Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Discriminatie wordt aangeleerd

  •  
08-06-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
49977604623_ef73e52cd6_k

© cc-foto: Claudia Angenent

Zelfs als je vóór integratie en gelijkheid bent, ontkom je er niet aan enige vorm van discriminatie in je te dragen
Jarenlang heb ik onderzoek gedaan naar de oorzaken van discriminatie. Hoewel mijn focus op discriminatie op basis van gender ligt, zijn er veel overeenkomsten met discriminatie op basis van afkomst. Mijn conclusie is dat discriminatie ons al sinds onze babytijd wordt aangeleerd met subtiele informatie die ons omringt. Deze informatie is zo subtiel dat het onopvallend is. Alleen met objectief onderzoek is dit te achterhalen. We zijn als vissen in een kom waar discriminatie de norm is waar we in zwemmen, pas als we worden overgezet naar een kom zonder discriminatie, zien we hoe een leven vrij van discriminatie er werkelijk uitziet.
Discriminatie is verweven in onze levens. Zelfs als je vóór integratie en gelijkheid bent, ontkom je er niet aan enige vorm van discriminatie in je te dragen. Discriminatie zit in onze taal, media-uitingen, algoritmes, lesstof, politiek systeem, economie, zorgsysteem, culturele uitingen en alles wat je kunt bedenken. Soms bestaat de discriminatie niet uit onderscheid maar is het dat er juist geen rekening wordt gehouden met het ‘anders zijn’. Vrouwen hebben bijvoorbeeld een ander lichaam, waar andere medicijnen voor nodig zijn. Dat is tussen verschillende achtergronden ook zo. Ieder lichaam is immers gegroeid naar de voedingsstoffen en omgeving die de generaties voor hem of haar hebben ervaren. Simpele voorbeelden zijn de groeicurve en BMI-index die voor grote groepen onjuist zijn.
Onze taal discrimineert met omschrijvingen als ‘zwarte schaap’, de generalisatie ‘jongens’ tegen gemengde groepen, ‘zwarte bladzijde’ ‘huidskleur’ voor de kleur van de blanke huid, enzovoorts. De meesten zijn zich niet bewust van deze discriminerende termen. Het zijn woorden die ons worden aangeleerd in onze taal. Woorden die ons onbewust leren dat ‘zwart’ fout is en ‘wit’ goed. Weinig mensen zullen stilstaan bij het verband tussen ‘zwarte schaap’ en de discriminatie van een getint persoon jaren later.
Tijdens mijn onderzoeken blijkt dat alleen de verhalen en geschiedenis van blanke mannen worden verteld en onderwezen. Dat de welvarende economie ten tijden van de Gouden Eeuw voor een groot deel aan immigranten in Nederland te danken was, weet bijna niemand. Ook het hoofdstuk van de slavernij wordt niet onderwezen op school. Of de belangrijke rol van Afrikanen en andere niet blanken bij de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Net zo min dat wetenschappelijk onderzoek gedaan door vrouwen en niet-blanke mannen vaak wordt gebagatelliseerd of wordt overgenomen door blanke mannen. Als we deze kennis zouden delen, dan zou de beeldvorming van niet-blanke mensen totaal anders zijn.
Ook de media zijn zich onbewust van deze vooroordelen. In hun artikelen schrijven zij vaker negatief over niet-blanken, dan over blanken. In het geval van een strafbaar feit wordt bij niet-blanken, en steeds vaker ook bij vrouwen, de afkomst of geslacht genoemd. Bij blanke mannen wordt dit vrijwel nooit gedaan. Sterker nog, als blanke mannen een strafbaar feit hebben gepleegd, worden er verzachtende omstandigheden benoemd. Vaak gebeurt dit in relatie tot het slachtoffer, wat regelmatig leidt tot victim blaming en shaming. Bij positieve berichtgeving krijgen blanke mannen meer ruimte in de media en is het bericht positiever. Bij dezelfde prestatie door vrouwen en niet-blanke mannen, wordt dit bericht vaak negatiever weergegeven of wordt het omschreven als een ‘gegunde’ prestatie.
Soms zijn de media zich wel bewust van deze oordelen. Er wordt over het algemeen negatief verslag gelegd vanuit islamitische landen, zonder dat de context goed wordt weergegeven of dat er positieve berichtgeving tegenover staat. Er zijn meer islamitische landen met vrouwelijke leiders geweest dan van oorsprong christelijke landen. In een multicultureel land als Maleisië zijn veel dingen goed geregeld en in Oman zijn er meer vrouwen in topmanagement functies dan in Nederland. Maar de media focussen zich voornamelijk op Saoedie-Arabië, de Taliban, Palestijnen en hongerend Afrika. Ze vergeten daarbij te vermelden dat de Taliban met blanke hulp in het zadel is geholpen, de Palestijnen door de Britten uit hun grondgebied zijn gezet en dat de honger in Afrika voor een deel voortkomt uit het dumpen van Europees voedsel onder de marktprijs, waardoor boeren daar geen inkomsten ontvangen. Deze bewust gekozen beeldvorming schetst een negatief beeld van de niet-blanke mensen, terwijl blanke mensen deze situaties juist zo hebben gevormd.
Deze en vele andere subtiele impulsen zien en horen we dag in, dag uit. Vaak wordt het voor ‘waar’ aangenomen en, ook al weten mensen dat het onwaar is, na 20 jaar dezelfde boodschap is het onderbewuste ervan overtuigd dat het waar is. Deze impulsen zijn een gevaarlijke cocktail voor een ongelijkwaardige relatie, waarin veel blanken zich meester voelen, want dat zijn ze geleerd.
Op dat moment komen de discriminerende besluiten, soms heel bewust genomen, soms onbewust, maar altijd vanuit een aangeleerde angst en negatieve beeldvorming. En vaak zonder tegenspraak van de eigen omgeving. Om daar als generatie overheen te stappen vraagt kennis en inzicht. Door die subtiele impulsen positiever en eerlijker te maken, gaan mensen zich anders opstellen. Wit, zwart, man of vrouw zullen ander gedrag vertonen. Hopelijk brengt de huidige protesten de nodige veranderingen met zich mee.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

Inspector Gadet
Inspector Gadet16 jun. 2020 - 21:48

Dat stukje over Malaysia bewijst maar weer dat discriminatie alleen gedragen word door witte mensen. Als mevrouw er een keer was wezen kijken had ze kunnen zien dat de originele Malayers de Chinese minderheid daar snoeihard discrimineert en uitsluit. Maar dat past niet in het verhaal dat alleen witte mensen discrimineren. Hoop dat de auteur de feiten volgende keer een beetje beter uiteenzet.

tsitsi
tsitsi16 jun. 2020 - 8:11

"zwarte schaap" Schapenhouders vroeger hadden het liefst schapen met witte wol omdat die in alle kleuren te verven is. Aan een zwart schaap had je niks. Vandaar de uitdrukking "Zwarte bladzijde". Als het fijner en goedkoper was om te lezen met witte letters op zwart papier, was de negatieve uitdrukking "witte bladzijde" geweest.

Greendutch
Greendutch16 jun. 2020 - 7:50

blijf ons aub leren Niraï

Mokeshame
Mokeshame15 jun. 2020 - 21:42

Zoals de Azteken het normaal vonden om kinderen te offeren en die kinderen waarschijnlijk zelf ook. Zo vonden sommige germaanse stammen dat ze levende goden op aarde waren die mindere volkeren moesten mijden of uitroeien.Gelukkig de europese cultuur grotendeels Latijns en Frankisch en niet oud germaans.

3 Reacties
Frans4
Frans419 jun. 2020 - 11:56

Die latijnse Romeinen draaiden hun hand niet om voor het uitroeien van een Germaanse stam of 2 hoor, en de Franken, een verband van Germaanse stammen al helemaal niet. Daar begint de historie van Nederland eigenlijk, de stichting van Frankrijk. De Franken waren het Salland (saalische Franken) en de natte Betuwe blijkbaar zat, namen de route du soleil en bezetten zo langzamerhand heel Frankrijk. De nazaten van deze Germanen hebben nog immer die trekjes en razen elke zomer met sleurhut en al over de oude overwinningsroutes richting het Franken Rijk.

Mokeshame
Mokeshame26 jun. 2020 - 8:36

@Frans Ik denk als de Noord Germaanse cultuur het voor het zeggen had gehad in oud Europa dat de hele wereld dan allang blank was geweest.Dat viel Tacitus al op over sommige van deze stammen dat ze sterk etnocentrisch waren, een beetje te dol op zichzelf en totaal niet op anderen. Dezelfde rare kronkel die de azteken hadden. Deze stammen zijn op papier allemaal vernietigd door de franken, maar saksische vorstenhuizen die namen nog veel van hun oude germaanse cultuur over op de achtergrond. Je ziet duidelijk dat deze hun etnocentrisme tot de dag van vandaag nog sterk verspreiden in de samenleving. Het is niet voor gein dat rechts overal complotten ziet, het saksische vorstendom was zelf een etnocentrisch complot.

Mokeshame
Mokeshame26 jun. 2020 - 8:49

Kijk maar is hoe de deelstaat saksen een bijdrage leverden aan beide wereldoorlogen. Altijd voor een sterk duits bewustzijn waren en van nature een hekel aan westerse liberale machten. En hoe de saksiche adel ze zich in middeleeuwen uitte over andere volkeren.

Bouwman2
Bouwman29 jun. 2020 - 8:54

Het idee is dat de mens te kneden is, maakbaar is de pijler van de socialogie die niet alleen wil beschrijven maar ook wil vormen. Je hoeft de mens enkel te kneden, naar je beeld en gelijkenis en je hebt em, volmaakt. Daarmee vangt Exodus aan. Vol goede bedoelingen staat daar een mens, een man, en koning der natuur. laat Haydn.zingen. Maar dan blijkt het gezang een illusie en volgt de zondeval. En de paradijsmythe. Gelukkig dat de mensen niet als asceten in een gouden kooi zijn terechtgekomen. Zonder zonden geheel onbevlekt zouden zijn ontvangen. Dat iedereen niet zou mogen roken, niet zou mogen drinken en enkel de vruchten van het veld zou mogen eten. Nooit zou mogen denken, wat een schoon ding of anderszins, loopt me daar. Zelfs in de diepste kerker zou meer vrijheid zijn dan in de gevangenis die paradijs boven de ingang heeft staan in plaats van: wie hier onder doorgaat, gaat er onderdoor. Dus stop een beetje met het promoten van het paradijs op aarde, wil je. Laat het bekeren maar gerust aan mij over.

2 Reacties
LaBou
LaBou 9 jun. 2020 - 13:25

Geen denken aan Bouwman. Ik moet jouw geloof niet, dus vergeet dat bekeren maar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2020 - 16:46

OmG.

Pater
Pater9 jun. 2020 - 2:24

Racisme wordt aangeleerd, net zo als seksisme, helemaal mee eens. De vooroordelen sluipen ongemerkt naar binnen. Ik meende er vrij van te zijn, tot ik las dat de oorspronkelijke homo sapiens sapiens allemaal zwart waren; we verbleekten in Europa omdat we dan meer zonlichtvitaminen kunnen opnemen in het schaarsere zonlicht. Toen pas drong volledig tot me door dat huidskleur totaal onbelangrijk is. En wantrouwen tegenover het onbekende, het andere, speelt ook een belangrijke rol. Maar het is wel erg te merken dat Melis buiten haar terrein (discriminatie op sekse) zit. Ik leerde op school -en dat is redelijk lang geleden- allang dat Portugese Joden en Antwerpse kooplui een belangrijke bijdrage leverden aan onze Gouden Eeuw. Dat de WIC leefde van de slavenhandel, met zo'n plaatje erbij hoe ze zoveel mogelijk slaven stouwden in het scheepsruim. Zoveel islamitische landen met een vrouwelijke leider zijn er niet geweest hoor, waarschijnlijk denkt ze aan Bhutto, dochter van de voormalige premier, en Soekarnoputti, dochter van de voormalige president. En Maleisië kent een beperkte godsdienstvrijheid en discrimineert minderheden.

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander9 jun. 2020 - 7:49

Maar als je dan toch ver terug in de tijd wilt naar homo sapiens: Diezelfde homo sapiens had waarschijnlijk in zijn DNA het beschermen tegen het onbekende; het uitsluiten van het onbekende, ter bescherming van de groep, de soort. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of alles is aangeleerd, of dat er in ieder mens al een soort van oer-element zit. En dat maakt het oplossen van discriminatie dus niet eenvoudiger, en speelt bij alle volkeren en alle kleuren vs elkaar…..

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2020 - 9:56

Melis haalt er teveel dingen bij uit gebieden waar ze minder of geen expertise heeft, haar onderzoeksterrein lag/ligt op representatie in de media. Hoe het met de vrouwelijke leiders zit weten we wel, ook in niet-islamitische landen hield het nooit over. De meeste waren het geworden via erfopvolging . Mevr. Banderanaike was een van de eerste gekozen leiders. Zij werd MP maar ook pas nadat haar man was vermoord. Het is interessanter wat discriminatie betekent voor minder geexalteerde posities in de samenleving. https://www.theguardian.com/theguardian/2013/jul/22/bandaranaike-first-woman-prime-minister

Pater
Pater9 jun. 2020 - 15:25

@Norm We kennen als homo sapiens sapiens maar één menselijke soort: het onze. Wantrouwen t.o. de andere groep, het onbekende, speelt zeker een rol.

OlavM
OlavM9 jun. 2020 - 1:55

Wel een aardig artikel, maar wel met vreemde elementen. Hoezo wordt de term "huidskleur" door de schrijfster discriminerend bevonden, terwijl die neutraal is? (Er is geen enkel probleem met "lichte(re)" of "donker(der)e" huidskleur zou ik zeggen, afgezien van de vraag waar de grens gelegd wordt. Een huid heeft nu eenmaal een kleur). De schrijfster vindt de termenen "blanken" en "niet-blanken" kennelijk wel te prefereren, terwijl er veel voor te zeggen valt de term "witten" tegenover "zwarten" te gebruiken.. [Sterker nog, als blanke mannen een strafbaar feit hebben gepleegd, worden er verzachtende omstandigheden benoemd. Vaak gebeurt dit in relatie tot het slachtoffer, wat regelmatig leidt tot victim blaming en shaming. Bij positieve berichtgeving krijgen blanke mannen meer ruimte in de media en is het bericht positiever.] Dit komt mij nogal achterhaald over. Over welk strafbaar feit gaat het dan, en worden witte mannen als daders door justitie en media dan altijd gunstiger bejegend dan vrouwen? Soms lijkt eerder het omgekeerde het geval, b.v. als vrouwen een moord plegen. En zelfs bij strafbare feiten gepleegd jegens vrouwen is bevoordeling van witte mannelijke daders de laatste tijd zeker niet vanzelfsprekend aan de orde. [.....de Palestijnen door de Britten uit hun grondgebied zijn gezet.....] De Britten hebben Gods water over Gods akker laten lopen, maar het zijn toch echt de Israëli's die de Palestijnen hebben verjaagd. En tenslotte: er is heel wat meer nodig dan andere berichtgeving, om het gedrag werkelijk te veranderen.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt9 jun. 2020 - 11:33

Olav - ik ben het definitief met je oneens. Als je in Nederlands amerikaanse termen wil gebruiken, mijn zegen heb je. Maar wit ipv van blank is dus niet-Nederlands.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2020 - 14:22

De vervanging van "blank" door "wit" is overbodig. Ook in mogelijke samenstellingen zoals "blank privilege" is de betekenis niet minder duidelijk dan bij wit.

Pater
Pater9 jun. 2020 - 16:31

Ik zie helemaal geen winst in 'wit' ipv 'blank', blank klopt beter dan wit omdat wit weinig marge heeft, blank iets meer. Ik vind trouwens 'zwart' ook niet gelukkig, gekleurde mensen hebben een enorme variatie in mate van kleur.

Salama.
Salama.8 jun. 2020 - 20:40

Ik zie er nog wel van komen dat de term ‘zwart gat’ voor een kosmisch object ook niet meer gebruikt mag worden want stigmatiserend. Immers een zwart gat is een tamelijk angstaanjagend fenomeen als je te dicht in de buurt zou komen.

2 Reacties
Polletje2
Polletje28 jun. 2020 - 22:41

Salama: "Immers een zwart gat is een tamelijk angstaanjagend fenomeen als je te dicht in de buurt zou komen." Ja verschrikkelijk, stel je nou eens voor dat we zomaar opeens in een zwart gat zouden vallen met z'n allen.

Klaas Punt
Klaas Punt9 jun. 2020 - 11:37

pol - ik vrees dat je in dat zwarte gat die 1,5 meter niet kunt handhaven en dan hoop ik dat je niet in de buurt van die hysterische dame waarmee ik gisteren op de boot zat, terecht komt.

Polletje2
Polletje28 jun. 2020 - 20:33

Goed verhaal In het geval van gevangenissen en politiekorpsen kun je bijvoorbeeld duidelijk constateren dat het voorkomen van machtsmisbruik sterk kan verschillen per gevangenis en per politiekorps, maar het beeld dat er sprake is van een “cultuur” wordt daardoor eerder bevestigd, alsmede dat dit gekoppeld is aan maatschappelijke vooroordelen. Die maatschappelijke vooroordelen anderzijds vinden meestal hun basis in economische structuren en machtsposities, zoals je bijvoorbeeld gemakkelijk kunt constateren in het geval van “uitkeringstrekkers”. Het is vooral de combinatie van beide -het “maatschappelijk-economische” vooroordeel en de etnische achtergrond- die voor een bijzonder giftig mengsel zorgt. Ik heb al eerder laten zien dat de slavenhandel in ieder geval tot 1596 in Nederland was verboden. Hoe en waarom dat daarna veranderde kun je nalezen in de een historisch onderzoekje dat je hier als PDF kunt downloaden: Wist men beter? – De Nederlandse opinie over de morele kant van de slavenhandel in de zeventiende eeuw – door M Mees ten Oever Je zult al gauw zien dat destijds eigenlijk dezelfde politieke scheidslijnen bestonden als tegenwoordig en dat degenen die zich nu steeds uitspreken tegen het verwijderen van de gedenktekens van de “helden van weleer”, veelal eigenlijk niets anders doen dan hun -en niet ons- culturele erfgoed verdedigen. Dat komt met name omdat onze geschiedenis wordt geschreven door de "winnaars", ook nu nog steeds, en dat hun economische en culturele opvattingen aan de "verliezers" als voorbeeld worden voorgehouden. Dat patroon herhaalt zich in relatie tot de meest verschillende situaties, bijvoorbeeld in het geval van de emancipatie van de vrouw, waarbij het niveau van de emancipatie bijvoorbeeld wordt afgemeten aan de vraag in hoeverre een vrouw kan deelnemen aan het arbeidsproces en niet aan de vraag welke plaats de "zorgfunctie" inneemt in de maatschappij, waarbij -meestal onuitgesproken- het economisch rendement als uiteindelijke maatstaf wordt genomen. In die zin is -ook- racisme uiteindelijk "slechts" een van de symptomen van de economische ongelijkheid binnen een kapitalistische maatschappij.

3 Reacties
Pater
Pater9 jun. 2020 - 2:59

"...waarbij het niveau van de emancipatie bijvoorbeeld wordt afgemeten aan de vraag in hoeverre een vrouw kan deelnemen aan het arbeidsproces en niet aan de vraag welke plaats de “zorgfunctie” inneemt in de maatschappij,..." Deelname van vrouwen aan betaalde arbeid is m.i. van groot belang omdat het ook economische zelfstandigheid impliceert. Vrouwen waren lang afhankelijk van het inkomen van de man (in de Middeleeuwen trouwens veel minder), dat bracht veel ongelijkheid en onvrijheid. De verschuiving van de zorgfunctie is zeker ook van belang, wordt heel geleidelijk wat meer verdeeld, en de kinderopvang wordt een steeds belangrijker maatschappelijke functie. De stelling dat racisme een symptoom van ecomomische ongelijkheid is vind ik een interessante theorie, maar ook erg aanvechtbaar, en zou ik graag onderbouwd zien, dan wordt discussie beter mogelijk. Om maar eens wat te noemen: in veel landen in Z.O.Azië worden Chinese minderheden gediscrimineerd. Waar komt dat vandaan ?

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2020 - 12:31

Pater 9 juni 2020 at 04:59 Het kostwinnersmodel als ideaal vond zijn oorsprong aan het einde van de negentiende eeuw en feministen zagen er van meetaf aan niets in. Met name de Engelse hielden zich liever bezig met het verbeteren van de belabberde arbeidsomstandigheden van de vrouwelijke werknemers die ook nog eens zwaar onderbetaald werden. Dames uit de betere standen werkten niet en zorgden ook niet. Joop ter Heul stond echt niet zelf af te wassen daar had ze personeel voor.

Pater
Pater9 jun. 2020 - 16:17

In het meer socialistisch georiënteerde feminisme bestond er ook in de eerste feministische golf veel aandacht voor gelijke rechten in de arbeid, juist vanwege de wens tot economische zelfstandigheid. Lees bijv. https://nl.wikipedia.org/wiki/Emilie_Claeys.

Hallahan2
Hallahan28 jun. 2020 - 19:23

Zelden zo'n hoop onzin bij elkaar gelezen. Het woord zwart had al een negatieve bijklank voordat überhaupt het grootste gedeelte van blank Europa een gekleurd persoon had gezien. Maleisië en Oman doen het beter dan Europa c.q. Nederland? Waar haal je in hemelsnaam deze onzin weg?

Jantje Beton2
Jantje Beton28 jun. 2020 - 18:19

Ik heb het echt twee keer gelezen...de oorzaak van institutioneel racisme zijn dus A) de main stream media? B) het openbaar onderwijs? Echt waar? Laat ik nou denken dat daar best veel progressieve mensen werken die het goed bedoelen.

Norsemen
Norsemen8 jun. 2020 - 18:03

Alleen al dat er iets over racisme gezegd wordt is voor sommige al een rede om moord en brand te gaan roepen.

Max6
Max68 jun. 2020 - 17:20

De jeugd haalt hun wereldbeeld uit het dagelijks leven, Netflix, Youtube en social media... die leren echt geen racisme aan via lesstof, spreekwoorden, nieuws of opsporing verzocht. Geschiedenis wordt geleerd voor de toets en daarna weer vergeten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jun. 2020 - 17:19

[Onze taal discrimineert met omschrijvingen als ‘zwarte schaap’, de generalisatie ‘jongens’ tegen gemengde groepen, ‘zwarte bladzijde’ ‘huidskleur’ voor de kleur van de blanke huid, enzovoorts. De meesten zijn zich niet bewust van deze discriminerende termen. Het zijn woorden die ons worden aangeleerd in onze taal. Woorden die ons onbewust leren dat ‘zwart’ fout is en ‘wit’ goed. Weinig mensen zullen stilstaan bij het verband tussen ‘zwarte schaap’ en de discriminatie van een getint persoon jaren later.] Ja maar dat is onzin - zwart als beschrijving van een bevolkingsgroep is een betrekkelijk recente ontwikkeling overgenomen uit het engels waar 'black' wel een beschrijving is van een een groep. Maar ook daar zijn uitdrukkingen met black helemaal niet van oorsprong hiermee verboden. Dat is een fantasieprodukt van mensen die het racisme op de verkeerde manier willen bestrijden. Ook onze Zwarte Piet is hiervan het slachtoffer geworden. Wilde men hem expliciet een etnische achtergrond geven dat had hij in het Nederlands Neger Piet geheten - Black Pete laat zich eerder vertalen met Dark Pete . Kijk en door al dat soort racisme zoeken waar het juist niet aanwezig is krijgen de echte racisten vrij spel omdat ze kunnen argumenteren (wat ze ook doen) dat tegenwoordig alles al racisme is.

JaapBo
JaapBo8 jun. 2020 - 17:08

Als beelden onbewust blijven hangen zou je niet te veel aandacht aan de geschiedenis van de slavernij moeten besteden. De menselijke moraal komt vaak uit de onderbuik en ook uit ingesleten beelden. Gelukkig kunnen we nadenken en er bewust tegen in gaan. Alleen zo kunnen we morele vooruitgang boeken.

Recht door Zee
Recht door Zee8 jun. 2020 - 17:07

TL:DR Alles is racisme en discriminatie vanwege vroeger. Vrouwen en niet-blanke mensen zijn het slachtoffer. Het is allemaal de schuld van witte mensen, vooral witte mannen. Zucht.... hoe gaat dit helpen het "probleem" aan te pakken?

2 Reacties
Salama.
Salama.8 jun. 2020 - 20:46

Geen idee hoe op te lossen. Een complete bevolkingsgroep voor van alles verantwoordelijk te stellen op grond van hun huidskleur is van zichzelf weer discriminatie.

Recht door Zee
Recht door Zee9 jun. 2020 - 19:04

@ Salama Eens, zelf de hele tijd identiteit politiek spelen en dan de andere de schuld geven alleen over huidskleur te praten.... Ze hebben zelf door dat ze zelf zijn wat ze proberen te bestrijden.

JohnVKR
JohnVKR8 jun. 2020 - 16:59

Spot on

Jozias2
Jozias28 jun. 2020 - 16:11

"Onze taal discrimineert met omschrijvingen als ‘zwarte schaap’, de generalisatie ‘jongens’ tegen gemengde groepen, ‘zwarte bladzijde’ ‘huidskleur’ voor de kleur van de blanke huid, enzovoorts." Nu ontwikkeld onze taal zich voortdurend en het klopt dat er vaak een tegenstelling tussen zwart en wit wordt gebruikt. Maar heeft dat altijd met huidskleur en racisme te maken? Mijn beeld van Nederland 100 of 200 jaar geleden, toen deze taal er ook al was, zag er volgens mij geheel of nagenoeg geheel blank uit. Het gezegde met het 'zwarte schaap' om het buitenbeentje in de familie te duiden kan natuurlijk ook gewoon uit het schapen hoeden voortkomen waarbij er incidenteel een zwart schaap in een groep witte schapen rond liep. Of is dat te eenvoudig gedacht?

1 Reactie
Richie D
Richie D8 jun. 2020 - 20:17

Dat is veel te logisch bedacht, men verwacht dat u zich in allerlei gedachtenkronkels moet wringen tot een aanvaardbare mening.

Bouwman2
Bouwman28 jun. 2020 - 15:49

Als discriminatie zo sluipend komt, waarom moet ie dan met veel geraas en ineens gaan?

bolito
bolito8 jun. 2020 - 15:39

Zo’n vijftig jaar geleden toen ik nog klein was (20), hadden de jongens en meisjes van de sociale academie de reputatie van zweverige wereldverbeteraars met geitenwollen sokken (en sandalen), die duidelijk van een ándere planeet afkomstig waren. Graag zou ik willen zeggen dat na het lezen van bovenstaand artikel, en de conclusies van mevrouw Melis (na jarenlang onderzoek), de reputatie van voorheen niet langer van toepassing is. Dat zou ik graag willen zeggen, maar dan zou ik liegen.

becket
becket8 jun. 2020 - 15:31

"Alleen met objectief onderzoek is dit te achterhalen" ,schrijft de auteur. Maar een vooringenomen stelling formuleren en dan bijpassend bewijsmateriaal er bij zoeken is geen objectief onderzoek. En dat is precies waar dit stuk bol van staat.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen8 jun. 2020 - 18:04

Tenenkrommend is jouw reactie Becket!

Ellen Schoof
Ellen Schoof8 jun. 2020 - 15:28

Bedankt voor deze mooie, informerende bijdrage!

Buitenstaander
Buitenstaander8 jun. 2020 - 15:25

Het is wel een allegaardje van input deze opinie. Rijp en groen. Maar ik mis eigenlijk het 'feit' dat discriminatie in de verre oorsprong van ons DNA juist iets was om individu en groep te beschermen tegen het vreemde. Dingen die andersen dus ongwenst zouden zijn. Het was dus eerder een bescherming van de groep tegen wezensvreemde invloeden…. Dat is helaas uitgemond in de meest vreselijke uitsluitingen,..... PS:" bij blanke mannen worden verzachtendeomstandgheden genoemd". Is de ervaring niet dat juist bij 'kwetsbare individuen' die verzachtende omstandigheden (te veel) een rol spelen?'moelijke jeugd; achterstandswijk, armoede etc?

Rutger Groot
Rutger Groot8 jun. 2020 - 14:59

Als je jarenlang onderzoek hebt gedaan naar discriminatie (iets dat ik niet wil weerleggen), kun je dan aub ook context en bronnen geven, bijvoorbeeld als je dit soort zaken opschrijft: "In een multicultureel land als Maleisië zijn veel dingen goed geregeld en in Oman zijn er meer vrouwen in topmanagement functies dan in Nederland" Kijk anders even op de site van Human Right Watch (HRW): zowel Maleisie als Oman nemen het niet zo nauw met (vrouwen) rechten.... Zo kent Oman een absolute monarchie, waarin alle wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht ligt in de handen van de erfelijke sultan, en waarin het systeem van wetten is gebaseerd stevig op de islamitische sharia. En met de recente val van de regering in Maleisie is bijvoorbeeld HRW bang voor een terugval naar historisch politiegeweld en vervolging van oa LGBTHers.... Dus met die rechten van vrouwen zit het daar wel goed?

1 Reactie
itsme3
itsme38 jun. 2020 - 17:31

Dat van Oman verbaast me ten zeerste. Ik ben er geweest, maar heb er geen Arabische vrouw gezien. Alleen wat zwarte doeken die schuchter door de straten sluipen.

Kwant2
Kwant28 jun. 2020 - 14:53

Algoritmes kunnen niet racistisch zijn.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 jun. 2020 - 15:26

Econometrist Wat hebben we aan algoritmes, wanneer we ze niet interpreteren?

Paul250371
Paul2503718 jun. 2020 - 14:29

Wat mij betreft heel herkenbaar en een rake column.

2 Reacties
joop12342
joop123428 jun. 2020 - 19:58

Goh.

joop12342
joop123428 jun. 2020 - 20:02

Dus de leugens over Maleisië en Oman vind je heel herkenbaar en raak. ?????

Norsemen
Norsemen8 jun. 2020 - 14:27

"Discriminatie wordt aangeleerd" Bewust en onbewust.

2 Reacties
Starter2
Starter28 jun. 2020 - 16:49

Ik zal je wat verklappen Norsemen, jij discrimineert ook. Iedereen trouwens en dat is maar goed ook. Sommige vormen van discriminatie moeten we uitbannen, dat wel.

Norsemen
Norsemen8 jun. 2020 - 19:49

Ik heb er geen enkele moeite mee om toe te moeten geven dat ik ook discrimineer en me schuldig maak aan racisme.

Ch0k3r
Ch0k3r8 jun. 2020 - 14:23

"In een multicultureel land als Maleisië zijn veel dingen goed geregeld en in Oman zijn er meer vrouwen in topmanagement functies dan in Nederland. " Maleisië als voorbeeld? WAT? Wil je asjeblieft eens onderzoeken waar Maleisie op de wereldschaal voorkomt wat betreft institutioneel racisme en racisme zoals ervaren door de bevolking? Top 10 en soms top 20, hangt er vanaf waar je op zoekt. https://www.indexmundi.com/surveys/results/8 Succes met je positieve berichtgeving die daar tegenover zou moeten staan. En over Oman, is er sinds 2014 zoveel veranderd dan? https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/EDI-10-2013-0084/full/html

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2020 - 15:30

Van grote aantallen topmanagers is kennelijk geen sprake in Oman, maar wellicht is het in Nederland nog erger. Ik ben benieuwd naar de cijfers. Geen tijd om ze op te zoeken.

Markzelluf
Markzelluf8 jun. 2020 - 14:20

Melis geeft (onbedoeld?) een aantal interessante inzichten. Ten eerste: discriminatie is uitstekend. Vrouwen hebben een ander lichaam, dus moeten ze andere (doses) medicijnen. En zo kun je veel verder redeneren: het iq van mensen verschilt beduidend, dus zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden, didactische vormen en dergelijke. Voor bepaalde beroepen heb je vaardigheden nodig die als je die niet hebt, je ongeschikt maken voor dat werk: een chauffeur met epilepsie lijkt me een gevaar op de weg, dus die mag niet meedoen. En de vaardigheid te discrimineren wordt gelukkig al vroeg aangeleerd: 'ga niet met vreemde mensen mee als je in de speeltuin speelt', zeg je tegen je kinderen en wie snapt dat niet? Discriminatie heeft dus veel positieve kanten, maar dat geldt zeker niet voor alle vormen van onderscheid. De vraag is hoe je de ongewenste vormen moet terugdringen. Het antwoord weet ik niet precies, maar wat ik wel weet : zeggen dat wit/blank het helemaal fout doet, zoals Melis dat lijkt te vinden, is ongetwijfeld niet de juiste richting. En eigenlijk is het net zo racistisch als het uitgangspunt 'blame the blacks dat sommigen lijken te hanteren.

Mostafa
Mostafa8 jun. 2020 - 14:13

En maar blijven hakken op het zelfde: allochtonen moeten naast hun rechten ook hun plichten leren kennen ?? Een vraagje : wat is de rol van het mooie artikel 1 van de Grondwet die discriminatie hoort te bestrijden ? Doen het OM en rechters hun best om dit artikel goed te handhaven ? Want wie hoort het artikel en de Grondwet te handhaven ? Het OM ? rechter ? of de slager hier om de hoek ?!

2 Reacties
tinekea2
tinekea28 jun. 2020 - 15:37

Ja, gelukkig wel. Daar hebben we de wetten voor. Alles is er op gericht om discriminatie te voorkomen. Dat het wellicht niet allemaal lukt,...dat kan. Daar gaan we dan nog harder aan werken. Maar we doen in Nederland wel ons best door in wetten te verankeren dat discriminatie verboden is. De suggestie die jij doet is zeer discutabel. Ik vind het zelfs eng

Starter2
Starter28 jun. 2020 - 16:50

Ja Mostafa, iedereen moet zijn rechten en plichten kennen. Wat is daar mis mee?