Joop

Dit is het moment voor het ondenkbare: een ultrarechts kabinet

  •  
03-04-2021
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
vlag

© cc-foto: E. Dronkert

Ik hoop dat dit achteraf gezien het domste stuk wordt dat je ooit van me gelezen hebt
De ChristenUnie neemt afscheid van premier Rutte. Velen zien dat als het einde van de VVD-leider. Ik zou dat ook graag zo bekijken maar ik vrees de mogelijkheid van een ander scenario. Een dat zeer onwaarschijnlijk lijkt, dat door commentatoren als totaal van de pot gerukt wordt beschouwd. Ik hoop dat zij gelijk hebben en dat dit achteraf gezien het domste stuk wordt dat je ooit van me gelezen hebt.
Rutte heeft de verkiezingen gewonnen. Voor de vierde keer op rij. Sterker nog, geen enkele andere partij komt zelfs maar in de buurt van de 34 zetels van de VVD. Binnen zijn partij is er geen enkele oppositie tegen Rutte. Die had wel kunnen ontstaan als Dijkhoff nog fractievoorzitter was geweest. Dan had dit het moment kunnen worden voor een natuurlijke machtsoverdracht maar Dijkhoff is vertrokken naar een functie elders en er is geen vervanger. Nu een nieuwe leider benoemen gaat de VVD verlies opleveren. Wie gaat daar voor pleiten?
Er wordt gedacht dat Rutte de eer aan zichzelf zal houden. Terwijl ik het opschrijf moet ik even de tranen van m’n wangen vegen. Van het lachen. Rutte, de man die het land net in een nieuwe politieke chaos heeft gestort met zijn leugens, list en bedrog zou door zoiets triviaals als een eis van de ChristenUnie zijn machtspositie opgeven? Donderdag hebben we kunnen zien wat voor een vechter hij is. Om drie uur dacht iedereen dat zijn lot bezegeld was maar dat ging niet door. Terwijl Annemarie Jorritsma vanaf het spreekgestoelte een rookgordijn optrok dat Omtzigt bijna geheel uit zicht deed verdwijnen, zag ik de VVD-leider lachen in zijn bankje. Toen wist ik het, hij is gered.
Rutte gaat met principes om zoals met zijn geheugen: als het niet te pas komt, zijn ze er niet. Ik zie Rutte dus niet vertrekken en zonder zijn VVD kan er geen regering gevormd worden. Of het moet een regenboogcoalitie van zeven partijen worden. Dat lijkt me onwaarschijnlijker dan wat ik je nu ga vertellen.
Rechts, inclusief CDA, heeft een Kamermeerderheid van 81 zetels. Dat zijn er zeven meer dan in 2010 toen Rutte met het CDA in zee ging samen met de PVV en een gedoogcoalitie vormde op basis van 76 zetels, een stunt die nog nooit vertoond was. Zou Rutte zo’n stunt herhalen? VVD-CDA-PVV-FVD-JA21 zijn bij elkaar goed voor 77 zetels. Ze kunnen rekenen op steun van SGP en BBB en hun vier zetels. Samen hebben die ook een meerderheid in de Eerste Kamer.
Het CDA gaat dat nooit doen! Dat werd in 2010 ook gedacht. Maar bedenk dit: Hoekstra, voormalig corpsbal te Leiden, startte zijn gooi naar het lijsttrekkerschap met een met ijzeren speech , tegen migratie. Als dat werkelijk zijn belangrijkste issue is dan liggen de maatregelen met zo’n coalitie voor het oprapen. En de kans om drastisch te bezuinigen natuurlijk. Dat wordt heel gemakkelijk met zo’n club.
Vergeet niet dat PVV en FVD beide voortkomen uit de VVD. De tweede man van FvD is Van Haga, bij de vorige verkiezingen nog VVD-Kamerlid. Voeg daarbij dat Rutte en Wilders, toen die laatste nog bij de VVD hoorde, samen een clubje hadden gevormd om de VVD naar rechts te trekken.
Ja maar Rutte heeft toch beloofd dat hij niet met Wilders of Baudet in zee zal gaan. Ja, dat heeft hij beloofd. Hahahahahahahaha… Hahahaha.
Er valt natuurlijk niets te lachen. Het wordt niet vaak gememoreerd maar het kabinet Rutte I is ondanks het korte bestaan, in rechtse ogen zeer succesvol geweest. In de culturele sector werd een slachting aangericht die ze daar nog steeds niet te boven zijn. Het kabinet kreeg met bezuinigingen op de NPO voor elkaar dat de VARA werd opgeheven, in het medialandschap nog de enige linkse ‘vijand’ na de teloorgang van Vrij Nederland en de ontlinksing van de Volkskrant. Ook de Wereldomroep ging eraan, een vereffening van PVV-Kamerlid Bosma met zijn oude collega’s. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, altijd een obstakel voor de vastgoedsector, werd opgeheven. Het natuurbeschermingsplan Natura 2000, een hinderpaal voor industrieboeren, werd afgeschoten. En zo meer. Met als kers op de taart natuurlijk het opvoeren van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur.
Het enige dat misging was dat Wilders er de stekker uittrok vanwege de bezuinigingen op de zorg. Van die bezuinigingen zal nu met het oog op corona geen sprake zijn maar met de grote crisis in het verschiet kan al het andere dat ruikt naar linkse hobby’s uit de weg geruimd worden. Ontwikkelingssamenwerking bijvoorbeeld. Eat that, Christenunie.
Afgelopen week zag ik de documentaire Allen Tegen Allen. Die geeft een beeld van de talloze fascistische clubs die voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland floreerden. Kijk er naar en de schrik slaat je om het hart. De affaires, ruzies, denkbeelden, het zijn allemaal zaken die je de afgelopen jaren in de media las. Tot en met het taalgebruik aan toe. “Weekblad voor Wakker Nederland” is de ondertitel van een belangrijk fascistenblad. Ik had het niet durven verzinnen.
Het gaat me er niet om ultrarechts Nederland als fascistisch neer te zetten. Discussiëren over of ze dat nu wel of niet zijn, leidt alleen maar tot haarkloverij. De documentaire laat bovendien zien dat zelfs indertijd niemand precies kon definiëren wat fascisme was. Het is een zogeheten vloeibaar begrip. Dat maakt ook dat dergelijke partijen en politici in een oogwenk standpunten kunnen opgeven. Wilders liet vijf minuten na de verkiezingsuitslag in 2010 een van zijn belangrijkste beloftes – de AOW-leeftijd – vallen. Tot verbijstering van iedereen. FvD gooit het wappiedenken net zo gemakkelijk het raam uit als dat het door Baudet is binnengehaald.
Het gaat er om dat ultrarechts dichterbij rechts staat dan gedacht wordt, ook al lijken de ideeën mijlenver van de beschaving verwijderd. De enige bescherming die er is bestaat uit moreel besef bij democratisch rechts om er niet in mee te gaan. Die bescherming bestaat niet uit een muur maar is een gordijn. Je kunt het zo opzij schuiven. Ik herinner me nog hoe CDA-coryfee Hannie van Leeuwen haar partijleden smeekte om niet in zee te gaan met de PVV en daarbij een beroep deed op de nagedachtenis van haar omgekomen verzetsvrienden uit de Tweede Wereldoorlog. Haar pleidooi werd vermorzeld door Camiel Eurlings die nota bene al saluerend zijn trouw zwoer aan CDA-leider Maxime Verhagen.
Laat het moreel besef binnen en buiten de VVD nu juist de afgelopen tien jaar vakkundig door Rutte zijn afgebroken. Het is een van zijn specialismen en de afbraak beperkt zich niet tot de VVD. Hij kreeg voor elkaar dat GroenLinks instemde met een militaire missie in Afghanistan, dat de PvdA meekluste bij het ontmantelen van de verzorgingsstaat en dat D66 de kroonjuwelen bij het grof vuil zette.
Natuurlijk, niemand wil graag met dit soort partijen regeren, de obstakels zijn hoog en ik zie Rutte niet handenwrijvend aan het werk gaan om zo’n coalitie te smeden. Maar dit soort krachten zijn wel in staat om aan de macht te komen in tijden dat er politieke chaos en crisis heerst. Dat is ook altijd het excuus om toch maar met hen in zee te gaan. Precies zo’n situatie waar nu sprake van is. En dan? Ze zullen toch geen lang leven beschoren zijn? Een belangrijke les uit Allen Tegen Allen: je kunt lachen om alle onzin in hun verkiezingsprogramma’s maar als ze eenmaal aan de macht zijn gaan ze het wel allemaal uitvoeren. Rutte I realiseerde binnen een paar maanden een totale verandering.
Ga vooral niet rustig slapen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (111)

ZonderNaam2
ZonderNaam27 apr. 2021 - 8:00

Ik denk al niet eens dat je FvD en JA21 samen aan tafel krijgt. Baudet en Eerdmans zijn beide enorme narcisten, die een persoonlijke ruzie gehad hebben. Dat soort types maken sowieso altijd al veel ruzie, maar als ze het met elkaar aan de stok krijgen ontaard dat al snel in een vendetta.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom5 apr. 2021 - 5:42

Dit zou meer een middenkabinet zijn, met VVD als de meeste rechtse partij.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman5 apr. 2021 - 12:03

Grapjas.

OlavM
OlavM5 apr. 2021 - 0:48

Francisco van Jole, Helaas (!) is dit niet "het domste stuk ooit" van jou, noch een "van de pot gerukt" scenario. Maar Rutte's geloofwaardigheid, die toch al behoorlijk naar de gallemiezen is, zal totaal verdwenen zijn als hij, ondanks alle plechtige uitspraken dat nooit te zullen doen, toch in zee gaat met de PVV en FvD. Ik denk dat tegen zo'n scenario binnen de VVD veel tegenkrachten bestaan, en zeker binnen het CDA. Want dit laatste ging in 2010 weliswaar akkoord met een gedoogconstructie met de PVV -wat nog geen deelname is aan een coalitie-, maar dat splitste de partij toentertijd bijna in tweeën. Een (uiterst) rechts kabinet zoals jij dat hier schetst zal de partij, die toch al behoorlijk in het ongerede is, n.m.m. volledig in puin helpen. Ik denk dus niet dat die partij met zo'n constructie akkoord zal gaan. Maar ik deel je ongerustheid over de versterking van de (uiterst) rechtse krachten.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman5 apr. 2021 - 9:39

Olav - toen ik de uitslag van de verkiezingen zag, wist ik dat de wens van de kiezers rechts was. VVD en D66 samen al een flinks eind op weg naar een meerderheid. Daar moeten ze nog een stel stemmen in de Kamer bij zoeken maar de kiezer heeft gesproken, helaas. Maar rechts, in de zin van de commercie is alleen zaligmakend, is de wens. Bij de PvdA had ik nog de hoop dat er iets sociaals zou gebeuren maar helaas is ons land nog verder afgedwaald. Waarom? Ik denk dat de onafgebroken vloed aan reclame daar deel aan heeft. Maar het vooruitzicht is somber.

Viso
Viso4 apr. 2021 - 19:25

Als we dan toch aan het fantaseren zijn dan een kabinet Wilders met Bosma als minister van Immigratie en Asiel en S. Simons als minister van buitenlandse zaken om het beleid uit te leggen in het buitenland. Ik schat zo in dat dat op deze site qua discussie de Trump periode gaat overstijgen ;-).

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2021 - 15:15

Ik heb er ook al aan gedacht. Het is heel goed mogelijk, zelfs aannemelijk. Dus ik denk dat je weleens gelijk kunt krijgen. Hoe vervelend het ook is, ik ben het helemaal met je eens. Ik had nl. dezelfde gedachten. Gespeend van ethiek, moraal en enig rechtsgevoel. Dat zit dus wel snor.

Abdu
Abdu4 apr. 2021 - 13:17

Ik hoop deze ultrarechtse regering (met of zonder gedoog) er komt. Huidige Nederland verdient het, zonder twijfel!

Willem D2
Willem D24 apr. 2021 - 12:09

Buiten het feit dat het CDA dit nooit gaat doen, zouden de volgende problemen wel doortastend opgelost kunnen worden: - Stoppen met dure klimaatmaatregelen en bio stook - Zeer strenge migratie regels - Afschaffen/terugdraaien stikstofregels - Versnelde huizenbouw door minder milieu en andere regels Dat links Nederland en de meerderheid van de lezers hier op Joop de schrik om het hart slaat kan ik me voorstellen, het zijn nl niet hun oplossingen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 4 apr. 2021 - 16:27

"Dat links Nederland en de meerderheid van de lezers hier op Joop de schrik om het hart slaat kan ik me voorstellen, het zijn nl niet hun oplossingen." Het zijn niet alleen niet de oplossingen van links, het zijn nep-oplossingen die op de langere termijn duurder zullen zullen blijken dan de oplossingen van links. Niet dat dat voor rechts veel zal uitmaken want die leggen de rekening bij de gewone man en geven daar vervolgens links zonder blikken of blozen de schuld van. Tenslotte is voor rechts liegen en bedriegen gewoon een onderdeel van het spel.

Willem D2
Willem D24 apr. 2021 - 20:33

@LaBou Dat we het niet eens zullen worden is duidelijk, maar het zijn toch echt oplossingen: - Stoppen met bio stook en meer gas: minder (oer)bossen vernietigd, minder CO2 - Minder migratie: Minder druk op de onderkant van de woningmarkt en minder uitkeringen (zeker op de korte termijn) - Stoppen met stikstof: Meer groen, maar inderdaad meer groene maar minder diverse natuur (is dat erg ?), want de natuur groeit dan wel harder. - Veel huizen bouwen betekent, meer aanbod, meer doorstroming, lagere prijzen en in combinatie met minder klimaat maatregelen kan je ze ook aan de rand van de steden bouwen, want je hoeft geen windmolens neer te zetten (geen windmolens betekent in Utrecht 25.000 woningen !!). Waarom de rekening van deze oplossingen bij de gewone man komen weet ik niet. Ik weet wel dat de gewone man de rekening van het klimaat- en migratiebeleid mag betalen en dat zijn geen VVD plannen

Thuis aan het werk
Thuis aan het werk4 apr. 2021 - 10:34

Zoals FvJ het hierboven beschrijft zie ik het niet gebeuren, maar een rechtse minderheidsregering van VVD/CDA, gedoogd door extreem rechts, komt de facto op hetzelfde neer. Zo blijft het fatsoenlijk naar buiten toe, maar kan er een extreem rechtse anti-immigatie, anti-klimaatregelingen, pro-landbouw agenda worden uitgevoerd. Ik gok nog steeds op VVD/D66/CDA/GL, maar als dat mislukt, zie ik het horror-scenario zich wel voltrekken.

Robert Brand
Robert Brand4 apr. 2021 - 9:40

Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat met een uiterst rechts kabinet voor velen duidelijk zal worden waarom ze toch maar beter niet meer op rechts moeten stemmen. Dan zal blijken dat je met een inkomen rond of onder modaal het niet moet hebben van partijen als PVV en FVD. Mensen bijvoorbeeld die nu iedere maand afhankelijk zijn van hun toeslagen om rond te kunnen komen, zullen van een koude kermis thuis komen.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman5 apr. 2021 - 12:06

Maar dan is het al te laat. Dan zijn ze aan de macht en de ervaring leert dat extreemrechts daar niet snel meer afstand van zal doen.

Rutger Groot
Rutger Groot4 apr. 2021 - 9:11

Natuurlijk gaat de VVD niet met FvD of PVV. Inderdaad niet vanwege het morele kompas, want dat ontbreekt bij de VVD, maar simpelweg op inhoud omdat de PVV sociaal economisch erg links is en FvD volslagen onrealistisch is bijvoorbeeld mbt klimaat en EU. Nog even los van de ongure types, gedachten en affaires bij deze partijen. Rutte is inderdaad succesvol en dat is door de kiezers beloond. Kennelijk vindt een grote groep in NL het prima (om maar eens wat oude linkse stokpaardjes uit de sloot te halen) dat de cultuursector voor een groot deel op eigen benen moet kunnen staan, dat de wereldomroep volslagen achterhaald was, de NPO veel geld verspilt door een wirwar van omroepen en dat de kosten van de zorg in de hand gehouden moeten worden. Zolang het geld niet aan de bomen groeit zal er dus aan de rechterkant van het midden geregeerd worden.

1 Reactie
LaBou
LaBou 4 apr. 2021 - 16:31

"... de PVV sociaal economisch erg links is..." Vreemd idee van 'sociaal economisch links'. De pvv stemt vrolijk met d66 , cda en vvd mee op sociaal economisch gebied. Zijn die drie partijen nu ook erg links?

Abma
Abma4 apr. 2021 - 5:47

Ontlinksing van de Volkskrant? Dat is allang klaar, met hun weekend magazine for the happy few en hun dwdd aanpak, waarbij het nieuws en de commentaren slechts een bijzaak zijn. Van Linkse stellingname is slechts sprake bij een enkele commentator.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 apr. 2021 - 0:18

Als hij geen sint is moet hij wel de duivel zijn. Welnee. Ze zijn allen in het politieke vak. Maar men wil flink op het imperfecte vader figuur schreeuwen want iedereen doet het. Lui spinsel dit artiekel. De een klad een hakenkruis op een graf, De ander op een poster van de VVD lijsttrekker.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 apr. 2021 - 20:20

Het kabinet is gevallen omdat ze onmogelijk verder kon regeren nadat de commissie-van Dam haar rapport 'Ongekend onrecht' had uitgebracht. De politieke crisis en chaos waar Van Jole het over heeft is ontstaan nadat een leugentje om bestwil of het gebrekkig geheugen van Rutte over een niemendalletje vergeleken met de toeslagenaffaire niet geaccepteerd is. Dus mocht er een ultrarechts kabinet worden geformeerd dan weten we waar we dat aan te danken hebben.

Uitgekleed
Uitgekleed3 apr. 2021 - 19:00

FvD heeft een hekel aan Rutte en de VVD. Boudet heeft als doel de VVD te miniseren.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP23 apr. 2021 - 15:17

Wat een gruwelijke geestelijke spin, zo tijdens de paasdagen... Ik geloof dat die behanger uit Ostenrijk ook met zo'n soort onvoorzien kunststukje aan de macht is gekomen. En ik heb het al eens eerder gezegd : er is in Nederland traditie voor fascisme. De meest voor de hand liggende en begrijpbare definitie van fascisme was voor mij overigens de volgende: Als je ontkent dat iedere mens gelijk is en dat in je politiek toepast, ben je een fascist. Als je dat politiek organiseert, heb je fascisme. En tenslotte : als je dit begrijpt, weet en erkent, kun je dus geen FvD, JA21, PVV kiezen. En CU en SGP (CDA) ook niet : ongelovigen hebben niet dezelfde rechten als geleauvigen.

7 Reacties
EenMening
EenMening3 apr. 2021 - 17:21

"En tenslotte : als je dit begrijpt, weet en erkent, kun je dus geen FvD, JA21, PVV kiezen. En CU en SGP (CDA) ook niet : ongelovigen hebben niet dezelfde rechten als geleauvigen." Dat is onzin. Zeker in een seculiere wereld is het goed dat gelovigen enige bescherming hebben tegen de grote macht van de staat. Daarom mogen vertegenwoordigers van de staat een kerk niet betreden tijdens een dienst. Daarvoor en daarna is dat wel toegestaan. Dat artikel geldt trouwens ook voor synagogen, moskeeën etc. En wordt ook gebruikt voor kerkasyl, dan worden er 24 uur per dag diensten gehouden! Het is opvallend dat juist de nazi's synagogen in brandt staken en dat de Sovjets kerken afbraken of ontheiligden en de christen vervolgen. Beiden beheerst door een kwaadaardige ideologie, de een heidens, de ander atheïstisch.

Satya
Satya3 apr. 2021 - 19:50

"de ander atheïstisch" Nee ze waren anti-theïst. Dat is een belangrijk verschil. Ik geloof niet in God maar respecteer gelovigen. anti-theïsten vinden dat geloof actief bestreden moet worden dus ook gelovigen. In Nederland zie je dit momenteel rond scholing. Ik ben van mening dat anti-theïsme momenteel religieuze trekjes begint te krijgen, ze zijn zo overtuigd van hun gelijk dat ze menen dat ze anderen hun wil mogen opleggen vanuit dat gelijk. Terwijl veel gelovigen juist meer open beginnen te staan voor andersdenkenden.

JasDon
JasDon3 apr. 2021 - 20:32

EenMening, Overduidelijk dat je van een Jezusreligie bent. Maar ook duidelijk dat je mensen met vergelijkbare ideeën als de jouwe als extra kwetsbaar ziet t.o.v. mensen die andere overtuigingen hebben en vooral t.o.v. mensen die niet aan sprookjes doen. Ik vind die preventieve claim op slachtofferschap dan ook grappig en aandoenlijk. Alsof de nazi's/sovjets ooit vanuit een atheïstisch of heidens gedachtengoed losgingen op bepaalde groepen. Nee, dat kwam uit andere overwegingen en bij de Nazi's vooral gebaseerd op sprookjes, zoals die van de Protocollen van de wijzen van Sion. Sprookjes vergelijkbaar met die van jouw Jezusboekje. Maar in de handen van de verkeerde mensen zeer schadelijk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 apr. 2021 - 0:29

@Satya Alsof je nooit van theocratie hebt gehoord, of van onderdrukkende autocraten die regeerden alsof ze god waren en in zijn naam. Christenen vervolgen was inderdaad tegen gelijke rechten. Maar kerken afbreken die een onderdrukkende staat waren is iets heel anders.

The Apple
The Apple4 apr. 2021 - 3:21

GeenMening: "Zeker in een seculiere wereld is het goed dat gelovigen enige bescherming hebben tegen de grote macht van de staat." New Rule: America's Mass Delusion - https://www.youtube.com/watch?v=zhTbtqOJA08

Satya
Satya4 apr. 2021 - 8:42

Paul Waar heb je het over? Ik heb het over het verschil tussen atheïst en anti theïst.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 apr. 2021 - 13:19

Je had het over het idee van anti-theisten, maar er was toch echt sprake van veel meer.

Mark Huysman
Mark Huysman3 apr. 2021 - 14:39

Er staan een aantal juiste constateringen in dit stuk: 1) ‘Normaal’ of traditioneel rechts heeft geen moreel kompas. Men gaat liever niet met fascisten in zee maar sluit het niet uit. Kijk ook naar de ervaring met ‘normaal’ rechts begin jaren 30 vorige eeuw. 2) Fascisten zijn uitermate opportunistisch. Het gaat hen om de macht en ze zullen alles doen om die macht te krijgen. Baudet laat de coronawappies net zo makkelijk vallen als dat Wilders het AOW-standpunt liet vallen. Toch denk ik niet dat een extreemrechts kabinet de uitkomst zal zijn van de huidige politieke crisis. Sinds Rutte1 zijn een aantal dingen veranderd. Ten eerste is het grote bedrijfsleven, waar Rutte zich graag voor inzet, door de ervaring met Rutte1 huiverig geworden voor een nieuw experiment met bruin. Daar komt het punt van Europa bij. Ja, fascisten zijn opportunistisch maar ze hebben wel een aantal kernopvattingen. En een daarvan is het behoud en de versterking van de nationale staat (in etno-nationale vorm natuurlijk). Dat staat haaks op de wensen van het grote, internationaal georiënteerde, bedrijfsleven. Ten tweede is het, vooral ook door het optreden en de uitspraken van Baudet, voor meer mensen duidelijk geworden dat het inderdaad om fascistische partijen gaat. Zelfs Francisco is niet meer zo uitgesproken in zijn afwijzing van het begrip fascisme. Een groot deel van de bevolking zal het onacceptabel vinden dat fascisten in de regering plaatsnemen. Hiermee riskeert rechts veel maatschappelijke onrust. Ten derde is daar de figuur van Omtzigt die in tegenstelling tot de rest van rechts wel principes lijkt te hebben. Hij is de belangrijkste parlementariër op dit moment en het CDA zal niet om hem heen kunnen. Ten vierde -misschien wel het belangrijkste punt- is de nood volgens mij niet groot genoeg. Het enige probleem is Rutte. Het systeem staat niet op omvallen, er dreigt geen socialistische revolutie o.i.d. Ofwel Rutte zal zich terugtrekken, al of niet onder grote druk. Ofwel er komt een lange ingewikkelde formatie die mogelijk eindigt in nieuwe verkiezingen. Dat is mijn inschatting.

10 Reacties
EenMening
EenMening3 apr. 2021 - 17:26

@mark Maar dan moeten we ook extreemlinks buiten de deur houden, want als die radicaliseren hebben we kans op een linkse dictatuur. BIJ1 moet ook uitkijken dat het geen vergadering van extremisten wordt. De geschiedenis leert dat een groep extreme, doortastende en onverschrokken mensen de macht kan grijpen en de rest overrompelen. Dat was het geval in zowel 1917 als 1933. Wij hebben tot nu toe alleen ervaring met Troelstra, maar dat was "een vergissing".

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 apr. 2021 - 22:01

Rechts heeft geen moreel kompas zegt u en verwijst naar de jaren dertig.Niemand heeft met de NSB geregeerd. En links had geen monopolie in het verzet tegen de moffen. Kom nou toch.

Mark Huysman
Mark Huysman4 apr. 2021 - 7:22

@Eenmening [Maar dan moeten we ook extreemlinks buiten de deur houden, want als die radicaliseren hebben we kans op een linkse dictatuur] Ik zie eerlijk gezegd geen ‘extreem links’ in Nederland. Enkel wat partijen die weer wat klassieker links zijn. SP en Bij1. En die hebben nog geen fractie van de stemmen die extreemrechts heeft. En wat betreft dictatuur: ik denk dat we in een dictatuur van de vrije markt leven die door alle rechtse (en helaas ook semi-linkse) partijen omarmt wordt. Die zou wat mij betreft vervangen moeten worden door een democratisch socialistische maatschappij. Overigens is het ‘midden’ in Nederland met de omarming van het neoliberalisme ernstig geradicaliseerd. @Frans [Niemand heeft met de NSB geregeerd.] Ik doelde op Duitsland waar de traditioneel rechtse partijen meegeholpen hebben Hitler aan de macht te brengen. De NSB was natuurlijk maar een relatief onbeduidende partij. [En links had geen monopolie in het verzet tegen de moffen.] Dat zeg ik toch ook niet? Ik denk wel dat een partij als de CPN een veel grotere rol speelde in het verzet dan de rechtse partijen.

Thuru
Thuru4 apr. 2021 - 10:15

FvD. JA21 en PVV zijn geen fasistische partijen. Het zijn rechtse partijen. Waarom zou men strenger asiel en migratie beleid niet mogen hebben. En waarom zou men niet mogen vinden om flink op ontwikkelingshulp te bezuinigen (tenslotte is dit vrijwel pijnloos voor de burger, dus waarom niet, overal moet bezuinigd worden dus dat ook).

Thuru
Thuru4 apr. 2021 - 10:17

hmm, reactie behoorde onder mijn mening zijn reactie, maar goed detail

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 apr. 2021 - 11:35

@Mark Huisman De politieke ontwikkelingen in vooroorlogs Duitsland kleven aan Duitsland en zijn direct voortgekomen uit WOII. Daar valt voor Nederland weinig uit te leren. De aantrekkingskracht van het fascisme in landen met een democratische traditie bleef marginaal. Net als in deze tijd. De CPN ging in de oorlog ondergronds. Ik weet van geen andere partij die dat deed.

Willem D2
Willem D24 apr. 2021 - 15:45

@Mark Bij1 is meer extreem links dan de PVV extreem rechts is. Tenzij je vindt dat Marx gematigd links was, dan heb ik niets gezegd.

Mark Huysman
Mark Huysman5 apr. 2021 - 7:46

[FvD. JA21 en PVV zijn geen fasistische partijen. Het zijn rechtse partijen.] Het zijn fascistische partijen omdat ze dezelfde kenmerken hebben als de klassiek fascistische partijen: *etno-nationalistisch *racistisch *zondebokkenpolitiek *complottheoriën *geloof in mythisch (boreaal) verleden *führerprincipe *extreem anti-links, tegelijk tegen traditioneel rechts en de traditionele instellingen *anti-democratisch *intimiderend *extreem opportunistisch *etc. [De politieke ontwikkelingen in vooroorlogs Duitsland kleven aan Duitsland en zijn direct voortgekomen uit WOII.] Elke situatie is altijd anders. Maar dat neemt niet weg dat er ook overeenkomsten zijn en lessen te leren. Het is in mijn ogen een illusie om te denken dat het fascisme in Nederland geen kans maakt. Ja, ik denk dat het huidige systeem in vergelijking met de Weimar republiek nog redelijk stabiel is (al is het lang niet meer zo stabiel als in de jaren 50, 60, 70,80 en 90 van de vorige eeuw). Maar dat kan veranderen en dan is het slim om alert te blijven en je niet in slaap te laten sussen met het idee dat het hier zo’n vaart niet zal lopen. [De CPN ging in de oorlog ondergronds. Ik weet van geen andere partij die dat deed.] De RSAP was de eerste partij die ondergronds ging. [Bij1 is meer extreem links dan de PVV extreem rechts is.] Het ligt denk ik aan je eigen politieke opvattingen en waarden hoe je partijen karakteriseert. Ik denk dat de PVV een fascistische partij is (zie mijn argumentatie hierboven) en dat vind ik behoorlijk extreem. Als je zelf al erg rechts bent dan vind je fascisme misschien redelijk gematigd.

Pater
Pater5 apr. 2021 - 23:19

@Huysman FvD is zeker fascistisch. PVV is extreemrechts en populistisch. Maar is tegelijk uiteindelijk een partij die hecht aan de parlementaire democratie, weinig complottheorieën, nationalisme en racisme maken ook volgens je eigen criteria nog geen fascisme. Ik had verstandiger taal van je verwacht.

Mark Huysman
Mark Huysman6 apr. 2021 - 6:56

@Pater [PVV is extreemrechts en populistisch. Maar is tegelijk uiteindelijk een partij die hecht aan de parlementaire democratie] Democratie is natuurlijk meer dan het parlement. De PVV wil een grote minderheid haar rechten ontnemen. Dat noem ik anti-democratisch. Daarnaast is de partij zelf ook als een dictatuur georganiseerd. [nationalisme en racisme maken ook volgens je eigen criteria nog geen fascisme.] Het nationalisme van de PVV is anders dan van b.v. het CDA. Het is een nationalisme gebaseerd op etniciteit. Mensen met roots elders (en een kleurtje) horen er niet bij. Ik ben het met je eens dat het FvD uitgesprokener fascistisch is en het zal me niet verrassen als ze dat label op een zeker moment ook gaan dragen. Maar ook de PVV voldoet aan de meeste criteria.

Pater
Pater3 apr. 2021 - 14:08

Het CDA valt uiteen bij samenwerking met PVV/FvD, dat weten ze, dat gaat dus niet gebeuren. Weg meerderheid, dus inderdaad een heel dom stukje. Een VVD met of zonder Rutte gaat het trouwens niet opnieuw met de PVV proberen, en al zeker niet met FvD.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 apr. 2021 - 0:12

Pater, het is altijd goed om alle opties te kennen.

Pater
Pater5 apr. 2021 - 23:23

Waarmee je bedoelt? Ik zeg nu juist dat een regering met PVV en/of FvD voor het CDA zeker en voor de VVD vrijwel zeker geen optie is. Ik vind het echt een heel domme gedachte. Hoe kan een CDA dat een zware afkeuringsmotie tegen de leugens van Rutte indient en hecht aan herstel van de geloofwaardigheid van de overheid nu iets met extreemrechts willen?

Jaco38
Jaco383 apr. 2021 - 14:03

Zie voorlopig maar 1 optie en dat is herverkiezing. Rutte zie ik niet zo snel opstappen. Als Rutte blijft zitten is met de duidelijkheid die Segers nu geeft geen enkele coalitie haalbaar, alle partijen op links en rechts die naast D66/CDA nodig zijn voor een meerderheid willen Rutte weg hebben, zou nogal ongeloofwaardig zijn om daar nu op terug te komen. Muv voor D66 is voor links een herverkiezing geen slecht scenario, veel slechter kan het niet uitpakken. Als Omtzigt zich niet afsplitst zal CDA hier ook wel van profiteren. Kan er enorm naast zitten, maar ik verwacht dat als de gemoederen weer wat bedaard zijn dit geen grote invloed zal hebben op de populariteit van Rutte. De kiezers die toch al een hekel aan Rutte hadden zullen zich gesterkt voelen, maar of dit de waardering van zijn fans heeft aangetast vraag ik mij af.

1 Reactie
Jozias2
Jozias23 apr. 2021 - 14:45

Als D66 en CDA Rutte weg hadden willen hebben dan hadden ze de motie van Wilders moeten steunen.

Thuiszitter
Thuiszitter3 apr. 2021 - 13:41

Niks is uitgesloten maar niet erg waarschijnlijk, was het niet juist Wilders die de motie van wantrouwen indiende, en was het niet Rutte die eerst een excuus wilde van Geert , die dat weigerde, was het niet de CDA die een samenwerking met fvd en pvv uitsloot. Maar mocht het gebeuren dan is een enkeltje naar ....... IJsland of ander land zo besteld. Dan zien ze mij hier niet meer terug.

2 Reacties
The Apple
The Apple3 apr. 2021 - 14:54

Het klimaat is hier een stuk beter.

Thuiszitter
Thuiszitter3 apr. 2021 - 22:51

The Apple - politiek klimaat is daar beter .

Bouwman2
Bouwman23 apr. 2021 - 13:38

Ik vind dat een stukje vakwerk dat de hoofdredacteur van JOOP heeft geleverd. Net als onze stucadoor altijd weer bewijst dat vakmanschap meesterschep is. De ornamenten i de pastorie zien er precies uit zoals het ooit de bedoeling was. Maar: hetgeen de heer van Jole schrijft, daar zitten toch wel wat kleine onregelmatigheden op die onze restaurateur als vlekjes op de gedachten zou kunnen beoordelen. . Want was het werkelijk zo dat de PVV opstapte om de Zorg? Of was het zo omdat besturen altijd al van au gaat? Ook GL deed ooit niet mee om deze reden en om de ik indruk te vermijden van vermeende medeplichtigheid. Die zelfde schrik zie je bij D66 en het CDA die schrikken van hun medeplichtigheid aan het beleid waarvoor ze de facto verantwoordelijk zijn Samen met de CU voor de volledigheid Ze vluchten nu weg van dat beleid én van zichzelf. En dat terwijl er wel wát maar niet veel fundamenteels op dat beleid is aan te merken, stel ik even boud. . Desgevraagd delen de kiezers mee, nog onverminderd gelukkig te zijn. Het is wel zo dat het altijd de anderen zijn die minder gelukkig zijn en het geluk verstoren dat zij hebben. Ze zijn ook tevreden. Kijk naar de verkiezingsuitslag, geen onregelmatigheden gemeld, ook niet door de waarnemers van de OVSE. De verkiezingen waren geheel legitiem. Nu te vragen om nieuwe is hetzelfde als wat de heer Trump deed. Wat er gebeurde is dat er een bestorming heeft plaats gevonden vergelijkbaar met die van het Capitool, Er lopen boze en roepende mensen rond die er nog nooit geweest waren maar die achter het bureau van mrs Pelosi gaan zitten en geen raad weten met die positie. Weg met die lakei van een Pence klinkt heel gewoon in de oren. Wat nu vragen ze zich af. We hebben bereikt wat we van plan waren Hoe verder? Dat is exact de positie van elders, i.c. Nederland. Er is pijn gedaa en schade aangericht n omdat de woede nou eenmaal moet worden geuit. De koning is al geguillotineerd, hoe is het vervolg? Er is geen verkenner meer actief. Er liggen enkel nog omvergegooide stoelen en ander meubilair. Iedereen is met reces, hoe nou verder? Dat valt me dus wat tegen, de spatjes moeten toch verdwijnen, want die detoneren en storen toch wel wat. Ze zijn geen lust voor het oog. Wat dunkt u? JOOP is een opiniesite van linksen signatuur ! Je mag best wat terugzeggen, desnoods schrijf je maar weer iets obligaats.Sans racune, sans rancoeur.althans wat mij betreft dan.

3 Reacties
LaBou
LaBou 3 apr. 2021 - 16:48

Blablabla.

Poeha
Poeha3 apr. 2021 - 18:07

Labou overtreft zichzelf weer. Sterker zie ik hem zelden.

LaBou
LaBou 4 apr. 2021 - 10:54

Heeft kouwe drukte inmiddels de cijfers al over het aantal volledige vaccinaties (want een complete vaccinatie is twee prikken, niet een). Misschien kan hij zijn tijd beter besteden om die dan eens op te zoeken. Nu klinkt hij als een kind in een tunnel: veel kabaal zonder enige inhoud. Wat dat betreft lijkt hij verrekte veel op bouwman.

Zapata
Zapata3 apr. 2021 - 13:16

Hmm, de dreiging die er nu ligt is dat GL ook al hebben ze de motie van wantrouwen gesteund toch in een regering willen gaan zitten met Rutte. Het is GL er erg veel aan gelegen om in de regering te komen. Daar willen ze heel veel voor laten vallen. De motie van wantrouwen ook? Wie zal het zeggen. Het doemscenario wat de heer van Jole schetst lijkt me niet waarschijnlijk. Een vechtkabinet wat binnen de kortste keren zal vallen.

3 Reacties
Pater
Pater3 apr. 2021 - 14:16

GL niet in de regering zonder de PvdA en omgekeerd. Als de VVD dat slikt, volledig tegen hun eigen hart & ziel in, zullen D66, maar ook GL & PvdA Rutte accepteren en draait het om het CDA. Ik zou dat de beste variant vinden. Alle deelnemers moeten dan 'over hun schaduw heen springen' en dat is eigenlijk wel een goeie basis voor en regering. Als de VVD blijft aansturen op én Rutte én D66 én CDA én één linkse partij zie ik ook geen minderheidsregering en worden het nieuwe verkiezingen.

Zapata
Zapata3 apr. 2021 - 15:58

Beste Pater, uit de geopenbaarde stukken van de verkenning blijkt dat GL nu juist niet de PvdA wil vasthouden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2021 - 19:17

GL gaf al lang voor de verkiezingen amper nog commentaar op Rutte, spaarde hem steeds meer op alle punten, het was gevlei! Dat was niet iets van de laatste dagen. Ik stond er dan ook helemaal niet van te kijken toen dat handen en voeten kreeg in het gesprek met de verkenners.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2021 - 13:05

"Intussen gaan we hoogstwaarschijnlijk een lange periode van onzekerheid tegemoet." Voor heel veel inwoners van Nederland zou dat een welkome afwisseling. Een onzekerheid tegemoet is beter dan een zekere aftakeling die al 10 jaar duurt.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 apr. 2021 - 12:56

Hoe realistisch is dit vergeleken bij alle andere mogelijke scenario's (Rutte die toch zijn biezen pakt, vvd + cda + d66 + nog een kleine partij dit het ziet zitten, minderheidskabinet, zeven dwergen over links, nieuwe verkiezingen, etc)? Rutte I wordt aangehaald in dit artkel als argument waarom het eventueel wel zou kunnen, maar je zou natuurlijk ook kunnen redeneren dat dat kabinet juist een argument tegen is. Het was traumatisch voor de vvd en het cda Ik zie Verhagen nog staan na dat misluke Catshuisoverleg: 'Wilders heeft Nederland een streek geleverd!'. Rutte I heeft inderdaad het een en ander voor elkaar gekregen waar ze blij mee zijn op rechts, maar het heeft de PVV ook onbetrouwbaar betoond - en dat was nog in een gedoogconstructie, niet eens een kabinet. Om nog maar te zwijgen over de onmin die er bestaat tussen die andere partners die nodig zijn voor dit scenario, FvD en JA21 ('Judas 21', volgens Baudet). Nog los van de politiek inhoudelijke verschillen zien de VVD en het CDA het niet zitten om te regeren met amateurs, zeker niet in tijden van corona. Het nachtmerriescenario dat je middenin een crisis, als de tekorten in de ziekenhuizen weer toenemen of bijvoorbeeld een groot deel van de vaccins plotseling onbruikbaar blijkt te zijn vanwege productiefouten, ineens naar de koning moet omdat Eerdmans en Baudet elkaar de tent uitvechten staat ze echt niet aan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de EU, waar de VVD en het CDA als het erop aankomt voorstanders van zijn, itt tot de andere partners van die denkbeeldige coalitie. Rutte stapt nog eerder op dan dat hij met deze partijen in zee gaat, is mijn - feilbare - inschatting.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman23 apr. 2021 - 13:48

Volgens mij is dat - feilbare- een klein grapje, Van Bemmelen? U weet best dat u iets heeft geschreven dat best de toets van kritiek eniger mate kan doorstaan. Waar het aan schort altijd en eeuwig is dat als juniorpartner je altijd geïrriteerd raakt door de senioren. Je verdraagt het, maar als je de kans schoon krijgt, hun pak je de zaag en de poten zijn ingekort. Helaas zit je dan wel met een te lage stoel achter dat grote bureau. Geen gezicht. j.

Marinus Calamari
Marinus Calamari3 apr. 2021 - 16:33

Als Rutte de keus krijgt tussen opstappen en regeren met X, dan kiest hij zonder problemen voor regeren met X, dat is mijn (evenzo feilbare) opvatting. Rutte maakt het niet uit, die gaat er vanuit dat hij het wel naar zijn hand kan zetten. Dat is hem tot dusver zo vaak gelukt dat hij duidelijk overmoedig is geworden. Zie Affaire "Functie Elders" voor een paar recente voorbeelden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen4 apr. 2021 - 10:45

Bouwman, Nee, geen grapje, ik zou er naast kunnen zitten. Marinus, Dan schatten we die man kennelijk anders in, dat kan. We zullen zien, hoewel het waarschijnlijk geen van beide scenario's wordt (dat zul je wel met me eens zijn).

harmmeijer
harmmeijer3 apr. 2021 - 12:45

“In de culturele sector werd een slachting aangericht die ze daar nog steeds niet te boven zijn. Het kabinet kreeg met bezuinigingen op de NPO voor elkaar dat de VARA werd opgeheven”. (Rutte I). Maar dit was nog niet genoeg. Tijdens Rutte II werden drie VVD-ers benoemd bij de NPO door Sander Dekker, staatssecretaris van OCW. Met als gevolg: De oververtegenwoordiging van rechts past niet bij een goed functionerende, onafhankelijke publieke omroep https://www.trouw.nl/opinie/de-oververtegenwoordiging-van-rechts-past-niet-bij-een-goed-functionerende-onafhankelijke-publieke-omroep~b613b158/

prgrssf
prgrssf3 apr. 2021 - 12:33

Nou, ik denk dat Mark Rutte in die zin nog best wel een moreel kompas heeft. Die gaat echt niet zijn ziel aan die duivels verbinden. (Trouwens, die documentaire lijkt mij een aardige tip om eens in het Paasweekend te gaan bekijken.)

Tom Lucassen
Tom Lucassen3 apr. 2021 - 12:12

Als dat zo gaat, dan radicaliseer ik. Simpel.

1 Reactie
Krek
Krek3 apr. 2021 - 20:29

Gezien uw eerdere berichten met onder andere "Rutte goedschiks of kwaadschiks verwijderen van het binnenhof" is dat een reeds gepasseerd station.

Mohawk2
Mohawk23 apr. 2021 - 12:01

Zeg nooit nooit, maar ik zie het er niet van komen. Meedoen aan zo'n ultra-rechtse coalitie zou electorale zelfmoord voor het CDA betekenen. Het zou de partij splijten tot op het bot. Omtzigt zal zich dan van het CDA afsplitsen, wellicht met enkele mede CDA-Kamerleden. Het CDA van na het debat van afgelopen week gaat niet zomaar meer samen met met de VVD optrekken. Het is voor Rutte nu een stuk moeilijker geworden Hoekstra mee te krijgen voor een coalitie. Vergeet niet dat de motie van afkeuring van Kaag en Hoekstra was, met goedkeuring van Omtzigt - te denken dat Hoekstra in het debat iets gedaan hebben zonder ruggespraak met Omtzigt zou naïef zijn. De motie zelf is een gebaar van solidariteit van Kaag en Hoekstra aan Omtzigt. Daarnaast is de motie een duidelijk signaal aan de VVD, namelijk dat Rutte niet een blok aan het been is van Kaag en Hoekstra, maar aan dat van de VVD. Het is aan de partij nu om aan Rutte duidelijk te makken dat het einde oefening is. De motie van Kaag en Hoekstra is gemaakt om de Rutte van nu te verzwakken, die waar ze nu mee van doen hebben. De motie van wantrouwen van Wilders zou alleen maar de vorige Rutte nog verder hebben beschadigd... maar die was toch al demissionair. Rutte heeft een Pyrrusoverwinning binnengesleept en is een obstakel in zijn eigen partij geworden.

Rode druppel
Rode druppel3 apr. 2021 - 11:53

Ik denk dat zo een kabinet snel zal vallen. Intussen wel grote schade kunnen aanrichten. VVD en CDA zijn pro EU. De rest tegen. Precies de tegenstelling die links ook een beetje heeft. Er zullen heel wat meloenen doorgeslikt moeten worden, voor Nederland weer een nieuw kabinet heeft.

Exkraker
Exkraker3 apr. 2021 - 11:51

Dit is wel heel pessimistisch.... Als ik Rutte was, zou ik rustig afwachten. Laat Kaag maar het voortouw nemen. Kijken hoe ver ze komt.

JohnVKR
JohnVKR3 apr. 2021 - 11:33

Mocht het ons dan lukken de komende vier jaar zo'n racistisch "Trump NL" -kabinet te overleven, dan krijgen we in 2025 wel voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een linkse meerderheid. Dat is dan nog een geluk bij een ongeluk,

5 Reacties
Het schrandere konijn
Het schrandere konijn3 apr. 2021 - 12:02

Links is gedecimeerd, het vroegere electoraat is weggelopen. De laag geschoolde arbeiders werden vervangen door machines of arbeidsmigranten. Door het voorop stellen van het klimaat, milieu etc. is er ook geen fatsoenlijke woonruimte meer te krijgen voor deze mensen. Maar wel enorme zonneparken en horizonvervuiling door windmolens die zonder subsidie nooit waren gerealiseerd. Nee, dat electoraat komt nooit meer terug!

Gerygrr
Gerygrr3 apr. 2021 - 12:25

Het schrandere konijn, Het ergste is, dat die subsidies door u en mij zijn betaald met onze energiebelastingen. De opgewekte energie van deze groene parken is doorverkocht aan datareuzen voor een goedkoop tarief! Zij betalen ook nog eens nauwelijks of geen belasting!

JohnVKR
JohnVKR3 apr. 2021 - 12:36

"Nee, dat electoraat komt nooit meer terug!" Een racistisch kabinet zal op talloze terreinen in de problemen komen. Wie denkt met Baudet, Wilders, Eerdmans, Rutte en Hoekstra een stabiel wittemannenkabinet te kunnen runnen, zal al heel snel bedrogen uitkomen. Natuurlijk zal een groep hardcore racisten Baudet/Wilders/Eerdmans blijven steunen, maar niet genoeg om samen met Rutte/Hoekstra de wittemannenmeerderheid te kunnen vasthouden. Die tijd is voorbij. Bedenk dat zo'n racistisch kabinet hoe dan ook tot conflicten gaat leiden, want het meeste van wat Wilders/Baudet/Eerdmans willen is binnen de EU hoe dan ook onhaalbaar.

Zapata
Zapata3 apr. 2021 - 12:44

Dat is een mooi vooruitzicht. Welke partijen zitten dan in die linkse meerderheid?

Marinus Calamari
Marinus Calamari3 apr. 2021 - 16:47

"Nee, dat electoraat komt nooit meer terug!" Als "Links" een popnummer was, dan zou dat het refrein zijn. Links is progressief, en moet dus haar electoraat telkens opnieuw uitvinden. Rechts is meer als George Baker die teert op dezelfde grijsgedraaide hits. Maar ja, als de mensen er geen genoeg van krijgen, waarom zou je dan met iets nieuws komen, heh? Het probleem waar links nu een beetje tegen aanloopt is dat de oude idealen goeddeels verwezenlijkt zijn (en nog niet voldoende afgebroken om die idealen te kunnen recyclen) dus is het zoeken naar een vervolg. Dat is nu een beetje een probleem denk. Komt vanzelf weer goed.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 apr. 2021 - 11:31

Rutte en Hoekstra weer op avontuur met partijen die hebben laten zien hoe instabiel ze zijn? Zonder enige bestuurlijke ervaring. Met maar 20% electorale dekking in het land. De Omtzigt aanhangers zullen het prachtig vinden. Het was van meet af aan zijn plan om dit soort coalities te vormen als hij aan het roer was komen te staan. Baudet heeft de rode loper voor Omtzigt al keer op keer uitgerold. Daarom verbaast het morele support voor deze Tukkerse dandy me. Hebben al die mensen die hem op de schouders nemen dan helemaal geen besef wat zij hiermee steunen? Bovendien weten we dat veel mensen juist op Rutte hebben gestemd om Wilders buiten de deur te houden. Het zou de nekslag voor de VVD zijn. In zo'n coalitie zou Omtzigt naar hartelust kunnen kleuren. Zijn aanhang zou heel tevreden zijn, maar het betekent wel een ruk naar rechts die de partij niet zal overleven. Mooi in het midden blijven, mannen. Offer CU maar gewoon op want die maakten toch al geen kans meer nu D66 meer macht heeft.

4 Reacties
EenMening
EenMening3 apr. 2021 - 12:31

@Martin Inderdaad, mooi in het midden blijven. Als de CU ingeruild wordt voor de PvdA is dat acceptabel.

The Apple
The Apple3 apr. 2021 - 12:40

Dus Omtzigt is de gevaarlijkste man in de Nederlandse politiek? Goh, zo had ik het nog niet bekeken. Geen wonder dat Rutte hem uit de weg wilde hebben om een links kabinet te kunnen vormen. Door de bril van Martin krijgt de hele wereld gelijk een hele andere betekenis.

The Apple
The Apple3 apr. 2021 - 13:40

EenMening: "Als de CU ingeruild wordt voor de PvdA is dat acceptabel." Acceptabel voor wie? VVD-ers schijnen echt in de illusie te verkeren dat ze het voor het zeggen hebben.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 apr. 2021 - 0:06

Apple, Omtzigt is de deur naar een extreem rechtse coalitie.

The Apple
The Apple3 apr. 2021 - 11:30

"Rechts, inclusief CDA, heeft een Kamermeerderheid van 81 zetels." Denkt Francisco nou echt dat het CDA, inclusief Pieter Omtzigt, daaraan zou meewerken? Voor iemand die het ondenkbare wil denken is natuurlijk niets onmogelijk.

Sarkastje1
Sarkastje13 apr. 2021 - 11:27

Briljant.....

Fredje3
Fredje33 apr. 2021 - 11:24

Ik wil niet vervelend zijn, maar misschien hadden linkse partijen eerder niet rustig moeten slapen? Want zeg nu eerlijk, het is toch een blamage dat de linkerpartijen compleet niets hebben gepresteerd met de verkiezingen? We kunnen nu wel allemaal de schuld geven aan de kiezer, dat deze b.v. dom is, of niet begrijpt waar het om gaat, of gewoon racistisch is, maar dat probeert men nu al een hele tijd en dat werkt niet, je wint geen zetels met slechte zaken aanduiden van anderen, je moet toch zelf ook echt niets goeds brengen. Je moet mensen weten te inspireren, je moet vernieuwing aan weten te kaarten, maar het enige wat de linkerpartijen te maken lijken te hebben met nieuw is dat ze zich zelf progressief noemen. Verder vervreemden ze zich steeds meer van de arbeider en hebben ze compleet geen focus, maar dat heb ik al eerder aangekaart. Ik hoop van harte dat ik u uit kan lachen om het stuk wat u heeft geschreven, maar ik hoop nog meer dat de linkse partijen hier een keer van gaat leren.

Kit2
Kit23 apr. 2021 - 11:23

De onderliggende vraag lijkt: met wie zou Rutte zijn rancune eerder bijleggen: met Wilders of met Kaag? Ik vrees het eerste. Je mag ervan uitgaan dat zo’n kabinet na een half jaartje explodeert, en het is te hopen dat we op links dan een zinnig plan hebben voor de volgende verkiezingen. Het politiek correct geleuter waarmee de pijnlijke nederlaag van januari weer weggeklaagd, weggeredeneerd en weggenegeerd wordt belooft weinig goeds.

Ivan61
Ivan613 apr. 2021 - 11:18

Waarom niet een ultrarechtse regering? Ik ben voor en leg ik jullie waarom. Wij moeten niet vrezen voor stelletje omhoog gevallen gelukszoekers. Laten wij ze regering vormen en genieten van puinhoop die zij onderling gaan veroorzaken. De boel moet een keer ploffen en beter nu dan morgen. Daarna kunnen wij ons richten op de zaken die echt toe doen. Grijsje 63 heeft alle belangrijke aangekaart.

1 Reactie
EenMening
EenMening3 apr. 2021 - 12:34

Dan gebeurt hetzelfde als in 2002 met de LPF en 10 jaar later met Wilders. Dan is er eindelijk weer ruimte voor redelijkheid. Dat is mogelijk Sigrid Kaag of een herbrond CDA.

Jaco38
Jaco383 apr. 2021 - 11:16

Idd zeer de vraag of Segers hier goed aan heeft gedaan, de tijd zal het leren. Het neemt in elk geval een groot risico dat alleen goed uit kan pakken als Rutte opstapt. Een alles of niets scenario. Doet Rutte dat niet dan wacht ons een ellendige lange formatie in crisistijd. Verwacht niet dat Rutte in zee gaat met PVV of FVD, deze partijen zijn zo mogelijk nog kritischer op Rutte dan links.

wilko56
wilko563 apr. 2021 - 11:15

Het zou op zijn zachtst slecht zijn voor de geloofwaardigheid van Wilders om na afgelopen donderdag en al jaren daarvoor het vertrek van Rutte te hebben geëist nu met hem in zee te gaan, lijkt mij. Ook zijn kiezers zullen dat niet waarderen denk ik.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503713 apr. 2021 - 12:25

Hahaha. Wilders is een extreem rechtse harteloze kapitalist. Geen principes, vandaag noemt hij iemand de grootste leugenaar en morgen een betrouwbare partner. Baudet draait er zijn hand niet voor om om met de Judassen van Ja21 te gaan samenwerken en vice versa. Hun extreem rechtse haat moet worden uitgevoerd en op de weg daar naar toe is veel geoorloofd en als ze er eenmaal zijn is alles geoorloofd.

tempest
tempest3 apr. 2021 - 11:13

Ik moest hier ook aan denken. Begin jaren negentig was een coalitie zonder CDA ondenkbaar, maar door alle geintjes van het CDA in haar vorige coalities werd langzaam aan Paars een optie. Niemand weet wat er nu uit komt rollen, dat kunnen zeker ook, tot voor kort, ondenkbare coalities zijn. Wellicht halen ze Wiegel weer van stal als informateur. Die zegt echt geen nee (of Zalm).

Sonic2
Sonic23 apr. 2021 - 11:09

Ik vind het een briljant plan eigenlijk. Laat Rutte met Baudet/ Wilders/ Eerdmans en al die andere ultra rechtse figuren een kabinet smeden. Laat ze zich in het diepe ravijn rommelen. Zodat zelfs de meest fervente wappie aan het einde van het jaar zich tegen dit gedrocht gaat keren. Het zal een geschenk worden voor links. Goed plan zeg ik.

4 Reacties
frankie48
frankie483 apr. 2021 - 11:25

Beste Sonic, Bedenk dan wel dat je iets niet zo snel weer kunt opbouwen, wat in korte tijd door die leipkezen tot aan de grond gaat worden afgebroken.

Exkraker
Exkraker3 apr. 2021 - 11:52

Dan ligt een minderheidskabinet meer voor de hand.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2021 - 12:30

Als je niet tot een minderheid behoort. Als je geen linkse sympathien hebt. Want het blijft de vraag of het imploderen van die wannabefascissies voor deze minderheden op tijd is. De moslims en de migranten (wel of niet uit armoede of oorlogsgebieden) gaan direct de extreem rechtse haat voelen. Direct. Ik snap je redenatie maar voor heel veel mensen is dit met vuur spelen. Letterlijk!!

Sonic2
Sonic23 apr. 2021 - 12:33

@ Frankie 48 Ik weet geen alternatief. Volgens mij de enige manier om nationalistische drammers te confronteren met hun electorale waanbeelden. En volgens mij ook de enige manier om deze ziekte/ virus echt in electorale zin neer te meppen. Ze imiteren heeft geen zin. Er keihard tegen in gaan, zal ze nog meer in hun slachtoffer rol duwen. Op een linkse site elke dag reageren, heeft ook weinig zin, want ook hier heeft het kwaad kennelijk nog aanhang. Al is het dan gedeeltelijk. En Rutte komt met alles weg. Nu nog steeds staat 81% van de VVD achterban achter hem. Stel dat Schippers of Cora van Nieuwenhuizen er komt. Zal ook niet veel uitmaken, want ik heb zomaar het idee dat de economie in 2025 er een stuk beter voor staat als nu. En daar rekent de VVD achterban Rutte op af. Eens met van Jole. Die het weer eens uitstekend duidt. Net als hij op de dag na de verkiezingen in 2019 met Baudet al goed duidde dat Baudet wel erg vroeg piekte. Ik weet op het gebied van ultra rechts geen uitweg eigenlijk. Behalve de achterban confronteren met hun achterlijke stemgedrag. Niet zonder risico inderdaad. Zoals u prima verwoordt, maar zie geen andere optie meer.

HarrieV2
HarrieV23 apr. 2021 - 11:03

Een (klein) argument tegen is natuurlijk dat, behalve D66, CDA en CU, voor de motie van wantrouwen hebben gestemd. Verwacht echter niet dat Rutte hen dit zal aanrekenen als hij op deze manier tot een coalitie kan komen. Laten we echter toch maar hopen dat dit tot nu toe jouw domste bijdrage is geweest. Wie had ooit kunnen vermoeden dat wat in de VS bleek te kunnen, hier ook tot de mogelijkheden lijkt te behoren.

EenMening
EenMening3 apr. 2021 - 10:48

Dat zou een ramp zijn, dan toch veel liever over links, hoewel ik een man van het midden ben. Dat wordt waarschijnlijk wel een zwaardere strijd voor de boeren. En kan ook nog eens een risico inhouden voor de vrijheid van Godsdienst en Onderwijs. Er is een trouwens een koppeling tussen beide; er zijn nogal wat mensen die een eind wil maken aan de conservatieve protestantse plattelandscultuur van de diagonale strook die loopt van Zeeland naar Overijssel.

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari3 apr. 2021 - 16:56

De Bijbelgordel is geen regio met een conservatieve protestantse plattelandscultuur, het is een regio waar veel mensen last hebben van een minderheid conservatieve plattelandsprotestanten die hun conservatieve protestantse plattelandscultuur aan hen willen opdringen.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -3 apr. 2021 - 10:46

wat bij mij nog steeds wringt is het Feit dat zowel Rutte als Jorrits als Ollengren zich niet kunnen herinneren over Omtzigt gesproken te hebben laat staan over een andere functie voor hem. In normaal zakenleven worden altijd notulen goedgekeurd en waar nodig gecorrigeerd. Hier niet - hoewel je het geen notulen kunt noemen. Is er nou niemand die zijn/haar vinger opsteekt en zegt : oeps: ik heb dat getypt en oeps , ik heb er zelf een vrije vertaling aan gegeven ? Kom op: Kaag, zeg het nou maar.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr3 apr. 2021 - 12:22

In het debat gaf Jorritsma toe, dat ze ook in ander verband met Rutte heeft gesproken. Toen hebben ze het zeker over Omtzigt en anderen gehad. Dus beluister de verklaringen in de exacte bewoordingen. Wij hebben met de fractievoorzitters niet over Omtzigt gesproken.... Is de waarheid.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2021 - 12:32

En dat blijft wringen. Wat ook blijft wringen is het gemak waarmee ze er mee wegkomen.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2021 - 12:33

Keer op keer op keer. (Wellicht is een compliment voor Asscher op zijn plaats)

Gerygrr
Gerygrr3 apr. 2021 - 10:45

Een cruciale andere sector, die vakkundig is ontmanteld door de kabinetten Rutte is onderwijs. Lees in dit verband Ton van Haperen in de volkskrant. Een scherpe analyse over de macht van de schoolbesturen, hun verrnieuwingsdrang. Het inzetten van geld, de lump sum niet aan de basis. Per 10 leerlingen is er 1 personeelslid, maar niet voor de klas! De klassen zijn gegroeid tot over de 30..... Lees en bedenk, dat dit proces heeft geleid tot steeds verder gedevalueerde diploma’s. Overal in de vastlopende bureaucratische radertjes zie je dit terug. De plannen, protocollen moeten gevolgd, individuele professionals zijn als verlamd en durven of mogen op eigen initiatief geen beslissingen nemen..... Zie de vaccineerpuinhopen....

2 Reacties
Het schrandere konijn
Het schrandere konijn3 apr. 2021 - 12:06

Eens! Kijk bijvoorbeeld eens hoe ontzettend slecht de taalvaardigheid van de gemiddelde leerling van de middelbare school is. Wat ik uit mijn hoofd uitreken doen deze jongeren op hun telefoon. Te triest voor woorden...

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2021 - 19:21

Grjsje Niet te vergeten de enorme salarissen die ze zichzelf toe-eigenen.

korheiden2
korheiden23 apr. 2021 - 10:40

Onder druk wordt alles vloeibaar. De VVD zal absoluut niet zitten te wachten op nieuwe verkiezingen. Het CDA al evenmin. Erger dan nu kan het voor beide partijen nauwelijks worden, lijkt me. Een regenboogcoalitie (ook wel de zeven dwergen genoemd) van CDA,D66 en links zou uit 76 zetels kunnen bestaan, maar het CDA zou dit gelijkstellen aan politieke zelfmoord. Misschien zal Rutte het veld ruimen, misschien ook niet. Intussen gaan we hoogstwaarschijnlijk een lange periode van onzekerheid tegemoet.

7 Reacties
EenMening
EenMening3 apr. 2021 - 10:50

Dat is een ramp voor het land en dat allemaal door Ollongren, al of niet opzettelijk en al of niet ingestoken door een groot (?) diplomaat.

frankie48
frankie483 apr. 2021 - 11:20

Beste Kor, Dat het CDA niet op nieuwe verkiezingen zitten te wachten, heeft dat dan iets met de nacht van Rutte te maken. Want je zou verwachten dat als partijgenoot P. Omtzigt het optreden van W. Hoekstra in die bewuste nacht niet zou gaan lopen bekritiseren, P. Omtzigt misschien net als Rutte op 17 maart alleen wel 1.900.000 voorkeurstemmen voor het CDA bij nieuwe verkiezingen gaat halen.

korheiden2
korheiden23 apr. 2021 - 12:26

@frankie48 : Ik denk dat het CDA niet op nieuwe verkiezingen zit te wachten. Dat heeft weinig met de nacht van Rutte te maken, maar alles met Pieter Omtzigt. Als het CDA het zou aandurven om hem lijsttrekker te maken is er van alles mogelijk. Maar de afgelopen maanden heeft het CDA vooral erg onhandig geopereerd en hoe dat verder zal gaan? Ik schat in dat men binnen het CDA zich zal moeten bezinnen op de toekomst.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2021 - 13:04

"Intussen gaan we hoogstwaarschijnlijk een lange periode van onzekerheid tegemoet." Voor heel veel inwoners van Nederland zou dat een welkome afwisseling. Een onzekerheid tegemoet is beter dan een zekere aftakeling die al 10 jaar duurt.

korheiden2
korheiden23 apr. 2021 - 14:42

@Paul : ' Een onzekerheid tegemoet is beter dan een zekere aftakeling die al 10 jaar duurt.' Dat zou kunnen. Maar intussen zullen de grote vraagstukken als klimaat, ongelijkheid, immigratie e.d. niet aan de orde komen. Een demissionair kabinet maakt immers geen nieuw beleid, maar past alleen op de winkel. Wel zou de Tweede Kamer in de huidige samenstelling best wel eens een aantal standpunten kunnen doordrukken zonder dat er een coalitie dwarsligt. Bijvoorbeeld m.b.t. medisch-ethische zaken als voltooid leven, waar de CU moeite mee heeft. Maar evengoed strengere regels m.b.t. immigratie of een rem op klimaatmaatregelen. Er is immers een rechtse meerderheid.

Zapata
Zapata3 apr. 2021 - 16:04

Ach Korthelden, Rutte een zijn henchmen hebben heel veel Nederlanders een heel onzeker leven bezorgd. Laat ze maar een jaartje alleen op de winkel passen. Dat geeft rust.

Sonic2
Sonic23 apr. 2021 - 16:40

@ Korheiden Hoe zou dit voor het CDA politieke zelfmoord kunnen zijn? Hoever kunnen ze nog naar beneden gaan dan? Misschien beetje onaardig om te zeggen, maar niet minder waar. Ik denk dat het CDA de komende jaren meer last krijgt van haar stervende achterban als dat ze enorm zou verliezen. Bovendien heeft over rechts regeren de laatste 10 jaar het CDA niets gebracht. En door het midden ook niet. Met de PvDA in Balkenende 4 ook niet maar het CDA kan beter over links. Als het gepruts wat ze eerder over rechts hebben geprobeerd.