Joop

Dijsselbloems domme, domme dansje

  •  
02-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Baudet en Hiddema in Kamer vanwege invoering euro

© 2017-02-01 13:32:18 DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien luistert terwijl Thierry Baudet van Forum voor Democratie een toelichting geeft op het verzoek om een Parlementaire E

De arrogantie van de macht in optima forma: hoe Jeroen Dijsselbloem de kans miste om iets van het zo geschonden vertrouwen in de politiek te herstellen.
Jeroen Dijsselbloem, anders zo’n stijve hark, maakte een dansje toen hij woensdagmiddag de Tweede Kamer betrad. Het was de arrogantie van de macht in optima forma, want hij wist wat er stond te gebeuren. Ze gingen met zijn allen Thierry Baudet lekker laten lullen. Met lege handen zou hij afdruipen. Zijn voorstel om een parlementaire enquete naar de wordingsgeschiedenis van de euro te houden maakte geen enkele kans. Daar zouden PvdA, CDA, VVD en D66 met elkaar voor zorgen. Dat stond van te voren vast.
Thierry Baudet stond niet alleen voor het front van deze partijen. Hij had de handtekeningen van veertigduizend kiezers verzameld om de bespreking van zijn voorstel om een enquete te houden af te dwingen. Namens hen schetste hij in de vergaderzaal van de Tweede Kamer de zwarte legende, zoals die in uiterst rechtse kring over de euro leeft. Elitepolitici hebben de euro Europa in gerommeld zonder zich te bekommeren om de risico’s. Vervolgens heeft deze munteenheid alleen maar schade aangericht, vooral in de portemonnees van Nederlanders en Duitsers, want die zijn leeggehaald om de frivole knoflook- en olijfolie liefhebbers in het zuiden het ene cadeau na het andere te geven. Daar is dan die prachtige gave gulden voor opgegeven!
Het is zeer de vraag of die zwarte legende veel elementen van waarheid bevat. Heeft de euro inderdaad uitsluitend kwaad gesticht of valt de balans uiteindelijk positief uit? Wat zou er bijvoorbeeld met Nederland gebeurd zijn als het in 2008 met eigen munt de opgezwollen banken had moeten redden? Is de euro nadelig of juist gunstig geweest voor onze export? Zou een al dan niet aan de mark gekoppelde gulden ons land niet tot een duurte-eiland hebben gemaakt? Kijk naar de schade die de Zwitsers lijden vanwege hun peperdure frank.
Dit alles neemt niet weg dat bij een substantieel deel van de Nederlanders een diep wantrouwen bestaat jegens de euro. Omdat verifieerbare feiten niet op tafel liggen, moeten zij afgaan op hun gevoel, op geruchten, op verhalen, of op legendes. En bij de voorstanders is het eigenlijk niet veel anders. Hun hooglied contrasteert scherp met de armoede waartoe bijvoorbeeld Griekenland veroordeeld is. Komt dat door de euro? Of komt het door de deurwaarders mentaliteit van de noordelijke landen? Die hun eigen banken uit de wind houden, ondanks het feit dat ook iemand die frivool grote sommen uitleent aan sukkelaars net zo goed op de blaren hoort te zitten als die insolvent blijken?
Dan zou een enquête, die waarheid en verdichting van elkaar scheidt, veel kou uit de lucht kunnen halen en de grondslag vormen voor een politieke discussie die is gebaseerd op feiten in plaats van aannames en ideologische dogma’s. PvdA, CDA, D66 en VVD durfden dat niet aan. Hun woordvoerders maakten korte metten met het voorstel. In  bijna beledigende bewoordingen wezen zij Baudet de deur.  De D66-man sprak zelfs van misbruik van het instrument enquete.
Zo misten de grote partijen een kans om iets van het zo geschonden vertrouwen in de politiek te herstellen. Thierry Baudet heeft garen gesponnen bij de manier waarop hij werd afgeserveerd. Wat bedoeld was als de vernedering van een zelfingenomen praatjesmaker, zal de solide kern worden van zijn verkiezingscampagne die hij samen met makker Theo Hiddema zal voeren. Dat geschenk is hen gratis en voor niks gegeven. Hij kan nu immers beweren dat de politiek, de elite, of hoe hij het ook zal noemen, geen verweer had tegen zijn betoog en hem daarom met een nauwelijks gemotiveerd ‘njet’ aan de dijk zette.
Dijsselbloems dansje was de opmaat tot dit alles, Dijsselbloems domme, domme  dansje. Wat heeft die man met een paar speelse bewegingen zijn eigen partij en het aanzien van de  politiek weten te schaden.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

NooT2
NooT23 feb. 2017 - 18:36

Ojee en nu heb ik zelf weer iets gemist door kruislings dataverkeer :)

NooT2
NooT23 feb. 2017 - 18:29

Grappig, het staat er nog steeds: 'hoe Jeroen Dijsselbloem de kans mistte'. Een kans misten, hoe doe je dat?

3 Reacties
Redactie Joop
Redactie Joop3 feb. 2017 - 18:33

Dank. Hadden we even gemist.

NooT2
NooT23 feb. 2017 - 18:35

Oeps, zie nu dat mijn eerdere reactie ook al geplaatst was. Geen reden tot redactie door de redactie?! :-)

NooT2
NooT23 feb. 2017 - 18:58

"Dank. Hadden we even gemist." Graag gedaant.

Jo4Hanna
Jo4Hanna3 feb. 2017 - 13:26

De jongerenclub van de PvdA ( Jong WBS) is afgereisd naar Portugal n.a.v. een artikel van journalisten Anabela Natario & Isabel Nery - om het functioneren van de ( sinds 2015) volledig linkse coalitie te bestuderen. 'Het zijn moeilijke tijden voor ons omdat we in een regering zitten met een rechtse partij en mensen het verschil ( tussen links & rechts) niet meer zien. Links is nooit aan de macht geweest in Nederland. In Portugal functioneert een volledig linkse regering met name op sociaal-economisch vlak uitstekend' concludeerde Jong WBS na terugkomst. M.i. is m.n. het regeren 'in de luwte' - dus zonder blaaskakerij & populistische demagogie de kracht van Portugal - één van de armste landen in EU - . Hoe minder arrogant - des te autonomer, slimmer & beter KAN een regering functioneren

1 Reactie
Minoes2
Minoes25 feb. 2017 - 8:10

Is het geen enorme armoede dat de jonge socialisten het daar moeten gaan halen?

Spelchecker2
Spelchecker23 feb. 2017 - 13:18

"Zo mistten de grote partijen een kans om iets van het zo geschonden vertrouwen in de politiek te herstellen. " Precies mijn idee! Verantwoordelijkheid nemen is één ding, maar zonder het afleggen van verantwoording voor het uiteindelijke resultaat stelt dat nemen van die verantwoordelijkheid helemaal niets voor!.

Joop Schouten
Joop Schouten3 feb. 2017 - 9:40

Ik heb Jeroentje niet zien dansen maar de eindconclusie is helder. Weer een negatief feit over ons politiek theater. Deze regels vond ik interessanter.: - Heeft de euro inderdaad uitsluitend kwaad gesticht of valt de balans uiteindelijk positief uit? - Wat zou er bijvoorbeeld met Nederland gebeurd zijn als het in 2008 met eigen munt de opgezwollen banken had moeten redden? - Is de euro nadelig of juist gunstig geweest voor onze export? Zou een al dan niet aan de mark gekoppelde gulden ons land niet tot een duurte-eiland hebben gemaakt? Kijk naar de schade die de Zwitsers lijden vanwege hun peperdure frank. Naar mijn idee een Koekoeks-ei- verhaal (variant op kip-ei) met een 'wat als' gehalte. Niemand kan in de toekomst kijken maar ervaring leert dat veel een logisch gevolg kan hebben. De Euro is ook een keurslijf die kan knellen.Of een galg. Denk aan Griekenland. De banken hanteerden en hanteren immorele condities. Onder het huidige economisch regime schijnen Nederlandse bedrijven het redelijk goed te doen. Dit in tegenstelling tot wat zich in de Nederlandse maatschappij afspeelt waar neoliberale schraalhans keukenmeester is en vermarkte nutsvoorzieningen en armoede de basis van ellende blijft. Een eenheidsmunt onder andere condities en wetgeving, losgekoppeld van olie- of dollarwaarde, zou meer kans maken. Het Vrijgeld van Silvio Gesell blijft veruit de meest sociale 'munt'. Dat heeft zich toen der tijd al bewezen in tijden van diepe crisis.

RU486
RU4863 feb. 2017 - 9:19

Dit alles neemt niet weg dat bij een substantieel deel van de Nederlanders een diep wantrouwen bestaat jegens de euro... Zolang ik er nog overal keurig netjes mee kan betalen zal het mij de broek niet doen bollen wat een substantieel deel van de Nederlanders er van vindt.

Kaas de Vies
Kaas de Vies3 feb. 2017 - 7:10

@ Henk Witte 19:05 Goh, leuk dat u precies weet wat ik van de persoon Dijjselbloem afweet.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus3 feb. 2017 - 7:01

> Dit alles neemt niet weg dat bij een substantieel deel van de Nederlanders een diep wantrouwen bestaat jegens de euro. Omdat verifieerbare feiten niet op tafel liggen, moeten zij afgaan op hun gevoel, op geruchten, op verhalen, of op legendes. Ik denk dat er vooral veel onbesproken blijft: de no bail out clause: bestaat alleen in theorie. Wordt handig omzeilt. Er zijn enorme garantiestellingen gedaan. De onafhanekelijke ECB met strak mandaat: nou dat mandaat laat alle ruimte om bedrijfsobligaties op te kopen. En wat doen handelaren als de ECB belt "heb je nog wat voor me?" Die weten dat er een target gehaald moet worden en doen daar hun voordeel mee. Waarom welke obligaties opgekocht is totaal ondoorzichtig. Draghi doet dat alleen omdat politici hun werk niet doen. Wat mij veel erger lijkt is het besluit van december 98: daar werden de vaste (interne) wisselkoersen bepaald. Anders gezegd - de onderlinge export tussen (laten we voor het gemak 2 groten nemen) Frankrijk en Duitsland wordt gewaardeerd volgens de verhoudingen van 20 jaar geleden. Nou is Duitsland de laatste 20 jaar veel harder gegroeid dan Frankrijk: defacto is Duitsland voor de Franse consument veel te goedkoop. Veel zuidelijke landen hebben daar last van. Volgens mij is dat uit puur practische overwegingen gedaan (het voorkomen van steeds terugkerend gesteggel). Maar de vraag is of de schade niet veel groter is. Hoe verder je in de tijd komt, des te onrealistischer die vaste interne koersen worden. Om die verborgen problemen in kaart te brengen denk ik dat een enquete goed geweest was. Maar de gevestigde partijen zijn veel te bang voor een "ongemakkelijke waarheid".

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon3 feb. 2017 - 6:36

De invoering van de Euro was een roekeloze vlucht naar voren omdat de verantwoordelijken destijds dondersgoed wisten dat zonder een politieke unie de munt op termijn onhoudbaar zou worden, hiervoor hoef je echt geen parlementaire enquete te houden. Het triomfantelijke vreugdedansje van Dijsselbloem was m.i. ongepast omdat grosso modo alle Nederlanders onder anderhalf keer modaal door de komst van de Euro in besteedbaar inkomen flink hebben ingeleverd. Dus ook een groot deel van de traditionele PVDA-achterban behoren tot de verliezers van de muntunie.

2 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon3 feb. 2017 - 6:38

Behoort

Pater
Pater5 feb. 2017 - 3:23

"omdat grosso modo alle Nederlanders onder anderhalf keer modaal door de komst van de Euro in besteedbaar inkomen flink hebben ingeleverd." Zoiets zou je m.i. alleen mogen beweren als je bewijs aanlevert. Bij mijn weten zijn de prijzen in de horeca inderdaad buiten verhouding gestegen, daarbuiten niet.

Pater
Pater3 feb. 2017 - 2:02

Pedante houding van Dijsselbloem inderdaad onverstandig, afwijzing van de enquete niet. Op sprookjes ga je geen enquete bouwen.

Jo4Hanna
Jo4Hanna3 feb. 2017 - 0:32

Thomas Cool - mijn reactie is bedoeld als een onafhankelijke ( eerder een repliek op Dijsselbloem)

Cinema2
Cinema23 feb. 2017 - 0:13

Goed artikel Han. Natuurlijk heeft/ hebben de Europese burgers recht op een betrouwbaar onderzoek. Wat heeft de Euro ons nu gebracht?. De gevestigde politiek werpt (doelbewust) rookgordijnen op. De voors en tegens worden niet tegen elkaar weggestreept. Het grootste probleem van de Euro is dat landen hun toen nog eigen muntje niet kunnen devalueren. Als voorbeeld noem ik de drachme (Griekenland). De Griekse olijfolie wordt dan goedkoper voor het buitenland, tegelijkertijd worden buitenlandse producten duurder, hetgeen gunstig is voor de Griekse economie. Dit kan niet meer... De oprichters van de eurozone hebben daar een oplossing voor bedacht: interne devaluatie. Dat wil zeggen dat tekortlanden hun lonen en prijzen (moeten) verlagen. Dit is een gebed zonder eind, minder loon voor Jan met de pet, de Griekse overheid ziet langzaam maar zeker hun belastinginkomsten verdampen. Dit is oa Griekenland overkomen, en er is geen weg terug voor de Grieken. Binnen de Eurozone blijven is een ramp voor de Grieken, uit dit bootje stappen. Zelfde recept, een ramp!

2 Reacties
pieterkamper
pieterkamper3 feb. 2017 - 8:33

Niks bedacht, dat verlagen van lonen en prijzen staat al jaren bekend in de economie als deflatie. Het probleem daarmee is dat alles en iedereen zich daartegen verzet, dat het dus, in tegenstelling tot devaluatie, een uiterst moeizaam, en daarmee langdurig proces is. Gedurende dat proces is het land niet concurrerend, dat veroorzaakt werkloosheid. Bovendien stelde de euro waarschuwingssignalen als deviezentekorten buiten werking. Daarbij komt dan banken het Verdrag van Maastricht, wat landen verplicht, ook als zij de euro hebben, nooit serieus genomen. Dat verdrag verplicht landen hun eigen financiële sores op te lossen, banken evenwel leenden Grieken en Griekse bedrijven tegen de klippen op, in de verwachting dat dat de ECB, en de andere EU landen, wel zouden bijspringen. Dat gebeurde ook, Merkel: dat zou het einde van Europa zijn.

Cinema2
Cinema24 feb. 2017 - 1:05

"Gedurende dat proces is het land niet concurrerend, dat veroorzaakt werkloosheid." Neem dit citaat nog even door. " Als voorbeeld noem ik de drachme (Griekenland). De Griekse olijfolie wordt dan goedkoper voor het buitenland, tegelijkertijd worden buitenlandse producten duurder, hetgeen gunstig is voor de Griekse economie. Dit kan niet meer…" Als de Grieken de drachme nog hadden dan had men dit muntje kunnen devalueren, en concurrerend kunnen worden. We zien de gevolgen van (de) interne/ eenzijdige devaluatie binnen oa. Griekenland. De prijzen stijgen, de lonen dalen, een hoge werkeloosheid, Griekenland is volkomen kansloos, staat schaakmat!. Binnen de Euro kan oa. Griekenland nooit meer concurrerend worden!. Buiten de Euro, de fin. markten lachen de Grieken uit. Geen cent meer naar de Grieken, dat gaan de fin. markten in de praktijk brengen. Maar goed de Euro is fantastisch, hoor ik de bedenkers van de Euro gillen. Waarom mag ik dit soort vragen niet stellen?. En nee ik ben geen NPO kijker, Poetin is er niets bij. Juichen moet je om in de Louis van Gaal termen te blijven.. Daarom FVD, voor mij dan.

Popiejopie3
Popiejopie32 feb. 2017 - 23:50

Politici zijn ook maar mensen. Ieder ander dan die meneer was vriendelijker ontvangen. Het ging om de mens, zijn houding en façade. Bovendien een voorproefje hoe het is tussen de grote jongens.

ThomasCoolColignatus
ThomasCoolColignatus2 feb. 2017 - 21:05

Het is onduidelijk waarom Dijsselbloem zo'n dansje deed, dus je kunt er geen punt van maken. Ook hebben economen vanaf het begin gewaarschuwd voor het risico van een gezamenlijke munt zonder een gezamenlijk bestuur. Zie ook "Zwarte Maandag", in de aanloop tot "Maastricht", toen Frankrijk en Duitsland zulk gezamenlijk bestuur afwezen. We zitten nu in het traject dat gezamenlijk bestuur blijkbaar via flinke crises alsnog afgedwongen moet worden. Het is geschiedvervalsing, zoals door Baudet, maar recentelijk ook door Martin Sommer (Volkskrant) of Rene Cuperus (WBS), wanneer zij stellen alsof we dit niet zouden weten. Het is inderdaad misbruik van het instrument van de parlementaire enquete wanneer men daarmee open deuren wil intrappen. Zie mijn brief aan de Tweede Kamer http://thomascool.eu/Papers/Drgtpe/Crisis-2007plus/2016-09-05-Aan-TK-Voorzitter-en-Vaste-Cie-Financien.pdf en weblog-bespreking: https://boycottholland.wordpress.com/2016/08/05/a-tale-of-three-petitions-to-parliament/

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna3 feb. 2017 - 0:27

Dijsselbloem was/is er toch nooit? Hij maakt mooie sier in Brussel. Hij is de baas van Nederlandsche belastingdienst - waar 't vanaf 2012 een zooitje is. Het is hetzelfde gedrag te zien bij Schippers die haar staatssecretaris van Rijn de zorgdecentralisaties cq álles wat mis was en is gegaan in de zorg laat bloeden terwijl mevrouw op Europees niveau loopt te chicaneren met haar 'prachtige en brede zorgprogramma's'; je ziet 't bij de bevreemdende Schultz die Mansveld liet bloeden op de Fyra en nimmer met oplossingen kwam voor Prorail & NS en zelfs intern PvdA: Asscher die zich volstrekt onbemoeid met een staatssecretaris die onder zalvende kletspraatjes met haar Schippers/Teeven/Kamp/ 'beleid' sinds 2012- á 1,2 miljoen mensen- in 2016 á 4,3 miljoen mensen heeft bedolven onder de schulden ten faveure van de incassoindustrie á 1400 kantoren in den lande - immers állen ondernemers zowel incasso als deurwaarders ( hoeveel werkloosheid heeft dát opgeleverd, Lodewijk) waar geen van alle opportunisten het 'eigen beleid' daarbij in twijfel heeft getrokken; erop aanspreekbaar was laat staan er verantwoordelijkheid voor hebben genomen

NooT2
NooT22 feb. 2017 - 20:59

Wat betekent 'de kans op iets misten'?

1 Reactie
Pater
Pater3 feb. 2017 - 2:01

Nee, verkeerd citaat, er staat:"...mistten...". Dat moet met mist te maken hebben.

msj_meijerink
msj_meijerink2 feb. 2017 - 20:08

Als we de Gulden als munt hadden gehad in de laatste crisis, hadden we ons niet meer kunnen vastklampen aan de D-mark en waren de gevolgen niet meer te overzien geweest. Helaas werd dit argument niet gebruikt door geen van de gerenommeerde partijen en Dijsselbloem, om zo de beide hyper-pedanteriken Baudet en Hiddema -met de staart tussen de benen- af te laten druipen.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh2 feb. 2017 - 20:39

Tegelijkertijd was de kans op een crisis zoals de laatste aanmerkelijk minder groot geweest. Daarnaast wás de gulden gekoppeld aan de D-Mark dus snap ik je punt niet helemaal...

KnorretjeBig
KnorretjeBig2 feb. 2017 - 22:28

@Meijerink Volgens mij heeft Dijsselbloem kort geleden in Buitenhof het eerste deel van uw verhaal al benadrukt .

bob b.
bob b.2 feb. 2017 - 19:58

Baudets motieven zijn niet om mensen te informeren over het invoeren van de euro. Hij wil oud zeer in stand houden. Hij heeft politieke motieven. Waarom zou je daar aandacht en energie aan moeten besteden? Als het doel informeren is, lees dan een krant of zoek op internet. Waarom zou de politiek moeten buigen voor de laksheid van anderen? Om dat deel van het volk weer in te palmen? Ik vraag me af of die nog in te palmen zijn. En een enquête over iets dat 17 jaar geleden gebeurde en naar behoren functioneert (je kunt ermee betalen, bijna overal in Europa) is volkomen nutteloos. Ze hebben wel wat beters tedoen. Het probleem met de Euro is dat te veel landen mee deden. Maar voor die conclusie heb je geen enquête nodig.

pvlaren
pvlaren2 feb. 2017 - 19:41

Dat de hr. Baudet dit wil weten namens veel Nederlanders lijkt niet meer dan logisch. Er zijn wel meer beslissingen uit het verleden die we gerust wanbeleid kunnen noemen dus een goed en grondig onderzoek naar het besluit om destijds de Euro in te voeren kan zeker geen kwaad. De verwijzing naar een 'uiterst rechtse aangelegenheid' legt niets anders dan de intentie van deze omschrijving bloot en is verder niet relevant. Om nu in te schatten wat de gevolgen zouden zijn als de Euro niet ingevoerd zou worden is onmogelijk maar de achteruitgang van de inwoners van landen zoals Portugal, Spanje, Italie en vooral Griekenland na de invoering is in ieder geval wel een feit en is zeer triest te noemen. Want destijds hadden veel bewoners van genoemde landen het zeker niet rijk maar dat staat niet in verhouding met het heden. Vooral de Grieken hebben het zwaar. En een dansende Dijsselbloem is geen issue. We hebben namelijk destijds al kunnen aanschouwen naar wiens pijpen hij danst en als alles verloopt zoals de peilingen aangeven dan wacht de PvdA straks een stoelendans voor degene die de oppositie mogen betrekken.

pieterkamper
pieterkamper2 feb. 2017 - 18:52

Zo te zien heeft iedereen de discussie tussen Stiglitz en Dijsselbloem gemist. Stiglitz publiceerde net een boek over de euro. In de discussie waren hij en Dijsselbloem het eens dat de euro zonder politieke integratie onhoudbaar is, en dat die integratie politiek onhaalbaar is, maar de conclusie dat we dus van die euro af moeten, die kwam niet over de lippen van Dijsselbloem. En zo modderen we verder tot de grote klap, waarbij die van 1929 volgens Varoufakis een lachertje zal blijken. Of tot Marine Frans president is, en Schulz Duits kanselier. Eens kijken wat Schulz doet als Frankrijk uit EU en euro stapt.

1 Reactie
Robbels
Robbels3 feb. 2017 - 13:48

'maar de conclusie dat we dus van die euro af moeten, die kwam niet over de lippen van Dijsselbloem.' Maar is die simpele conclusie wel correct? Uitendlijk is de Euro een symptoom van een diepe ideologie die een grote mate van samenwerking, eensgezindheid, cohesie en saamhorigheid in Europa nastreeft. De Euro ontbinden en terug naar nationale munten lost het onderliggende probleem niet op. Als Griekenland en zijn banken grote hoeveelheden Deutschmarks op de rekening hebben staan, kunnen ze het nog steeds niet terugbetalen als de Drachme in elkaar stort. Het probleem is daar niet de Euro, maar de competitieve zwakte van de Griekse economie en het feit dat banken ondoordacht bergen geld hebben geleend. De grote klap komt ook met nationale munten wel; onze open economien zijn veel te verwoven en internationaal om als aparte geisoleerde systemen te zien.

Hamid2
Hamid22 feb. 2017 - 17:54

Nederland heeft bijna altijd een fors handelsoverschot gehad, ook ten tijde van de gulden. En er zitten zeker voordelen aan de euro. Maar ik ben bang dat de nadelen worden onderschat. Grootste nadeel is natuurlijk dat er landen meedoen die niks in de euro te zoeken hebben, zoals Griekenland en Italië. En voor die slecht presterende landen gaan Nederlandse belasting betalers opdraaien. Nu nog een beetje, maar in de toekomst waarschijnlijk veel meer.

Kaas de Vies
Kaas de Vies2 feb. 2017 - 17:23

Het enige wat Dijsselbloem interesseert is zijn toekomstig zwaar overbetaald baantje in Brussel waar hij na de grootste verkiezingnederlaag van de PvdA op 15 maart zal terechtkomen. Hij geeft echt nulkommanul om ons land en Brussel is God himself. Toen Omtzigt voor de zoveelste keer aan hem vroeg om een kwantitatieve onderbouwing m.b.t. de Brusselse naheffing van meer dan een half miljard zei hij: "Over dit soort cijfers ga ik niet in discussie met Brussel". Op naar de 10 zetels en dat gun ik de PvdA van harte!

5 Reacties
H.Witte
H.Witte2 feb. 2017 - 18:05

Goh, u bent in staat om de zieleroerselen van Dijsselbloem te beoordelen. Kijk, het kan best zijn dat u nog gelijk heeft ook, maar vooralsnog weet u dit te weinig zeker om zo stellig te zijn. Komt me niet zo netjes over. Oordelen op basis van feiten a.u.b.

pieterkamper
pieterkamper2 feb. 2017 - 18:55

Maar hij is nu heel blij met miljoen terug. Of dat niet veel te weinig is, daarover ook geen discussie met Brussel. Ik zou denken dat Brussel net zo specificeert als de Ned belastingdienst.

Jo4Hanna
Jo4Hanna3 feb. 2017 - 0:52

Henk, als die feiten je onthouden worden - zie rapport Erna Scholten: 'Transparantie, icoon van een dolende overheid' dd 16 april 2012 notabene - waaruit is te constateren dat 'transpa- rantie' niets ánders is dan de veroorzaker van een schijnwereld, kunnen de zieleroerselen van politici me gestolen worden en met name van ene Zalm - die de euro neerzette als ware het een wonderkind en de munt wist te verkopen als ware het een gulden á 2,20371. Als Europa zich weerbaar dient te maken tegen de Amerikaanse kleptocratie zal zij zich politiek moeten her-structureren. De ministers van Financien hebben een leidende rol in Europa. Ik heb géén idee wat Dijsselbloem heeft gedaan - uit naam van Nederland - sinds 2012; hij was er immers nooit ( voor burgers)

Windowjan
Windowjan3 feb. 2017 - 20:28

Henk, Han doet precies hetzelfde. Geeft niet hoor, maar laat Jesse VMBO en Han beide hun verhaal vertellen.

Minoes2
Minoes25 feb. 2017 - 8:18

Goh Henk, misschien had Dijsselbloem wel een knietje gehad! Zalm danste ook altijd! Hield van gokken!

Harry5
Harry52 feb. 2017 - 16:27

40.000 handtekeningen is toch nog maar niet meer dan een KWART PROCENT van de Nederlandse bevolking dus met 40.000 handtekeningen op zak heb je niets. Dankzij de Euro staat Nederland momenteel waar het staat, een sterke economie met een sterk handelsoverschot zeker ook in de EU dat hadden we met de gulden niet gehad. Als we de gulden nog hadden gehad was onze economie een heel stuk kleiner geweest nu, en hadden we niet de welvaart gehad die we MET NAME DANKZIJ DE EURO nu hebben. Dus Baudet, uithuilen en terug in je hok.

5 Reacties
pieterkamper
pieterkamper2 feb. 2017 - 18:56

Geen idee dus welke ellende de euro aanrichtte, en nog steeds aanricht.

adriek
adriek2 feb. 2017 - 19:02

40000 mag dan een relatief klein aantal zijn, zo'n stapel handtekeningen verzamelen is toch echt een knap kunstje. Er was een heel regiment partijtjes die grote moeite hadden om ook maar één procent van dat aantal te verzamelen en die daarom nu niet op de kieslijsten staan.

MarcoG
MarcoG2 feb. 2017 - 19:33

En kan je dat met een studie onderbouwen dat we met de gulden er niet hetzelfde voor hadden gestaan of moet ik dat maar geloven omdat jij het zegt?

Bert Vlierman
Bert Vlierman2 feb. 2017 - 21:18

Zie de reactie van pieterkamper – 2 februari 2017 at 19:52. Het is eenvoudig. Alle ingewikkelde verhalen, die overigens ook rond de invoering van de euro werden verteld, ten spijt. De eurocrisis is nauwelijks begonnen.

RU486
RU4863 feb. 2017 - 9:26

@pieterkamper 2 februari 2017 at 19:56 Geen idee dus welke ellende de euro aanrichtte, en nog steeds aanricht... Zou fijn zijn als je die ellende ook even benoemde. Zo n regeltje neerplempen kost weinig moeite. Onderbouwen wordt heel wat anders.

jahoor2
jahoor22 feb. 2017 - 16:25

Ik twijfel aan de goede intenties van Baudet. Een enquete om aandacht te trekken. en staat hij ook open voor conclusies die hem niet uitkomen.

2 Reacties
pieterkamper
pieterkamper2 feb. 2017 - 18:59

Baudet is in gezelschap van Krugman, Varoufakis, Stiglitz en Sarrazin. En van de 70 Nederlandse economen die in 1997 in een pagina grote advertentie het mislukken van de euro al voorspelden. Ze kregen gelijk, Draghi maakt er elke maand ik meen 60 miljard bij.

thunderbird2
thunderbird22 feb. 2017 - 23:05

80 miljard.

H.Witte
H.Witte2 feb. 2017 - 16:00

Nagenoeg alle economen zijn het er over eens dat de gulden tijdens de crisis van 2008 veel minder weerbaar zou zijn geweest dan de Euro en dat we alleen door ons nadrukkelijk te conformeren aan de D-Mark het economisch enigszins hadden kunnen redden. Dan toch liever de gezamenlijke munt, zeker ook in deze tijd van een steeds sterker worden Yen en de nog altijd redelijk waardevaste Dollar. Een parlementair onderzoek zou voor een belangrijk deel ook uit moeten gaan van aannames. Immers, we zijn niet meer in staat te beoordelen of de gulden tijdens de crisis van 2008 beter uit de verf gekomen zou zijn dan de Euro. Dat dansje van Dijsselbloem; ach weet jij precies door wat dat wezenlijk was ingegeven. Vraag het hem eens. Misschien zit je er met je uitleg helemaal naast. Misschien net gehoord dat hij opa wordt of er zijn weer een paar varkens geboren op zijn farmpje. Ik noem maar wat.

5 Reacties
RoBru
RoBru2 feb. 2017 - 17:31

Dus in 2008 kwam het in sommige opzichten even goed uit. Punt is toch vooral - dat we bij een te lage wisselkoers ziijn ingestapt, en - dat we zonder harmonisatie van fiscaal beleid het slechtste van twee werelden hebben.

Zandf
Zandf2 feb. 2017 - 17:32

De gezamelijke munt is zeker een fantastisch idee alleen de zuidelijke landen hadden er voorlopig niet bij moeten horen.

H.Witte
H.Witte2 feb. 2017 - 18:02

Zandf daar heeft u een punt. RoBru waar, maar kan en zal gerepareerd worden. Doet verder weinig af aan het globale belang van een gezamenlijke sterke munt.

Hamid2
Hamid22 feb. 2017 - 20:34

Nagenoeg alle economen zijn het er ook over eens dat de euro crisis als gevolg van het Griekse wanbeleid miljarden heeft gekost. En dan hebben we het over een klein land in een uithoek van Europa. Als Italië in de problemen komt zijn de gevolgen niet te overzien.

Jo4Hanna
Jo4Hanna3 feb. 2017 - 1:11

Henk - sinds 2012 onder VVD bestaat de gehele wetgeving uit postulaten en kennelijke goedkeuring van de WRR & Raad van State (?). Alles hangt van aannames aan maar met name - uit elkaar! Baudet is een populist ( van hoge adel) en zal aan de ketenen trekken zoals alle populisten. Daar gaat 't dus niet om. Hóe gaat Europa zich weerbaar maken tegen druk aan zowel linker als rechter zijde - vanuit een politiek p.o.v. - en wáárom nemen wij geen voorbeeld aan de manier waarop de Portugezen zichzelf autonoom en politiek ( sinds 2015) als volk psychologisch hebben bevrijd - inclusief lidmaatschap; inclusief euro

Bert Vlierman
Bert Vlierman2 feb. 2017 - 15:29

Dijsselbloems domme dansje was inderdaad veelzeggend. Maar datzelfde geldt voor de uitzonderlijk arrogante, eigenlijk ordinaire manier waarop bijvoorbeeld D66 Baudet wegzette. Op dit moment mag zonder enig voorbehoud worden gesteld dat de invoering van de euro een kapitale fout is geweest van de politieke en bestuurlijke elite. Dat die elite zich vrijwel uitsluitend heeft laten leiden door economische motieven en dat ze ten onrechte de critici destijds hebben weggehoond als inferieure eng nationalistische of kortzichtige populisten. Ook mag worden gesteld dat de eurocrisis bij lange na niet voorbij is, integendeel, en dat de hele Unie en al het goede dat daarmee samenhangt, aan de rand van de afgrond staat. Alleszeggend is, dat Baudet is weggezet door de vier partijen die volledig verantwoordelijk zijn voor dit fiasco. Als we het hebben over de inferieure populisten, vergeet dan niet de populisten van de elite. Anders dan de populisten van de lagere middenklasse en alles daaronder hebben juist zij een enorme macht. En daarom weegt hun verantwoordelijkheid extra zwaar. Zelfreflectie is niet eenvoudig, maar het onvermogen daartoe in de zogenoemd elitaire kringen is beangstigend. Juist deze elite is verantwoordelijk voor de opkomst van het rioolpopulisme waardoor we worden overspoeld. De vulgaire bejegening van Baudet is geen uitzondering. Ze geldt voor de houding van het grootste deel van de vermeende elite. Voorbeeldje van platheid ten top: Diederik Samsom werd na zijn vertrek gevraagd of hij zich niet wat meer had moeten schikken naar de wensen van zijn fractie. Samsoms antwoord: 'Ik ben niet zo'n volger.'

1 Reactie
KnorretjeBig
KnorretjeBig2 feb. 2017 - 22:33

@Bert Vlierman Pechtold wordt/werd wel eens salon populist genoemd.

Mark Gh
Mark Gh2 feb. 2017 - 15:17

Het is al vele jaren bekend dat er misstanden zijn geweest rondom de invoering van de euro. Dat het parlement weigert dit fatsoenlijk en tot op de bodem uit te zoeken getuigt van een diepe angst voor de waarheid, wat alleen maar kan betekenen dat de beerput dieper is en harder stinkt dan iemand kan bevroeden. Voorbeeld van oude berichtgeving: http://www.nu.nl/economie/520045/gulden-te-goedkoop-geruild-voor-euro.html

pieterkamper
pieterkamper2 feb. 2017 - 15:12

Dijsselbloem komt inderdaad nooit verder dan mist over de euro, of de ondertitel zo bedoeld is, weet ik niet. Dat een landbouwer zich als hoofd euro groep op monetair gebied begeeft, zegt eigenlijk al genoeg over de euro. Dat die ging mislukken betoogden in 1997 al een 70 Nederlandse economen, DNB Szaz en minister van economische zaken Koos Andriessen waren het er na de kabinetsvergadering van Kok in 1993 over eens, daar viel het besluit die euro in te te gaan voeren 'dat ze geen idee hadden waar ze (het kabinet) mee bezig waren'. Vandaar dat onze politici nu de beerput dicht willen laten. Omdat de meeste Nederlanders niet verder komen dan 'toch wel makkelijk op vakantie, geen geld wisselen' wordt de door de euro veroorzaakte ellende niet gezien. Misschien omgekeerd, de door die euro veroorzaakte werkloosheid neemt toe naarmate je op net continent verder naar het zuiden gaan, dan wordt het daar goedkoper voor onze nog niet werklozen. Krugman, Varoufakis, Sarrazin, nu ook Stiglitz, niet helemaal meer roependen in de woestijn. Vandaar dat ING zich voorbereidt op eurexit. Andere banken zullen dat ook wel doen, de voorbereidingen om de gulden weer in te voeren werden al in 2008 in Den Haag getroffen. In het diepste geheim.

2 Reacties
pieterkamper
pieterkamper2 feb. 2017 - 15:14

moet zijn DNB directeur Szaz; ook hij schreef een boek over de ramp, helaas overleed hij net

Jo4Hanna
Jo4Hanna3 feb. 2017 - 1:24

Ik denk niet dat de euro is mislukt - handelstechnisch bezien. Europa had moeten beginnen bij de burgers en eerst een politieke ( burger) unie op poten moeten zetten en eindigen met de munt. Er zit een glitch in de voorwaarden die de Unie heeft opgesteld voor de landen om toe te treden - het is te hard gegaan en er is onvoldoende gereflecteerd mbt het opkomende populisme ( Hongarije)

Marc2406
Marc24062 feb. 2017 - 14:54

Dijsselbloem is dan ook een prutser eerste klasse en heeft enorm boter op zijn hoofd met zij n desastreus beleid die vooral wordt gevoeld onder de armen van bijvoorbeeld Griekenland die hij als voorzitter van het compleet ondemocratische laat staan wettige praatgroepje die wij kennen als de Eurogroep ronduit heeft mishandeld. Baudet ben ik geen fan van (is eigenlijk niets meer dan een ordinaire xenofoob die daar wetenschappelijk sausje aan probeert te geven), maar het zou wel lachen zijn geweest als hij Dijsselbloem's grote Varoufakis had uitgenodigd om de complete tweede kamer eens haarfijn uit te leggen wat voor complete wanprestatie (om niet te zeggen crimineel) er is geleverd door de Eurogroep, en waarom we nu WEDEROM een rondje Grieks vuurwerk mogen verwachten.

Jari2
Jari22 feb. 2017 - 14:47

Heel grappig als mensen zoals Han anderen van arrogantie betichten terwijl het godsonmogelijk is een alinea van deze auteur te vinden waar het zelfvoldane morele gelijk niet vanafdruipt.

1 Reactie
Molly Sweet2
Molly Sweet22 feb. 2017 - 15:57

????????????

Johan eldert
Johan eldert2 feb. 2017 - 14:04

Een dingetje Han. Er is een verschil tussen de Euro als munt en het Eurozone verdrag. Het verdrag met al zijn tekortkomingen is de boosdoener. Niet de munt zelf. de euro als munteenheid functioneert namelijk prima.

3 Reacties
Marc2406
Marc24062 feb. 2017 - 15:00

De Euro als munt functioneert uiteindelijk niet zonder een fatsoenlijke transferunie. Dat jij denkt dat de Euro werkt heeft misschien te maken met het beperkte perspectief waarmee je het functioneren van de munt beschouwt. Als je de Euro ziet als lekker makkelijk voor de vakantie binnen de Eurozone, dan is het makkelijk te denken dat de munt werkt. Maar als je het breder beschouwt en ziet dat de munt in huidige vorm de verschillen tussem surplus en defecit binnen de Eurozone vergroot en daarmee een gigantisch politiek probleem veroorzaakt (bijvoorbeeld de verkiezing van Le Pen die veroorzaakt wordt door de Euro die Frankrijk als defecitland wegduwt van Duitsland) zou je misschien die mening moeten herzien... Ik denk dat het verder een nogal semantische discussie is om te gaak neuzelen over verschillen tussen eem verdrag en de munt.

Mark Gh
Mark Gh2 feb. 2017 - 16:38

Wat Johan volgens mij bedoelt met functioneren als munt is het feit dat wanneer je er je brood mee af kunt rekenen bij de bakker, het een goed functionerende munt is. Een beetje een simpele voorstelling van zaken.

RU486
RU4863 feb. 2017 - 9:31

@Mark Gh 2 februari 2017 at 17:38 Per saldo gaat het daar uiteindelijk wel om. Of ik nu afreken in euro of gulden. Doekkoe is doekkoe...