Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Directeur FBI verzet zich tegen Trump

  •  
06-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4505842946_6ff8cc2a8b_o
James Comey, de directeur van de FBI, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gevraagd om publiekelijk te ontkennen dat Barack Obama Trump tijdens de verkiezingscampagne van 2016 af zou hebben laten luisteren. Het is hoogst ongebruikelijk dat de directeur van een inlichtingendienst zich op deze wijze verzet tegen een zittende president. Volgens Comey is de beschuldiging niet alleen onjuist, maar suggereert het ook dat de FBI de wet heeft overtreden.
Trump tweette zaterdag ongefundeerde beschuldigingen dat Obama opdracht had gegeven aan de FBI om zijn telefoons in Trump Tower af te laten luisteren.
James Clapper, de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten onder Obama, ontkende de aantijgingen. Hij noemde de tweets van Trump “ontegenzeggelijk onwaar”. Ook Obama, middels zijn voorlichters, ontkende de beschuldigingen in klare taal:
Desalniettemin gaf het Witte Huis opdracht aan het congres om de beschuldigingen te onderzoeken.
Volgens Sean Spicer, de persvoorlichter van Trump, zei dat dit onderzoek gebaseerd was op ‘erg verontrustende’ verslagen ‘over mogelijk politiek gemotiveerde afluisteraffaire vlak voor de verkiezingen van 2016’. Spicer gaf geen antwoord op vragen over deze verslagen of bronnen waarop Trump zich baseerde, maar de tweets van Trump zouden kunnen refereren aan een artikel van het extreemrechtse medium Breitbart. Spicer gaf aan dat er verder geen commentaar meer vanuit het Witte Huis komt voordat het onderzoek van het congres is afgerond. Maar of Trump ook ondertussen van zijn twitteraccount af kan blijven, moet zich nog uitwijzen.

Meer over:

buitenland, nieuws, fbi, trump
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

OlavM
OlavM6 mrt. 2017 - 18:22

Ongeleid projectiel Trump gedraagt zich per dag idioter. Het is van de ratten besnuffeld om zo'n vergaande beschuldiging, compleet met de voorganger "bad or sick" te noemen, openbaar te maken zonder enige grond, laat staan bewijs. Trump die geen sjoege heeft van politiek en bestuur, denkt kennelijk dat hij met al zijn grillen, nukken en idiote invallen als president kan wegkomen. Zelfs de Republikeinen zijn nu "flabbergasted". Een onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van Trump lijkt zo langzamerhand dringend gewenst, te koppelen aan een impeachment-procedure. Het is ongekend dat de FBI zich gedwongen voelt de minister van justitie te verzoeken de beschuldigingen van Trump officieel te weerleggen.

2 Reacties
OlavM
OlavM6 mrt. 2017 - 18:35

Overigens ben ik het zeker wel eens met degenen die zeggen dat het gevaar niet zozeer schuilt in Trump als individuee persoon, maar meer in het hele Amerikaanse imperialistische politieke systeem. Maar omdat Trump nu eenmaal een belangrijke machtspositie heeft waarin hij heel wat manoeuvreerruimte heeft en de vinger a.h.w. aan de atoomtrekker heeft, is het belangrijk dit acute gevaar te bestrijden.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer27 mrt. 2017 - 9:24

Trunp is eerlijk gekozen dus daar moeten ze het voorlopig mee doen.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer26 mrt. 2017 - 15:13

Als Comey het zegt dan zal het wel waar zijn.

Phil2
Phil26 mrt. 2017 - 13:44

Vreeeselijk wat gebeurt in de VS. Comey is al een omstreden figuur omdat ie een onderzoek gelastte naar de mail server van Hillary, waarna hij in de laatste week voor de verkiezingen dit weer stopzette. Hillary zei dat ze hierdoor de verkiezingen heeft verloren. Nu kan Comey de wind van voren maar dan van de andere kant verwachten. Hoe dan ook, je creëert zo wantrouwen bij de burgers jegens alle overheidsinstituties. De rechters mochten er al aan geloven, en natuurlijk de media. Who's next?

1 Reactie
johannn2
johannn26 mrt. 2017 - 15:40

Volgens mij herstélt Comey juist het vertrouwen in het justitiële systeem van het land. Trumps herhaalde inbreuken op de scheiding der machten via niet onderbouwde verdachtmakingen via twitter zijn een nauwelijks te bevatten schending van dat principe van democratie. En dan heb ik het nog niet eens over zijn bemoeienis met en bedreigingen aan het adres van de pers, die ook wel als de vierde poot onder de trias politica wordt beschouwd. .

Erik20
Erik206 mrt. 2017 - 13:41

Trump lijkt niet te snappen dat zijn woorden als president veel zwaarder wegen en hij een verantwoordelijkheid heeft. (Dat hoop ik tenminste, anders is het veel erger) Genoeg mensen die hem waarschijnlijk blindelings geloven ook nog. Stel dat Obama zou zeggen dat Bush stiekem achter 9/11 zat... Dat is het niveau een beetje

1 Reactie
johannn2
johannn26 mrt. 2017 - 15:42

Trump lijkt niet te snappen dat hij niet boven de wet staat. Waarschijnlijk is hij niet of nauwelijks op de hoogte van de principes van een rechtsstaat. .

RU486
RU4866 mrt. 2017 - 13:30

Als je iemand ergens van beschuldigd, dan zou je het natuurlijk ook hard moeten maken. Volgens mij kan je in de US een hoop geld pakken als je een rechtszaak zou aanspannen als de beschuldigingen onjuist zijn. Obama joh... je kan rijker dan trump worden. Ga ervoor.

msj_meijerink
msj_meijerink6 mrt. 2017 - 13:29

Hmmmm, Josef Stalin deed er tenminste nog een paar jaar over om voldoende overtuigd/paranoia te zijn dat de USSR van binnenuit werd uitgehold. In de USofA gelooft POTUS dit al binnen 6 weken na zijn aantreden en laat er geen gras over groeien dit te roeptoeteren! :P

rbakels
rbakels6 mrt. 2017 - 13:12

Kop suggereert te veel: even hoopte ik dat het einde van Trumps presidentschap nabij was. Maar het verzet geldt slechts de handelwijze van Trump in een specifieke aangelegenheid.

Davy ????
Davy ????6 mrt. 2017 - 12:08

Hebben ze merkel en andere wereldleiders ook niet afgeluisterd? http://www.ad.nl/buitenland/nsa-luisterde-telefoons-van-35-wereldleiders-af~a334af10/

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 mrt. 2017 - 19:16

Irrelevant. Er is in de VS wetgeving die verbiedt eigen burgers af te luisteren, er is geen wetgeving die verbiedt buitenlanders af te luisteren. Eigen burgers kunnen alleen afgeluisterd worden als een Federale rechter (en dus NIET Obama) probable cause vaststelt van een strafbaar feit. Als Trump dus inderdaad is afgeluisterd dan is er serieus iets aan de hand, en zit hij diep in de shit. Als hij niet daadwerkelijk is afgeluisterd dan zit hij evenzogoed in de shit, maar dan door deze idiote claim.

Perro caliente
Perro caliente6 mrt. 2017 - 11:55

En daarom hoeven we ook niet bang te zijn voor Trump, hij is een pitbull zonder tanden maar wel eentje die af en toe een kunstgebit in doet om indruk te maken. https://nl.express.live/2017/03/04/trump-hitler/

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz6 mrt. 2017 - 11:47

Probeert Comey deze affaire nu te gebruiken om zich te rehabiliteren na zijn uitslag-bepalende publicaties vlak voor de verkiezingen over Clintons emails? Hij heeft zeker iets goed te maken.