Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Dit is Patroon en hij redt de levens van Oekraïners door explosieven op te sporen

  •  
04-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
374 keer bekeken
  •  

Soms klinkt er kritiek op acties om dieren te redden tijdens de oorlog in Oekraïne. Het leed van mensen gaat immers voor, zo luidt dan de redenatie. Deze video van de Oekraïense Explosieven Opruimingsdienst laat zien dat er geen sprake is van zo'n tegenstelling tussen soorten. De beelden tonen een schattige 2 jaar oude Jack Russell terriër die met gevaar voor eigen leven explosieven opspoort die door de Russen zijn achtergelaten bij hun aftocht uit de noordelijke stad Tsjernihiv. De speurhond draagt een tuigje met een officieel embleem en zijn naam Patroon. Als ze bij een verdacht terrein aankomen, gaat hij als een razende op zoek. Patroon heeft tientallen explosieve objecten opgespoord en daarmee levensgevaarlijke situaties voor mensen verholpen. Online is er inmiddels een cultus rond de dappere Patroon ontstaan met onder meer t-shirts voor de fans.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Greendutch
Greendutch5 apr. 2022 - 4:16

het is een slimme en schattig uitziende hond die emotie oproept maar de methode is abject. de mens gebruikt een levend wezen van andere soort om 'uitvindingen door de mens gedaan ‘ ongedaan te maken. dat is een gebrek aan creativiteit of intellect. hoe zouden we reageren als de situatie omgekeerd was?

Olav Meijer
Olav Meijer4 apr. 2022 - 23:27

Patroon is natuurlijk een goed getrainde, lieve Jack Russell terriër, die trouw zijn taken voor het baasje verricht en daarvoor wordt beloond. Maar "met gevaar voor eigen leven"? Ik denk niet dat het dier zich daarvan bewust is, en als hij met een ontploffing ten hemel mocht varen, zal hij zijn beklag bij het baasje niet meer kunnen doen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen4 apr. 2022 - 16:25

Ik hoop maar dat Patroon het einde van de oorlog haalt, hij heeft een gevaarlijk baantje. Hoewel hij beter af is dan de Russische antitankhonden uit de Tweede Wereldoorlog.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2022 - 0:01

Ik hoop dat hij het overleeft. Heel veel dieren die voor diverse militaire taken werden ingezet waren niet zo gelukkig.

∆
4 apr. 2022 - 15:47

❤️💛💙

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2022 - 14:22

Recent was er een item over bepaalde soorten ratten die zeer bekwaam zijn in het opsporen van landmijnen. Omdat ze zo licht zijn is het voor hen ook minder gevaarlijk. Ze zijn met succes ingezet in oa Cambodja.