Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Dit land is van mij'

  •  
04-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
landismine_300.jpg
Prachtige animatie over de eeuwige strijd in het gebied dat we kennen als Israël / Palestina
Nina Paley maakte op toepasselijke muziek een korte, zeer leerzame clip met een heldere conclusie aan het slot. Ga er even voor zitten.
Kijk hier voor het “Who’s killing who’-overzicht.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

buggernuts
buggernuts4 okt. 2012 - 13:54

Prachtig filmpje, erg leuk gedaan. ik herken de meeste soldaatjes nog, m´n geschiedenis kennis heeft me nog n iet in de steek gelaten.

Henkgrid
Henkgrid4 okt. 2012 - 13:54

Confronterend! Dat doen WIJ, mensen. De waanzin regeert al duizenden jaren. De volgende profeet die de mensheid moet redden is een kunstenaar. Alleen een kunstenaar kan de mensheid van haar waanzin genezen.

.2
.24 okt. 2012 - 13:54

Ha, einde is echt goed bedacht.

rgeurtsen
rgeurtsen4 okt. 2012 - 13:54

en iedereen die een oorlog wint haalt zijn of haar gelijk... en krijgt het... walgelijk. De keuze voor de één of voor de ander... is een humane, niet een morele dat maakt een filmpje als dit wel heel duidelijk. History is bigger than us...

MichelReiziger
MichelReiziger4 okt. 2012 - 13:54

2 nomaden stammen met hun eeuwige strijd.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 okt. 2012 - 13:54

Interessante visie op het eigendomsrecht.

ElChe
ElChe4 okt. 2012 - 13:54

The winnaar, met god aan zijn zijde. http://www.youtube.com/watch?v=7w0e6sFLPyI

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 okt. 2012 - 13:54

Over één ding zijn de arabieren eens : liever Israel als grote macht in het Midden Oosten dan Iran die van plan is om het Midden Oosten te ''Fariseren''! Natuurlijk gaat Saoudi Arabie meebetalen voor de komende oorlog tegen Iran.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort4 okt. 2012 - 13:54

+1 als je alle volkeren kunt noemen die elkaar hebben afgemaakt om deze streek. Briljant filmpje, zeker ook het einde.

1 Reactie
Gogol
Gogol4 okt. 2012 - 13:54

Ik kwam een aardig eind. Ik miste de Byzantijnen (duh) en Mamluk of Egypt. Altijd leuk, een geschiedenisquizje, zeker over de oudheid.

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2012 - 13:54

Leuk hoor, hou die fabels maar in stand. Vóór de vestiging van Israël is er echter helemaal nooit om dat gebied zelf gevochten, maar uitsluitend om de macht erover. Palestina werd nooit veroverd met de bedoeling de bevolking te vervangen door die van de veroveraar, maar uitsluitend om de bestaande bevolking te onderwerpen.

3 Reacties
spinozie
spinozie4 okt. 2012 - 13:54

" Palestina werd nooit veroverd met de bedoeling de bevolking te vervangen door die van de veroveraar " Dat laatste kan zijn. Maar de Joodse bevolking is wel degelijk een aantal keer verjaagd en gedeporteerd, al ver voor het jaar 0.

spinozie
spinozie4 okt. 2012 - 13:54

"Leuk" filmpje trouwens, als je dat kan zeggen met zo'n onderwerp.

Gogol
Gogol4 okt. 2012 - 13:54

In Exodus wordt echter wel gesproken over het veroveren van het gebied, door het Joodse volk, en het afslachten van de reeds daar wonende Cananitische bevolking. Nou wordt die visie meestal niet als historisch correct aanvaard, maar het is op zijn minst merkwaardig. *Als* we de Bijbel al als historisch document mogen beschouwen (wat zionisten graag doen) waren het eigenlijk alleen de Hebreeuwen die de bevolking vervingen door de lokale bevolking, zoals je het noemt.De rest van de overheersing was, inderdaad, alleen om controle en onderwerping van het gebied.

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2012 - 13:54

Hoe historisch correct de weergave van de kunstenaar is weet ik niet, maar ik lazerde toch haast van mijn stoel. Ik dacht we gaan Israël zien dus waar zijn de Joden? Pas helemaal aan het eind. En die lui beweren dat zij er al-tijd gewoond hebben! Zo'n beetje iedereen is al in Israël geweest om het te bezetten. Een soort oerversie van Project X maar dan zonder Facebook, iedereen kwam op dat stukje woestijn af. De Joden zijn kennelijk slechts 1 van de velen.

1 Reactie
Gogol
Gogol4 okt. 2012 - 13:54

''Hoe historisch correct de weergave van de kunstenaar is weet ik niet" Het klopt behoorlijk, voor zover ik weet. Het oude Hebreeuwse volk woont al heel lang in de Levant. Met dit volk identificeren de zionisten zich graag. De oude Hebreeuwen woonden lang min of meer vreedzaam samen met andere volken (en andere religies), mede omdat het gebied zo vaak door dan weer het ene dan weer het andere Grote Rijk overheerst werd: de Assyriers, de Babyloniers, de Egyptenaren, dan weer eens de Babyloniers, etc. etc. Een kleine 100 jaar kenden de Joden onafhankelijkheid, nadat de Macabeeers de Griekse overheersing van zich af wierpen. Daarna was het weer hetzelfde liedje: Grieken, Perzen, Romeinen, later Arabieren, Kruisvaarders, weer Arabieren, etc (zie het filmpje). Hebben zij recht op het gebied? Niet meer of minder dan elk ander volk dat al sinds mensenheugenis in de Levant woont en door andere volken al sinds mensenheugenis wordt overheerst. De enige aanspraak die de Israellieten (niet hetzelfde als het Joodse volk) hebben is dat er iets staat in een boek dat geschreven is, hoogstwaarschijnlijk, tijdens de Babylonische ballingschap, door bannelingen, waarop met terugwerkende kracht een geschiedenis van een volk werd geschreven. En dat de Israellieten die die aanspraak maken zich identificeren met die bannelingen van meer dan 2500 jaar geleden. Waarop ook nog het een en ander af te dingen is. (Excuses voor het missen van dubbele puntjes op letters en apostrofen, mijn toetsenbord doet raar)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 okt. 2012 - 13:54

Als God niet bestond en dus geen heilige boken waren, wat zou het excuus zijn om toch de Palastijnen te verjagen uit hun land?

1 Reactie
ErikMeijer
ErikMeijer4 okt. 2012 - 13:54

God.

clara51
clara514 okt. 2012 - 13:54

Dat zo'n (overigens mooi gemaakt) filmpje alleen maar tot gevolg heeft dat de zoveelste landclaim-discussie vol overgave wordt gevoerd en dat daarbij altijd wordt getwist over het moment in de geschiedenis waarop je die discussie laat beginnen (nu zelfs al bij de oerknal, toe maar), bewijst de discussie hier. Waar het filmpje gelijk in heeft is dat de landclaim tot gevolg heeft dat er meren vol bloed zijn gevloeid. En dagelijks nog vloeien. Mijn conclusie is al jaren dat de discussie over de landclaim nooit een voor de betrokken burgers in Israël en Palestina bevredigende uitkomst zal hebben. Hoe meer hakken in het zand, hoe meer bloed. De enige manier om tot een oplossing te komen, is door de (ook door Israël) erkende universele mensenrechten, het internationaal (oorlogs)recht en volkenrecht als ijkpunt te nemen. Daar komen beide partijen zelf aantoonbaar niet uit. Dus zal de internationale gemeenschap het moeten doen. Onder druk van burgers zoals ik. Dus zet ik me daar voor in. Dat eindelijk ernst wordt gemaakt met de uitvoering van de berg resoluties die er ligt en zich maar blijft opstapelen Doen we dat niet, kieper dan al die universele rechten ook maar in die meren vol bloed. Rechten die voor de een niet nageleefd en gehandhaafd worden, zullen onherroepelijk ook voor ons in Nederland hun geldigheid en geloofwaardigheid verliezen. Doe je ogen open en word wakker. Dat proces is in volle gang.

1 Reactie
roher
roher4 okt. 2012 - 13:54

Ja, maar je vergeet één ding dat de ideale situatie die jij schetst door velen dan toch weer wordt 'misbruikt' wat dan (ongewild) zou kunnen leiden naar een toestand dat het een ten koste van de ander zou kunnen gaan (als men dat als zodanig ervaart).

JoopSchouten
JoopSchouten4 okt. 2012 - 13:54

Mensen zijn beïnvloedt door hiërarchisch denken verticaal anuit een geloofsovertuiging. Atheïsten en zogenaamde liberalen denken ook zo. Zij baseren zich o.a. op de aannames van John Locke die zei dat de aarde door God aan alle mensen is gegeven en dus is de aarde van iedereen. Iedereen kan dus aanspraak maken op alle goederen. Echter. Als iemand deze ontgint met zijn persoonlijke arbeid houdt het collectieve eigendom op te bestaan en komt het eigendom van deze zaak in handen van de bewerker. Ik zie dit als een enorme misvatting die ook tot oorlogen leidt. Ik denk hier heel anders over. Grond is en blijft een product van de natuur, niet van mensen en moet allen gelijkmatig toebehoren.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten4 okt. 2012 - 13:54

'vanuit'