Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump wil weliswaar niets doen om klimaatverandering tegen te gaan, dit kun jij zelf doen

  •  
12-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
GERMANY-CLIMATE-WARMING-UN-DEMO

© 2017-11-11 00:00:00 A demonstrator dressed as US President Donald Trump waves from a car as he parades with other activists dressed as polar bears during a protest of the action group "No Cli

Dinsdag is het twee jaar geleden dat het Klimaatakkoord van Parijs werd gesloten. Hoogste tijd om de stand op te maken. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal becijfert de uitstoot van Nederlanders en komt tot de schokkende conclusie dat Nederlanders per persoon verantwoordelijk zijn voor drie keer meer CO2-uitstoot dan de gemiddelde wereldburger.
De gemiddelde Nederlander stoot 10 ton CO2 per persoon uit. Het gemiddelde van alle wereldburgers is 3,4 ton CO2.
Om de CO2-uitstoot terug te dringen komt de voorlichtingsorganisatie met een nieuwe invulling van de ‘klimaatklappers’. Volgens het Klimaatakkoord moet de opwarming van de Aarde onder de 2 graden blijven, maar als de wereld doorgaat op het huidige niveau dan bereiken we over vier jaar al 1,5 graad opwarming en over negentien jaar 2 graden opwarming. In plaats van afwachten wat de overheden wereldwijd zullen doen om de opwarming tegen te gaan, kan de burger zelf ook ingrijpen. Milieu Centraal legt uit hoe je je eigen uitstoot naar beneden kunt brengen.
Wat jij kunt doen om de opwarming tegen te gaan, vind je hier.
Milieu Centraal:
"Wij willen mensen niet vertellen wat ze moeten doen. Of ze korter willen douchen, of minder vlees eten, of minder vaak met het vliegtuig reizen, dat is aan hen. Maar wij krijgen wel vaak de vraag wat mensen zelf kunnen doen om hun uitstoot naar beneden te brengen. Wij willen inzichtelijk maken hoeveel ze met verschillende keuzes kunnen besparen […] Wat we ook duidelijk willen maken, is dat veel bespaartips niet alleen goed zijn voor het klimaat. Ik vraag mensen vaak: wil je comfortabel wonen, wil je geld besparen, en wil je ook nog denken aan het milieu? En dan zeggen veel mensen ‘ja’."
Dinsdag reist een groot aantal staatshoofden en regeringsleiders, waaronder premier Rutte, naar Parijs op uitnodiging van de Franse president Macron. Daar markeren zij dat twee jaar geleden het Klimaatakkoord is gesloten. Macron wil er ook de urgentie van klimaatverandering onderstrepen.
Donald Trump heeft onlangs besloten dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het akkoord. Het is Macron niet gelukt om Trump te verleiden terug te komen op dat besluit. Daarom heeft hij besloten om nieuwe subsidies te verstrekken aan Amerikaanse wetenschappers die zich bezighouden met (het tegengaan van) klimaatverandering. Zij kunnen op steun van de Franse regering rekenen als ze besluiten zich in Frankrijk te vestigen. De naam van het fonds dat de subsidies moet gaan beheren: ‘Make out Planet Great Again’. Macron:
" Jullie zullen je vestigen in Frankrijk om projecten te ontwikkelen, Frans en Europees onderzoek verrijken, omdat we hebben besloten om nog meer middelen beschikbaar te stellen en volledig te erkennen wat jullie doen."
Dinsdag pleiten ook de twaalf grote Nederlandse geldbeheerders voor een meer groen bankwezen. Ze willen dat de financiële sector in actie komt voor het klimaat en in kaart brengt welke leningen en beleggingen de meeste CO2-uitstoot veroorzaken, om zo vervuiling uit hun portefeuilles te verbannen. Op de belangrijke klimaatconferentie in Parijs presenteren ze dinsdag dan ook een nieuw rekenmodel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.