Joop

Disney waarschuwt kijkers voor racistische beeldvorming in eigen films

  •    •  
16-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
530 keer bekeken
  •  
5156928373_d4df00ce89_k
Entertainment-gigant Disney waarschuwt kijkers van de Amerikaanse streamingdienst Disney Plus voortaan vooraf aan oude films dat er racistische stereotyperingen te zien zijn die het uiterlijk en de cultuur van niet-witte mensen belachelijk maken. Het gaat om klassieke tekenfilms als bijvoorbeeld Peter Pan (1953), Dumbo (1941), Fantasia (1940), The Jungle Book (1967) en Lady en de vagebond (1955). In Aristocats (1971) worden figuren met Chinese kenmerken bespot.
De waarschuwing luidt:
"“Dit programma bevat negatieve weergaven en/of slechte behandeling van mensen of culturen. Deze stereotyperingen waren toen fout en zijn nu fout. Anders dan de inhoud te verwijderen willen we de schadelijke gevolgen ervan erkennen, ervan leren en een gesprek losmaken om samen een meer inclusieve toekomst te scheppen. Disney verplicht zich aan het maken van verhalen met inspirerende en ambitieuze thema’s die de rijke diversiteit weergeven van de menselijke beleving over de hele aardbol.”"
disney
Disney ging al eerder over tot het toevoegen van waarschuwingen aan oud materiaal maar die waren korter. Er zijn ook films die helemaal niet meer te zien zijn, zoals de tekenfilm Song of the South uit 1946 waarin racistische weergaven van Afro-Amerikanen voorkomen. Die film is dertig jaar geleden al uit roulatie genomen.
Andere Amerikaanse amusementsbedrijven hebben hun aanbod ook al aangepast om de kijkers te waarschuwen voor het indoctrinerend racisme. HBO Max voorzag de filmklassieker Gone With The Wind van een mededeling omdat de film de verschrikkingen van de slavernij ontkent. Anderen hebben shows verwijder met blackface, de beruchte techniek van witte mensen om zich zwart te schminken en zo zwarte mensen te bespotten.
cc-foto: JD Hancock
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart17 okt. 2020 - 5:02

We laten ons niet in het ootje nemen. Allemaal vormen van repressieve tolerantie, natuurlijk. Ja, Marcuse wist waarover-ie 't had. Nee, er is flink nog wat werk aan de winkel tot de maskers van dit soort feodale, criminele en cryptofascistische bedrijven kunnen worden weggerukt. Er zal nog heel wat water door de Rijn moeten vloeien voordat het cultuurfascisme - en de emblemata daarvan - op apengapen ligt. Allemaal hondenfluitjes, rookgordijnen, sprookjes.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis16 okt. 2020 - 22:42

Laurel en Hardy, Once Up on a Time, The Irishman, Louis de Funes, Tawlty Towers Het komt ook om de haverklap voor dat witte mensen worden neergezet als schurken en dwazen, terwijl die juist een stapje opzij moeten doen om plaatst te maken voor diversiteit. Ja, ze doen het zelf, wat duidelijk maakt dat ze zich hebben geconformeerd aan de clichés die aan hun huidskleur hangen. Maar hoe kun je zo een geloofwaardig voorbeeld zijn dat diversiteit nastreeft, als je jezelf zo als dwaas neerzet, die het allemaal niet zo serieus lijkt te menen?

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2020 - 17:39

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Satya
Satya16 okt. 2020 - 21:36

Toch erg vreemd dat 2 types mensen zich er druk om maken.

Aart van de aap
Aart van de aap17 okt. 2020 - 21:58

welke types dan ?

korheiden2
korheiden216 okt. 2020 - 15:28

Het gaat Disney uiteraard alleen om de commercie. Intussen zijn we wel bezig een flink deel van ons culturele verleden op te schonen. Het aantal films en boeken met daarin vrouwonvriendelijke of racistische passages, slavernij en wat al niet meer, zal aanzienlijk zijn.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden16 okt. 2020 - 18:50

Mijn kleindochter keek mij aan met grote ogen van verbazing toen ik haar meedeelde dat Opa een bloedhekel heeft aan prinsen en prinsesjes. Ik voelde me gelijk een onmisbaar onderdeel van de opvoeding. Opa houdt van Madelief....

Theo Joekes
Theo Joekes16 okt. 2020 - 14:50

Als je het bespotten van mensen met Chinese kenmerken racistisch acht dan dus ook van spottende stereotyperingen van b.v. Duitsers (Als een pul bier drinkende dikbuik in Lederhosen.), Fransen (Als snordragend, met kalot, stokbrood, en wijn.), Amerikaan (Als schietgrage cowboy.) etc. Wat een armoede. Dit belerende komt in de meeste gevallen niet van de getroffen groepen zelf of van een representatieve vertegenwoordiging van deze groepen maar van activistisch politiek correct wat met haar gedram steeds meer meent haar mores op te kunnen leggen. Toen eerder al Loony Tunes tekenfilms van Speedy Gonzalez als racistische stereotypering werd aangeklaagd en als resultaat in de ban ging door het deemoedige bazen van Cartoon Network die bogen als knipmessen voor deze terreur kwamen de vermeende slachtoffers massaal in opstand. De grote meerderheid van de Mexicanen waren juist verzot op deze tekenfilms met de inderdaad zeer spottend neergezette stereotyperingen van haar bevolkingsleden en eisten dat deze weer vrijelijk getoond zouden worden. Met succes. https://www.nytimes.com/2002/04/07/weekinreview/the-nation-adios-speedy-not-so-fast.html

2 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap16 okt. 2020 - 20:21

Ja, laatst was er ook een debacle omtrent de voetbal ciub 'red skins' Wokies op twitter hadden voor de native americans besloten, dat zij dit heel erg vinden. Dat zij heel erg beledigd zijn door die voetbalclub Dit bleek niet te zijn. Een journalist interviewde verschillende natives en het kon ze niets schelen, bleek Het is dus ook heel arrogant en haast racistisch, om dan namens die groepen te gaan spreken. De held uithangen, Tenenkrommend weer allemaal.

Theo Joekes
Theo Joekes17 okt. 2020 - 10:00

Zo wordt het in kringen van politiek correct al als racistisch gezien, of als "cultural appropriation" wat tegenwoordig als een vorm ervan geldt, als je je verkleedt als stereotype indiaan, chinees, etc. Op UCLA een van de Amerikaanse universiteiten waar politiek correct heerst kan je dat goed merken als je als zodanig verkleed op het universiteitsterrein begeeft. Maar wat vinden de Amerikanen met Chinese achtergrond er in de Chinese wijk van dezelfde stad zelf van? Kijk en leer: https://www.youtube.com/watch?v=GNXm7juuM-8

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 okt. 2020 - 14:00

Prima toch? Beter dan de films die vaak te verbieden. Ik heb altijd genoten als ik met de kids naar Beer Baloe keek. Kan me zo gauw niet voor de geest halen wat er racistisch aan was. Of je moet de apen willen zien als karikaturen van zwarte mensen. Ik heb dat nooit zo gezien en ik weet zeker dat mijn kinderen dat ook niet zo zagen. Ik krijg eerder het idee dat mensen die met dat oordeel komen zelf degenen zijn die zwarte mensen als apen zien. Jungle Book heeft prachtige scenes zoals die met Kah. https://www.youtube.com/watch?v=FYCjE3nLgvE

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 okt. 2020 - 14:01

Beter dan de films te verbieden.

Aart van de aap
Aart van de aap16 okt. 2020 - 12:40

Jungle Book (1967) ? Hoe dan ? Er komen daar niet eens zoveel andere culturen in voor. Het dorp van Mowgli komt nooit echt ter sprake en/of in beeld. Niemand komt in die film negatief in beeld, op wat voor manier dan ook. Disney wilt politiek correct overkomen. Eigenlijk interesseert het me niet zo.

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2020 - 12:53

"Disney wilt politiek correct overkomen." Is dat niet de kern van het probleem?!

Aart van de aap
Aart van de aap16 okt. 2020 - 14:24

Ik weet niet of dat per se een 'probleem' is. Ik bedoel, ik heb er niet echt heel veel last van ofzo hahaha

Satya
Satya16 okt. 2020 - 15:24

"Is dat niet de kern van het probleem?!" Is de kern van het probleem niet dat mensen zich druk maken om zoiets simpels als deze toevoeging?

Aart van de aap
Aart van de aap16 okt. 2020 - 18:18

Ik denk dat het zeer overdreven is en dat mensen zelf wel snappen wat beledigend is en wat niet en wat echt is en wat niet. Maar, Disney gaat er zelf over. het is hun product. Hoor mij nou, ik lijk wel een liberaal haha

Bouwman2
Bouwman216 okt. 2020 - 11:05

Ik vond Doornroosje juist heel leuk. Ik ging elke herfstvakantie wel kijken naar zo"n sprookjesfilm. Nou, dat mag niet meer. Doornroosje is nu een begrip uit de economie. De laatste film van Disney die we met het hele gezin gingen zien heette de de Reddertjes, als ik me goed herinner. Toen de kinderen nog klein waren en popcorn nog was toegestaan. Nu kijken ze liever naar een film die de Demagoogjes heet. met een appel, zo'n keiharde groene. Waar is de romantiek gebleven, al die fijne fabels, dierenverhalen, parabels , bijbelverhale en sprookjes? Van die prachtige verhalen van Roald Dahl en van Gogol, Dostojevski en Poesjkin? Waarom is dit land het land waar lezen bijkans is verboden? Waar is de verbeelding aan de macht toch gebleven? Als je je naar Joop den Uyl vernoemt, had ik toch wel wat meer mogen verwachten dan alleen reclameboodschappen? Doe dit en laat dat, is me veel te ongedunaceerd. Net als schelden, vreselijk eng.

tempest
tempest16 okt. 2020 - 10:51

Tja, virtue signaling, verder nutteloos. Net als alle berichten over piraterij vooraf aan films: na een paar keer ziet het publiek de tekst niet eens meer. Zou nuttiger zijn om mensen wat beter te leren nadenken zodat mensen oude films, series, boeken en andere verhalen in historische context leren te plaatsen. Blijf de prioriteit altijd zo belachelijk vinden van Amerikanen. Voor het meest extreme geweld is de waarschuwing bijna nul, maar zodra er sprake is van naakt, racisme of seks gaan ze volledig uit hun panty, ongeacht de boodschap die daadwerkelijk in het verhaal wordt verteld.

2 Reacties
Satya
Satya16 okt. 2020 - 15:28

"Zou nuttiger zijn om mensen wat beter te leren nadenken zodat mensen oude films, series, boeken en andere verhalen in historische context leren te plaatsen." Dat is exact wat hier is gebeurd.

tempest
tempest17 okt. 2020 - 11:18

@Satya Vind je? Echt? Door een scherm voor 10 seconden te laten zien van tekst met een algemene veroordeling en holle platitudes? Kom jou toch, zo werkt onderwijzen echt niet. Dit is niets meer dan inhoudsloze virtue-signaling

JasDon
JasDon16 okt. 2020 - 10:21

Voor edgy spul hoef je sowieso niet bij Disney te zijn. Misschien dat ik in mijn latere leven ooit behoefte krijg aan feel good bagger.

Jerry Bidet
Jerry Bidet16 okt. 2020 - 10:15

Ja hallo, Disney de bedoeling.

Carbonarius
Carbonarius16 okt. 2020 - 9:55

"Anderen hebben shows verwijder met blackface, de beruchte techniek van witte mensen om zich zwart te schminken en zo zwarte mensen te bespotten." Tot deze laatste zin dacht ik: oké prima berichtgeving. Maar dit laatste slaat nergens op, althans niet hier in Europa. Niemand dacht bij zwarte piet van: zo laten we nu eens lekker zwarte mensen bespotten. Ook zijn er genoeg voorbeelden van zwarte mensen die zich wit schminken, de film 'White Chicks' iemand? Nee, met zo'n zin ben je echt dwangmatig racisme aan het zoeken om vermeende racisten te ontmaskeren op plekken waar het niet is.

10 Reacties
OlavM
OlavM16 okt. 2020 - 12:08

@ Carbonarius: Wat laat je je weer kennen! Je mist helmaal het punt dat het hier alleen over Amerikaanse amusementsbedrijven gaat. En jawel, "blackface" was een berucht verschijnsel in de VS waarmee zwarten inderdaad belachelijk werden gemaakt. Het gaat hier dus helemaal niet over Zwarte Piet. Of je die wel of niet onder "blackface" verstaat, is een aparte discussie. Mede gezien jouw reactie denk ik, dat we hier in Nederland zelfs nog wat van Disney kunnen leren!

Fredje3
Fredje316 okt. 2020 - 12:17

Maar wat doen we dan met alle witte karikaturen waarbij de witte mensen belachelijk worden gemaakt? Natuurlijk weet elk zinnig mens dat elke cartoon of animatiefilm karikaturen bevat maar in het kader van samen snappen we niets, dus moeten we segregeren, moeten dus de waarschuwingen alleen maar gelden als er native Americans, aziatische of negroide karikaturen gemaakt worden? Witte mogen dus wel? Of ligt dat weer aan de tekenaar/schrijver. Als er dan een aziatische karikatuur gemaakt wordt maar het expliciet duidelijk gemaakt wordt dat het getekend/geschreven is door een aziatisch persoon, mag het dan wel?

Fredje3
Fredje316 okt. 2020 - 12:19

Hmm deze had niet onder Carbonarius moeten staan, maar goed. @ Olav, Ah, dus nu is ZP een andere discussie dan blackface maar om internationaal ZP zwart te maken werd wel maar even vergeleken met blackface omdat niemand ZP erg genoef vond? Triest hoor.

Satya
Satya16 okt. 2020 - 15:35

"Maar wat doen we dan met alle witte karikaturen waarbij de witte mensen belachelijk worden gemaakt?" Heb je een voorbeeld waarin blanken tot karikatuur werden gemaakt terwijl ze in segregatie werden gehouden of hun land werd bestuurd door mensen die niet op dat continent waren geboren. Ik vind dat men bij hedendaagse interactie minder gevoelig mag zijn maar de karikaturen uit die tijd hadden ook zeker een indoctrinerende bedoeling. Zelf heb ik geen van bovenstaande films gezien. Nooit Disney leuk gevonden. Ik kan dus niet beoordelen of er racistische elementen inzitten. Toch begrijp ik de ophef over een toevoeging als dit niet. Wat is er mis mee.

Fredje3
Fredje316 okt. 2020 - 17:00

@Satya, foei toch, gaan we daar onderscheid in maken? Ga je mij vertellen wat voor mij gevoelig is, terwijl ik dit niet voor andere mag beslissen? Weet jij hoe we dat noemen? Is dit omdat ik een andere kleur heb dan jij? Tsk tsk tsk... Schaam je, dat is niet netjes van je.

Aart van de aap
Aart van de aap16 okt. 2020 - 18:20

NIet om het even Maar ik heb nog nooit een film gezien, waarin 'een witte' belachelijk werd gemaakt. Al zullen ze vast bestaan, in de wereld. Ergens

Hallahan2
Hallahan216 okt. 2020 - 20:08

@Satya -Heb je een voorbeeld waarin blanken tot karikatuur werden gemaakt terwijl ze in segregatie werden gehouden of hun land werd bestuurd door mensen die niet op dat continent waren geboren. Ooit 'Allo 'Allo gekeken?

Satya
Satya16 okt. 2020 - 21:33

Fred Ik maak geen onderscheid, ook wil ik jouw tere ziel niet vertrappen. Hallahan Nee. Na zoeken was dat toch over elkaar als buren? Ik vind sommige oude boeken best racistische propaganda bevatten. Ik kan het wel naar die tijd verplaatsen, bij een heruitgave zou ik een tekst die die context benoemd waarderen. Ook vind ik dat grapjes best kunnen onder vrienden. In tekst komen ze alleen vaak niet over doordat gezichtsuitdrukkingen daar erg belangrijk voor zijn dus ik waag me er niet aan hoewel ik leuke ken.

Fredje3
Fredje317 okt. 2020 - 2:55

@Aart van de Aap. Dus je hebt nog nooit een film gezien? Ongeveer bijna alle karakters die een bijrol hebben in Disneyfilms? Zoals de vader van Jane in Tarzan? Laten we het maar niet hebben over de dwergen in Sneeuwwitje Bijna alle slechterrikken in de tekenfilms? Kapitein Haak? Vetje? Kom op zeg.. Als je echt wilt, dan kun je overal problemen in zien en dat gebeurd nu ook en dat is het gevaarlijke hieraan.

Aart van de aap
Aart van de aap17 okt. 2020 - 10:24

Kom op zeg.. Als je echt wilt, dan kun je overal problemen in zien en dat gebeurd nu ook en dat is het gevaarlijke hieraan. Het neigt naar massahysterie en dat is inderdaad altijd gevaarlijk