Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dit is de echte Lügenpresse die Trump in het zadel hielp

  •  
18-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
ouche
De Amerikaanse Paul Horner heeft veel foutieve nieuwsberichten rondom de Amerikaanse verkiezingen gemaakt en verspreid. De berichten werden massaal gedeeld en zijn ook één van de redenen dat Facebook en Google soortgelijke berichten gaan verbieden. Helaas is het kwaad al geschied en heeft Horner – volgens zichzelf – Trump aan de macht geholpen door leugens over de Democraten te verspreiden.
nepnieuws

© Cc-beeld: Ian Cook et al

Horner schreef bijvoorbeeld verhalen over de Amish-lobby die in Ohio op Trump zou stemmen, dat president Obama het nationale volkslied zou verbieden op alle sportevenementen en dat homohuwelijken in speciale regenboogwagen zouden plaatsvinden. Niet alleen het publiek trapte erin en deelde de valse berichten over Democraten en specifiek Clinton massaal – waardoor sommige Trump-aanhangers zich nog meer in hun haat gelegitimeerd voelden – maar ook de Trump-campagne maakte er gebruik van en zelfs omroepen als ABC en CNN trapten er zo nu en dan in.
Het opmerkelijke is dat de oplichter niet eens een Trump-aanhanger is maar meer een soort ramptoerist. Hij wilde in principe gewoon ‘zien wat er zou gebeuren’, vertelt hij aan Washington Post.
" (…) Trump’s campagneleider deelde mijn verhaal over een man die 3.500 dollar had gekregen om tegen Trump te betogen. Ik had dat gewoon verzonnen. Mensen zijn dom, ze delen zomaar alles. Niemand doet nog aan factchecking. Trump zei ook wat hij maar wou en mensen geloofden hem zomaar. En toen bleek dat dingen onjuist waren, kon het de mensen niet schelen omdat ze het toch al voor waar hadden aangenomen. Heel angstaanjagend, ik had nog nooit zoiets gezien. Ik wou gewoon lachen met de mensen die zomaar alles voor waar aannemen door waanzinnige verhalen te verkondigen. Ik dacht dat ze zouden factchecken, maar dat deden ze niet! Het was de bedoeling om goedgelovige zielen belachelijk te maken, maar de Trump-aanhang bleef die verhalen maar delen. En ik voel mij er slecht bij. Ik dacht niet dat Trump ooit verkozen zou worden. Ik dacht alleen dat ik de campagne wat door elkaar aan het schudden was. Maar nu ik erop terugkijk, had ik het moeten zien aankomen. Trump als president is goed voor iedereen die satire maakt. Er is niets wat mensen niet zullen geloven."
Heel angstaanjagend, ik had nog nooit zoiets gezien. Ik wou gewoon lachen met de mensen die zomaar alles voor waar aannemen door waanzinnige verhalen te verkondigen. Ik dacht dat ze zouden factchecken, maar dat deden ze niet! Het was de bedoeling om goedgelovige zielen belachelijk te maken, maar de Trump-aanhang bleef die verhalen maar delen. En ik voel mij er slecht bij.
Ik dacht niet dat Trump ooit verkozen zou worden. Ik dacht alleen dat ik de campagne wat door elkaar aan het schudden was. Maar nu ik erop terugkijk, had ik het moeten zien aankomen. Trump als president is goed voor iedereen die satire maakt. Er is niets wat mensen niet zullen geloven.
En omdat Trump dat zelf ook weet verspreidde hij tijdens zijn campagne maar ook nu vele leugens over zijn tegenstanders en dingen als de wetenschappelijk bewezen klimaatverandering of over banen, zoals je in deze Twitter thread ziet. In onderstaande video wordt door Amerikaanse presentator Samantha Bee ook uitgelegd wat de rol van Rusland is geweest in het verspreiden van nepnieuws. Lees hier meer over de leugens van Trump.
Horner maakte de wereld eerder wijs dat hij Banksy was en dat het Amerikaanse SWAT-team eens bij hem inbrak. De Amerikaan verdient tienduizend dollar per maand door Adsense, de advertentiepagina van Google. De zoekmachine en Facebook hebben bekend gemaakt valse nieuwssites geen gebruik meer te laten maken van hun advertenties, wat volgens Horner makkelijk te omzeilen is.
Ook heeft Twitter accounts verwijderd van extreme  alt-right vertegenwoordigers die op het medium haat en onwaarheden verspreiden. Een van de bekendste haatblogs is Breitbart, wiens directeur Steve Bannon – een anti-semitische white supremacist  in het kabinet van Trump wordt opgenomen. Samen met senator Jeff Sessions die niet aan het hoger gerechtshof mocht dienen omdat hij racistische sentimenten heeft. Hij vindt de KKK bijvoorbeeld een ‘prima partij’.  In onderstaande video zie je hoe journalist Cathy Newman voorman Milo Yiannopoulos uitdaagt om zijn haatpredikende website te verdedigen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.