Ouders van Tim plaatsen schokkende rouwadvertentie met daarin zijn afscheidsbrief ... Wat kun je doen als je kind wordt gepest?
Een rouwadvertentie in De Twentsche Courant Tubantia van maandag maakt op internet veel discussie los over pesten. Het gaat om de advertentie voor Tim Ribberink uit Tilligte die op 20-jarige leeftijd een eind aan zijn leven maakte.
In de rouwadvertentie hebben zijn ouders de tekst van zijn afscheidsbrief laten plaatsen.
Lieve pap en mam, Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim.
De NOS zet een aantal van de reacties op Twitter op een rij:
‘Moet spontaan janken om rouwadvertentie in #tctubantia voor Tim Ribberink. Wat erg. Wat wreed’.
‘Ja, het hakt erin, maar dat moet ook. Zeg het je kinderen, zeg het iedereen. Pesten is de hel’ RIP #rimribberink’.
‘#timribberink Hopelijk is dit de wake-up call.. En wordt er nu opnieuw aandacht besteed aan #pesten’.
‘Laten we #timribberink trending maken, om te laten zien dat wij hem wel accepteerden’.
Nooit gemerkt Het Twents Carmel College de Thij in Oldenzaal heeft nooit gemerkt dat de overleden Tim Ribberink uit Tilligte hevig gepest werd. Dat zegt directeur Koopman tegenover RTV Oost.
Op de Thij in Oldenzaal is geschokt gereageerd op het nieuws. Tim heeft er twee jaar lang de Havo gevolgd en is een jaar stagiair geweest op de middelbare school. Volgens de directeur was hij een leergierige en enthousiaste student, waarbij ze nooit gemerkt hebben dat hij slecht in zijn vel zat. Veel leraren van het college in Oldenzaal hebben de advertentie uitgeknipt en opgehangen in de klas om te benadrukken wat pesten voor gevolgen kan hebben, aldus RTV Oost.
Wat kun je doen als je kind wordt gepest? RTL vroeg het aan Pestweb, een online platform dat door de overheid is ingesteld tegen pesten. Die zegt dat in elke klas gemiddeld twee kinderen zitten die worden gepest. Volgens een woordvoerster moeten ouders er vroeg bij zijn. Hieronder staan vijf vragen en antwoorden over pesten.
1. Kun je pesten voorkomen?
Volgens Pestweb is het niet mogelijk om pesten helemaal te voorkomen. Ouders kunnen hun kind wel leren voor zichzelf op te komen, zodat het zelf het pesten de kop in kan drukken. Kinderen die stevig in hun schoenen staan, worden niet snel het slachtoffer van pesten.
2. Hoe vaak komt het voor dat kinderen zelfmoord plegen na pesten?
Het komt niet veel voor dat kinderen om deze reden zelfmoord plegen, zegt de woordvoerster van Pestweb. “Maar er zijn wel veel kinderen die risico lopen.” Onderzoeker Bob van der Meer noemt op zijn website het getal van acht zelfmoorden in Nederland sinds 1990.
3. Hoe weet ik dat mijn kind wordt gepest?
Kinderen die gepest worden praten daar vaak niet over met hun ouders. Zij schamen zich en vinden het moeilijk om erover te praten. Ze zijn bang om niet te worden geloofd. Het kan lang duren voordat je merkt dat je kind gepest wordt, meldt Pestweb. Als jij voelt dat er iets mis is, dan is dat meestal ook zo. Mogelijke signalen zijn: je kind heeft vaak hoofdpijn of buikpijn, schoolresultaten gaan plotseling achteruit, hij of zij gaat niet graag meer naar school, hij of zij isoleert zich van anderen, en hij of zij slaapt slecht.
4. Welke kinderen worden gepest?
Elk kind loopt het risico gepest te worden, zegt Pestweb. Kinderen die gepest worden, hebben vaak wel overeenkomsten. Ze wijken af van de norm (hoge cijfers, ze zien er anders uit of ze uitzonderlijke hobby’s), ze zijn minder weerbaar, ze hebben weinig zelfvertrouwen (een negatief zelfbeeld).
5. Hoe voorkom ik dat mijn kind last heeft van pesten?
Zorg ervoor dat de kans kleiner is dat je kind gepest wordt of niet in de problemen raakt als hij of zij gepest wordt. Dat kan door rekening te houden met het volgende:
– Leer je kind voor zichzelf en anderen op te komen. Kinderen moeten al op jonge leeftijd nee durven zeggen. In het gezin kan je kind oefenen. – Leer je kind om hulp te vragen. Aan jou, maar ook aan de leerkracht en anderen die ze vertrouwen. Laat thuis merken dat je de vraag serieus neemt. Dat betekent niet dat je de problemen moet oplossen, wel dat je steun verleent bij het vinden van een oplossing.
– Geef kinderen de aandacht die ze nodig hebben. Laat weten dat je het belangrijk vindt om te weten wat ze doen en waar ze zijn, zonder ze voortdurend te controleren.
– Probeer conflicten op te lossen door erover te praten. Kinderen leren het meest van voorbeelden.
– Als je zelf waardering en respect hebt voor mensen die anders zijn leren jouw kinderen dat ook. Bemoei je zo min mogelijk met de keuze van vrienden of vriendinnen. Laat je kinderen zelf beslissen wie ze uitnodigen.
– Zorg voor een goed contact met school. Weet je wie aanspreekpunt is? Weet je met wie jouw kind goed contact heeft? Benut kansen om in gesprek te komen, zoals ouderavonden. Maak je je zorgen, meld het op school. – Volgens de website dokterdokter.nl zijn pesters vaak fysiek en verbaal sterker dan gepeste kinderen. Zij adviseren te stimuleren dat kinderen gaan sporten, zodat ze meer vertrouwen in het eigen lichaam krijgen. – Pesten gebeurt tegenwoordig ook vaak online, bijvoorbeeld via sms, chat, MSN of sociale media als Hyves of Facebook. Tips tegen digitaal pesten zijn te vinden op stopdigitaalpesten.nl