Joop

Discussie over pesten barst los na zelfdoding

  •  
05-11-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
TimRibberink300.jpg
Ouders van Tim plaatsen schokkende rouwadvertentie met daarin zijn afscheidsbrief ... Wat kun je doen als je kind wordt gepest?
Een rouwadvertentie in De Twentsche Courant Tubantia van maandag maakt op internet veel discussie los over pesten. Het gaat om de advertentie voor Tim Ribberink uit Tilligte die op 20-jarige leeftijd een eind aan zijn leven maakte.
In de rouwadvertentie hebben zijn ouders de tekst van zijn afscheidsbrief laten plaatsen.
Lieve pap en mam, Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim.
De NOS zet een aantal van de reacties op Twitter op een rij:
‘Moet spontaan janken om rouwadvertentie in #tctubantia voor Tim Ribberink. Wat erg. Wat wreed’.
‘Ja, het hakt erin, maar dat moet ook. Zeg het je kinderen, zeg het iedereen. Pesten is de hel’ RIP #rimribberink’.
‘#timribberink Hopelijk is dit de wake-up call.. En wordt er nu opnieuw aandacht besteed aan #pesten’.
‘Laten we #timribberink trending maken, om te laten zien dat wij hem wel accepteerden’.
Nooit gemerkt Het Twents Carmel College de Thij in Oldenzaal heeft nooit gemerkt dat de overleden Tim Ribberink uit Tilligte hevig gepest werd. Dat zegt directeur Koopman tegenover RTV Oost.
Op de Thij in Oldenzaal is geschokt gereageerd op het nieuws. Tim heeft er twee jaar lang de Havo gevolgd en is een jaar stagiair geweest op de middelbare school. Volgens de directeur was hij een leergierige en enthousiaste student, waarbij ze nooit gemerkt hebben dat hij slecht in zijn vel zat. Veel leraren van het college in Oldenzaal hebben de advertentie uitgeknipt en opgehangen in de klas om te benadrukken wat pesten voor gevolgen kan hebben, aldus RTV Oost.
TimRibberink620
Wat kun je doen als je kind wordt gepest? RTL vroeg het aan Pestweb, een online platform dat door de overheid is ingesteld tegen pesten. Die zegt dat in elke klas gemiddeld twee kinderen zitten die worden gepest. Volgens een woordvoerster moeten ouders er vroeg bij zijn. Hieronder staan vijf vragen en antwoorden over pesten.
1. Kun je pesten voorkomen?
Volgens Pestweb is het niet mogelijk om pesten helemaal te voorkomen. Ouders kunnen hun kind wel leren voor zichzelf op te komen, zodat het zelf het pesten de kop in kan drukken. Kinderen die stevig in hun schoenen staan, worden niet snel het slachtoffer van pesten.
2. Hoe vaak komt het voor dat kinderen zelfmoord plegen na pesten?
Het komt niet veel voor dat kinderen om deze reden zelfmoord plegen, zegt de woordvoerster van Pestweb. “Maar er zijn wel veel kinderen die risico lopen.” Onderzoeker Bob van der Meer noemt op zijn website het getal van acht zelfmoorden in Nederland sinds 1990.
3. Hoe weet ik dat mijn kind wordt gepest?
Kinderen die gepest worden praten daar vaak niet over met hun ouders. Zij schamen zich en vinden het moeilijk om erover te praten. Ze zijn bang om niet te worden geloofd. Het kan lang duren voordat je merkt dat je kind gepest wordt, meldt Pestweb. Als jij voelt dat er iets mis is, dan is dat meestal ook zo. Mogelijke signalen zijn: je kind heeft vaak hoofdpijn of buikpijn, schoolresultaten gaan plotseling achteruit, hij of zij gaat niet graag meer naar school, hij of zij isoleert zich van anderen, en hij of zij slaapt slecht.
4. Welke kinderen worden gepest?
Elk kind loopt het risico gepest te worden, zegt Pestweb. Kinderen die gepest worden, hebben vaak wel overeenkomsten. Ze wijken af van de norm (hoge cijfers, ze zien er anders uit of ze uitzonderlijke hobby’s), ze zijn minder weerbaar, ze hebben weinig zelfvertrouwen (een negatief zelfbeeld).
5. Hoe voorkom ik dat mijn kind last heeft van pesten?
Zorg ervoor dat de kans kleiner is dat je kind gepest wordt of niet in de problemen raakt als hij of zij gepest wordt. Dat kan door rekening te houden met het volgende:
 – Leer je kind voor zichzelf en anderen op te komen. Kinderen moeten al op jonge leeftijd nee durven zeggen. In het gezin kan je kind oefenen.     – Leer je kind om hulp te vragen. Aan jou, maar ook aan de leerkracht en anderen die ze vertrouwen. Laat thuis merken dat je de vraag serieus neemt. Dat betekent niet dat je de problemen moet oplossen, wel dat je steun verleent bij het vinden van een oplossing.
– Geef kinderen de aandacht die ze nodig hebben. Laat weten dat je het belangrijk vindt om te weten wat ze doen en waar ze zijn, zonder ze voortdurend te controleren.
– Probeer conflicten op te lossen door erover te praten. Kinderen leren het meest van voorbeelden.
– Als je zelf waardering en respect hebt voor mensen die anders zijn leren jouw kinderen dat ook. Bemoei je zo min mogelijk met de keuze van vrienden of vriendinnen. Laat je kinderen zelf beslissen wie ze uitnodigen.
– Zorg voor een goed contact met school. Weet je wie aanspreekpunt is? Weet je met wie jouw kind goed contact heeft? Benut kansen om in gesprek te komen, zoals ouderavonden. Maak je je zorgen, meld het op school.     – Volgens de website dokterdokter.nl zijn pesters vaak fysiek en verbaal sterker dan gepeste kinderen. Zij adviseren te stimuleren dat kinderen gaan sporten, zodat ze meer vertrouwen in het eigen lichaam krijgen.    – Pesten gebeurt tegenwoordig ook vaak online, bijvoorbeeld via sms, chat, MSN of sociale media als Hyves of Facebook. Tips tegen digitaal pesten zijn te vinden op stopdigitaalpesten.nl
Lees ook het opiniestuk van rechtbankverslaggever Chris Klomp: Wij zijn de pesters

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Tom Meijer
Tom Meijer5 nov. 2012 - 11:16

Afschuwelijk. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen toen ik dat bericht in de krant zag.

CliffClavin1993
CliffClavin19935 nov. 2012 - 11:16

Hier kan je alleen maar stil bij zijn. En er dan consequenties aan verbinden. (Hulde aan de ouders die dit durfden te doen.)

meijerlahn
meijerlahn5 nov. 2012 - 11:16

Als ouder ga je door een hel als je ziet hoe je kind zich langzaam in haar schulp terugtrekt en heel ongelukkig wordt. Je staat als ouder machteloos. Ik spreek uit ervaring. Met mijn dochter (ze is nu volwassen) is het gelukkig uiteindelijk wel weer goed gekomen, al heeft het even geduurd. Voor de ouders van Tim komt het nooit meer goed. Heel veel sterkte.

Lucyfer
Lucyfer5 nov. 2012 - 11:16

Ik zit ook met tranen in de ogen. Pesten draag je een heel leven mee! Er zijn zelfs volwassenen die pesten en als je die erop aanspreekt ontkennen ze het in alle toonaarden. Dus wat werkt er eigenlijk wel...

CliffClavin1993
CliffClavin19935 nov. 2012 - 11:16

Vraag: in hoeverre reflecteert het pesten bij kinderen en jongeren de manier waarop onze 'volwassen' maatschappij ingericht is? Ik vrees: in zeer hoge mate. Ik herinner me nog het mooie en aangrijpende gesprek in VPRO's "Boeken", met presentator Wim Brands en psychiater Jan Verhaegh. De laatste zei, onder heel veel meer, dat veel gevallen van depressie die hij tegenkwam niet wortelden in de thuissituatie (wat nogal eens gedacht wordt), maar de toestanden op het werk.

Gerald2
Gerald25 nov. 2012 - 11:16

Heftig

Artois
Artois5 nov. 2012 - 11:16

Tja, de pesters in kwestie hebben wel een mens op hun geweten. Pesten is niet zelden een middel om eigen zwakte te ontvluchten.

kyotosan
kyotosan5 nov. 2012 - 11:16

Hallo, zie het artikel Corrupte vakbondstuig en toga criminelen: http://www.actueelnieuwsnederland.nl/artikel/100004899/corrupte-vakbondstuig-en-toga-criminelen.html

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2012 - 11:16

En dat is precies waarom je korte metten met pestkoppen moet maken, gepast geweld if need to be. Het meest walgelijk is nog het tolereren van pesten, hoeveel mensen draaien laf hun hoofd om? Hoeveel leraren vinden het ''hun taak'' niet? Afschuwelijk. Ik hoop dat dit de pestkoppen hun leven lang zal achtervolgen. Beste familie en vrienden, sterkte.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe5 nov. 2012 - 11:16

Klopt, als de pester in kwestie het risico loopt er niet zonder kleerscheuren, danwel met zwaar letsel vanaf te komen, dan houd het vanzelf op. Het moet namelijk wel leuk blijven voor de pester, wat over het algemeen een laf persoon is die vooral de groep nodig heeft om zichzelf te profileren.

Candide2
Candide25 nov. 2012 - 11:16

'Hoeveel leraren vinden het ''hun taak'' niet?' Nog veel erger is dat sommige leraren mee doen met dat pesten, of het pesten versterken door een leerling die niet goed mee kan komen af te schilderen als 'lui' of 'dom'.

eeweew
eeweew5 nov. 2012 - 11:16

Hebben we nu een Nederlandse Amanda Todd? Ik vindt het een beetje hypocriet er zoveel aandacht aan te besteden als deze mensen zelfmoord hebben gepleegd. Op dat moment is het heel erg makkelijk er van alles over te zeggen, maar niemand heeft er meer iets aan. Het meest frustrerende als je gepest wordt is dat niemand er iets aan wil doen, en tegen mij is altijd vertelt dat het mijn eigen schuld was, als ik dan vertelde dat ik niet kon veranderen wie ik was en de enige verandering die ik kon aanbrengen het opheffen van mijn eigen bestaan was was dat opeens niet de bedoeling. Natuurlijk is dit een trieste zaak, naar rouwen over de doden lost het probleem niet op, we kunnen allemaal even doen alsof het ons daadwerkelijk wat kan schelen, en vervolgens blijft alles hetzelfde.

2 Reacties
BasVV
BasVV5 nov. 2012 - 11:16

Je hebt gelijk. Nou maar hopen dat er niet ook nog een stille tocht tegen pesten komt. Het helpt toch niet.

IsaakSake
IsaakSake5 nov. 2012 - 11:16

Je slaat de spijker op z'n kop.

JoopSchouten
JoopSchouten5 nov. 2012 - 11:16

Vreselijk. Kinderen kunnen ongenuanceerd wreed zijn. Dit weten we allemaal. Het wordt hoogtijd voor verplichte filosofielessen in alle klassen van de basisschool en voortgezet onderwijs.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer5 nov. 2012 - 11:16

"Kinderen kunnen ongenuanceerd wreed zijn. Dit weten we allemaal. Het wordt hoogtijd voor verplichte filosofielessen in alle klassen van de basisschool en voortgezet onderwijs. " Niet alleen kinderen doen het Joop, er zijn ook volwassenen die het doen. Volwassen pesters zijn minstens zo erg. Over het geven van filosofielessen op basis- en voortgezet onderwijs ben ik het eens, al weet ik niet of dat helpt pesten te voorkomen. Het is in ieder geval een grote omissie in het Nederlandse onderwijs.

RMHeijmans
RMHeijmans5 nov. 2012 - 11:16

Wat een prachtig neo liberaal idee (zal wel niet kloppen , maar jij bent niet de enige die de woorden foutief mag gebruiken) Maar ik vind het een prachtig idee, om iedereen te gevolgen te laten voelen van 1 incident. Het is verschrikkelijk wat er gebeurt is en mijn oprechte deelnemingen aan de ouders. Maar het is een incident. 1 Jonge heeft zelfmoord gepleegd omdat hij gepest werd. Dat is verschrikkelijk, maar het is maar 1 jonge. Moet een complete samenleving zich aanpassen aan de hand van een incident? EN waarom zouden filosofielessen helpen?

Blisss
Blisss5 nov. 2012 - 11:16

Het gebeurt veel op scholen. Kan iemand die werkzaam is op een school mij uitleggen wat daar aan gedaan wordt. Ik hoor nooit dat ouders, leraren en kinderen van groep bij elkaar komen om over pesten te praten wanneer dat daar gebeurt. Ik snap dat niet.

1 Reactie
patrick3
patrick35 nov. 2012 - 11:16

Scholen zijn verplicht tot het maken van een 'pestprotocol' (hoera, een protocol). http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veilig-leren-en-werken-in-het-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-doet-een-school-tegen-pesten.html

JanB2
JanB25 nov. 2012 - 11:16

Er zijn nog steeds mensen die ik haat.

1 Reactie
eeweew
eeweew5 nov. 2012 - 11:16

Ik denk nog steeds dat iedereen mij haat.

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2012 - 11:16

Verschrikkelijk bericht. Wat moet deze jongen geleden hebben en wat intens verdrietig dat dit blijkbaar niet te voorkomen was. Pesters keihard aanpakken en desnoods van school verwijderen is naar mijn mening de einige optie op dit gedrag uit te roeien. Bemiddelingsgesprekjes en de gebruikelijke zachte aanpak op scholen werken niet bij een groot deel van de pesters en hun "niet aan mijn kind komen"tokkie ouders. Hun recht op onderwijs afpakken want werken gaan ze toch niet en voor een hennepkwekerij heb je geen opleiding nodig. Heel veel sterkte voor alle nabestaanden van deze jongen.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman5 nov. 2012 - 11:16

[Pesters keihard aanpakken en desnoods van school verwijderen is naar mijn mening de einige optie op dit gedrag uit te roeien. Bemiddelingsgesprekjes en de gebruikelijke zachte aanpak op scholen werken niet bij een groot deel van de pesters en hun "niet aan mijn kind komen"tokkie ouders. ] Je vergist je als je gelooft dat pesters kinderen zijn van 'tokkie'-ouders. Pesters komen overal voor, in alle lagen van de bevolking. Vaak zijn het kinderen die zelf ook gepest worden/zijn. Jouw 'keiharde' aanpak werkt op geen enkele manier. Er is helaas veel te weinig aandacht voor pesten op scholen. Alles moest terug naar schrijven en rekenen, onder de vorige minister. Laten we hopen dat deze overlijdensadvertentie daar verandering in kan brengen. Ik vind het buitengewoon moedig van de ouders!

Tom Meijer
Tom Meijer5 nov. 2012 - 11:16

"Bemiddelingsgesprekjes en de gebruikelijke zachte aanpak op scholen werken niet bij een groot deel van de pesters en hun "niet aan mijn kind komen"tokkie ouders." Ik kan U verzekeren dat het bepaald niet altijd "tokkie ouders" zijn, waarschijnlijk in tegendeel. Vaak juist keurige ouders die van niets weten (en het ook nooit te weten krijgen). U gaat er blijkbaar ook van uit dat de gepeste openlijk laat merken wie de pester(s) is/zijn. Dat is zeer de vraag, ik ben ervan overtuigd dat een groot deel niet aan het licht komt.

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2012 - 11:16

=====Discussie over pesten barst los na zelfdoding===== Welke discussie? Pesten moet gewoon stoppen. Of bedoelt men de discussie over de oorzaak van pesten? Pesten gebeurt door jongeren met een identiteitscrisis omdat deze jongeren geen kerk of groep hebben om zich ergens thuis te voelen. Door deze ongebondenheid gaan jongeren zelf groepen creëren en zich ook zodanig kleden en gedragen. Jongeren zijn op die manier sneller geneigd om iemand te gaan treiteren die in hun ogen niet bij de groep past. In mijn schooltijd op een protestantse school werd er niet of nauwelijks gepest omdat men allemaal naar de kerk ging. Kortom we moeten de jongeren weer naar de kerken trekken of dit nou katholieke of gereformeerde zijn er moet iets veranderen in onze maatschappij.

3 Reacties
eeweew
eeweew5 nov. 2012 - 11:16

Dat is nooit ergens uit gebleken, net als het bestaan van god.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar5 nov. 2012 - 11:16

Meneer conservatief.. wat doet u hier nou nog? Dit is een plek waar iedereen verder is dan uw geliefde vorige eeuw. Bovendien, de kinderen waar ik mee opgroeide die *wel* naar de kerk gingen waren over het algemeen naarder, juist omdat ze thuis in zo'n keurslijf zaten. Da's elementaire psychologie..

Candide2
Candide25 nov. 2012 - 11:16

'In mijn schooltijd op een protestantse school werd er niet of nauwelijks gepest omdat men allemaal naar de kerk ging. Kortom we moeten de jongeren weer naar de kerken trekken of dit nou katholieke of gereformeerde zijn er moet iets veranderen in onze maatschappij.' De rk school waar ik heen ging, deelde een groot schoolplein met een protestantse school. Tijdens de pauzes bekogelden de leerlingen elkaar met stenen, rozenbottels en 's winters met ijsballen met stenen erin. Ik weet niet meer hoeveel leerlingen afgevoerd werden met een gat in hun hoofd. Na een jaar ging ik naar een andere rk school, dichter in de buurt. Het was een heel nieuwe school. Er was een stel kinderen uit een gezin die het prettig vonden om leerlingen te treiteren en na school op te wachten om vervolgens die leerlingen onder handen te nemen. De bullebakken zijn nu nog met naam bekend. Inderdaad het christen of katholiek zijn heeft een positief effect op het gedrag van leerlingen, is mijn persoonlijke ervaring. Zeer heilzaam zijn natuurlijk vooral de afbeeldingen van Jezus aan het kruis, allerlei martelaren met vreselijke wonden en de lijdensweg van Jezus aan de muur van iedere katholieke kerk. Schandelijk die film The Life of Brian. Walgelijk. http://www.youtube.com/watch?v=XbI-fDzUJXI

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2012 - 11:16

"Discussie over pesten barst los na zelfdoding" Je kunt discussieren tot je een ons weegt maar pesten is niet te voorkomen. Het recht van de sterkste geld ook in de mensenwereld.

5 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19935 nov. 2012 - 11:16

Nou nou. Met zo een fatalistisch standpunt kan je beter elke hoop laten varen. Het lijkt me ingeven door een rare, dogmatische obsessie met het liberale kapitalisme, heb ik gelijk? In elk geval maak je je nogal belachelijk bij mensen die in iets anders geloven dan hebzucht en geld. Het is geen toeval dat pesterij, ook wel 'bullying' (GB) of 'mobbing' (US, D) erg floreert in het huidige klimaat, op scholen en in bedrijven. Zie hiervoor een eerdere post van mij.

Candide2
Candide25 nov. 2012 - 11:16

Wat heeft pesten met sterk zijn te maken?

MichelReiziger
MichelReiziger5 nov. 2012 - 11:16

***Je kunt discussieren tot je een ons weegt maar pesten is niet te voorkomen. Het recht van de sterkste geld ook in de mensenwereld.*** Natuurlijk is pesten niet te voorkomen, maar je kan het wel proberen zoveel mogelijk aan te pakken. Vooral pesten 2.0 (op internet.)

eeweew
eeweew5 nov. 2012 - 11:16

Ja, leuk. Laten we in een hol gaan leven en ons voedsel met een knuppel achterna rennen.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods5 nov. 2012 - 11:16

++ Je kunt discussieren tot je een ons weegt maar pesten is niet te voorkomen. ++ >> Onzin! Dat is gewoon een slap excuus van je om niets te hoeven doen!

Klungel2
Klungel25 nov. 2012 - 11:16

Ik ben een kind van de jaren 70 met ouders die in de oorlog aan het puberen waren. Van hen heb ik geleerd alle mensen met respect te behandelen. in vergelijking met mijn leeftijdsgenoten kreeg ik "ouderwetse" normen en waarden mee van huis uit. Daarmee ben ik ook gepest, maar gelukkig waren er oudere kinderen die bij mij in de straat woonden en die hebben de pesters toen eens flink aangepakt. de rest van mijn lagereschooltijd heb ik het relatief goed gehad, maar op het middelbaar onderwijs werd ik weer het mikpunt van spot en pesterijen door mijn "vooroorlogse" normen en waarden. Op een gegeven moment is er iets in mij geknapt en heb ik de eerste die mij weer begon te pesten letterlijk een flinke trap onder zijn hol verkocht. Daar schrok hij van en hij is een van mijn beste vrienden geworden. Ik ben gelukkig goed terecht gekomen... Toen ik volwassen werd ben ik van beroep opvoeder geworden en mij viel al snel op dat de kinderen van mijn generatiegenoten veel minder respect hadden voor docenten, opvoeders en het openbare gezag. Je zou kunnen zeggen dat het de tijdgeest is en dan heb je volkomen gelijk. Tijden veranderen en door de moderne communicatiemiddelen is het steeds meer gemeengoed geworden om anoniem en op afstand via internet en SMS te roepen wat je vindt. Omdat je niet meer direct in contact bent met de ontvanger van de boodschap, is het een stuk aantrekkelijker geworden om de ander te beledigen of op andere manieren respectloos te behandelen. Je kunt immers niet meteen op je bek getimmerd worden. Tegenwoordig is het voor kinderen en pubers maar heel normaal om elkaar te pesten en beledigen via MSN, SMS, Facebook en andere zogenaamde "social" media. Op TV doen programmamakers daar vrolijk aan mee, want het is tegenwoordig amusement om te zien dat presentatoren en juryleden (ik noem HenkJan Smits, Gordon, Joling en Paul de Leeuw) iemand helemaal tot de veters affikken. De Nederlandse televisiekijker smult er van om te zien hoe boer Aad, samen met zijn logeerdames, de derde dame eruit werken. De ene na de andere talentenjacht, modellenwedstrijd, kookcompetitie enzovoort komt voorbij op de TV, met als enige doel: leedvermaak! Jan-Peter Balkenende heeft men belachelijk gemaakt toen hij zei dat de normen en waarden weer terug moesten in de maatschappij, maar nu, achteraf, moet ik toch bekennen dat dat zo'n beetje het enige was waarover ik het eens was met hem. Ik wens de nabestaanden van Tim heel veel sterkte met het doorbijten van deze extreem zure appel. Ik ben in gedachten bij hen en bij alle kinderen, pubers én volwassenen die nu nog steeds gebukt gaan onder pesterijen en buitensluiting. Behandel de ander zoals je zelf behandeld zou willen worden, dan wordt het misschien nog eens een vreedzame samenleving...

2 Reacties
Candide2
Candide25 nov. 2012 - 11:16

'Behandel de ander zoals je zelf behandeld zou willen worden, dan wordt het misschien nog eens een vreedzame samenleving...' Meestal werkt dat positief uit, maar sommigen oordelen heel hard over zichzelf. Van iemand die van zichzelf vindt dat hij geneigd is tot het allerslechtste, en niet in staat is om warmte te ontvangen, mag je niet verwachten dat hij anderen positief benadert en bijdraagt aan een vreedzame samenleving. Je herkent dit soort mensen uit duizenden, ook op dit forum.

Tom Meijer
Tom Meijer5 nov. 2012 - 11:16

"Jan-Peter Balkenende heeft men belachelijk gemaakt toen hij zei dat de normen en waarden weer terug moesten in de maatschappij, maar nu, achteraf, moet ik toch bekennen dat dat zo'n beetje het enige was waarover ik het eens was met hem." Ik ben het wel met U eens maar met dit punt heb ik toch problemen. Het grote probleem met de wens van Balkenende was dat onduidelijk was welke/wiens normen en waarden er bedoeld werden. Ik had (en heb nog steeds) het sterke vermoeden dat hij zijn eigen normen en waarden bedoelde, die waar hij zelf mee was grootgebracht. Eigenlijk weet ik dat wel zeker. M.a.w. christelijke normen en waarden. Mijn mening was en is dat daar absoluut geen sprake van kan zijn. Een discussie over normen en waarden vind ik prima, hoewel ik vermoed dat het grootste deel van de Nederlanders, VVD-ers niet in de laatste plaats, niets met normen en waarden heeft en dat discussie dus bepaald lastig is. Hier kan slechts iets van komen als men inziet en accepteert dat het christendom hier niet leidend in kan zijn: daar is slechts een zeer bescheiden rol voor mogelijk. Aan de andere kant is het belangrijk te realiseren dat de meeste waarden die men als christelijk ziet, in feite 'gestolen' zijn: zij zijn door het christendom geannexeerd van voorgangers en niet-christelijke denksystemen. Er is pas ruimte voor een gesprek over onze waarden als het christendom (maar dat geldt voor om het even welke andere religie) zijn zelfuitgeroepen primaat opgeeft en openstaat voor andere denkbeelden, ook denkbeelden die zij zelf in een grijs verleden (en ook nu nog) heeft afgewezen.

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2012 - 11:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Klungel2
Klungel25 nov. 2012 - 11:16

"Ik heb er echt geen woorden voor dat hier vanuit justitie geen actie op wordt ondernomen (typisch Nederlands trouwens)." Ik heb er wél woorden voor: Verbeter de wereld, begin bij jezelf! Waarom moet de vinger nu weer naar de overheid wijzen? We leven in een samenleving en dat betekent dan ook dat we er samen iets aan kunnen doen, maar als iedereen maar op de overheid blijft wachten zal er weinig gebeuren...

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2012 - 11:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
TheRealHandyman
TheRealHandyman5 nov. 2012 - 11:16

Probleem is dat het niet om een pester gaat. Je gaat niet dood van een druppel water, maar als de ruimte waar je in zit voldruppelt, ga je dood. Kan je dan iemand die 1 druppel geeft aanpakken? Empatie heeft niet iedereen. Dat is wel aan te leren. Iemand kan pesten zien als plagen en als het diegene niet wordt duidelijk gemaakt dat het je wel pijn doet, dan zal zo iemand dat ook niet snel in de gaten hebben. Natuurlijk zijn daar ook grensen aan, maar de ene dikkert reageert nu anders op een geintje over dik zijn dan de ander. Assertieve communicatie is hierbij belangrijk. Mensen moeten idd leren voor zichzelf op te komen. Meldt het direct als je ergens niet van gedient bent en negeer mensen die daar verder geen rekening mee houden. Als ouder is het belangrijk om een vertouwenspersoon van je kinderen te zijn zodat er nooit een gevoel van schaamte hoeft te ontstaan. Dan maar niet werken met z'n tweeen, maar ervoor zorgen dat er altijd een ouder is waar je als kind onmeetbaar veel aan hebt.