Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Directeur Human Rights Watch: stop de Europese islamofobie

  •  
31-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
BuitenhofRoth
In de uitzending van Buitenhof van zondag was Kenneth Roth, de directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch te gast. Daarin uit hij zijn zorg over de wijze waarop het vluchtelingendebat gevoerd wordt in Europa. De huidige aanpak stimuleert volgens Roth het opkomende fascisme en de islamofobie.
Roth zegt verontrust te zijn over de reactie op vluchtelingen en de terrorismedreiging. Vanwege de chaotische vluchtelingenstroom zou er druk komen te staan op de waarden waar Europa op gebouwd is. Over de ‘gigantische aantallen’ vluchtelingen die naar Europa komen zegt de directeur:
"Het bezorgd zijn is begrijpelijk maar de chaos die er heerst, is iets anders dan de aantallen. Een miljoen vluchtelingen die komen, komt neer op 0.2 procent van de Europese bevolking. Je ziet dat Turkije veel minder klaagt over de Syriërs in hun land die 3 procent van de populatie uitmaken."
Europa probeert volgens Roth de vluchtelingen af te schrikken en dat zou het grootste probleem zijn. Daarom zou er een humaner beleid gemaakt moeten worden zodat mensen hun levens niet op het spel hoeven te zetten om de oversteek te maken. De directeur pleit daarom ook voor een goede opvang in de regio maar staat niet te popelen om het Samsonplan om vluchtelingen direct terug te sturen naar Turkije.
Het zou volgens Roth humaner zijn om mensen de kans te geven asiel aan te vragen in Turkije omdat de EU ook andere landen kan vragen om hun deel op te vangen. Zoals de VS, Rusland, Brazilië of de Golfstaten. Het plan zou falen bij het veilig verklaren van Turkije. Dat kan alleen juridisch via een rechtszaak bepaald worden en bovendien zou het land voor Afghanen, Irakezen, de lokale Koerdische bevolking en vaak voor Turken zelf niet veilig zijn.
"De mensenrechtensituatie in Turkije is slecht. Irakese en Afghaanse vluchtelingen zijn helemaal niet veilig en daarbovenop is president Erdogan een oorlog begonnen tegen de Koerdische bevolking. Ook zul je geheid Turkse vluchtelingen krijgen na het omgegooid beleid van de president dat mensenrechten schendt. "
Volgens Roth is de oplossing een driedelig plan. De meeste vluchtelingen zouden het liefst terug gaan naar het eigen land en daarom moet de nadruk liggen op de oorlog beëindigen in Syrië. Dat zou inhouden dat de wreedheden van Assad gestopt moeten worden. Europa en de VS zouden druk op bondgenoten Rusland en Iran moeten leggen om de Syrische president weer onder druk te zetten.
Ook zou het geld dat Turkije moet krijgen voor de opvang in de regio overgemaakt moeten worden maar zonder de verwachting dat de boten naar Europa eerst gestopt kunnen worden. Door financiële steun te verlenen waardoor de omstandigheden verbeteren, zouden vluchtelingen daar automatisch willen blijven. Verder moet er volgens Roth een ordelijk proces komen voor de screening en verdeling van de mensen. De chaos die momenteel woest, zou extreem-rechts en islamofobie versterken.
"“Extreem-rechts voelt zich ‘onveilig’ door de komst van vluchtelingen maar de dreiging komt niet van de eerste generatie. Die zijn vaak zo dankbaar dat ze de wet beter volgen dan Europeanen zelf. Het komt vanuit de tweede en derde generatie. De opkomende islamofobie is het gevolg van de marginalisatie van vluchtelingen, wat voor radicalisering zorgt. Dit is precies wat IS wil. Meer islamofobie en meer verdeling tussen moslims en Europa. We moeten strijden tegen islamofobie zodat alle mensen die hier wonen een plek kunnen vinden in de samenleving. "
Dit is precies wat IS wil. Meer islamofobie en meer verdeling tussen moslims en Europa. We moeten strijden tegen islamofobie zodat alle mensen die hier wonen een plek kunnen vinden in de samenleving.
Ook zou Europa betere leiders nodig hebben. De politiek zou trachten ‘rechtser te worden dan extreem-rechts’. De centrum en linkse politici zouden hun stem meer moeten laten horen en de Europese waarden moeten laten gelden. Zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel wier functie nu in het geding lijkt te zijn.
"Ik heb veel bewondering voor Merkel. Ze staat voor Europese waarden en respecteert internationale wetten. Het is makkelijk om voor mensenrechten te zijn wanneer er geen consequenties zijn. De echte uitdaging is wanneer het moeilijk is en zij gaat die uitdaging aan. "
 
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.