Joop

Discriminatie transgender en intersekse personen wordt wettelijk verboden

  •  
12-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Plenaire_zaal_Eerste_Kamer
Het wordt bij wet verboden om transgender en intersekse personen te discrimineren. Dinsdag stemde een meerderheid van de Eerste Kamer voor een uitbreiding van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Alleen de PVV en SGP stemden tegen.
De wet verbiedt nu discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat. Dat wordt nu dus aangevuld met een verbod op discriminatie op grond van genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Wanneer de wijziging precies in werking treedt is nog niet bekend, maar vanaf dat moment geldt de wet ook voor non-binaire, androgyne, agender, genderqueer, genderfluïde en polygender personen.
In juli vorig jaar dienden Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) het voorstel in. De wijziging moet benadrukken dat de Awgb van toepassing is op ‘het volledige spectrum aan variaties van de discriminatiegrond geslacht’. Belangenorganisaties Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland spreken van een ‘prachtige overwinning’, een die hard nodig is omdat transgender en intersekse personen vaak slachtoffer worden van discriminatie. Vorig jaar al werd de wijziging goedgekeurd door de Tweede Kamer. Ook toen stemden PVV en SGP tegen.
Bron: Nu.nl / cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker13 mrt. 2019 - 16:49

Ik zou ook TEGEN hebben gestemd. Niet omdat ik tegen gelijke rechten ben, maar omdat ik voor sterke en krachtige wetgeving ben. Door een lijstje op te nemen op grond waarvan er gediscrimineerd kan worden, wordt de wet zwakker. Je vergeet immers altijd wel een groep of een oorzaak. Ik zal het uitleggen aan de hand van artikel 1 van onze grondwet. Dat luidt: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." In mijn ogen wordt dit artikel sterker als je het stuk 'wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook' weglaat. Dan staat er namelijk precies wat er moet staan: discriminatie is verboden. Door groepen en redenen toe te voegen ontstaat er ruimte voor discussie: die reden wordt niet genoemd dus het is geen discriminatie. Dan voorkom je ook dat iedere groep apart genoemd wil worden en er steeds meer aan het lijstje moet worden toegevoegd.

Paul250371
Paul25037113 mrt. 2019 - 12:43

En welke partijen stemden tegen. Uiteraard de SGP en de PVV. Ze staan alleen voor de rechten van deze mensen als het gebruikt kan worden tegen moslims. Als dit rechtse gajes aan de macht komt dan kunnen deze mensen hun borst natmaken. nadat de moslims door Geert zijn kaltgesteld, komt links, de lhbt mensen, de zigeuners, de Joden etc allemaal aan bod.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra12 mrt. 2019 - 17:30

Goed dat het ook voor deze groepen wettelijk verboden wordt om te discrimineren. Ik vraag me af waarom waarom de tegenstemmende partijen in dit geval voor discriminatie zijn.

1 Reactie
Trostomaat
Trostomaat14 mrt. 2019 - 12:51

Ik geloof er niets van dat deze partijen 'voor discriminatie' zijn. Waarop baseert u dat?

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2019 - 15:01

Je kunt toch helemaal niet zien of iemand een intersekse persoon is? Transgender wil juist aangesproken worden op hetgeen ze van binnen is nl. een vrouw of man. Dat zal ze dan toch ook kenbaar moeten maken, de transitie kan er hetzelfde uitzien. Ik ben benieuwd hoe dat bepaald wordt en gaat werken?

2 Reacties
OlavM
OlavM12 mrt. 2019 - 20:30

@ Minoes&tuin: Aan uiterlijk en gedrag kunnen intersekse personen geregeld wel "herkend" worden. (Inderdaad niet altijd, denk ik). Wat betreft transgender personen zie ik geen enkel probleem: die doen altijd hun best eruit te zien als de sekse, die zij van binnen zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2019 - 2:54

OlavM Maar je weet toch niet naar welke kant ze aan het transformeren zijn? Zomaar wat gedachten!