Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Directeur Maasstad Ziekenhuis moet gouden handdruk inleveren'

  •  
09-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Directeur kreeg, ondanks problemen in het ziekenhuis, 236.000 euro mee
Voormalig directeur van het Maasstad Ziekenhuis Paul Smits moet zijn gouden handdruk terug geven. Dat vindt een merendeel van de Tweede Kamer. Smits kreeg bij zin afscheid ruim 236.000 euro mee, maar wordt wanbeleid verweten. Het ziekenhuis kreeg onlangs te maken met besmettingen van een ‘superbacterie’ waarbij ten minste 28 doden zijn gevallen. Nadat de besmetting aan het licht zijn gekomen zou Smits niet correct gehandeld hebben.
SP-Kamerlid Henk van Gerven verklaart: ‘Het heeft er toch alle schijn van dat hij gefaald heeft bij het bestrijden van de bacterie.” De Partij van de Arbeid noemt het vertrek van Smits ‘heel verstandig’. Hoewel de partij aanvankelijk geen probleem had met de vergoeding, ziet het Smits bij nader inzien toch liever het geld teruggeven.
Ook de PVV en het CDA zijn tegen de vergoeding en doen een moreel op Smits om ervan af te zien. De VVD stelt dat het niet aan de Tweede Kamer is om te beslissen over dergelijke vergoedingen.
Dinsdag werd bekend dat er ten minste negen nieuwe besmettingen met de Klebsiella-bacterie zijn. In totaal zijn er 88 gevallen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

kortpet
kortpet9 aug. 2011 - 18:40

Wanbeleid? Die man heeft willens en wetens patiënten in gevaar gebracht en laten sterven aan een ziekenhuisbacterie die met goede hygiëne maatregelen in de hand te houden is. Niet alleen bonus inleveren, maar voor het gerecht met die man.

stefann
stefann9 aug. 2011 - 18:40

De ophef over de vertrekpremie is onzinnig poltiek geroeptoeter. Toen de man in 2004 kwam, had dit contract niet moeten worden gesloten. Dat is nu gebeurd. De nieuwe directeur moet een fatsoenlijk contract krijgen, met fatsoenlijk salaris, zonder bonussen/premies. Dat gaat alleen niet lukken met Ad Scheepbouwer als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Maasstad ziekenhuis. Deze oud-KPN topman is namelijk verklaard tegenstander van een beperkt beloningsbeleid. Dat zou de kwaliteit aantasten... Daarom is hij ook opgestapt bij de Raad van Toezicht van het havenbedrijf (http://bit.ly/oqPkue). Als voorzitter van de Raad van Toezicht verdient hij ook nu 30% boven de geldende norm ( http://t.co/PCYO5M7, http://nos.nl/artikel/229224-scheepbouwer-eerder-weg-bij-havenbedrijf.html). Tel uit je winst voor het toekomstig contract van de directeur.

PietPaaltjes
PietPaaltjes9 aug. 2011 - 18:40

Waarom niet strafrechtelijk vervolgen voor dood door schuld? Besmetting was al in 2008 begonnen er er werd niet ingegrepen.

Florian2
Florian29 aug. 2011 - 18:40

Dit is semi publiek geld! Volledig ongeloofwaardig dat dit soort Sinterklazen dit soort ontslagvergoedingen (EN salarissen) krijgen. Als meneer graag veel geld willen verdienen is dat natuurlijk prima: maar WEL in de commerciële sector en NIET in de zorg!!!!!

cheyenne2
cheyenne29 aug. 2011 - 18:40

Wij als nabestaande valt dit zwaar onze vader stierf 1 dag Voor zijn 57 ste verjaardag in dit ziekenhuis Euthanasie zonder toestemming Inmiddels aangifte gedaan en een advocaat Neemt niet weg dat wij het nu zonder vader Moeten doen.wij hebben een site voor alle Slachtoffers en nabestaande voor hulp www.slachtoffersmaasstad.mysites.nl

[verwijderd]
[verwijderd]9 aug. 2011 - 18:40

Tja, daar ging Gaddafi net even beter mee om, die liet wanbeleid in een ziekenhuis niet ongemerkt voorbij gaan, zeker niet beloond. Wie spoort er nu echt niet? Een ontslagvergoeding hoor je te verdienen, niet te krijgen.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 aug. 2011 - 18:40

Die Gadhaffi toch. Niks geen ontslagvergoeding Smits, martelen, dat is je verdiende loon volgens Turksema. "De vijf Bulgaarse verpleegsters en de Palestijnse dokter die jaren in Libië vastzaten op verdenking van het opzettelijk besmetten van kinderen met hiv, zijn inderdaad gemarteld. Dat heeft de zoon van de Libische leider Moammar Gadhafi donderdag toegegeven in een interview met Al-Jazeera. De zes werden gemarteld met elektriciteit en kregen te horen dat hun verwanten doelwit waren als ze geen schuld bekenden, zei Seif al-Islam Gadhafi. Maar veel van de gruwelijke details die de Palestijnse arts in de media heeft verteld zijn onwaar, voegde hij eraan toe. De verpleegsters en de dokter, die onlangs werden vrijgelaten, bekenden in eerste instantie schuld maar zeiden later dan hun bekentenissen waren afgedwongen met martelingen." (De Pers, 9 augustus 2007)/

JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 18:40

Paul Smits kan natuurlijk nooit persoonlijk de veroorzaker van de besmettingen zijn. Het bestrijden van dit vreselijke probleem kon hij ook niet alleen aanpakken. Dat beslis je samen met collegae (...). Nu het volledig uit de hand is gelopen met diep persoonlijk leed voor slachtoffers en verwanten is hij vanzelfsprekend (...) de kop van Jut. Het zijn die vermaledijde regeltjes waarom hij recht heeft op dit 'douceurtje' van 236.000 euro. Ik neem aan dat hij dit grotendeels teruggeeft. En zo niet, is het net zo'n een inhalige lul als de vele anderen.

1 Reactie
Alexanderr2
Alexanderr29 aug. 2011 - 18:40

Naja Joop ik ben het zeker met je eens dat die man een 'lul' is als hij zomaar dat geld in z'n zak steekt, of hij er nu recht op heeft of niet. Ik wil wel benadrukken dat echter de hoofdverantwoordelijken van deze hele situatie nog steeds niet weg zijn uit dat ziekenhuis. De microbiologie afdeling van dat ziekenhuis moet eens flink doorgenomen worden. Ik zelf werk in ziekenhuis laboratoria (maar dan op pathologie) en ik ben van mening dat als iemand over die bacterie het als eerste had kunnen en zelfs moeten weten zijn het de analisten en de microbiologen van dat ziekenhuis. Zij hadden aan de bel moeten trekken, daar zijn ze voor opgeleid. Zij hebben OOK gefaald (net als het bestuur dat heeft gedaan). Die microbiologen moet je ontslaan en vervangen...

Reprehensionem
Reprehensionem9 aug. 2011 - 18:40

"De VVD stelt dat het niet aan de Tweede Kamer is om te beslissen over dergelijke vergoedingen." Wat zijn te toch bescheiden... Stelselmatig stelen van de armen en zwakkeren is natuurlijk wel voor hen om over te beslissen...

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 aug. 2011 - 18:40

Het spijt me voor u, maar dat standpunt is toch correct. Politiek ingrijpen, achteraf, in private overeenkomsten, je moet dat toch niet willen als rechtszekerheid wat waard is.

Alexanderr2
Alexanderr29 aug. 2011 - 18:40

Ik walg dat deze man dat geld mee krijgt, maar ook ben ik het eens met de VVD. Wij hebben niets te willen in zoals de man hierboven zegt een overeenkomst die in het verleden gemaakt is waar de politiek niets mee van doen heeft. Sterker nog, de politiek zal er nog genoeg belasting aan meekrijgen ook haha, maar dat terzijde. Het blijft natuurlijk wel belachelijk in deze situatie. Het voelt als dat slecht presteren beloond wordt. En zoiets, ja zeker voor een VVD'er... hoort niet.