Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Diversiteit is in de top van de voetbalwereld ver te zoeken

  •  
05-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5119131141_db39343de5_z
Hoewel 40 procent van de profs in de eredivisie een migratie-achtergrond kent, is dat bij slechts 3 procent van de bestuurders en trainers het geval. Dit moet veranderen, zegt voorzitter Jörgen Raymann van de Stichting Suriprofs. Momenteel zijn er gesprekken gaande met de KNVB om te bekijken hoe meer diversiteit kan worden bereikt. Dit  meldt BNR Nieuwsradio.
De KNVB benadrukt op haar website dat ze diversiteit hoog in het vaandel heeft. ‘Afhankelijk van de vraag van de vereniging biedt de KNVB creatieve werkvormen waarbij op een laagdrempelige manier praktijksituaties besproken worden’, schrijft de bond. Wat betreft diversiteit en besturen moet nog een slag gemaakt worden, getuige de lage representatie onder trainers en bestuurders. Op haar site schrijft de KNVB er dit over:
‘Het thema diversiteit en omgaan met verschillen wordt opgenomen in de KNVB-opleidingen voor trainers en scheidsrechters. Trainers en scheidsrechter komen in hun rol verschillen in het voetbal tegen. Dat kunnen bijvoorbeeld verschillen zijn tussen een westerse cultuur en een niet-westerse cultuur, die zich uiten in de manier van communiceren en gedrag.’
Opmerkelijk genoeg kende het Internationaal Olympisch Comité de KNVB onlangs de Sport Beyond Borders Award toe. Deze prijs wordt uitgereikt voor verdiensten op het gebied van diversiteit.
Cc-foto: John Garghan
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

NedBall93
NedBall938 mei 2018 - 9:50

Waarom moet het eigenlijk veranderen? De argumentatie hiervoor ontbreekt in het stuk. Is het ontbreken aan (etnische) diversiteit per definitie iets slechts? Hoe divers moet het dan worden? Gaat het dan om huidskleuren, geslacht, leeftijd, nationaliteit, etc. etc. Maakt huidskleur uit bij trainers? Hoe moet dit opgelost worden? Hoe moet er voor gezorgd worden dat de diversiteit evenredig wordt verdeeld? Ik krijg altijd een beetje de kriebels van diversiteit als einddoel omdat ik voor een vrije samenleving sta en niet een waarin alles wordt gecontroleerd en gereguleerd.

JeSuisMAVO
JeSuisMAVO7 mei 2018 - 12:26

Heel goed Jurgen! Zo werkt NL. Kruip achter je eigen zuiltje, richt een vereniging op en verlang van iedereen dat ze je serieus nemen.

Robbie4
Robbie47 mei 2018 - 10:27

Diversiteit is in de top van de omroepwereld ver te zoeken

Verwijdert
Verwijdert7 mei 2018 - 5:22

Lozerech 6 mei 2018 at 19:34 “die minder goed zijn in de functie, maar omdat ze vrouw of allochtoon zijn recht hebben op die functie.” "De implicatie is dat vrouwen en allochtonen gewoon minder geschikt zijn om te besturen?" De implicatie is dat vrouwen en allochtonen geen relevante ervaring hebben als speler in de top. Een trainer in het voetbal is vaak een oud speler met meer dan 30 jaar ervaring. Dus men is minder geschikt. Niet omdat ze vrouw zijn of allochtoon maar omdat ze geen voetbalcarriere hebben opgebouwd.

1 Reactie
Starter3
Starter37 mei 2018 - 12:33

Dat heeft dan dus met kwalificaties te maken. Je kan ook geen dokter worden zonder relevante opleiding.

JopieS2
JopieS27 mei 2018 - 4:53

Is er ook uitgezocht hoe andere bonden ter wereld er voor staan?

Ikkyu
Ikkyu6 mei 2018 - 17:57

Bestuurders zijn meestal 55 plus, en trainers 40 plus. 30 jaar geleden was de voetbal wereld nog lang niet zo divers als nu. Dus dit gaat weer helemaal nergens over.

melle2
melle26 mei 2018 - 14:45

Is het niet gewoon zo dat mensen een functie uitoefenen waar ze goed in zijn? Ik heb namelijk het idee dat de mensen die nu 'pleiten voor meer diversiteit' alleen maar willen bereiken dat de mensen die goed zijn in hun functie worden vervangen door mensen die minder goed zijn in de functie, maar omdat ze vrouw of allochtoon zijn recht hebben op die functie. Ik vind dit wat weghebben van het communisme van Rusland in de jaren '20 en '30 en ik weet niet of dat de weg is die we in willen gaan.

2 Reacties
Lozerech
Lozerech6 mei 2018 - 17:34

"die minder goed zijn in de functie, maar omdat ze vrouw of allochtoon zijn recht hebben op die functie." De implicatie is dat vrouwen en allochtonen gewoon minder geschikt zijn om te besturen?

Peterrr3
Peterrr36 mei 2018 - 20:51

@Lozerech, blijkbaar wel, anders waren ze toch allang ergens bestuurder geweest?

bijzettafel
bijzettafel5 mei 2018 - 18:40

Ik geloof niet dat sportbestuurders ooit een afspiegeling zijn geweest van de beoefenaars. Stel je voor zeg, junks die de wielerbond leiden, werkelijk overal getatoeëerde onverstaanbaar sprekende semi-alfabeten als voetbalbestuurders, Badr Hari als boegbeeld van de Nederlandse vechtsport. Ik betwijfel of dergelijke bestuurders de organisatie financieel, organisatorisch en bestuurlijk op orde houden. Het zou het einde betekenen van de meeste sporten. Ik denk dat echte diversiteit beter is voor het land, als je die terugvindt in gevangenissen, misdaadstatistieken, scholingsgraad, gezondheid, afhankelijkheid van uitkeringen en ongelovigheid.

BingoGrubb
BingoGrubb5 mei 2018 - 15:19

Heeft dit niet gewoon te maken met NOG niet genoeg kwaliteit. Voetbal was in nederland enorm blank in de jaren 80 en 90 (ingekochte spelers daar gelaten natuurlijk). nu het steeds diverser word onder spelers lijkt het mij dus een kwestie van tijd voor er meer diversiteit komt onder de trainers. dat heeft tijd nodig. Wat bijna al die bestuursleden gemeen hebben met elkaar, is dat het voornamelijk zelf oud voetballers zijn geweest. Dus dan is het toch niet zo gek dat het nu nog voornamelijk blank is die komen uit de voetbal wereld van de jaren 70 80 90. Het talent voor dit soort functie's zal steeds meer komen boven drijven want zo werkt de voetbal wereld al sinds het ontstaan. oud spelers die de boel runnen tot ze vervangen worden door nieuwe oudspelers. als het met 15 jaar nog steeds zo gesteld is vind ik dit artikel dan ook pas relevant worden. maar goed ik vind niet dat sport over diversiteit zou moeten gaan maar om talent. het maakt namelijk niet uit van welke huizen je komt als je het talent heb en je schouders er onder zet kun prof worden. en welke club zou nou zo dom zijn een talent te weren om kleur van de huid.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr35 mei 2018 - 16:31

Ik denk dat je gelijk hebt. Kijk je naar de spelers, dan zie je die diversiteit al wel terug. Of is het dan weer een probleem dat je geen vrouwelijke trainers hebt in de top van het voetbal?

Tineke de Goede
Tineke de Goede5 mei 2018 - 15:19

De top van de voetbalwereld bestaat uit de spelers, en die groep is zeer divers samengesteld inclusief Afrikanen en Aziaten en lelijke mensen met tatoeages. Je moet het zo zien : de witte bestuurders werken voor de multimiljonairs op het veld. Bovendien zijn de echte grote bazen meestal rare Russen en Iraniërs en Kuweiti's en Saudische prinsen. De eigenaren van de grootste Premier League clubs zijn dus geen Britten. Maar ja, opiniemakers zoeken naar diversiteitsslachtoffers, dat is nu eenmaal de dwingende mode op links. Ik vind het in dit geval echt te ver gezocht en bovendien het resultaat van een gemankeerde analyse van de werkelijkheid van de voeltbalwereld. Geacht links, doe normaal en zoek geen spijkers op laag water. Jullie bewijzen jullie eigen zaak er een slechte dienst mee #trapernietin-prikdoordiezeurmythes

koffieleut2
koffieleut25 mei 2018 - 14:05

Eerste generatie voetbalde niet, tweede generatie wel, derde generatie komt bovendrijven. Hoe snel verwacht je dat er zich top trainers komen uit een groep. De landen we ze over het algemeen vandaan komen maken zelfs gebruik van buitenlandse trainers. In de toekomst zal dat wellicht veranderen, als de opleidingen daar boven die van Europese of Zuid-Amerikaanse clubs uit komen drijven. Dit is voor mij echt weer een gevalletje spijkers zoeken op laag water. Of moet er weer gepushed worden ivm de reputatie zonder dat talent er toe doet.

2 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols5 mei 2018 - 16:43

En als die derde generatie trainer wordt wordt ze door het CBS niet gerekend tot iemand met een migratie achtergrond.

koffieleut2
koffieleut26 mei 2018 - 8:45

inderdaad.