Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dit zijn de holocaustontkenners van de AfD

  •  
21-06-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
229 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-21-om-15.11.10
In Duitsland is opnieuw ophef ontstaan rond de extreemrechtse politieke partij AfD. Aanleiding is dit keer een publicatie van AfD-parlementariër Wolfgang Gedeon waarin hij de holocaust afdoet als ‘bepaalde gepleegde misdrijven’. Volgens experts staat Gedeon daarin niet alleen, maar bestaat er een ‘brede antisemitische stroming’ binnen de AfD. Dat blijkt uit een verslag van de Duitse Huffington Post.
De verwachting is dat Gedeon door AfD -voorzitter in Baden-Württemberg Jörg Meuthen uit de partij gezet zal worden, een maatregel die door de meeste AfD-afdelingsvoorzitters in het land gesteund wordt. Zij hebben zich uitgesproken tegen de uitlatingen van Gedeon en gezegd dat er binnen de partij voor antisemitisme geen plaats is. De fractie van het AfD in het Europarlement blijft Gedeon echter steunen en politiek leider Frauke Petry wenste niet op de publicaties in te gaan.
Op het eerste gezicht lijkt de AfD inderdaad niet per se antisemitisch te zijn. Veel politici laten desgevraagd weten dat, hoewel ze zeggen niet voor individuele partijleden te kunnen spreken, zij geen moeite hebben met joden. In sommige deelstaten heeft de partij zelfs een pro-joodse campagne gevoerd met de slogan ‘wij staan met de AfD aan uw zijde’.
Volgens de Berlijner antisemitisme-expert Jan Riebe is dat echter een façade. ‘Antisemitische uitlatingen zijn geen geïsoleerde incidenten in het geval van de AfD, een partij die draait op uitsluiting,’ aldus Riebe. De sociaal wetenschapper houdt zich namens de Amadeu Antonio stichting al vele jaren bezig met vreemdelingenhaat en antisemitisme.
Voor Riebe is het duidelijk:
"De AfD is zich er heel goed van bewust dat zij in bepaalde streken met antisemitisme hun kiezers naar de oren praten."
Zo stromen bijvoorbeeld de partijfora op internet vol jodenhaat zodra joodse hoogwaardigheidsbekleders zich uitspreken tegen de AfD. Dat ondervond ook de voormalige voorzitter van de Centrale Joodse Raad, Charlotte Knoblauch. Riebe heeft inmiddels een flink dossier kunnen samenstellen van antisemitische uitlatingen richting haar, gedaan door zowel leden van de AfD als politici.
Ook van binnenuit wordt dit bevestigd. ‘Antisemitisme is volop aanwezig binnen de partij’, zegt voormalig AfD-lid Franz Eibl. En hij kan het weten. Tot juli 2014 was hij districtsvoorzitter voor de partij in Oberfranken en woordvoerder voor de AfD in geheel Beieren.
"Het antisemitisme gaat dieper dan vaak wordt aangenomen. Het zal alleen in zeer zeldzame gevallen openlijk worden geuit. "
Volgens Eibl zijn complottheorieën over de macht van de familie Rothschild en de joodse investeerder George Soros de normaalste zaak van de wereld. Ook wordt de innige politieke band tussen de Verenigde Staten en Israël binnen de partij sterk veroordeeld.
Eibl, van huis uit historicus, zegt geschokt te zijn geweest toen AfD-collega’s de schuld van de Tweede Wereldoorlog ontkenden. ‘De veroorzakers van de oorlog waren in hun ogen de Verenigde Staten en de lokale joodse elite.’
Jan Riebe:
"Binnen het AfD gelden joodse figuren als Soros of Rothschild als zondebokken voor bestaande problemen en worden hun namen gebruikt waar zij eigenlijk ‘joden’ bedoelen. "
Onlangs nog hield een AfD-politicus, Iris Wassill, in München een lezing getiteld ‘de macht van de elites’ waarin herhaaldelijk voor de genoemde families werd gewaarschuwd. Een lezing die volgens Riebe ‘doordrenkt is van samenzweringen en bol staat van het antisemitisme’.
Charlotte Knobloch, die de video van de lezing onder ogen kreeg, zei daarover:
"Antisemitische wrok en stereotypen lopen door de hele lezing heen. Het is gevaarlijk om zulke ideeën aan een breed publiek te presenteren als feit."
Soms gebeurt het dat AfD-politici in het openbaar hun masker laten vallen. Het leverde een politicus uit Nedersaksen een aanklacht van het Openbaar Ministerie op, nadat hij op Facebook een opiniestuk schreef waarin hij verklaarde dat ‘geen enkele jood werd gedood in de gaskamers’ en over het gebruikte gas Zyklon B beweerde dat het was ontwikkeld als verdedigingsmiddel. Die politicus, Gunnar B, zei later tegenover de pers dat hij ‘grote sympathie voor Israël’ had, dat hij verkeerd begrepen was, maar dat hij ook de strafbaarstelling van de holocaustontkenning verwierp.
Het zijn slechts enkele voorbeelden, maar de lijst is schier onuitputtelijk. Zo gelooft Ronald Gläser, AfD-politicus in Berlijn en persvoorlichter, dat de Duitse overheid liquidaties door de Mossad onder de pet houdt om Israël te vriend te houden en lopen er geregeld AfD-politici mee met anti-Israël demonstraties.
Het lot van de AfD zou nu wel eens kunnen samenhangen met dat van Wolfgang Gedeon. Mocht hij uit de partij worden gezet, dan is de verwachting dat hij buiten de AfD om verder gaat, maar dat hij een groot deel van de partij met zich meeneemt. Datzelfde geldt wanneer partijvoorzitter Meuthen verantwoordelijk wordt gehouden voor de uitlatingen van Gedeon en zelf het veld moet ruimen. Volgens de experts maakt het echter weinig uit of de partij een in opspraak geraakte politicus offert, het antisemitisme zit diep geworteld in de gehele AfD.
cc-beeld: Metropolico
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.