Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Diplomaten bereiden Nederlandse bedrijven voor op 'grexit'

  •  
08-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_grexit_Derrickting_300
Nederlandse regering houdt intussen vol dat Griekenland in de eurozone moet blijven
Nederlandse diplomaten helpen Nederlandse bedrijven in Griekenland zich voor te bereiden op een eventueel Grieks vertrek uit de euro. Dat meldt de Volkskrant maandag. Diplomaten in Athene inventariseerden de risico’s, planden noodmaatregelen en deelden die enkele maanden geleden in een vertrouwelijke bijeenkomst met bedrijven. Het is pikant omdat de Nederlandse regering publiekelijk steeds benadrukt dat Griekenland in de eurozone moet blijven.
De Nederlandse diplomaten balen dat dit is uitgelekt. “Ik weet niet wie dit heeft rondgebazuind”, zegt een diplomaat tegen de Volkskrant. “We hebben dit bewust achter strikt gesloten deuren gedaan. We willen geen geesten wakker maken die niet wakker moeten worden gemaakt.” De diplomaten organiseerden de bijeenkomst omdat in de aanloop naar de Griekse verkiezingen in juni onrust ontstond over een mogelijk afscheid van de euro. Die onrust is de laatste maanden enigszins geluwd, omdat in Griekenland nu een regering zit die bereid lijkt de harde bezuinigingen door te voeren door EU, ECB en IMF worden geëist. Onder de Nederlandse bedrijven in Griekenland zijn multinationals als Heineken, Unilever en Philips, maar ook kleinere bedrijven zoals reisbureaus en jachtmakelaars. Volgens de Volkskrant hebben al veel ondernemingen  maatregelen genomen om de schade van een Grieks vertrek uit de eurozone te beperken. Zo hebben bedrijven hun computersysteem aangepast, zodat ze snel kunnen overgaan op een nieuwe munteenheid.
Welke adviezen de Nederlandse ambassade aan de bedrijven heeft gegeven, is niet helemaal duidelijk. De redactie van de Volkskrant heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om nadere informatie over de adviezen en om openbaarmaking van de relevante stukken. Volgens het ministerie kan geen informatie worden verstrekt, omdat de stukken ‘ook veiligheidsmaatregelen’ omvatten. ‘Wij doen nooit uitspraken over veiligheidsmaatregelen’, aldus een woordvoerder.
Foto-cc: Derrickting
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Michiel Online
Michiel Online8 okt. 2012 - 14:30

"Ik weet niet wie dit heeft rondgebazuind" Iemand met wat geld op een zwitserse bankrekening, gekregen van een Amerikaanse bank?

boswachter2
boswachter28 okt. 2012 - 14:30

Wat is hier verkeerd aan. Prima dat de overheid zijn eigen bedrijven helpt.

Patrick Faas
Patrick Faas8 okt. 2012 - 14:30

Dat grote bedrijven zich voorbereiden op Griekenlands exit is al (maanden?) lang bekend, inclusief details over valuta op computersystemen. Rutte kreeg er vóór de verkiezingen al vragen over.

Joeri2
Joeri28 okt. 2012 - 14:30

"We hebben er veiligheids aanwijzingen bij gedaan zodat we niet aan de WOB hoeven te voldoen" Ach zo ja. Slim.

TheoJ2
TheoJ28 okt. 2012 - 14:30

Veel burgers weten allang dat de wensdroom die euro heet geen toekomst heeft. Maar de meeste politici willen het niet weten en in de top van de EU word je voor crimineel aangezien als je de koers ter discussie stelt. Het bedrijfsleven weet wel beter. Gelijk hebben ze.

ColorHugo949
ColorHugo9498 okt. 2012 - 14:30

Het gezelschapspel onder economen, politici en bankiers over to Grexit or not to Grexit gaat nog wel even door. Ondertussen nemen bedrijven alvast voorzorgmaatregelen, net zoals DNB en het ministerie van Financiën. Het ESM is operatief, dus het zal mij niks verbazen als plotseling Griekenland een extra noodlening krijgt. De EuroZauberBank kan dan haar opkoopprogramma beginnen van Griekse oblogaties. Die SchuldenUnion.

vriest
vriest8 okt. 2012 - 14:30

dit spel speelt al langer .de verenigde staten ,heeft al maanden terug maatregelen genomen voor bedrijven uit amerika in griekenland. dat bij een exit van griekenland uit de euro en uit de europese unie er geld is om alle transactie,s te kunnen voldoen .en onze voortreflijke minister fatboy de jager ,die zonodig ook in een nieuw kabinet moet terug komen .veklaart nog steeds dat er niets veranderd dat het geld niet word kwijtgescholden ,en dat alles met rente terug komt .gelukkig gaat deze man ,het bedrijfsleven in als sprookjes verteller ,zeker bij een belegings firma .inieder geval voor potencieele klanten van dat bedrijf weet u zeker dat u beleging zeker heel veel winst maakt ,want de jager weet het zeker .

[verwijderd]
[verwijderd]8 okt. 2012 - 14:30

JK de Jager http://www.youtube.com/watch?v=vEeGflJqdCQ Wanneer komt het geld terug met rente?

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 okt. 2012 - 14:30

Het staat in de rij, te wachten op het zoet van Bakellende dat eerst uitgedeeld moet zijn.

MichelReiziger
MichelReiziger8 okt. 2012 - 14:30

Mocht je tijd hebben zoek dat stukje ook eens op waar hij zegt dat we gaan verdienen aan de schulden van Griekenland, dat is nog grappiger. http://www.youtube.com/watch?v=sG_o82NweYg Deze sluit er trouwens perfect aan.

[verwijderd]
[verwijderd]8 okt. 2012 - 14:30

Ik hoop dat de lekkere Griekse dingen wel bij de Lidl blijven liggen! Van de week nog geknabbeld op sesamrepen en zonnebloempitten van Eridanous.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger8 okt. 2012 - 14:30

Och, laat die druiven dan maar liggen, Griekse druiven hebben het hoogste gehalte pesticiden, samen met ide uit Italie. Eigenlijk is dat niet helemaal waar, die van Turkije overtreffen, maar ja dat is geen land binnen de EU dus dat telt niet. Eet u smakelijk!