Joop

'Discriminatie van Europese moslims alarmerend'

  •    •  
15-12-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
moslims_londen_300.jpg
Open Society Institute interviewde 2000 moslims in 11 Europese steden ... Amsterdam, Rotterdam
Het Open Scoiety Institute (OSI) van miljardair George Soros duikt in het leven en de opvattingen van Europese moslims. Volgens het instituut dat zich inzet voor democratie en mensenrechten zijn de overeenkomsten tussen moslims en niet-moslims veel groter dan de verschillen, terwijl het tegenovergestelde beeld in stand wordt gehouden. Het OSI noemt de discriminatie van moslims in Europa ‘alarmerend’.
Door redactie Joop
Het rapport verhaalt bijvoorbeeld over een Rotterdamse moslimmoeder die haar dochter vier keer van school moest laten veranderen omdat ze een hoofddoekje droeg: “De docenten hadden er geen moeite mee maar de directies wel.” Het rapport stelt ook discriminatie op de (sociale) woningmarkt aan de kaak.
Het OSI stelt in een verklaring :
Er wonen ongeveer 20 miljoen moslims in de Europese Unie, meestal in hoofdsteden en grote industriële steden. Ze vormen een diverse en groeiende bevolkingsgroep van burgers en nieuwe migranten. Terwijl de meerderheid van de moslims reeds lang integraal onderdeel vormt van de stad, ervaren velen nog steeds discriminatie en wantrouwen. Deze complexe situatie stelt Europa voor een van zijn grootste uitdagingen: hoe effectief gelijke rechten en sociale cohesie verzekerd kunnen worden in een klimaat van politieke en sociale spanningen, wereldwijde economische recessie en snel toenemende diversiteit.
“Teveel Europeanen geloven dat religieuze identiteit een beletsel is voor integratie terwijl de meerderheid van de moslims die we geraadpleegd hebben juist een sterke ban heeft met de stad en het land waar ze wonen,” stelt Nazia Hussain, directeur van het At Home in Europe van OSI.
Het instituut constateerde dat er in de praktijk maar weinig data beschikbaar is over het leven van Europese moslims. “En wat er bestaat is anecdotisch en afgeleid en draagt bij aan een onjuist beeld van moslimgemeenschappen en minderheden in Europa en een gebrek aan begrip voor de ervaringen en zorgen van deze gemeenschappen,” aldus Hussain.
Om de lacune in kennis te vullen werden tweeduizend moslims in elf Europese steden, waardonder Amsterdam en Rotterdam, ondervraagd.
Het rapport stelt een aantal mythes aan de kaak, zoals een vermeend gebrek aan verbondenheid. “In Antwerpen bijvoorbeeld gaf 90 procent van de ondervraagden aan een zeer tot redelijk sterke band met de stad te voelen.”
Groot zijn de verschillen in verbondenheid van moslims met het land zelf. In Londen bijvoorbeeld beschouwen moslims zich veel meer verbonden met het land (82 procent) dan in Parijs (41 procent) of Rotterdam (43 procent).
De noden en zorgen van moslims verschillen amper van die van andere burgers. Er wordt de voorkeur gegeven aan wonen in divers samengesteld wijken. Wel maken vooral moslimouders zcih zorgen dat hun kinderen straks niet vrij zullen kiezen waar ze gaan wonen.
Ook nemen moslims actief deel aan het politiek leven, de meerderheid van hen stemt bij verkiezingen als dat mogelijk is. Partijen die gebaseerd zijn op een moslimidentiteit worden echter nauwelijks gesteund.
Uit het onderzoek komen ook verschillen tussen moslims en niet-moslims naar voren. Zo vindt 64 procent van de moslims het belangrijk dat de wet wordt gerespecteerd, tegenover 54 procent van de niet-moslims. Moslims daarentegen hechten weer minder aan tolerantie ten opzichte van anderen en vrijheid van meningsuiting (respectievelijk 37 vs 50 procent en 50 vs. 62 procent).
Het Engelstalige rapport is hier online beschikbaar. In 2010 worden de resultaten per stad gepubliceerd.
CC-foto: Tawel Het vrijdaggebed in een moskee te Londen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

CemileMerhamet
CemileMerhamet15 dec. 2009 - 9:48

Liever in Mokum zonder poen, dan in Parijs met een miljoen Geef mij maar Amsterdam.

Klaas2
Klaas215 dec. 2009 - 9:48

Ewald, het is inderdaad een diepe haat die racisten soms drijft. Ik heb een vriend die haat Marokkanen, verder zijn alle rassen OK, maar Marokkanen zijn vreselijk voor hem. Hij heeft nooit met Marokkanen te maken, dat is het niet. Hij herinnert zich kleine voorvallen, jarenlang kan hij ze herkauwen, vooral bij een borrel. Bijvoorbeeld dat een Marokkaan hem de weg versperd had, en hij niet durfde uit te stappen, en toen omgereden is. Na vijf jaar is daar nog steeds boos over. En als je dan doorvraagt, dan blijkt dat hij als kleine jongen moeite had om zich overeind te houden op een school in Amsterdam Zuid-oost waar Marokkaanse kinderen in de meerderheid waren. Dat komt nooit meer goed. Er is geen Marokkaan die iets goed kan doen, nooit en te nimmer niet. Andere racisten hebben wellicht een andere achtergrond. Maar het heeft, volgens mij, bijna altijd te maken met een diep gevoelde haat of angst. En dat komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Ik denk dan ook dat voor de meeste racisten geldt dat ze er nooit vanaf zullen komen. Ze zullen nooit erkennen dat het een probleem is, dat op de eerste plaats.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 dec. 2009 - 9:48

De islam en democratie? of Islam en het Westerse Economie? De zware gelovige Bush haal olie gratis uit een moslim land, namens God, Bush zei zelf dat hij met God heeft gesproken en gaat democratie naar Irak brengen, vóór de oorlog. Israel moest ook namens God daar zijn, terwijl daar moslims wonnen, is het de nu de wil van God? Democratie en God? Zonder moslims is Europa nog steeds een begrafenis plaats, na de Tweede Wereld oorlog. Er moesten mensen komen, er moesten krachten komen, er moesten hardwerkende mensen komen, er moesten breedschouders mannen komen, Europa moest op haar been zien te staan, na het sloppwerk van de Nazi. Er moesten mensen komen uit Marokko en Turkije, ook uit arme landen zoals Italie, Spanje, Suriname...er moesten mensen komen én en en liver analfabeet. Want analfabeet en zwaar werk horen bij elkaar! Nu iedereen loopt met een volle buik, een grote BMW en steekt zijn hoofd in een driehoek grote villa, lachen ze ons uit, nog erger, lachen zij ons kinderen die hier geboren zijn uit. Wat een wereld zou je denken,als je beetje menselijk bent, laat staan democraat.

kapteinIglo
kapteinIglo15 dec. 2009 - 9:48

Heb een hekel aan godsdienst De vrede wordt er niet mee gediend Het eigen onbehagen wordt er vaak op geventileerd of wordt je opgedrongen. Godsdienst maakt de mens niet vrolijk Je menselijkheid wordt erdoor gekoeieneerd. Wees wijs en verlos je Want in je "ik "zit de kracht en de macht en de eerlijkheid tot in de eeuwigheid. Voor die het begrijpen......Een prettig nieuwjaar.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 dec. 2009 - 9:48

Heb je het al gehad met God, beste Cor! sommige atheisten zijn weer gelovigen geworden en andersom ook. Welke atheist moet ik voor 100 porcent geloven en vertrouwen?!

JoopSchouten
JoopSchouten15 dec. 2009 - 9:48

Goed onderzoek. Schokkend reslutaat. Tijd om Wilders en medestanders hiermee keihard om de oren te slaan. En met keihard bedoel ik keihard.

2 Reacties
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek15 dec. 2009 - 9:48

Aha, u is, gelijk Hanneke Groenteman, ook al voor het toepassen van geweld (hoewel het natuurlijk niet mag)?

HRHRHR
HRHRHR15 dec. 2009 - 9:48

Hoezo om de oren te slaan...? Dit is precies het probleem waarom Wilders zo populair is. Dit komt allemaal niet zomaar uit de lucht vallen ofzo. Hoe denkt u dat dit komt? Omdat men plotseling bedenkt dat het een goed idee is. Nee dit komt door talloze, bijna dagelijkse voorbeelden van hoe de nieuwe generatie TOTAAL NIET gestuurd wordt door hun ouders, doordat ze dagelijks met de meest misselijke praktijken de krant halen. Dit is bovendien al JAREN aan de gang, maar pas nu na 10 jaar bereikt dit het kabinet en de machthebbers. Bewijst maar hoe goed hun in verbinding staan met de werkelijkheid. Het is gevolg van oorzaak...

HRHRHR
HRHRHR15 dec. 2009 - 9:48

quote: Teveel Europeanen geloven dat religieuze identiteit een beletsel is voor integratie terwijl de meerderheid van de moslims die we geraadpleegd hebben juist een sterke ban heeft met de stad en het land waar ze wonen," stelt Nazia Hussain, directeur van het At Home in Europe van OSI. Inderdaad, ze rellen er op los in de wijken waar niemand komt kijken, straat terroristjes overal, niet werken, niet normaal willen doen. Het is niet zomaar dat ze elke dag in de krant staan... Komt door hun zelf dat doen wij niet. Maar ooh wee als je het er over hebt dan ben je een racist. Dit is door ons zelf gestimuleerd door immer en altijd hun alles te geven wat ze willen, te bukken voor de meest belachelijke eisen, gebaseerd op hun religie die hun ons opdringen. En als we nu na zovaak toe te geven een keer iets anders zeggen als JA, dan dischcriminasie whalla discriminatie... bla bla bla bla Het is niet zo, en als ze het niet leuk vinden gaan ze toch weer fijn naar een moslim land terug. Oh nee daar is weeeer een geloofsoorlog aan de gang... tja, das lastig dan heah. Kom laten we ze gewoon NOG meer soebsidie geven... Dan zijn ze voorlopig weer even stil... ofniet heh PVDA...

2 Reacties
Klaas2
Klaas215 dec. 2009 - 9:48

De relschoppers zijn vaak niet erg Islamitisch, want de Islam is net als het Christendom voor orde en entheid. De vrome Islamieten zijn de minst opvallende. Meestal zijn de jongeren zonder godsdienst, en van allerlei etniciteit. Antillianen, Nederlanders en Marokkanen. Alleen bij Marokkaanse criminelen koppelt men religie aan hun crimineel gedrag. En dat is dan weer een beetje gek. Bij Nederlanders en Antillianen hoor je dat nooit. Laten we die verdomde Protestante of katholieke straatterroristen maar eens door de knieën schieten. Wat ze allemaal niet uitvreten, drugshandel, loverboys, geweldsplegingen, diefstal, inbraak. Gisteren, echt waar, kwam er zo'n verdomde blanke Christen mijn tuin in, 's nachts om twee uur. Ik zat bij een schemerlampje een late film te kijken. Hij stond even bij mij naar binnen te gluren en het duurde even voordat hij me zag. Op een keer zag hij mij, en weg was hij. De dag erna hoorde ik dat bij vijf huizen op een rij was ingebroken in mijn buurt. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik op zondag goed kijk waar ik in de trein stap. Ik wil niet tussen een zootje hooligans terecht komen. Dus als we nu misdaad en straatterrorisme gedreven en met hoge prioriteit aanpakken, en voor iedere etniciteit even hard. Dat lijkt mij heel goed. Wat vind jij? Als je dat met me eens bent, dan ben je in dat aspect geen racist.

Arslan2
Arslan215 dec. 2009 - 9:48

Beste RH Je schrijft (Dit is door ons zelf gestimuleerd door immer en altijd hun alles te geven wat ze willen, te bukken voor de meest belachelijke eisen, gebaseerd op hun religie die hun ons opdringen. En als we nu na zovaak toe te geven een keer iets anders zeggen als JA, dan dischcriminasie whalla discriminatie... bla bla bla bla) Wie zijn hun en wij? Ik ben een Nederlander ( ik ben in NL geboren getogen opgegroeid gestudeerd enz. weet niet beter) en een Moslim. Dus ik ben hun. En wie zijn jullie dan?? Ik begrijp het niet. Kan je het mij misschien uitleggen? Als een moslima met een hoofddoek op school les wil volgen hoezo wil zij jou iets opdringen? Jij hoeft het niet te dragen. Volgens mij zit jij vol met haat dat je bepaalde dingen niet uit elkaar kan halen.

HRHRHR
HRHRHR15 dec. 2009 - 9:48

Quote: 'Het rapport verhaalt bijvoorbeeld over een Rotterdamse moslimmoeder die haar dochter vier keer van school moest laten veranderen omdat ze een hoofddoekje droeg: "De docenten hadden er geen moeite mee maar de directies wel." Het rapport stelt ook discriminatie op de (sociale) woningmarkt aan de kaak.' Waarom moet dit zo? Waarom kunnen hun niet gewoon aanpassen aan ONS? Waarom moeten wij ons aanpassen in ons land? Wat doen wij als we daar komen, juist: aanpassen. Waarom is dat zo moeilijk te bevatten dat dat andersom ook zo hoort? Waarom ben je een racist en alles en nog wat als je het hier niet mee eens bent. Wij willen dat niet op school, ik mocht ook geen petje dragen, dus hun ook geen hoofddoek. EN waarom is het discriminatie als wij dit als regels hebben op school en hun hier NADAT deze regels tot stand kwamen hierover lopen zeuren omdat hun religie iets wat wij hun niet opdringen hier moeite mee heeft. Hun willen hun belachelijke geloof volgen daartoe worden ze niet gedwongen. Maar je weet dat wij hier geen hoofddoek dragen, dat is toch het zelfde als vuur blussen met benzine. Dat werkt gewoon niet, ga lekker naar een madrassa in Pakistan anders... Daar mag je doen wat je wilt... Oh nee, geen subsidie, en ook radicale islam oftewel vrouwen met hun hoofddoekje moeten gewoon hun mond houden. Dus dan maar hier komen zeuren en beschuldigen van racisme...

1 Reactie
Klaas2
Klaas215 dec. 2009 - 9:48

Op een school die geen hoofddeksels tolereert kan een islamitische meisje niet terecht. Ik ben dan ook voor scholen die wel hoofddeksels tolereren. Ik zie een hoofddoekje als een minor issue, en een dergelijke futiliteit dient naar mijn mening geen onderwerp te zijn in het integratie-debat. Anders ligt het weer met gezicht-bedekkende kleding. Het blijft een kwestie van grenzen trekken, wat kan en wat niet kan.

nathalief4
nathalief415 dec. 2009 - 9:48

@Joop, je past dezelfde wij en zij principe toe. Waarom nodig je een islamiet op de koffie uit ? omdat hij of zij islamiet is? Ik nodig mensen uit die ik boeiend, interesant of aardig vind. Deze "zogenaamde" positieve discriminatie heeft al behoorlijk veel schade opgeleverd. En is ook 1 van de factoren van de toenemende haat ten aanzien van de religie Islam en wederzijds. Het is nu wachten wie het lontje aan gaat steken.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten15 dec. 2009 - 9:48

Ik snap je verwarring Nathalie. Ik noem in dit specifieke geval expres de hoofdrolspelers van dit stuk. Als voorbeeld 'hoe het ook zou kunnen'. En natuurlijk nodig ook ik graag iemand uit die ik boeiend, interessant of aardig vind. Achtergrond doet er mij niet toe.

trujac
trujac15 dec. 2009 - 9:48

Die relschoppende moslim jongeren zijn het probleem niet. Het zijn gewoon klieren waar mensen zich aan ergeren. We zijn vergeten dat toen er hier nog geen grote moslimbevolking was , de autochtone jeugd ook klierde. Mensen zijn dan ook niet zo zeer bang voor die pubbers hoe vervelend ze ook zijn want die zijn gemakkelijk te bestrijden met goede maatregelen. Waar de meerderheid van de Europeanen zich echt zorgen over maken is de opmars van de islam in Europa. De islam gaat nu eenmaal niet samen met democratie, hun wet is de wil van de profeet en hun recht is de sharia. De autochtone bevolking voelt heel goed aan dat wanneer de islam via gematigde of strenge imams een reele macht verwerven de democratie het onderspit delft. De islam zet steeds weer kleine stapjes om haar doel te verwezenlijken. Het is begonnen met de moskee, daarna kwamen islam scholen, nu verschijnen de minaretten, in Belgie wil men al in sommige moskeen luidsprekers op die minaretten en in sommige landen wordt hardop gedacht om gedeeltelijk de sharia in te voeren. Ik persoonlijk twijfel er niet dat als het er echt op aan komt het merendeel van de moslims loyaal zal zijn aan hun geloof en cultuur. De meeste Europeanen hebben de democratie te lief en staan daarom huiverig tegenover de islam. Jammer voor die goedwillende moslims die er ongetwijfeld zijn maar bij het merendeel zal het bloed toch kruipen waar het niet gaan kan. Europa zal dan ook duidelijke paal en perk moeten stellen aan immigratie om de angst voor de islam weg te nemen.

1 Reactie
ejozefzoon
ejozefzoon15 dec. 2009 - 9:48

Dus alle moslims (zelfs de goedwillende moslims) zijn schuldig door associatie? Is dat je betoog? Moslims willen geen democratie, want [?] de islam gaat nu eenmaal niet samen met democratie [?]? Dus die Iraanse betogers die zijn gestorven, omdat ze protesteerden tegen ondemocratisch verlopen presidentsverkiezingen, zouden volgens jouw redenering als het erop aan kwam toch de wil van de profeet en de sharia verkiezen boven democratie? Omdat [?] het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan [?]? Sorry hoor, maar ik ben niet overtuigd. Dit is een hele kromme redenering om te willen aantonen dat de gematigde meerderheid onder de moslims en de fundamentalistische minderheid eigenlijk toch allemaal maar één pot nat is. En zo is het nog maar een kleine stap om te zeggen dat elke moslim in Europa ? geïntegreerd of niet - er eigenlijk één teveel is. Tenzij je natuurlijk onze democratische rechtstaat, met haar door de eeuwen heen zwaar bevochten grondrechten, voor de reeds gevestigde moslims verder wil inperken. Maar dat zal wel niet gebeuren, want [?] de meeste Europeanen hebben de democratie te lief [?] (aldus Jac).