'Dilma heeft gewonnen, en daarmee is de democratie in gevaar'
• 26-10-2014
• leestijd 2 minuten
Dilma opnieuw president ... Niet eerder zo'n nipte overwinning ... Zorgen om democratisch gehalte Brazilië
Niet eerder waren de Braziliaanse presidentsverkiezingen zo spannend als die van dit jaar. Met circa 3,3% voorsprong heeft zittend president Dilma Rousseff de presidentsverkiezingen gewonnen, meldt persbureau AFP. Dilma werd populair als de vrouw die opkomt voor de onderklasse, en haar opponent Aécio als voorvechter van progressiviteit en de middenklasse.
De Brazilianen in Nederland hebben het nieuws op de voet gevolgd. Zo ook Marcia Curvo. Zij is oprichter van het platform
Brasileiros na Holanda (Brazilianen in Nederland). Garcia was zondag de hele dag bij het Braziliaanse consulaat om de verkiezingen te volgen.
Vlak voor de
uitslag was dit het commentaar van Curvo.
In Nederland hebben 1034 Brazilianen op Aécio en slechts 525 op Dilma gestemd. Ik hoop dat Aécio wint, ik heb zo hard voor hem gewerkt. Het is nu of nooit. Als het niet nu gebeurt, gebeurt het nooit.
Vlak na de uitslag is de toon duidelijk terneergeslagen:
Wat kan ik zeggen? De democratie in Brazilië is in gevaar. Dilma heeft het geld, de macht, alles! Daar moet een einde aan komen. Het is niet goed om lange tijd dezelfde machthebbers te hebben. We hebben een oppositie nodig die de macht overneemt om puin te ruimen.
Voorganger van Dilma was haar leermeester Luiz Inácio Lula da Silva. En daar ligt voor veel Brazilianen het pijnpunt. Marcia Curvo:
Voormalig president Lula zat voor acht jaar in de regering, en zijn dummy Dilma voor 4 jaar. Lula heeft gezegd dat hij in 2018 weer de macht wil als president voor een nieuwe periode van 8 jaar. De democratie is voorbij.
Het tekent ook het sentiment zoals internationale media dat schetsen. Brazilië is een land dat de corruptie en schandalen zat is en verdeeld is in twee kampen: pro-Dilma en pro-Aécio. Zo was er de massale
‘Het gaat niet om 10 cent’ -protestactie in het land. Men was het constant ‘uitwringen’ van de onderste klasse zat.
Anders dan in Nederland was de opkomst bij de verkiezingen zeer hoog. En dat is niet verwonderlijk, aangezien het stemmen in het Zuid-Amerikaanse land verplicht is. Maar liefst 79% van de stemgerechtigde Brazilianen heeft zondag gestemd. Niet stemmen kan consequenties hebben, zoals geweigerd worden voor banen bij de overheid, zegt Curvo.
De Braziliaanse economie is de zevende van de wereld en dus niet alleen belangrijk voor de regio maar ook wereldwijd. Al zullen de Brazilianen zelf vooral letten op hun eigen aandeel in de ontwikkeling van het land. Behoudt de middenklasse haar auto en appartement? En hoe betaalbaar wordt het openbaar vervoer voor de onderklasse straks? De president zal door de kritische Braziliaan nauwlettend worden gevolgd. Want los van de verschillende politieke kampen is iedereen het over één ding eens: Brazilië heeft veel potentie als economie, en het is tijd dat het er optimaal uit komt.