Joop

Dit is de video uit Shanghai waar het Chinees regime bang voor is

  •    •  
25-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3607 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-04-25 om 09.02.48

Een video die laat zien welke mensonterende gevolgen de lockdown in Shanghai met zich meebrengt, zorgde dit weekend voor grote ophef in China. De video ging zo snel rond op sociale media dat de strenge staatscensuur het lange tijd niet voor elkaar kreeg die te verwijderen. De repressieve Chinese overheid probeert met man en macht te voorkomen dat de buitenwereld lucht krijgt van wat zich in het land afspeelt. 

De video heeft de titel Stemmen van april. We zien overwegend zwart-wit beelden van een verlaten Shanghai, met daaronder stemmen van mensen die naar lockdownfaciliteiten zijn afgevoerd. In beeld verschijnt steeds het aantal coronabesmettingen op dat moment. Zo wordt de video een tijdsdocument van de nieuwe zeer strenge lockdown die op 28 maart werd ingesteld nadat slechts een handjevol mensen positief testte. 

China houdt vol dat de bewoners voor hun eigen bestwil naar zogenaamde quarantainehotels worden overgebracht en dat dit op vrijwillige basis is. Eerder al doken er beelden op waarop te zien was hoe burgers met geweld uit hun woningen werden gehaald. De stemmen onder deze nieuwe video maken duidelijk dat de bewoners van Shanghai honger lijden, hoe er een medicijnentekort is, hoe medische zorg ernstig tekort schiet. Behalve de wanhoop van de burgers in quarantaine, is ook te horen hoe de lokale bestuurders zelf met de handen in het haar zitten. Pijnlijk is het geluid van een huilende baby die bij zijn ouders wordt weggehaald. 

Hoewel de staatscensor zijn uiterste best doet elk voor de regering onwelgevallig geluid te smoren, lukt het de Chinezen steeds vaker toch berichten naar buiten te brengen. De video Stemmen van april werd vrijdag online geplaatst en ging al snel viral. Het hele weekend lukte het de censor niet om elke nieuwe video weer te verwijderen. Inmiddels is dat wel gelukt. De video is nog wel te zien op YouTube, maar dat is niet toegankelijk in China. De anonieme maker van de video heeft afstand genomen van zijn productie, weet de Volkskrant te melden. Hij zegt nu zich niet te herkennen in de discussie die de video heeft losgemaakt en dat zijn familie erg bezorgd is. Hij roept Chinezen op de video niet meer te delen. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Radio-Head
Radio-Head25 apr. 2022 - 16:28

Zonder een tegenstem die de massieve resonantie van het massaverhaal doorbreekt, vervalt een totalitair systeem in zelfdestructie; de hypnose wordt compleet. De totalitaire staat wordt op dat moment "een monster dat zijn eigen kinderen verscheurt" Hannah Arendt

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2022 - 20:38

@ Radio-Head Vindt jij nou echt Hannah Arendt zo'n bron van grote wijsheid? Denk je nou echt dat zij in bijvoorbeeld 1950 een zinnig idee zou hebben over de corona aanpak van China in 2022? Het idee van de verscheurende totalitaire staat past aardig in de visie van de eeuwige natie staat. Maar dat is een fenomeen van de vorige eeuw. Deze filmpjes komen via het internet China uit en het is zeker dat ondanks de censuur andere filmpjes China inkomen. Kortom ook dit totalitaire China moet zich iedere keer weer legitimeren bij zijn burgers. En als dat niet lukt heeft Ping een groot probleem. De ideeën van Hannah Arendt zijn achterhaald en hebben een forse update nodig. Dat zegt weinig over haar kwaliteiten maar alles over de enorme veranderingen die hebben plaats gevonden. De wijze mensen van deze tijd moeten hier maar zinnige dingen over zeggen. Aan de wijze mensen uit het verleden heb je nu weinig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2022 - 9:06

Hanna Arendt schreef ook dat we soms de plicht hebben om ons te verzetten. Een boodschap die aan populariteit won tijdens de Trumpjaren.

Gerygrr
Gerygrr25 apr. 2022 - 12:57

Het Chinese regime in actie tegen corona? Het Nederlandse “regime” dat coronabeperkingen opheft…… Wie gaat aan het langste eind trekken?

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2022 - 14:17

Niet alleen zijn onze vaccins vele malen effectiever dan de Chinese, maar ook gaf anders dan de meeste andere landen China geen prioriteit aan ouderen. Prima aanpak?

Y-Line
Y-Line25 apr. 2022 - 20:33

@Gerygrr Jij keurt dus goed wat de Chinese overheid daar doet?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2022 - 10:21

De vraag of het Chinese zero-covid beleid nog afgezien van de haalbaarheid moreel te verdedigen is. Daar heb ik mijn twijfels over mede vanwege het scheiden van (zeer) jonge kinderen van hun ouders/primaire verzorgers.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 apr. 2022 - 10:07

Tragisch en tegelijkertijd oncontroleerbaar. Als 99,9% van de inwoners van Shanghai de lockdown morrend ondergaat maar er zich verder naar schikt, dan is het mogelijk om onder de resterende 25.000 inwoners een video te maken naar waarheid over mensonterende omstandigheden.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2022 - 20:26

@ Arjan Fernhout Jij schrijft: tegelijkertijd oncontroleerbaar Het is prima controleerbaar. Het beleid leidt objectief tot bewijsbaar mensonterende omstandigheden. Of 0.1 % protesteert of een ruime meerderheid doet daar niets aan af en voegt er niets aan toe. Wat wel relevant is, is de vraag of het Chinese beleid voor jou nog steeds de ideale aanpak is of dat er ook bij jou sprake is van enige herbezinning. De Chinese overheid gaat gewoon op de ingeslagen weg verder.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout26 apr. 2022 - 10:43

Probeer eens te lezen wat ik schrijf. Wat ik schrijf behelst de logica, niet het corona-beleid van China. 1. In veel discussies (niet in Nederland; Willem Schinkel zal er wel iets over gezegd hebben) wordt de zorg in China gekenschetst als biopolitiek. Zoek dit zelf maar op. 2. De bevolking in China wordt gezien als economische macht die intakt moet blijven. Dus anders dan in het westen. De interne markt is veel belangrijker geworden dan export. Termen daarvoor zijn neo-keynesiaans of postfordistisch. China heeft zich een middenklasse aangeschaft die twee keer zo groot is als die van de VS en even groot als de EU. Zie dit eenvoudige rapport: The Rise of China’s Global Middle Class in International Perspective https://ftp.iza.org/dp14531.pdf Het beleid in Nederland was uit economisch motieven gebaseerd op ziekenhuiscapaciteit. In China is het beleid gebaseerd op handhaven economische macht, dus de bevolking. In het westen is het idee losgelaten dat een goed gedijende middenklasse de beste garantie is voor bestendigheid. (Mijns inziens een fout, maar dit terzijde. Verder oordeel ik niet, maar neem slechts waar. Dit is mijn laatste reactie)

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2022 - 10:19

De goedgedijende middenklasse bevindt zich in de steden. Stedelingen krijgen weinig kinderen. Daar zal een drie-kinderen-beleid niets aan veranderen. De cultureel gefundeerde genderongelijkheid helpt ook niet. China kan wellicht zelfs een aanzienlijke bevolkingskrimp tegemoet zien op vrij korte termijn. Vaccineren met een vaccin dat werkt zou in dit kader wel zo verstandig zijn.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 apr. 2022 - 13:48

@DanielleDefoe Eens. De gevaren in China zijn onmiskenbaar: China’s patchy vaccine campaign leaves elderly at risk - More than 130mn in danger of developing severe Covid-19 symptoms or dying https://www.ft.com/content/a0dd80f7-3dda-4ea2-bfc2-480c5f10ef06 Piketty schreef ook al over de toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk in China. Maar ik heb dit bericht niet nodig om te weten dat China een dictatuur is. De media opereren te veel in gevoelsmodus. Dat is gevaarlijk. Biopolitiek is ook niet per definitie een kenmerk van een dictatuur. Natuurlijk is een dergelijk regime aanvechtbaar, maar is er een alternatief op dit moment? De betweters brengen mogelijk miljoenen mensenlevens in gevaar. Wat is dat voor journalistiek die artikels brengt om lezers in hun mening te bevestigen? Waar is die krant die meldt dat China zich uit de financiële crisis heeft geïnvesteerd en voor honderdduizenden banen in het buitenland heeft gezorgd door Belt and Road initiatief, spoorwegen voor hogesnelheidstreinen en andere megaprojecten, terwijl het westen economieën zo ongeveer kapot bezuinigde en er in verschillende landen een braindrain ontstond, terwijl de rijken rijker werden. Maar goed, het erotisch slagveld bij D66 verkoopt natuurlijk beter dan een analyse van de dictatuur van het geld. Rapportages over de ellende in Oekraïne verlopen ook grotendeels in de gevoelsmodus. Daar stopt men geen kernwapens mee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2022 - 18:15

Rapportages over de schade die we veroorzaken tav natuur en milieu door de aanleg van infrastructuur hebben helaas weinig tot geen effect. Het Belt and Road Initiative is een van de vele ecologische rampen. Van de duizenden artikelen zomaar een voorbeeld: . https://www.nature.com/articles/s41598-022-05294-9

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 apr. 2022 - 23:24

Kijk, we voeren zowaar een discussie. Dank. Veel zaken dienen besproken te worden, wat nooit zal gebeuren als politici en diplomaten op een pad zitten die virtueel of reëel leidt tot een ijzeren muur van Finland tot de Zuid-Chinese zee. Wat over Chinezen valt te zeggen is ook te stellen over de EU waar bij de beperking van ecologische schade de belangrijkste beslissingen worden genomen door de ECB - met instemming van bijvoorbeeld Groenlinks - wat o.a. tot greenwashing leidt. Het is nog altijd zo dat de carbon footprint per capita van de EU even groot is als die van China. Die van de VS is twee keer zo groot, een land waarin de eigenaar van een kolenmijn zo ongeveer in zijn eentje het Build Back Better van Biden tegenhoudt, wat neerkomt op de sabotage van klimaatregelen alsmede het ontzeggen aan steun aan miljoenen kinderen die door covid-19 in de problemen zijn gekomen. Armoede is overigens de primaire oorzaak voor de dood van een kwart miljoen Amerikanen per jaar. Goed mogelijk dat het ''in stukken breken'' van de wereld wel goed uitkomt voor oorlogsmisdadiger Poetin. De betere analisten zien achter de ''smoke and mirrors'' van de propaganda een duidelijke trendbreuk in 2008 van diens a.g.v. de financiële crisis. Een pact met China kan Europa economisch en geopolitiek verzwakken te beginnen met 'Power of Siberia 2': https://www.voanews.com/a/power-of-siberia-2-pipeline-could-see-europe-china-compete-for-russian-gas-/6402242.html