Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Directie NTR noemt 'Zwaai Zwarte Piet uit'-brief BN'ers een open deur

  •  
30-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
15665628400_80e9a97c03_z
De directie van de NTR heeft maandagmorgen gereageerd op de open brief die meer dan honderd bekende Nederlanders vorige week woensdag in NRC publiceerden waarin ze de NTR opriepen afscheid te nemen van Zwarte Piet. Samengevat komt de reactie neer op: de brief is een open deur. Zwarte Piet verandert al jaren.
Dat Zwarte Piet verandert in het Sinterklaasjournaal, is vanzelfsprekend, schrijven de directeuren van NTR Paul Römer en Carel Kuyl in hun reactie op de open brief van vorige week. Het is onomkeerbaar, het gaat nu alleen nog maar op de manier waarop en de snelheid van die verandering
In hun reactie reageren ze fel op de in hun ogen ernstige beschuldigingen die zijn gedaan. Zo is er met ’knip- en plakwerk’ een karikatuur van de werkelijkheid geschetst. Dieuwertje Blok is niet met ontslag gedreigd omdat ze zich kritisch over Zwarte Piet was en Erik van Muiswinkel werd helemaal niet ‘geen andere mogelijkheid gelaten dan op te stappen’.
De NTR-directeuren wijzen erop dat Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal al sinds 2006 verandert en vertellen dat er in 2014 met de invoering van de roetpieten, blanke Pieten en Clownspieten wel degelijk een flinke koerswijziging heeft plaatsgevonden.
Maar niet iedereen bij het Sinterklaasjournaal wil even snel, aldus Römer en Kuyl. Zo te lezen is er intern nog verdeeldheid over hoe met de discussie om te gaan, want volgens de directeuren kan het voor de ene medewerker niet snel genoeg gaan en moet het Sinterklaasjournaal voor de ander niet voorop willen lopen. De directeuren schrijven dat ze daarin nog ‘hun weg moeten vinden’.
Vorige week zei Römer nog dat het Sinterklaasjournaal geen moreel kompas moet zijn:
"In de wet staat dat wij een onafhankelijke, neutrale taakomroep zijn… Onze redactie laat zich niet beïnvloeden door actiegroepen of politici. Het Sinterklaasjournaal richt zich op de ‘middengroep’, niet op de hardste schreeuwers. Ik snap dat mensen hopen dat wij de wegwijzen, maar we zijn geen moreel kompas."
Römer en Kuyl in NRC, maandag:
"Mensen die vasthouden aan Zwarte Piet zijn er in alle gradaties. Je kunt ze niet wegzetten als onverdraagzame en gekrenkte nationalisten. Ze zullen er vast tussen zitten, maar in meerderheid zijn het mensen die vinden dat er best iets mag veranderen."
CC foto: Gerard Stolk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.