Joop

Dit is het gezicht van straatintimidatie

  •  
11-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
respectvictoria
Een campagne van de Australische staat Victoria tegen straatintimidatie haat viraal op social media. De beelden laten goed zien dat er wel degelijk een verschil is tussen een bewonderende blik of compliment, en intimidatie. In de video zie je hoe een vrouw in het openbaar vervoer – waar veel seksuele intimidatie plaatsvindt – zonder woorden of aanraking wordt lastiggevallen door een man die haar maar blijft aanstaren, op een manier waar ze zich zichtbaar ongemakkelijk door voelt.
Dan Andrews, premier van Victoria, deelde de video op Twitter met de woorden:
"Deze video zorgt dat je je ongemakkelijk voelt. Dat moet ook, want dit is wat vrouwen elke dag meemaken. Samen kunnen we dat veranderen. Hoe? Wanneer kerels stoppen met het lastigvallen van vrouwen en beginnen met hen te respecteren. Als kerels dit soort gedrag niet langer negeren, maar aanpakken."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Cor Nelissen
Cor Nelissen12 apr. 2019 - 8:44

De video mist: https://www.news.com.au/lifestyle/real-life/news-life/uncomfortable-ad-calls-out-creepy-men/news-story/18a7ae9a8fa3ae718b73cfa4faa93cff Je ziet dat er een man is die zich schuldig maakt aan dit inderdaad intimiderende gedrag. Dat is her vooral omdat hij haar daarbij recht in het gezicht kijkt en niet op een vriendelijke manier. Dat juist een andere man ingrijpt als voorbeeldig gedrag wordt hier niet benoemd en komt in werkelijkheid wanneer dit in een ruimte met veel anderen gebeurt zeker ook niet zelden voor. Dat op deze wijze aanmoedigen is een goede zaak. Alleen als het gebeurt door meerdere mannen tegelijk zullen de helden, die er dus zeker zijn, minder snel optreden maar dat is net als bij andere vormen van intimidatie in het openbaar wanneer dat door groepen gebeurt. Het is in ieder geval niet zo dat dit voorkomende intimiderende seksueel wangedrag in ons westen een algemeen gedrag is van mannen. Het betreft een des te minder tolereren en dus corrigeren minderheid omdat ze doordat ze het individueel veel vaker doen voor te veel vrouwen deze ervaren intimidatie veroorzaakt. Het is iets anders dat een man naar een door hem als aantrekkelijk ervaren vrouw kijkt terwijl hij haar daarbij niet intimiderend blijft aankijken. Met dat soort weliswaar seksueel gedreven kijken is op zich niets mis zolang men het verstolen doet en behalve naar korter blikken naar b.v. benen, billen, borsten, of gezicht, maar zeker ook met korte blikken naar gezicht gebeurt in afwachting van een verhoopte positieve reactie bij oogcontact. Het is dan snel genoeg duidelijk of dit positief ontvangen wordt waarna dit te respecteren is. Daarin doen vrouwen overigens ook zeker niet onder voor mannen. Ook de vrouw is in de meeste gevallen een seksueel belust wezen die zeker ook in het westen (door haar vrijheid juist meer) haar ogen de kost geeft waarbij in hun geval vaker het mannelijke kruis, kont, en torso de aandacht trekt buiten het gezicht zoals onderzoek heeft aangetoond.

Jay K
Jay K12 apr. 2019 - 7:24

Het ligt er natuurlijk ook aan wie er kijkt. Is het een leuke vent... dan is het een compliment, maar als het een griezel is, dan is het wel fout.

Eric Minnens
Eric Minnens12 apr. 2019 - 3:03

Filmpje van 10 jaar, of langer, geleden? Tegenwoordig zit iedereen op zijn telefoontje te kijken. Deze hufter kan er uiterlijk nog wel mee door. Maar hoe kwam het toch dat ook lelijke kerels dit gedrag vertoonden, al denkend dat zij onweerstaanbaar waren? Maar zoals gezegd, modern world, problem solved.

Zwerfstein
Zwerfstein11 apr. 2019 - 15:05

mooi

phulshof
phulshof11 apr. 2019 - 13:21

"De beelden laten goed zien dat er wel degelijk een verschil is tussen een bewonderende blik of compliment, en intimidatie." Natuurlijk zit hier verschil tussen, maar waar ligt precies de grens tussen de twee? Het is niet moeilijk om gedrag te definieren wat sowieso acceptabel is en gedrag wat sowieso onacceptabel is, maar waar ligt precies de grens? In sommige Amerikaanse bedrijven bijvoorbeeld is het niet toegestaan elkaar langer dan 5 seconden in de ogen te kijken. Is dat waar we naar toe moeten of moeten we accepteren dat er altijd een grijs gebied zal blijven?

6 Reacties
Robbels
Robbels11 apr. 2019 - 13:53

'In sommige Amerikaanse bedrijven bijvoorbeeld is het niet toegestaan elkaar langer dan 5 seconden in de ogen te kijken.' Dat mijnheer, is een broodje aap verhaal.

Le Chat Botté
Le Chat Botté12 apr. 2019 - 5:54

Waar de grens ligt? Bij de reactie van de ander. Als die niet van je gediend is, dan stop je met (oog)contact zoeken. Hoe moeilijk wil je het maken?

trottlesnot
trottlesnot12 apr. 2019 - 6:24

Wat geen broodje aap is, is dat een aantal amerikaanse ceo's assistenten hebben die er voor moet zorgen dat ze nooit alleen in een ruimte zijn met een vrouw, om zich zo te beschermen tegen (valse) aanklachten van sexuele intimidatie

Keilstra
Keilstra12 apr. 2019 - 7:18

@Robbels Op Amerikaanse universiteiten is het inmiddels niet meer mogelijk voor een mannelijke docent om op zijn kamer te overleggen met een studente. In arren moede "doen" ze het nu in een openbare zaal. Ik vind dat een ongewenste uitwas, geboren uit pure angst. Leuke samenleving toch, dat Amerika met al dat activisme en al die polarisatie.

Robbels
Robbels12 apr. 2019 - 7:20

@ trottlesnot Graag heb ik daar bewijs voor. Dus een grootmoefti/CEO van een bedrijf die letterlijk zegt dat hij een assisent in dienst heeft die daar voor zegt. Ik geloof er namelijk niets van. Ik denk dat dit soort berichten (net als de 5 seconden oogcontact onzin) van click-bait/schreeuw/hearsay/sensatie-websites komen of anders wel Facebook-onzin zijn. Anderszijds beschimpt u hier mij met uw reactie en niet @phulshof die met een uiterst trieste leugen komt.

Robbels
Robbels12 apr. 2019 - 9:51

@ Keilstra 'Op Amerikaanse universiteiten is het inmiddels niet meer mogelijk voor een mannelijke docent om op zijn kamer te overleggen met een studente. In arren moede “doen” ze het nu in een openbare zaal. Ik vind dat een ongewenste uitwas, geboren uit pure angst.' - Ik geloof er niets van dat dit aan de orde van de dag is. En zeker niet in het geval van mensen (man/vrouw/of wat anders) die zich op een normale manier tegenover elkaar gedragen. Als de manprofessor echter de onhebbelijke neiging heeft om in een serieuze bespreking over wetenschap met een student steeds maar weer zijn blik te laten afdalen naar het decollete van de persoon tegenover hem in plaats van aandachtig te luisteren naar hetgeen zij ten berde brengt. Tsja. Ik kan me voorstellen dat de manprofessor zich aangepakt voelt. Dat is nou ook PRECIES de bedoeling.