Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Directeur Amnesty International opgepakt in Turkije

  •  
06-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-07-06 om 12.25.15
Woensdagochtend is Idil Eser, de Turkse directeur van Amnesty International, gearresteerd samen met zeven andere prominente mensenrechtenactivisten en twee trainers van non-gouvernementele organisaties. Ze waren daar om deel te nemen aan een training van het Nederlandse Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (HIVOS). De Turkse autoriteiten hebben nog geen verklaring gegeven waarom ze zijn opgepakt.
Het HIVOS heeft nog geen contact gekregen met de gearresteerden, maar houdt wel goed contact over de zaak met de VN-rapporteur mensenrechten, advocaten en andere lokale partnerorganisaties. Amnesty International noemt de arrestaties ‘een grotesk machtsmisbruik’ van de Turkse regering. Ze roepen op tot onmiddellijke vrijlating.
De Turkse krant Hurriyet schrijft dat de groep wordt vastgehouden op een lokaal politiebureau maar de directeur van lokale mensenrechtenorganisatie Helsinki Citizens Assembly zegt dat ze helemaal niet op het politiebureau zitten maar naar een onbekende locatie zijn gebracht. De twee trainers zitten nog wel vast op het eiland waar de training plaatsvond.
In juni werd de vorige directeur van de Turkse Amnesty International, Taner Kilic ook al gearresteerd. De reden die voor zijn arrestatie werd gegeven, was een vermeend lidmaatschap van de Gülenbeweging. Hij is nog steeds niet vrijgelaten.
Het hoofdkwartier van Amnesty spreekt de G20 aan op hun verantwoordelijkheid in het verdedigen van de mensenrechten. ‘Wereldleiders zijn opmerkelijk tolerant geweest voor de Turkse mensenrechtencrisis’, de top van de G20 zou dit moeten veranderen. “Nu president Erdogan ook bij de G20 is, is het een goed moment om jullie als wereldleiders uit te spreken en de vrijlating van alle opgesloten mensenrechtenactivisten te eisen”schrijft de organisatie in een verklaring.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Sgt Pepper3
Sgt Pepper37 jul. 2017 - 8:40

Goh, het is nu niet zo dat ik van mijn stoel val van verbazing bij het lezen van dit artikel. Democratie en religie, en dan met name de politieke islam, monden nu eenmaal helaas altijd uit in mensenrechtenschendingen en tenminste één vinger aan de pols door organisaties als Amnesty en Human Rights Watch. Het lijkt wel of die elkaar gewoon niet kunnen verdragen. Arme Turken. Om ze een hart onder de riem te steken, een mooi liedje van Selda - Yaz Gazeteci Yaz, alweer uit 1975, vrij vertaald Schrijf Journalist Schrijf: https://youtu.be/8J44-yxobWg

Pater
Pater7 jul. 2017 - 2:37

Het is diep triest wat er nu in Turkije gebeurt. Het meest triest is, dat de andere helft van de bevolking die Erdogan helemaal niet ziet zitten geleidelijk mond dood wordt gemaakt. Juist vanwege die helft zou de EU veel actiever moeten zijn en eisen moeten stellen aan de persvrijheid, het recht van oppositie, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten7 jul. 2017 - 9:32

Hoe chantabel maak je je door een Turkijedeal - QED.

Juppé🎗
Juppé🎗6 jul. 2017 - 19:35

We hebben het over Erdogan dus niet over heel Turkije. We haden hier op het nieuws dat hij Darwin (dwz de evolutietheorie) ook heeft verboden. Ik was er als symphatisant van de PvdD net zo trots op dat ik apen als biologische voorouders heb....het gaat niet goed met hem en erger nog met Turkije.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer26 jul. 2017 - 15:35

En nog steeds wil men Turkije bij de EU. Het is werkelijk niet te geloven.

4 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 jul. 2017 - 16:21

Zo raar is dat niet, want Turkije is -bijna letterlijk- een hoeksteen van de NAVO, dus wordt graag de illusie in stand gehouden dat het om een beschaafde democratie gaat, net als Griekenland indertijd. Je moet zoiets zien in termen van "de markt" en economische groei, dan weet je ook gelijk waarom het vrijheidslievende Oekraïne onlosmakelijk is verbonden met de EU -al maken ze er nog geen deel van uit- en militaire samenwerking onderdeel uitmaakt van het handelsverdrag. We leven in een tijd dat woorden vooral bedoeld zijn om bedoelingen te verhullen.

Pater
Pater7 jul. 2017 - 2:33

@Brug, Wie is "men"? Het Eur. Parlem. heeft net uitgesproken dat de onderhandelingen met Turkije beëindigd moeten worden. @Klaas Het is onzin dat enige vorm van militaire samenwerking is voorgeschreven in het Oekr.-verdrag. En een eerder verzoek van Oekr. om lid van de NAVO te mogen worden is al een jaar of 8 geleden afgewezen. Net als het lidmaatschap van de EU. Jouw woorden zijn kennelijk niet bedoeld om de waarheid te verhullen maar om regelrecht te liegen.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten7 jul. 2017 - 9:31

Maar @Bruggenbouwer, Turkije komt echt alleen bij de EU als het aan alle criteria voldoet. Het voldoet er nu aan 1 van 34, althans een paar jaar geleden - me dunkt dat dat nu 0 is. Poot stijf houden, maar wel de deur open houden. Ik zie het probleem niet, want zo lang ze niet aan de criteria voldoen zijn ze dus geen lid.

Poubelle
Poubelle7 jul. 2017 - 12:02

Spijkermaarten, Het probleem is niet dat de deur openstaat. Het probleem is dat er jaarlijks miljarden (2,5 miljard in 2013) naar Turkije stromen vanuit de EU subsidie pot. Geld wat Erdogan goed kan gebruiken om zijn macht basis te verstevigen. Als EU belasting betaler vind ik dat een ernstige schoffering. Landen zoals Roemenië kampen ook nog steeds met extreme armoede. Dat geld kan ook daar besteedt worden.

Inspector Gadget
Inspector Gadget6 jul. 2017 - 10:48

Is Turkije echt zo dom? Wetend dat dit wereldnieuws gaat worden hebben ze deze man toch gearresteerd. Een stunt om aandacht te vragen voor mensenrechten is ook goed mogelijk.

1 Reactie
Poubelle
Poubelle6 jul. 2017 - 16:10

Turkije is niet dom. Turkije weet dat er toch niet wordt ingegrepen. - De EU subsidie`s blijven onverminderd doorstromen. - Turkije is een NAVO-lid en heeft iets meer militair materiaal dan de meeste andere EU landen. - De EU zal de Turkije deal ook niet zomaar op het spel zetten. - De oppositie in Turkije is ook verdeeld. Verder dan wat officiële klachten zal het niet komen. Dat weet Erdogan prima in te schatten.

 Peer
Peer6 jul. 2017 - 10:33

om het bericht over deze gevangenneming nog wat vollediger te maken (Volkskrant): de directie had hun training op het Turkse eiland: Büyükada-eiland . Na enig googlen krijg ik toch een erg nare smaak over de zelfzorgzaamheid van Amnesty en aanverwante organisaties, en werpt dat gegeven een heel ander licht op de doelstellingen van Amnesty.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman26 jul. 2017 - 12:35

Wie zijn kennis vergroot, vermeerdert zijn smart. Waarom zou iemand zo masochistisch willen zijn? A dirty, suspicious mind is a shame for ever!

Poubelle
Poubelle6 jul. 2017 - 16:06

Laat mij maar naief zijn, dat bespaart mij de energieverspilling van de achterdocht. - Nietzsche

Pater
Pater7 jul. 2017 - 2:35

Geen insinuaties doen zonder onderbouwing svp. En dan bedoel ik niet: "na enig googlelen."