Joop

Dissidenten FNV AbvaKabo willen hardere lijn

  •  
05-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
demonstratie_300.jpg
Allternatief bestuur ambtenarenbond gevormd
Vier dissidente bestuursleden van FNVAbva Kabo hebben uit onvrede met de huidige lijn van de ambtenarenbond een alternatief bestuur geformeerd. Zij willen daarmee bereiken dat de AbvaKabo een hardere lijn kiest.
Dat schrijft het FD. In mei zijn er verkiezingen voor een nieuw bestuur en die gaan nu over de vraag of het beleid van de bond moet verharden. Vakbondshistoricus Sjaak van der Velden plaatst het conflict in de het kader van de toegenomen individualisering in de maatschappij: 
Je ziet al langer een tendens waarin de vakbond zich meer als een soort ANWB opstelt. Via individuele belangenbehartiging hoopt de FNV het teruglopend ledental te keren. Dat gaat goed in tijden van economische hoogconjunctuur maar nu zie je partijen opstaan die bevreesd zijn dat het hele sociale gebouw er mee op de helling komt te staan. Zij willen meer collectieve acties.
Foto Flickr CC: Roel1943

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

johnnysisko
johnnysisko5 mrt. 2010 - 21:12

Dit is meer mijn taal. Een bond voor werknemers moet zich ook als zodanig gedragen en echt een vuist maken tegen het onrecht!

frankie48
frankie485 mrt. 2010 - 21:12

De harde lijn, is de enige lijn die kan leiden tot resultaat. Vooral nu alle ellende zal worden afgewend op de mensen die het niet kunnen opbrengen. En de opkomst bij acties en bijeenkosten zullen heus wel aantrekken als de mensen gaan zien dat zij de slachtoffer gaan worden van de graaiers, die gewoon doorgaan met hun praktijken. De opstelling van de PvdA, en de uitslag van 9 juni zou wel eens bepalend kunnen gaan worden, hoe warm de herfst en winter van 2010 kunnen gaan worden.

PietPaaltjes
PietPaaltjes5 mrt. 2010 - 21:12

Een vakbond behoort zich achter haar leden op te stellen. Dat is wat ik jaren gemist heb bij de vakbonden. Of een harde lijn de juiste is, en of we daar als burgers achter meten staan, daar moeten de leden over beslissen. Met name de FNV is vergeten dat ze er voor de leden zijn.

robheus2
robheus25 mrt. 2010 - 21:12

Juiste koers. Geen individuele belangenbehartiging, maar collectieve belangenbehartiging! Voor een strijdvaardige vakbeweging! We zullen een strijdbare bond nog hard nodig hebben de komende tijd!

geejeehaa
geejeehaa5 mrt. 2010 - 21:12

Welk 'onrecht' wordt de Nederlandse ambtenaren in vredesnaam aangedaan? Korte werkweek, riante secundaire arbeidsvoorwaarden, goudgerande ontslagbescherming, eindejaarsuitkering... in een tijd van economische crisis waarin de overheid 35 miljard moet bezuinigen moeten ambtenaren ook maar eens accepteren dat ze een stapje terug moeten doen.

1 Reactie
Joeri2
Joeri25 mrt. 2010 - 21:12

Stapje terug? Ik heb begrepen dat de mensen van ING bijzonder hard hadden gewerkt en dus hun bonussen (ons belasting geld) ook dit jaar weer volop hebben verdiend. Ondertussen krijgen bedrijven (die willen investeren in arbeidsplaatsen, en arbeid niet afschrijven als "onkostenpost" ) geen leningen omdat banken bang zijn geworden door hun eigen speculatiegedrag. De vakbond moet hard optreden tegen bedrijven die het bedrijf als marktwaarde zien, en al helemaal tegen een overheid die bank/verzekerings/economen rijk willen houden door de man op de straat tot hun dood te laten werken.