke dingen die in belastingparadijzen gedaan worden voor de minder armlastigen onder ons. Dus we zijn een soort overgangsgebied tussen paradijs en gewoon fatsoenlijk bijdragen aan de schatkist van het land waar je ook volop profiteert van alle voorzieningen. Het is gewoon een feit dat de grootste nettograaiers uit de gemeenschapspot niet de (ocherm) uitkeringsgerechtigden zijn maar de rijkeren onder ons. U weet wel dat zijn diezelfde lui die aan de borreltafel van de VVD en hun populistische vazalpartijen het voortdurend hebben over die profiteurs, maar ze hebben het eigenlijk over zichzelf. Grotere profiteurs van andermans inspanningen zijn juist dit soort lieden. Dus nog steeds onbegrijpelijk dat een groot deel van de kiezers daar intrapt. Het zijn juist die kiezers die hoogste prijs daarvoor betalen. Nog even en wij kunnen ook Hungergames gaan organiseren. Maar dan hopelijk met het rijke en politieke rapalje als gladiatoren in de Arena.

Klaas Punt
Klaas Punt15 nov. 2017 - 10:24

Ik heb die uitleg van Rutte cs altijd beschouwd als nepnieuws!

DeRedeMist
DeRedeMist15 nov. 2017 - 8:57

Met of zonder dividend belasting dat maakt voor ontvangers van dividend helemaal niets uit. De dividendbelastind die door het bedrijf dat deze afdraagt op jouw dividend wordt namelijk verrekend met de inkomstenbelasting die je over het dividend betaald. De inghouden dividendbelasting wordt afgetrokken van de af te dragen inkomstenbelasting. Gaat de dividendbelasting omlaag, dan gaat de inkomstenbelasting evenveel omhoog. Het maakt geen bal uit. Maar het is wel weer een mooie aanleiding voor het standaard linkse jullie zijn graaiers riedeltje.

5 Reacties
Jan de Kort
Jan de Kort15 nov. 2017 - 10:37

Het gaat hier niet om dividend uitgekeerd aan individuen, maar aan bijvoorbeeld buitenlandse holdingmaatschappijen. Daarna gaat het geld weer verder de opgetuigde kerstboom van stichtingen, brievenbusvennootschappen en offshore trusts om uiteindelijk bij een goed verborgen particuliere begunstigde te komen.

vdbemt
vdbemt15 nov. 2017 - 10:54

Jij hebt ook maar wat gehoord. Dat kan onmogelijk waar zijn. Als dat zo is, dan is het effect van het verlagen van die dividendbelasting ook nul. Waarom zou Rutte dat dan doen?

Kees Halt6
Kees Halt615 nov. 2017 - 11:08

Klopt, voor de Nederlandse belastingbetaler die netjes zijn belasting betaalt is de dividendbelasting een voorheffing die wordt verrekend met de IB. (of voor een bedrijf VB) Maar wat als die Nederlander (of welke andere nationaliteit dan ook) met zijn poen/kantoor in een belastingparadijs zit en de in Nederland afgedragen dividendbelasting nergens kan verrekenen? Dan blijft de door het bedrijf ingehouden en aan de fiscus afgedragen dividendbelasting per saldo dus mooi in de Nederlandse schatkist. Voor een bedrag van elk jaar weer 1,4 miljard. https://www.trouw.nl/democratie/rutte-blijft-erbij-de-dividendbelasting-wordt-afgeschaft~a8a33c0b/ Het vreemde is ook nog dat buitenlandse dividendontvangers in landen waar wel een belastingovereenkomst mee is die voorheffing wel kunnen verrekenen teneinde dubbele belasting te voorkomen. Nu Rutte3 de dividendbelasting afschaft valt er voor die groep niks meer te verrekenen en moeten ze in eigen land de volle mep belasting afdragen. De door Rutte3 afgeschafte dividendbelasting verdwijnt zo in de schatkist van een ander land.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2017 - 11:13

Het gaat hier om overwegend buitenlandse aandeelhouders!

Piet de Geus
Piet de Geus15 nov. 2017 - 12:30

"Met of zonder dividend belasting dat maakt voor ontvangers van dividend helemaal niets uit." Dan heb je toch niet goed opgelet. Die 1,4 miljard betreft dividendbelasting over dividend dat aan buitenlandse aandeelhouders wordt uitgekeerd. En die kunnen niks verrekenen met de Nederlandse IB.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart15 nov. 2017 - 8:37

Ik vind het altijd fijn om te zien dat in onze operette-democratie de onderkoningen - Shell, Unilever - als vanouds met de scepter zwaaien en dat die oeroude, degelijke lakeien - o, hoe langzaam tellen zij die verschrompelde kloten, en hoe langzaam malen zij - nog steeds gedienstig de slippen van hun hermelijnen mantels dragen.

Dr. No
Dr. No15 nov. 2017 - 8:27

Uitstekend stuk. Één correctie: Nederland is geen serieus land, maar ook gewoon een belastingparadijs.

Piet de Geus
Piet de Geus15 nov. 2017 - 8:15

Typerend voor de dierenpartij: denken dat maaien oogsten is in plaats van zaaien.

6 Reacties
Jan de Kort
Jan de Kort15 nov. 2017 - 10:33

Touche, je hebt toch weer een punt weten te vinden...

vdbemt
vdbemt15 nov. 2017 - 11:05

Beetje flauw hoor. Het is zaaien en daarna oogsten door te maaien. Ik zag het ook. Maar ik zie het als een woordspeling van Thieme. Rutte heeft al gezaaid, in de coalitie. Hij denkt nu alleen nog maar te hoeven maaien, maar de opstand begint al te roeren.

Piet de Geus
Piet de Geus15 nov. 2017 - 12:28

"Het is zaaien en daarna oogsten door te maaien" Maar de uitdrukking is toch echt dat wie x zaait y zal oogsten. Voor het overige zegt Thieme helemaal niets nieuws. Economen als Barbara Baarsma hebben al lang gezegd dat uit internationale vergelijkingen is gebleken dat afschaffen van de dividendbelasting geen enkel economisch doel dient.

Zomaareenmening
Zomaareenmening15 nov. 2017 - 13:08

Piet, Wederom geef je blijk van het onvermogen om begrijpend te lezen. Het kabinet Rutte III wil de dividendbelasting niet verhogen ( oftewel zaaien ) maar wil juist de dividendbelasting afschaffen ( maaien ) als je deze woordspeling niet snapt wordt het misschien tijd een cursus begrijpend lezen te volgen voordat je een mening verkondigd die kant noch wal raakt.

Zomaareenmening
Zomaareenmening15 nov. 2017 - 13:11

Overigens werd spreekwoordelijk “gezaaid” op het moment dat de dividendbelasting ingevoerd werd. Wil men dus de dividendbelasting afschaffen dan is er sprake van het spreekwoordelijke “maaien”.

Piet de Geus
Piet de Geus15 nov. 2017 - 16:35

"als je deze woordspeling niet snapt" Ik zeg dat hij net zo krom is als de pretentie namens dieren te babbelen. Maar dat gaat jou weer boven de platte pet.

chwiedijk
chwiedijk15 nov. 2017 - 8:07

Ach, die Christen Unie, geld is hun god.

neutral2
neutral215 nov. 2017 - 8:02

Hoe kun je nog vertrouwen in de huidige politiek hebben? Eerst voor de verkiezingen het gewone volk zoet in het vooruitzicht beloven, en zodra de marionetten op hun plek zitten, blijkt het beloofde wederom fakenews te zijn geweest. Sorry Russische invloeden rofl (rolling on the floor laughing).

Tietanium
Tietanium15 nov. 2017 - 8:00

Om dividend uit te kunnen keren moeten er eerst winstreserves zijn. Dat betekent dus dat er eerst winst gemaakt moet worden waarover vennootschapsbelasting moet worden afgedragen, alvorens er dividend uitgekeerd kan worden. Aangezien ook het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd, is Nederland een aantrekkelijker land geworden om winst te maken en dividend uit te keren. Mogelijk verleidt dit bedrijven winst te maken in Nederland en kunnen we met de extra inkomsten uit vennootschapsbelasting het bedrag dat we aan dividendbelasting mislopen compenseren. Tegelijkertijd verbetert het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. In die zin zie ik alleen maar voordelen. "Daar komt bij dat uit onderzoek van de economen Chetty en Saez uit 2005 is gebleken dat afschaffing van de dividendbelasting ondernemingen verandert in pinautomaten voor aandeelhouders. Hoe lager de dividendbelasting, hoe meer winst als dividend aan aandeelhouders wordt uitgekeerd, hoe meer het bedrijf gebukt gaat onder winstmaximalisatie op de korte termijn." Dit komt natuurlijk niet door verlaging van de dividendbelasting. Dergelijke gevolgen komen natuurlijk altijd voor rekening van het bestuur van een bedrijf. Het bestuur moet ervoor waken dat het beschikbaar gestelde dividend geen gevolgen heeft voor de continuïteit van een bedrijf. Het bestuur zal hierin dus de juiste keuzes moeten maken waarin de continuïteit van een bedrijf wordt gewaarborgd en aandeelhouders (investeerders) tevreden worden gehouden.

3 Reacties
adriek
adriek15 nov. 2017 - 9:17

Alleen maar voordelen. Behalve voor de burgers die gemiddeld ruim 80 euro per persoon meer belasting zullen moeten betalen. Zonder deze maatregel zou de btw een procent of zo minder hoeven stijgen. Bestuurders en aandeelhouders hebben tegenwoordig veel minder oog voor continuïteit van een bedrijf. Winst pakken en op naar de volgende melkkoe is moderner. Bestuurders zijn zelden langer dan vijf tot acht jaar in dienst, aandeelhouders kijken naar 'durfkapitalisten' en aanverwante sprinkhanen en gaan liever voor de snelle winst dan voor hun pensioen. Dat pensioen blijft toch onzeker: op niet al te lange termijn kan het niet anders dan dat de beurs weer een flinke 'correctie' ondergaat: er wordt net als in 2008 weer zeer actief geworven onder particulieren - ga toch beleggen, de rente staat zo laag dat je een dief van je eigen portemonnee bent... en beurskoersen kunnen alleen dan blijven groeien als er nieuw geld instroomt. Zodra dat ophoudt stort de piramide (wee) in. Laag (geen) dividend is slechts een van de middelen om dit circus aan de gang te houden.

Tietanium
Tietanium15 nov. 2017 - 12:40

@AdrieK Zoals ik al zei worden de inkomsten die we uit hoofde van dividendbelasting mislopen mogelijk door extra inkomsten uit vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting (i.v.m. baanbehoud en/of extra banen) en omzetbelasting (niet die 3% verhoging). Als dat zo is, dan hoeft niemand in Nederland hiervan nadelige gevolgen te ondervinden. Het beeld dat je schetst over bestuurders anno 2017 herken ik ook. Cashen is zeker iets dat op grote schaal gebeurt. Geïnspireerd door leven in het nu, wordt de winst op korte termijn gemaximaliseerd. Dat dit gevolgen heeft voor de toekomst wordt niet bij stilgestaan. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Wat je schrijft over de beurs klopt ook. Momenteel wordt daar weer flink geld verdiend. Meer dan dat je ontvangt op je spaarrekening. En veel mensen willen daar een graantje van meepikken. Het blijft de keuze van mensen zelf om te beleggen. Mensen zijn zich bewust van de risico's neem ik gemakshalve aan. Zelf heb ik in 2009 fors geïnvesteerd in een bedrijf dat andere bedrijven begeleide om zo efficiënt mogelijk van boventallig personeel af te komen.Vanwege de economische crisis hoopte ik dat daar veel vraag naar zou zijn. En dat was gelukkig ook zo dus heb daar leuke centen aan overgehouden. Het was een dusdanig succes dat ik wilde dat ik meer had geïnvesteerd. Verder zou ik mensen aanraden vooral te investeren in markten die producten en/of diensten aanbieden voor mensen mét geld. Mensen die niets te besteden hebben kun je immers geen geld aan verdienen. "Laag (geen) dividend is slechts een van de middelen om dit circus aan de gang te houden." Tsja, dat is zo. Maar weet je, als Nederland het niet doet, dan is er wel een ander land die het doet. Hopelijk kan Nederland er nu nog de economische vruchten van plukken.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet315 nov. 2017 - 16:25

"Zelf heb ik in 2009 fors geïnvesteerd in een bedrijf dat andere bedrijven begeleide om zo efficiënt mogelijk van boventallig personeel af te komen.(...) Verder zou ik mensen aanraden vooral te investeren in markten die producten en/of diensten aanbieden voor mensen mét geld. Mensen die niets te besteden hebben kun je immers geen geld aan verdienen.“Laag (geen) dividend is slechts een van de middelen om dit circus aan de gang te houden.” Tsja, dat is zo. Maar weet je, als Nederland het niet doet, dan is er wel een ander land die het doet." Zei de ene aasgier tegen de ander: Kijk, die daar gaat bijna dood. Daar moeten we zo snel bij zijn, anders zijn de hyena's ons nog voor.

angsthaas2
angsthaas215 nov. 2017 - 7:53

Helaas gaan we in Nederland niet de straat op zolang gtst op tv is of sbs wat uitzend. We accepteren alles gelaten en er zijn zelfs gekken die dit beleid nog verdedigen. Die opstand zie ik niet snel gebeuren, helaas. Voor de rest een interessant artikel dat de vinger op de zere plek legt, waarvoor dank.

punt2
punt215 nov. 2017 - 7:28

quote: "Hoe lager de dividendbelasting, hoe meer winst als dividend aan aandeelhouders wordt uitgekeerd, hoe meer het bedrijf gebukt gaat onder winstmaximalisatie op de korte termijn. Dit is de Pest voor People, Planet, Profit. Het botst met de belofte van het Kabinet om bedrijven te stimuleren tot verduurzaming." Wanneer men dit leest zou je ook kunnen denken : hoe hoger de dividend belasting , hoe hoger de winstmaximalisatie moet zijn om hetzelfde netto bedrag als winst uit te moeten keren aan de dividendhouders. Wat echt de Pest voor People,Planet, Profit........ dividend-uitkering 10.000 minus de dividend belasting van 15% is 85.000 dividend-uitkering 90.000 minus de dividend belasting is 90.000 Dus minder winst noodzakelijk om tot een hogere uitkering te komen....

4 Reacties
punt2
punt215 nov. 2017 - 7:29

10.000 mist een nul natuurlijk ..moest 100.000 zijn, maar dat begrijpt iedereen toch ?

punt2
punt215 nov. 2017 - 7:32

koffie !!!!! dividend uitkering 90.000 minus de dividend belasting van 0% is 90.000 # stilineenhoekjeeenkoffieopdrinken

adriek
adriek15 nov. 2017 - 9:22

Volgens dezelfde redenering moet de loonbelasting ook naar nul. Dat maakt arbeid in Nederland veel goedkoper, waardoor 'outsourcen' naar Polen en China minder interessant is. Levert veel laaggeschoold werk op, waar nu de grootste werkloosheid zit, waardoor de premiedruk omlaag gaat en het effect nog versterkt wordt. Als ook nog eens de btw naar 0% gaat kunnen de lonen gematigd worden (bij gelijkblijvende koopkracht) waardoor nog meer werkgelegenheid ontstaat. Dat past ook nog eens in het 'minder belasting op arbeid' idee.

punt2
punt215 nov. 2017 - 11:02

@AndrieK, Ik heb het niet over de loonbelasting omdat ook Thieme het daar niet over heeft. Thieme haalt iets onlogisch aan, en dat weerleg ik (na diverse koppen koffie ;-) ) Verder ben ik niet tegen belasting maar een voorstander van een beter stelsel, volledige FlatTax, zonder aftrekposten of toeslagen met één tarief voor iedereen. Met een hoge belastingvrije voet voor de lagere inkomens om de toeslagen overbodig te maken.