Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Dit is waarom vrouwen geen 'mannendingen' kunnen doen

  •  
01-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Fanny
Vrouwen zouden niet kunnen coderen of website bouwen, omdat het nou eenmaal moeilijk is om je met technische activiteiten bezig te houden wanneer er zoveel oestrogeen door je lijf giert. Toch heeft consultancybedrijf Capgemini vertrouwen in het kunnen van meisjes, want ‘als je jezelf leuk kunt opmaken en stylen, kun je ook een gave website maken’, vertelt het bedrijf aan de NOS. Het is niet duidelijk wat de vrouwen moeten die zichzelf níet leuk kunnen opmaken en stylen.
In het volgende filmpje leggen jonge meisjes uit hoe moeilijk het is om borsten, oestrogeen, lange wimpers en haren te combineren met werk dat je hoofd en handen moet doen. Om dezelfde redenen zouden vrouwen niet bij Defensie thuishoren, zoals je in het campagnefilmpje van het ministerie ziet.
Al deze opmerkingen en vooroordelen richting vrouwen, tonen precies aan waarom vrouwen geen mannendingen kunnen doen. Omdat ze worden tegengehouden door bekrompen, seksistische en ouderwetse ideeën die hen ervan weerhouden gewoon hun werk te kunnen doen.
Bekijk het filmpje van Defensie hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Van der Wal
Van der Wal1 jun. 2016 - 17:55

Nu blijken de meeste mannen ook niet te kunnen programmeren, het gaat dus nergens over.

1 Reactie
JanB2
JanB22 jun. 2016 - 0:02

Proest!

komputerhulp
komputerhulp1 jun. 2016 - 17:31

ICT is een vak van niks, dat heb je zo onder de knie. De vraag is dan ook waarom vrouwen zich af laten beulen tegen een hongerloontje in de zorg, terwijl je met ICT werk makkelijk 100 kan worden en nog beter betaald ook. We hebben nog geen 10% vrouwen in de branche terwijl dat in andere landen 50% is. Het blijft een mannenwereld met teveel haantjes die zichzelf zo goed vinden. "Vrouwen die gelijk willen zijn aan mannen hebben geen ambitie." http://www.cheska-ict.nl/

1 Reactie
JanB2
JanB22 jun. 2016 - 0:08

ICT is een vak van niks, dat heb je zo onder de knie. De betere algoritmes vormen iets dat hele volksstammen NOOIT onder de knie zullen krijgen. Punt is echter dat wat men tegenwoordig al ICT noemt je reinste bullshit is. Het is geen vak van niks: het is an sich gewoon niks.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2016 - 15:19

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert1 jun. 2016 - 16:11

goh zou dat onderzoek graag zien. israelische gemengde eenheden die toch tot de top van de wereld behoren, hebben hier geen last van. Zou misschien wel eens aan de opleiding danwel aan de mannen kunnen liggen. Dus graag link

Haastig
Haastig1 jun. 2016 - 19:41

Ja ik zou dat onderzoek ook wel eens willen zien. Ik dacht dat er niet zoveel vrouwen bij corps mariniers/commandotroepen zaten, nu blijken ze er in bosjes slachtoffers te maken.

Juppé🎗
Juppé🎗1 jun. 2016 - 13:01

Veel reacties met bezwaren omtrent vrouwen in het leger zijn ingeven door misverstanden. 1 Een leger is er niet alleen voor oorlog 2 Als er oorlog komt wordt die niet als vroeger uitgevochten 3 we hoeven niet altijd de fout van de positieve discriminatie te maken, hoewel dat met het aanwijzen van de ministet al wel is gebeurd

Rozemarijn Lucassen
Rozemarijn Lucassen1 jun. 2016 - 12:28

Ik ben een vrouw, ik ben NIET goed in het dagelijks leuk opmaken en stylen van mijn vertoning (ik heb puistjes, mijn omgeving ziet mij 's winters in regenpak met bochel omdat ik mijn rugzak eronder draag), ik heb okselhaar, heeeel af en toe zie ik er prachtig uit EN ik maak bijna al mijn eigen websites. De momenten dat ik mij ongemakkelijk voel over mijn soms onverzorgde uiterlijk (35 jaar en al grijs haar) en het vrouw zijn, zijn doorgaans momenten dat ik meewarig wordt bekeken door andere vrouwen. Ik verlang naar een samenleving waarbij het geen schande is als je je uiterlijk zelf minder belangrijk vindt. Sommige mensen vinden het leuk/belangrijk om dagelijks zo verzorgd mogelijk eruit te zien, anderen niet.

10 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗1 jun. 2016 - 13:10

Tja Rozemarijn. Als je wilt dat mensen je nemen zoals je bent moet je toch maar beginnen om hen te nemen zoals ze zijn.

Floepert
Floepert1 jun. 2016 - 14:05

Hoe je eruit ziet heb je niet altijd voor het kiezen maar er onverzorgd bij lopen wordt voor mannen net zo min geaccepteerd.

Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2016 - 16:31

@Floepert: Wat is onverzorgd?

Zandb
Zandb1 jun. 2016 - 16:45

Juppé; u bedoelt toch niet dat zij maar moet voldoen aan het beeld wat andere mensen dan graag van haar zouden hebben?

Rozemarijn Lucassen
Rozemarijn Lucassen1 jun. 2016 - 16:57

Hallo Juppé, elkaar accepteren zoals eenieder is: ja! Is er in mijn tekstje iets dat u deed vermoeden dat ik dat misschien niet doe?

Floepert
Floepert1 jun. 2016 - 18:32

[ Wat is onverzorgd?] Als ik dat u serieus uit moet leggen verwacht ik dat de uitleg bij voorbaat zinloos is.

Juppé🎗
Juppé🎗1 jun. 2016 - 18:59

@Romarin & Zanb Als je alleen maar positieve reacties wilt moet je je wel behoorlijk aanpassen , maar ben je jezelf niet meer. Wat ik bedoelde is dat u (de reacties van) anderrn maar moet nemen zoals ze zijn. Veelal (vooral als ze ook een beetje excentriek zijn) pikken ze u ook wel. Ik meende het beste met U en ook met Zanb maar dat wist hij al..

Rozemarijn Lucassen
Rozemarijn Lucassen1 jun. 2016 - 19:52

Hallo Juppé, gelukkig is dat ook mijn ervaring. Maar de mensen (vrouwen) die sowieso het beste met mij voor hebben, bijvoorbeeld familie, kunnen soms toch tamelijk dringend suggereren dat ik mijn haar dien te verven nu ik grijs word. Het is blijkt de algemene verwachting. Volgens mij wordt dit minder vaak verwacht door mannen (die spreken mij er niet bezorgd op aan). Dit doet mij denken dat vrouwen elkaar in een onprettige greep houden als het op uiterlijke verzorging aankomt.

Juppé🎗
Juppé🎗2 jun. 2016 - 6:15

Ja Romarin de meeste mannen zullen u niet vlug adviseren om uw haar te gaan verven. Dat vinden ze zonde van de tijd. U vindt dat waarschijnlijk ook maar vooral dat ze zich er niet mee moeten bemoeien hoewel ze het goed bedoelen. Maar waarom experimenteert U er niet een poosje mee en kijkt U hoe het bevalt? Het is geen grote ingreep en het draait zichzelf terug.

Rozemarijn Lucassen
Rozemarijn Lucassen2 jun. 2016 - 7:40

Hallo Juppe, Ik experimenteer er niet mee om dezelfde reden dat ik niet experimenteer met het dragen van make up, kleding die 'in' is, of hakschoenen, namelijk: dat ik er zelf geen behoefte aan heb. Overigens zie ik de vrouwen die mij lieten weten dat ik mijn haar beter kon verven niet als bemoeials, maar als verwoorders van de huidige verwachtingspatronen. Die naar mijn gevoel beklemmend zijn voor (en ik denk dus vooral ook door) vrouwen. En dan heb ik het alleen nog maar over mijn eigen omgeving, die erg vrijdenkend is.

barendsnoot
barendsnoot1 jun. 2016 - 12:13

Veel mannen kunnen ook niet wat andere mannen wel kunnen. Je bent gewoon voor iets geschikt of niet.

3 Reacties
Okke2
Okke21 jun. 2016 - 14:24

wat er van nature inzit is dat jongens heel goed buiten kunnen rennen en met stokken slaan en meisjes kunnen daarentegen weer beter stilzitten en geconcentreerd een klusje doen.

Nick Ros
Nick Ros1 jun. 2016 - 15:24

Okke, dan moet je toch eens buiten een stokkengevecht beginnen met mijn kleindochter. Dat wordt dan een blauw Okke. Mijn kleindochter doet ook haar klussen zelf. Okke het is 2016. Wakker worden met je linkse handen en je geestelijke beperking.

Haastig
Haastig1 jun. 2016 - 19:49

Okke 1 juni 2016 at 16:24 "wat er van nature inzit is dat jongens heel goed buiten kunnen rennen en met stokken slaan en meisjes kunnen daarentegen weer beter stilzitten en geconcentreerd een klusje doen" En dan is er nog een hele, hele, grote groep waar dat niet opgaat.

naraga
naraga1 jun. 2016 - 12:11

Er zijn twee hele goede redenen te bedenken waarom vrouwen niet "thuis" horen in een gevechtsfunctie in het leger welke beide niets te maken hebben met vooroordelen over vrouwen. Ten eerste zijn vrouwen nou eenmaal fysiek minder sterk dan mannen. Zelfs met de juiste training zijn er maar weinig vrouwen die een gewonde mannelijke collega (dood gewicht) + uitrusting de vuurlinie uit kunnen slepen. Dit heeft niets te maken met seksisme of vooroordelen, maar een biologisch feit waar helaas weinig aan te doen is. De tweede reden heeft juist met de mannen te maken. Uit onderzoek bij onder andere het Israelische leger blijkt dat een gemengd leger helemaal toppie is, tot je daadwerkelijk in gevechtssituaties terecht komt. Zodra vrouwelijke soldaten gewond beginnen te raken of sneuvelen, zijn hun mannelijk collega's niet meer in staat hun gevechtstaken uit te voeren. Het kermen van een gewonde vrouwelijke soldaat, of het aanzicht van een aan stukken geschoten vrouwelijke soldaat heeft een gigantische psychologische impact op mannelijke soldaten, anders dan als hetzelfde mannelijke soldaten overkomt (hoewel dit natuurlijk ook verschrikkelijk is). Om deze redenen is het verstandiger om vrouwen niet in gevechtsfuncties te plaatsen, hoe vervelend dit wellicht ook is voor de vrouwen.

4 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper1 jun. 2016 - 15:13

Dus omdat die mannen er niet mee om kunnen gaan moeten die vrouwen geweerd worden? Laat ze die mannen dan maar trainen om daar wel mee om te kunnen gaan. Ondertussen was IS doodsbenauwd voor de vrouwelijke Koerdische peshmerga.

Johan eldert
Johan eldert1 jun. 2016 - 16:15

1) tijdens de gevechtssituatie is het niet gebruikelijk om meteen je gewonde kameraad te hulp te schieten. Sterker, dat mag geen eens. Want dan ben je ook meteen een target. Dat doe je tijdens een gevechtspauze. en het wegslepen van een gewonde/dode gebeurt in principe door 2 personen.. Want ook 1 man kan een dode man met volle bepakking moeilijk mee krijgen over oneffen terrein. Dus niet kracht is het probleem. 2) dat mag je wel eens onderbouwen. israelische vrouwelijke militairen worden geroemd om hun gevechtsbereidheid en gevechtsvermogen. En de impact van krijsen op mannen is gewoon liederlijke onzin. In een gevechtssituatie, full scale, hoor je amper wat omat je oren fluiten van de herrie. Stel voor dat je zelf eens een combat situatie meemaakt voordat je dit soort onzin uitkermt,

naraga
naraga1 jun. 2016 - 16:16

Sorry Nick, maar je maakbare samenleving bestaat niet. duizenden jaren evolutie drill je er niet zomaar uit.

naraga
naraga1 jun. 2016 - 18:11

@Johan http://www.heritage.org/research/reports/1991/06/bg836-women-in-combat-why-rush-to-judgment Lees vooral even het stukje "Other nations' Experience: Israel"

Juppé🎗
Juppé🎗1 jun. 2016 - 11:45

Ik heb de spotjes net aan mijn vrouw laten zien. Zij is al meer dan 50 jaar ongedwongen en natuurlijk geemancipeerd en snapt niet dat fe dames zich hiervoor hebben geleend.

Nostra
Nostra1 jun. 2016 - 11:28

Coden en een website stylen zijn 2 heel verschillende dingen. De eerste programmeurs die nog met ponskaarten werkte waren voornamelijk vrouwen.

1 Reactie
Okke2
Okke21 jun. 2016 - 13:10

Dat klopt, niet omdat ze zo briljant waren overigens, vooral omdat programmeren destijds (50's) als goed werk voor typistes gezien werd. Naarmate programmeren meer een vak in het gebied van wiskunde en logica werd werden de programmeurs meer man dan vrouw. Overigens zou ik graag zien dat er (veel) meer vrouwelijke programmeurs zouden zijn.

johannes dree
johannes dree1 jun. 2016 - 11:17

Vrouwen kunnen ook niet in een urinoir plassen, dat dan ook weer niet, haha! Kúnnen ze wel, maar wordt een bende.....

omaoeverloos
omaoeverloos1 jun. 2016 - 11:17

Gelukkig weten de meeste mannen helemaal niets van autotechniek, dus kan ik in die branche nog steeds mijn geld verdienen.

1 Reactie
Nick Ros
Nick Ros1 jun. 2016 - 15:28

Mannen kennen alleen praten over de drie P's. ....... PK's - Poen - Poes.

rbakels
rbakels1 jun. 2016 - 11:16

Vorig jaar bezocht ik in Warschau het Marie-Curie museum (http://en.muzeum-msc.pl/) (Voor haarzelf zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie) Briljant geleerde, die twee nobelprijzen won, voor natuurkunde en scheikunde, in 1903 resp. 1911, en voor veel van haar tijdgenotes een grote inspirator was. De weinige Nederlandse vrouwelijke geleerden uit die tijden waren allemaal ongehuwd: en vrouw de trouwde wijdde zich aan het gezin, niet aan werk of wetenschap. We vinden dat nu een islamitische misstand, maar enkele decennia geleden waren we geen haar beter. Maar Marie Skłodowska was wel getrouwd. Met Pierre Curie. Zijn er niet ook briljante vrouwelijke schaaksters? (de gezusters Polgár) Programmeren vraagt ook geduld en precisie, en daar zijn vrouwen vaak beter in dan mannen. Onder vrouwen heb je misschien minder macho's en nerds, om twee uitersten te noemen.

Floepert
Floepert1 jun. 2016 - 10:45

Ik vraag mij af of het nou ook weleens goed is. Is er een technisch bedrijf dat actief vrouwen werft en dan weet men het weer zo te buigen en te framen dat er toch weer kritiek is.

Okke2
Okke21 jun. 2016 - 10:44

"Al deze opmerkingen en vooroordelen richting vrouwen, tonen precies aan waarom vrouwen geen mannendingen kunnen doen ..." Nee hoor, vrouwen kunnen (en doen) al die dingen, die bekrompen ideeen weerhoud niemand van zn werk doen.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович1 jun. 2016 - 10:17

Vrouwen kunnen het zelfde als mannen. In het leger hebben we vrouwen hard nodig en zijn meer dan welkom..

8 Reacties
JStokx
JStokx1 jun. 2016 - 10:46

Daarom hebben vrouwen hun eigen sportcompetities...

Karel de Groot2
Karel de Groot21 jun. 2016 - 11:39

Zou je mij kunnen vertellen waarom we vrouwen ''hard nodig'' hebben in het leger? Ik weet wel dat standaarden omlaag gehaald moeten worden om vrouwen toe te kunnen laten (op de fysieke testen). Daarnaast is mannen en vrouwen samen op de frontlinie een zeer slecht idee.

Dave2
Dave21 jun. 2016 - 11:52

Dat is een misvatting gebaseerd op het feminisme en niet gestoeld op feiten. Mannen zijn gewoon andere wezens dan vrouwen, wij mannen hebben 20 procent meer spiermassa, veel meer testosteron waardoor wij een stuk agressiever dan vrouwen zijn. Ik ben ook van mening dat een vrouw in het leger niets te zoeken heeft op het slagveld. Er zijn andere zaken waar voornamelijk vrouwen in uitblinken, ipv dat we die verschillen koesteren proberen we het met zijn allen kapot te maken.

il viaggiatore
il viaggiatore1 jun. 2016 - 12:28

Het enigste probleem met vrouwen in het leger is dat voor hun andere toelatingseisen worden gehanteerd dan voor mannen, terwijl ze uiteindelijk wel in staat moeten zijn om hetzelfde werk te doen, en dezelfde salariëring krijgen. Als ze gelijkwaardigheid willen nastreven, dan zullen ze dezelfde fysieke inspanningen kunnen leveren voordat ze worden toegelaten. En die vrouwen zijn er genoeg, alleen die worden niet gestimuleerd. Verder heb ik weinig problemen ervaren met vrouwen tijdens mijn dienstperiode. Alleen was Mvr. Hachchi destijds ook al een vreemde snuiter. Nu heb ik zo mijn bedenkingen om het korps mariniers open te stellen voor vrouwen, ik vrees dat er uiteindelijk ook met 2 maten gemeten gaat worden, en dat er dan uiteindelijk om toch aan bepaalde quota voldaan moet worden dat de toelatingseisen verlaagd gaan worden. Terwijl ik de elite korpsen graag nog een beetje elite houd, en dat er dus hoogwaardige toelatingseisen gelden. Overigens, als een vrouw die toelatingseisen wel haalt, dan gun ik het haar natuurlijk ook gewoon weer. En de onderzeedienst, tja vrouwen zijn er binnenkort ook welkom. Alleen bij de onderzeedienst heb je niet echt veel privacy. Dan moeten ze dat ook voor lief nemen. En wederom, bepaalde eisen niet aan tornen. Zeker de duikproeven die je moet afleggen om toe te treden zijn vooral gebaseerd op veiligheid.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович1 jun. 2016 - 14:39

@JStokx klopt vrouwen gemiddeld zijn fysiek minder sterk. Als ze de eisen halen is het goed @Karel de Groot De taken van defensie zijn extreem divers. (Politiek, Militair, Economisch, Sociaal, Informatie) Er is diversiteit nodig om alle taken goed op te pakken. Niet elke militair is een commando en hoeft ook dei eissen niet te halen. @Dave Wanneer is de laatste keer geweest dat er een NL bat ontplooid voorwaards is gegaan? Vrouwen hebben in Afganistan gewoon met een SUA mee gevochten. @Handige Harry Toelatingseisen zijn hetzelfde. Er zijn wel een paar kleine verschillen op de hindernisbaan en ZMV. Maar niet noemenswaardig De onderzeedienst is een bijzonder verhaal. Daar is de taak niet divers en zouden vrouwen de team ballance kunnen verstoren. Maar ik denk dat het KCT heel graag vrouwelijke operators zou willen hebben. sommige objecten zijn nu eenmaal makkelijk als vrouw te benaderen Mits ze aan de fysieke eisen voldoen

il viaggiatore
il viaggiatore1 jun. 2016 - 15:25

Ik ben niet bekend hoe het bij overige leger onderdelen is. Bij de Koninklijke Marine waren de eisen voor de sporttesten beduidend lager voor vrouwen dan voor mannen. Uiteindelijk maakt het niet zo heel veel uit, want de meeste vrouwen kiezen dan toch voor een administratieve functie, een operationele functie (verbindingsdienst, nautische dienst) of een plek in de verzorgende functie`s of leidinggevende functie`s. Ik heb maar 1 vrouwelijke technicus meegemaakt. Ik heb daar geen enkel probleem mee. Alleen voor elite korpsen hou ik liever wel vast aan 1 toelatingsregime, en als vrouwen dat regime aan kunnen, dan zijn ze van mij van harte welkom. Helaas zijn we ook een quota landje geworden. Als er dus niet voldoende vrouwelijke elite soldaten zijn, dan wil de regering dat weer meer stimuleren door de toelatingseisen te verlagen. En daar ben ik wel op tegen, aangezien je dan aan de kwaliteit van de elite troepen gaat tornen.

Dick3
Dick32 jun. 2016 - 9:28

Feminisme en de verlichting hebben het einde van het Westen ingeluid. Het zal nog even duren voordat het bij de massa doordringt..

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович4 jun. 2016 - 12:55

@Dick Feminisme is iets anders dan Feminisering. Feministen zijn eigenlijk mannen haters, daar heb ik er weinig mee. Gelijke behandeling en kansen voor iedereen op basis van persoonlijke competenties wel. Feminisering van de maatschappij is een ander verhaal. Dat is idd de ondergang van de westerse maatschappij. Maar dat heeft niks met de vrouwen te maken. Maar mannen die geen man meer zijn, de westerse man moet zich weer als man gaan gedragen .