Joop

De geheime boodschap van premier Rutte

  •  
23-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
9692583840_ef9ba41457_z
Volgens Rutte heb je Nederlanders en 'gewone Nederlanders'
Aan minister-president Mark Rutte,
Uw brief aan alle Nederlanders raakte mij diep. De tranen sprongen me in de ogen, m’n hart ging er sneller van kloppen. Ik kreeg last van een hoge en oppervlakkige ademhaling. Prop in m’n keel. Druk op de borst.
Ik weet niet welk gevoel deze lichamelijke reacties veroorzaakt. Ben ik verdrietig? Misschien. Liever laat ik het niet merken, als het zo is. Dat hebben m’n ouders mij geleerd. Pijn moet je verbergen Uka, zeggen zij. Anders pakken ze je steeds weer. Boos krijg je mij niet snel. Pas als je mij onheus bejegent of mijn gezin en familieleden, vrienden en buren. Als je bekenden en onbekenden die zich niet kunnen verdedigen aanvalt, kwetsbare groepen kwetst, over de rug van anderen persoonlijke winst behaalt of op welke andere manier dan ook gemeen doet tegen wie dan ook.
Teleurgesteld komt het dichtst bij hoe ik me nu voel. Ik ben teleurgesteld omdat u met ‘aan alle Nederlanders’, ook mij met m’n mooie rooie paspoort lijkt aan te spreken, maar tegelijkertijd heeft u het over mensen die ‘gewone’ Nederlanders uitmaken voor racist. Die wijzen ons land fundamenteel af, schrijft u. Zij kunnen maar liever weggaan. Zij doen niet normaal. En het is normaal doen of vertrekken, zegt u.
Wat nou als gewone Nederlanders niet normaal doen? Er is waarlijk iets aan de hand in dit land, als voor hen andere normen gelden, andere waarden, andere vrijheden.
Wie zijn eigenlijk die ‘gewone’ Nederlanders? Kunnen zij in geen geval racist zijn? Of bedoelt u dat ongewone Nederlanders hen er niet voor mogen uitmaken?
Ik heb eens iemand racist genoemd. Daar. Ik beken. Twee jongens zelfs. Gewone Nederlandse eikeltjes op een brommer, allebei een kale kop en allebei in een bomberjack met een Nederlands vlaggetje op de mouw.
Toen ik vele jaren geleden sjansend met jan en alleman over de Utrechtse Oudegracht flaneerde, spogen ze in het voorbijgaan een grote groene rochel in mijn afro. U moet weten: het is een crime om zo’n klont slijm uit kroeshaar te krijgen. Ik vergat de wijze lessen van mijn ouders en heb keihard gehuild.
Die jongens noem ik racist, punt. Andere kale gewone Nederlandse jongens niet hoor. Met één ben ik getrouwd. Hij doet geen vlieg kwaad. Nou ja, hij maakt mij soms kwaad, maar dat is normaal. Wat die andere kale koppen deden is dat niet. Toch noemt u in uw brief dergelijk ongewenst gedrag niet als voorbeeld van wat wij in Nederland niet pikken. En zo krijg ik door meer passages in uw brief de indruk dat u alleen ongewone Nederlanders als ik berispt voor abnormaal gedrag. Klopt dat?
Mijn ouders kwamen hier geluk zoeken. Dat hebben ze gevonden, voor ons. Zij zelf konden zich maar slecht aanpassen aan het Hollandse klimaat en zijn uit vrije wil teruggegaan naar hun eigen land waar ze nu arm maar gelukkig leven. Nederland werd mijn eigen land. Mijn kinderen kennen niet de luxe van een ander eigen land. Zij horen hier, inclusief het recht om beesten bij de naam te noemen. Voor hen spreekt dat vanzelf, voor mij was het een stevig robbertje invechten.
Ondanks al die zelf verworven welvaart, fantaseer ik geregeld over andere plekken om te wonen. De Azoren, Jamaica, Bonaire. Als de kinderen het huis uit zijn… Versta mij niet verkeerd: ik hou van Holland. Maar de zon lokt hard. Maakt mij dat tot minder Nederlands dan anderen die nergens anders willen wonen, never ever nooit niet? Dat proef ik in uw brief. Als dat de boodschap is die u tussen de regels verstopt… Ik geef het gewoon toe: daar word ik verdrietig van.
Groet, van volgens mij een heel gewone Nederlander.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Mikeoak
Mikeoak31 jan. 2017 - 19:13

Idd iedereen leest de brief zoals hij die wil lezen de een ziet het dus als grove belediging en de ander als aansporing om vooral normaal tegen iedereen te doen. Belediging of niet iedere Nederlander is gehouden aan de grondwet en de universele rechten van de mens. Of je dat nu wel of niet in de brief leest dat is je eigen zaak maar wat jammer is is dat collega's van Rutte na vier jaar samen bestuurd te hebben nu plotseling niet weten hoe snel ze de pers moeten bereiken met de mededeling hoe erg de brief wel niet is. Lijkt me uitermate ongemakkelijk als je dan de vrijdag erop in de treve zaal met een uitgestreken smoel weer samen moet besturen. Het mag van mij wel wat minder en klop de zaak voor een paar zeteltjes meer of minder niet zo op. Kom eens met constructieve ideeën ipv elkaar maar af te zeken.

Jan Klaasen
Jan Klaasen30 jan. 2017 - 21:01

De gevoelens die u beschrijft heeft bijna iedere Nederlander als ze aan Mark Rutte denken. Ik heb die gevoelens ook iedere keer. Goed punt dus.

ronald8
ronald824 jan. 2017 - 9:16

Mensen lezen Rutte's brief zoals ze hem willen zien. Ben je tegen Rutte, dan maakt het niet uit wat ie zegt: je zult het zien zoals je het wilt zien en zo interpreteren. Dit is herkenbaar aan de erg ver gezochte interpretaties. Ik denk dat we de brief letterlijk moeten nemen omdat hij gericht is aan iedereen en iedereen moet de brief kunnen begrijpen. Dus niks verborgen elementen of moeilijke interpretaties gewoon lezen wat er staat. Een liberaal weet dat een Nederlander niet wordt gedefinieerd door een vast in de tijd en vast in definitie gevatte beschrijving. Een liberaal weet dat we samen bepalen wat Nederlanderschap is, hij geeft aan welke richting we in ieder geval niet op zouden moeten willen gaan.

gvanbaalen
gvanbaalen23 jan. 2017 - 23:49

Hij wil overduidelijk gewoon kiezers winnen. Hij weet dat veel autochtonen de oneindig durende onvrede die sommige mensen met "racistisch" Nederland hebben zat zijn. Daar speelt hij op in. Nu gaan sommige linkse partijen natuurlijk weer zeggen "zie je wel, Nederland is racistisch!". En dat raakt dan de rechtse kant weer. Zo houden beide extremen elkaar in stand. Voor de extremisten (links of rechts) onder ons: Stop is met de vinger wijzen en je ongelukkigheid op de samenleving te projecteren.. Als we niet oppassen is straks alle liefde uit de samenleving weg. Een betere samenleving begint bij jezelf.

Sonic2
Sonic223 jan. 2017 - 21:37

Het is toch niet zo moeilijk wat Rutte bedoeld. Rutte heeft niets tegen goed bedoelende Marokkanen. Ook niets tegen Turken. Rutte pakt ook die AZC schreeuwers aan. Wilders loog dat uit zijn verband door te beweren dat Rutte iedereen die tegen het AZC was tokkies noemde. Compleet niet waar. Rutte heeft een verstandige norm neergezet. Kennelijk kan niemand normaal naar zijn woorden kijken. Er is zoveel haat tegen Rutte.

Nagus
Nagus23 jan. 2017 - 19:21

Tjonge, wat een zelfmedelijden. Ik ben ook weleens bespuugd door Marokkaanse Nederlanders op straat. Toch noem ik deze jongens geen racisten. Nee, dat zijn domme aso's. Die komen in alle kleuren en maten. En ook al krijg ik het makkelijker uit mijn haar, het blijft vies en vernederend.Ik hoop echt dat je kinderen jouw houding niet overnemen. Het zou goed zijn als je eens gaat nadenken over hoe je hen benadeelt met jouw houding.

2 Reacties
Zandb
Zandb24 jan. 2017 - 7:54

Nagus: U toont zich weer een "diep denker", als u beweert: "Nee, dat zijn domme aso’s. Die komen in alle kleuren en maten." Blijkbaar komen in uw denkwereld racisten niet "in alle kleuren en maten" voor? En blijkbaar kies je in uw denkwereld voor de "slachtofferrol" als je meent dat zoiets een teken is van racisme en niet als je dit een teken vindt van "asocialisme"? En blijkbaar benadeel je iemand als je hem kenschetst als "racist" maar niet als je iemand als een "asociaal" neerzet? U bent zo iemand die Han hier aanspreekt: Voor u geldt de oproep "Doe normaal" hoe dan ook voor een speciale ander.

gvanbaalen
gvanbaalen24 jan. 2017 - 9:29

Je kunt tegenwoordig mensen in twee groepen verdelen: - Mensen die nare ervaringen met een individu uit een bepaalde bevolkingsgroep gelijk als samenlevings-probleem bestempelen. - Mensen die snappen dat iedereen een individu is, ongeacht uit welke bevolkingsgroep. Zowel autochtonen als allochtonen kunnen in beide groepen worden verdeelt.

crumb2
crumb223 jan. 2017 - 18:02

De man is gewoon niet flex genoeg. Toen ik vijf was (1955), werd de eerste moskee van NL geopend in……den Haag of all places ! Tien jaar later hadden we 2 (twee), donkergekleurde leerlingen op de middelbare school (Schiedam), maar “de mohammedaan” kenden we voornamelijk alleen nog maar uit schoolboekjes, ze zaten zeker niet bij ons op school. Jammer, want wij van hormonen exploderende puistekoppen hadden maar wat graag zo’n in doorzichtige gewaden gehulde harem dame in levende lijve aanschouwd natuurlijk. Vaak, vooral op vrijdag, moet ik nog denken aan die lang vervlogen tijden. En ondanks de ver-vele-duizendvoudiging van het mohammedaanse aandeel binnen ons landje, heb ik nog steeds nóóit zo’n sexy chick in een doorkijk gewaad gezien. “Au contraire” zou ik willen zeggen, de gewaden zijn er wel (je breekt je er inmiddels je nek over), maar ze blijken achteraf allesbehalve doorkijk. Quelle malheur. Die geschiedenis boekjes waren gewoon valse voorlichting als je het mij vraagt. Maar…je past je aan, wat moet je anders ? Dingen veranderen tamelijk drastisch (zelfs binnen 1 leven), en verkeerde voorstellingen worden hardhandig (en live) aan flarden geblazen. Mijn “gewone Nederlander” is allang “obsolete” (wat ben ik toch internationaal hè), weg-verbeterd, ge-globaliseerd, ge-integreerd binnen het Europeesche EU paradijs. En e.e.a. nota bene ge-instigneerd door roergangers als Rutte ! Mark (Rutte) is wat jonger dan ik en je zou een beetje méér flex verwachten toch ? Vooral in zijn positie. Toch ben ik niet overdreven teleurgesteld in de man. Goeie kans dat ie juist hartstikke flex blijkt te zijn ; to the point dat je het zelfs kneedbaar zou kunnen noemen, go with the flow, zo de wind waait, waait me rokkie. Alles sal regkom, wat ik je brom. (maar niet noodzakelijkerwijs ten gunste van de mensch)

Grote Jongen
Grote Jongen23 jan. 2017 - 17:39

Er word een deel uitgemaakt voor hufter en iedereen voelt zich aangesproken en begint verhalen op te lepelen dat ze eigenlijk wel goed zijn. Daar gaat het niet om. Er zijn vluchteling, allochtonen en zeker ook autochtonen die een last zijn voor de samenleving. Die alleen de lusten willen maar niet de lasten. Wel de rechten maar niet de plichten. Die regels aan hun laars lappen en als ze erop worden aangesproken een grote bek geven en dan doorgaan. En als ze worden opgepakt door de politie zielig doen dat het eigenlijk wel lieve jonges zijn en dat het ligt aan discriminatie en de samenleving en racisme en alles behalve zijzelf. Dat is het tuig. Die moeten worden aangepakt. En ja, die komen in elke groep en elke nationaliteit voor. En nee, dan wordt niet de hele groep erop aangekeken, maar de uitzonderingen. Dus kunnen we nu eens over oplossingen praten ipv proberen je eigen groep proberen vrij te pleiten?

3 Reacties
WillemDrees
WillemDrees24 jan. 2017 - 8:49

Ja bepaalde mensen voelen zich aangesproken want Rutte heeft het hier noet over al die "bezorgde burgers" die gemeente raden bestormen nee hij heeft het over mensen die meisjes in rokjes lastig vallen of mensen die niet willen aanpassen. Het is duidelijk over wie hij het heeft want voor hem kunnen die oprotten naar land van oorsprong Henk en Ingrid komen toch van hier. Hij heeft het echt niet over alle duitsters die hier wonen hoor. Dus ik weet niet wie u voor de gek probeerd te houden maar ik ben het in ieder geval niet. En deze vrouw voelt dat wat ik ook voel dat wij mensen met een migranten achtergrond publiekelijk worden aangewezen en veroordeeld door de minister president. Een schande walgelijke statement en MP onwaardig.

7anpau1
7anpau124 jan. 2017 - 10:33

WillemDrees 24 januari 2017 at 09:49 in het artikel in het AD heeft Rutte het daar wel degelijk over. 'Tegelijkertijd was vorig jaar ook het jaar waarin mensen een fatsoenlijke discussie over de komst van een azc van achter uit de zaal kapot stonden te schelden. Daarom moeten we durven te normeren.''

Paddy3
Paddy325 jan. 2017 - 21:45

@WillemDrees: "land van oorsprong" zegt Rutte niet.

JanVG2
JanVG223 jan. 2017 - 16:23

Ik vermoed dat Rutte dit schandalige gedrag zou onder brengen bij "Of die in groepjes rondhangen en mensen treiteren, bedreigen of zelfs mishandelen. Niet normaal." In de brief wordt weldegelijk ook naar wangedrag van "autochtonen" verwezen, maar de ene groep wordt toch wordt duidelijker "benoemd" dan de ander. Bij vluchtig lezen blijft te veel de gedachte hangen dat het alleen over migranten gaat. Juist als je normen en waarden aan de orde stelt mag je iets meer accuratesse verwachten. Als je een extra interview nodig hebt om het uit te leggen deugt de brief niet ..

KeesV3
KeesV323 jan. 2017 - 16:18

Beste Milouska, Je kunt toch niet ontkennen dat blanke Nederlanders erg vaak en erg makkelijk voor racist worden uitgescholden? Dat gebeurt soms terecht, maar ook heel vaak onterecht. Sommigen zeggen zelfs dat racisme in de Nederlandse samenleving verweven is. En dat racsisme ook geaccepteerd wordt in Nederland. Dat werd laatst nog door Sylvana gezegd tegen Al Jazeera. Zij zegt: "de manier waarop de samenleving in elkaar steekt is racistisch en verdeeld.". Vraag jij je bij zo'n interview ook af: 'Over wie spreekt Sylvana?'. Heeft zij het over de gewone Nederlander die (al dan niet bewust) racist is? Of heeft zij het ook over mensen met een migranten-achtergrond? Hoe dan ook. Ik word via de media met grote regelmaat aangesproken als 'racist'. Fijn om te weten dat jij voorzichtig bent met die kwalificatie. Veel anderen zijn dat niet. Dat doet pijn. Het maakt me boos en verdrietig. Ken je deze uitspraak nog: "Witte mannen, je moet ze bréken"? Kun je je voorstellen dat mij dat raakt, boos en verdrietig maakt? Stel je voor dat Rutte gezegd zou hebben in zijn brief: "Zwarte vrouwen, je moet ze bréken!". Dat zou toch ondenkbaar zijn! Zelfs Wilders durft dat - volgens mij - niet in zijn hoofd te halen. Maar over de 'witte man' mag dat gezegd worden.

1 Reactie
Zandb
Zandb24 jan. 2017 - 8:06

KeesV: U kunt toch niet ontkennen dat blanke Nederlanders al heel snel menen dat ze uitgescholden worden voor racist? U, bijvoorbeeld, voelt zich al uitgescholden voor racist, als iemand opmerkt dat het "verweven zit in de Nederlandse samenleving". Voor het geval u dat niet begrijpt: Racisme zit noodzakelijk verweven in elke samenleving dus ook de Nederlandse. In uw redeneertrant maakt dat IEDEREEN tot racist. En als u denkt dat "de media" u op het oog hebben als u zich aangesproken weet als racist, dan bent u niet zo'n heel erg klein weinig beetje veel van het padje af. Ik snap uw punt echt wel maar Rutte beweert glashard dat de "nieuwkomers" een extra dimensie aan "niet normaal gedrag (?)" hebben bewerkstelligd. En die zijn helaas toch heel wat beter herkenbaar dan de "blanke man" bijvoorbeeld waar Sylvana het over heeft.

Marion11777
Marion1177723 jan. 2017 - 16:16

Ik heb de brief zes keer gelezen en iedereen begint maar over zwarte piet. Ik kan het niet vinden in deze brief! En Milouska, van mij hoef je je niet aangesproken te voelen, maar dat doet er niet toe. Jij voelt wat je voelt en dat zou niemand mogen wegwuiven. Ik hou zelf helemaal niet van de zon, maar zelfs ik begin aan zonniger oorden te denken. Het wordt hier in Nederland gek genoeg steeds kouder en vooral killer. Misschien ga ik wel met je mee.

7anpau1
7anpau123 jan. 2017 - 15:47

Ik vind het verhaal van Rutte op veel punten zwak. Het betreft een aantal open deuren. Maar uw verhaal is al even zwak. U begrijpt donders goed dat Rutte u 'de gewone Nederlander' vindt en de aso's die u bespuugd hebben, hufters. Of vindt u zelf alleen 'witte' Nederlanders 'gewone Nederlanders' en vindt u alle 'witte/gewone Nederlanders' racisten?

weejee2
weejee223 jan. 2017 - 15:06

Lieden die NL fundamenteel afwijzen kunnen inderdaad maar beter een plek op zoeken waar ze zich wel thuis voelen.Das beter voor alle partijen. Dat lijkt mij de strekking van de boodschap van Rutte.En vervolgens is het wie de schoen past trekke hem aan.Wat is daar nu mis mee, ik begrijp dat echt niet.Kans dat men er naar gaat handelen is dan wel weer erg klein schat ik in.

1 Reactie
7anpau1
7anpau123 jan. 2017 - 17:48

Als u dat in de kroeg verzucht dan is daar niets mis mee. De MP is er echter ook voor mensen die dit land 3x niks vinden, of het nu de jongens van DENK zijn of die puberale Jan Roos of iman hupkedrie, of tokkie zusenzo, etc. Zo lang men zich aan de wet houdt mag men zanniken tot men een ons weegt. Dat is irritant maar zo'n gemakzuchtige dooddoener past een minister president niet.

johannn2
johannn223 jan. 2017 - 14:22

Rutte wakkert de tweedeling in de maatschappij nog eens lekker aan. Een gewetenloze poging om kiezers te winnen. Kennelijk heiligt dat doel alle middelen, inclusief discriminatie. Inderdaad, meneer Rutte, Nederland verhuftert. En dat met uw steun en bijdrage. .

1 Reactie
Hertog Jan2
Hertog Jan223 jan. 2017 - 15:47

discriminatie ? Wie zich aan de grondwet houdt en andere democratische wetten wordt NIET GEDISCRIMINEERT. Discriminatie begint bij je zelf.

TruusB2
TruusB223 jan. 2017 - 13:52

Ik denk dat Rutte jouw opmerking naar die twee tokkies als terecht beschouwd. Wat hij onterecht vindt is wanneer jij mensen die sinterklaas inclusief ZP willen handhaven wegzet als racist.

Sgt. Pepper
Sgt. Pepper23 jan. 2017 - 13:41

Ok, ik denk dat hij gelijk heeft met de brief en zie niet zo in waar het over jou ging. Tenzij je jezelf een hufter vind, ja dan wel ja.

2 Reacties
Zandb
Zandb24 jan. 2017 - 8:13

Pepper: Ik heb geen idee, hoe u wilt verklaren dat Rutte gelijk heeft, als hij schrijft dat vluchtelingen het hufterschap van een nieuwe dimensie hebben voorzien.

Paddy3
Paddy325 jan. 2017 - 21:48

@Zandb, waar schrijft Rutte dat dan? Niet in die brief.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jan. 2017 - 13:27

In het begin van zijn brief schrijft Rutte "Verreweg de meesten van ons zijn van goede wil. De stille meerderheid." Ik neem aan jij hier toe behoort, en je hoeft je m.i. derhalve niet aangesproken te voelen.

Okke2
Okke223 jan. 2017 - 13:08

Ach ik zou er niet zo emotioneel over doen, wie de schoen past trekke hem aan? Degene die zich aangesproken voelt door dit stukje schrift van Mark zal degene zijn die zich aangesproken moet voelen. Daarnaast is het gewoon goedkope verkiezingspropaganda, beetje snoepen bij de PVV. Ikzelf zou trouwens 'gewone Nederlanders en Nederlanders' die veel problemen hebben met Nederland zeker willen adviseren lekker weg te gaan, je leeft maar 1 keer tenslotte.

Shalin Paradizo
Shalin Paradizo23 jan. 2017 - 13:03

( En zo krijg ik door meer passages in uw brief de indruk dat u alleen ongewone Nederlanders als ik berispt voor abnormaal gedrag. Klopt dat? ) Ik kan niet in het hoofd kijken van Rutte maar ik denk niet dat dat klopt. Ik denk niet dat kale skinheads die op mensen spugen vanuit racistische motieven worden bedoeld als Rutte het heeft over "gewone" NLers. (Wat nou als gewone Nederlanders niet normaal doen?) Beschouwd u kale skinheads die op afrokapsels spugen als gewone NLers? Als ik in een land zou wonen waarin in het normale verwachtingspatroon zou passen dat de lokale bevolking mij bespuugd vanwege mijn huidskleur/ kapsel zou ik toch echt wel vertrek overwegen. Waar Rutte, vermoed ik, op doelt zijn mensen en bewegingen die blanke/ witte mensen discrimineren -dwz eigenschappen toekennen gebaseerd op huidskleur. Dit zijn op een paar gevallen na vaak lieden die niet van hier zijn geboren of waarvan de ouders niet hier zijn geboren. (Maakt mij dat tot minder Nederlands dan anderen die nergens anders willen wonen, never ever nooit niet?) Lijkt mij niet. Deze gedachtekronkel kan ik maar moeilijk volgen. Ik heb ook regelmatig gedacht om te vertrekken naar elders maar voel mij totaal niet aangesproken door Rutte.

menage
menage23 jan. 2017 - 12:50

"Ik heb eens iemand racist genoemd. Daar. Ik beken. Twee jongens zelfs. Gewone Nederlandse eikeltjes op een brommer, allebei een kale kop en allebei in een bomberjack met een Nederlands vlaggetje op de mouw." Ik denk dat daar het probleem niet echt zit, meer dat moeders die naar Sinterklaas gaan kijken met hun kids ook uitgemaakt worden voor racist door een groep mensen (gemixt gezelschap hier, dus niet en specifieke groep). Maar dat haal je natuurlijk niet letterlijk uit zo'n bericht, dus is aanname van mijn kant.

5 Reacties
geen-mening
geen-mening23 jan. 2017 - 13:25

Je kunt je ook afvragen of mevrouw achter deze jongens is aangelopen en in gesprek met ze is gegaan waarom ze zoiets deden? Hoe weet je anders dat, dat bespugen een raciale achtergrond had en ze niet ook het oude vrouwtje 100 meter terug bespuugd hebben, gewoon om dat ze tuig zijn?! Conclusies trekken op basis van uiterlijk en/of kleding is juist hetgeen rechts hier altijd verweten wordt maar zonder enige inhoudelijke achtergrond informatie iemand racist noemen die je bespuugd is precies hetzelfde. Als ik een imam terrorist zou noemen omdat hij iemand een hand weigert te geven, word ik hier verbaal afgemaakt.

Zandb
Zandb23 jan. 2017 - 13:46

menage: Ik snap niet hoe u ook maar aan kunt nemen, dat deze vrouw moeders met kinderen die naar Sinterklaas gaan, voor racist uit zal maken. Al was het alleen maar omdat ze te kennen geeft, dat ze één keer twee jongens voor racist heeft uitgemaakt. Daarbij is het net zo'n bizarre aanname dat je "moeders met kinderen die naar Sinterklaas gaan kijken" voor racist kan uitmaken als dat je beweert dat dat geen racisten zijn!

BertrandRussell
BertrandRussell23 jan. 2017 - 13:46

Inderdaad een heleboel aannames van jou kant, te beginnen met het beeld dat je schetst van mensen die "moeders die naar Sinterklaas gaan kijken met hun kids" voor racisten uitmaken. Kun je verwijzen naar opiniestukken, filmpjes of tweets van mensen die dat in het openbaar hebben gedaan? Anders ben je de discussie aan het vervuilen, door te doen alsof het dragen van een t-shirt met "Zwarte Piet is racisme" hetzelfde is als alle Sinterklaasvierders uitschelden voor racisten.

Kilted
Kilted23 jan. 2017 - 19:11

@geen-mening 23 januari 2017 at 14:25 Vanuit dat standpunt kan je alles wel wegrelativeren. Misschien had de automobilist die vorige maand hier in de buurt een kind doodreed wel gewoon haast, i.p.v. gewoon hufterig gedrag. Het neemt de pijn van de ouders natuurlijk gelijk en geheel weg, nu ze weten dat de man gewoon haast had.

geen-mening
geen-mening24 jan. 2017 - 8:40

@ Kilted is niet weg relativeren is gewoon aantonen dat iedereen op basis van uiterlijk en eigen perceptie conclusies trekt die helemaal niet gelijk hoeven te zijn aan de werkelijkheid en dat generaliseren blijkbaar alleen shockerend is als een blanke dit doet.